הכתבה בשיתוף משרד "ורדי לשם רון"
אם לא דואגים לאופן בו יועבר השרביט באופן מסודר ובזמן הנכון יכולות להיות לכך תוצאות טרגיות מבחינת העסק, הנכסים וגם המשפחה. כך מתריעים עוה"ד שמואל לשם ואלון רון, ממשרד הבוטיק "ורדי לשם רון". השותפים במשרד מטפלים אישית בלקוחות - בהם רבים מהאליטה העסקית בישראל, והוא מתמחה במספר תחומים: המסחרי, הליטיגציה והנדל"ן, ופועל מאז 2002.
"תחום ניהול ההון המשפחתי הנו תחום ייחודי, שמתפתח בשנים האחרונות, וכיום אין הרבה מומחים בתחום זה בישראל", אומר עו"ד לשם. לדבריו, "זיהינו נחיצות וצורך גדולים מאוד לעסוק בו. זה הגיע אלינו מהכיוון ההפוך: מכיוון הלקוחות, לאחר שלאורך השנים נוצרו בינינו לבין הלקוחות יחסי אמון, גם בתחום הרגיש הנוגע להון המשפחתי".
-על מה מדובר - מהו ניהול ההון המשפחתי?
"יש כאן היבטים רבים: האחד, מעבר בין דורי - העברת ההון שנצבר מהדור המייסד והמנהל, וניהול העסק, לדור הבא. זהו שלב מאוד דרמטי בחיים של עסק ושל המשפחה. זהו מעבר שמעורר ומוליד קונפליקטים אישיים ועסקיים, כולל כאלה שהיו חבויים. במקרים שבהם ברחו מהנושא ולא היה טיפול נכון, זה כבר גרם קריסה לא מחויבת המציאות מבחינה עסקית טהורה. כלומר, נתקלנו כבר בטיפול לא נכון, או בהעדר טיפול בכלל, שהובילו לתוצאות טרגיות - בטח ברמה הכלכלית וברמה המשפחתית-אישית, ומשפחות הלכו לאיבוד והתפצלו.
"נוסף על כך, מדובר בניהול הון משפחתי, שלא אחת מפוזר באפיקי השקעה רבים, בהרבה תחומי השקעה ובאזורים גיאוגרפיים רבים. לכן חשוב לבדוק איך הדברים מתנהלים, ואז לראות כיצד נכון וכדאי לנהל את הקומפלקס: ברמות משפטיות, ברמות של מיסוי, ברמות פיננסיות וכו'. לשם כך אנו עובדים גם עם מומחים חיצוניים מובילים, כולל עם יועצי מיסוי, רואי חשבון, עו"ד בחו"ל, מומחים פיננסיים ועוד, במטרה לספק פתרון מקיף ומיטבי".
-האם מניסיונכם, מנהלים בכירים של חברות, שמנהלים כספי עתק וסוגרים עסקאות מורכבות, לא יודעים לנהל את כספיהם האישיים? האם הסנדלר הולך יחף במקרה זה?
רון: "אנשי ניהול רגילים לקבל החלטות בצורה קרה ושכלתנית, ומוקפים באנשי מקצוע לעתים מזומנות, בכל הנוגע לעולם העסקי. אולם כשזה נוגע להחלטות שקשורות למשפחה שלהם, האלמנט האמוציונלי נכנס בצורה מאוד חזקה.
"האלמנט הזה מוביל לשוני מאוד גדול מכל מה שהם מכירים בהתנהלות העסקית השגרתית. לכן, אנו מספקים פתרונות כדי שהסנדלר לא ילך יחף, ואת הממד האובייקטיבי, שחסר כשאדם עוסק בסוגיות העוסקות במשפחתו, וכל זאת תוך שמירה על הקרבה האישית גם מצדנו. כלומר, לא מדובר בפתרון קונפליקט עסקי רגיל, שיחסית ניתן לטיפול בכלים מוכרים".
"אנו מאוד מודעים לצורך להקשיב לצרכים של כל המעורבים, במטרה להגשים את המטרה האולטימטיבית של ניהול הון משפחתי - והיא מניעת סכסוכים ומאבקים, שמחסלים את העסק ואת המשפחה. לכן, מטרתנו הראשונה, השנייה והשלישית במעלה, היא להגיע למצב שבו הסיפור מוסדר בתוך המשפחה ומגיעים להסכמות".
לשם: "בני המשפחה אמורים להיות שבעי רצון ובעיקר לחיות בשלום עם ההסדר, גם כלכלית וגם, ובעיקר, רגשית. גם אם הם לא מרוצים מכל תו ותג, הם מקבלים את המכלול. זה דורש יכולות גישור משמעותיות, יכולת להקשיב לאנשים ולהבין אותם ואת הצרכים שלהם, ולא מעט ניסיון".
רון: "זה מאוד שונה מטיפול בסוגיה משפטית, ובכל מקרה, גם אנשים שיודעים מצוין לטפל במשברים מורכבים ולקבל החלטות מושכלות ברמה העסקית, צריכים סיוע בעניין הפרטי שלהם ושל משפחתם, ואנו רואים זאת פעם אחר פעם".
לשם: "אנו מזהים גם אלמנט של הדחקה. אנשי עסקים מהבכירים ביותר חוששים לדון בעניין, אפילו בינם לבין עצמם. הם חוששים מההשלכות ומפתיחת תיבות פנדורה. אבל זו גישה מוטעית. אם מטפלים בדברים בזמן, והעיתוי פה הוא קריטי, סיכויי ההצלחה גדולים פי כמה".
-כיצד מספקים ניהול נכון שכזה?
לשם: "לא המצאנו את הגלגל. יש בעולם מודלים שונים, שהוכחו כמוצלחים, לטיפול בשורה ארוכה של נסיבות, והחוכמה היא להתאים ולתפור את החליפה המתאימה לכל אחד. זה מה שאנו עושים, באחוזי הצלחה גדולים מאוד. לכן, המלצתנו היא לכל מי שזה רלבנטי לגביו, שיחשוב אם הוא מעוניין לשמוע במה מדובר ולהבין את התועלות".
-מי קהל היעד שצריך לחשוב על ניהול הון משפחתי?
רון: "בהכללה זה נכון לכל אדם בעל נכסים שרוצה לחשוב מה יקרה אחרי שיעביר את השרביט הלאה; הוא מהווה קהל יעד רלבנטי. ואולם, זה בראש ובראשונה מיועד לשכבה שבישראל הופכת יותר ויותר משמעותית: משפחות שמחזיקות בנכסים, בחברות עסקיות, בנכסי נדל"ן, בחשבונות השקעות בארץ ובחו"ל, בהיקף ניכר. בסופו של יום יש שכבה די רחבה של משפחות מבוססות בישראל".
לשם: "מדובר בסוגיה שרלבנטית במיוחד לאנשים ולמשפחות שמחזיקים במגוון של עסקים ו/או נכסים. זה יכול להיות מתעשרי ההיי-טק והסטארט-אפים, שיש להם מסה של נכסים ושל הון, אבל כישורים מקצועיים שאינם בהכרח עסקיים, ובאותה מידה בעלי הון ממגוון תחומים אחרים, כולל מנהלים בכירים בעולם העסקים המסורתי יותר. ההקשר הרגשי משנה את הנסיבות עבור כולם".
-יש הבדלים בהתייחסות לנושא בין ישראל למה שנהוג בחו"ל?
רון: "בחו"ל יש מסורת של דורות, וההתייחסות לתחום זה מוטמעת. גם שם הם נעזרים באנשי מקצוע, אבל זה הליך מסודר. מנגד, בארץ זה חדש. בישראל דור המייסדים של העסקים, ומי שיצר את ההון, עוד נמצא בתמונה, אבל שלב המעבר עומד בפתח, וכאן טרם התגבשה התודעה לחשיבות הנושא, וגם לא המנגנונים והתעשייה הנלווים. כך, 'האירועים המאיימים' בהקשר זה הופכים בשנים אלה ממש רלבנטיים, ואף ביתר שאת בשנים הקרובות, כי אין ברירה - וזה נותן משנה תוקף לצורך בהבנת החשיבות של הנושא".

לסיום, תוכלו לתת כמה טיפים למי שמתלבט?
לשם: "קודם כל לחשוב ולהקדיש מחשבה ליום שאחרי. זה לא יעלם אם לא נחשוב על זה. לשבת ולחשוב איך רואים את העסק ואת המשפחה ביום שאחרי העברת 'השרביט המשפחתי'".
רון: "חשוב לדבר על זה ולשתף את בני המשפחה. לא ליצור תחושה של ניכור או תחושה של הסתרה".
לשם: "חשוב גם להתייעץ עם גורמים מנוסים שחוו את זה בעבר, ולשמוע על הפתרונות האפשריים. זאת משום שהפתרון אינו רק קביעת החלוקה של הנכסים, אלא גם - ובמידה רבה בעיקר - מתן כלים למשפחה כיצד להמשיך לנהל, לפתח ולהעצים את העסק ואת ההון המשפחתי".
רון: "עסק שנקלע לסכסוך משפחתי שלא טופל במועד, קריסתו צפויה מראש, ולא יישאר ממנו הרבה. לא אחת מוכרים את העסק במחיר נמוך במיוחד, והיו גם מקרים רבים של עסקים שממש קרסו בגלל דינמיקה של 'להרוס לאחר', במקום לפעול לטובת העסק והמשפחה ובראייה של הצרכים והיכולות של הדורות הבאים".
לאתר משרד עורכי הדין ורדי לשם רון
טלפון: 03-5622230
אימייל: office@vir-law.co.il