הכתבה בשיתוף עורך הדין איתי הכהן
"קיימת שורה של עיוותים בשיטת המיסוי בישראל. רשות המיסים מקדישה הרבה אנרגיה לחסימת פרצות מס, תחת הכותרת 'מלחמה בהון השחור', אבל פחות מדי אנרגיה מושקעת ביצירת מערכת מס הוגנת כלפי המגזר העסקי והיצרני בישראל", כך סבור עו"ד איתי הכהן. לדבריו "ה'מלחמה בהון השחור' צריכה להיעשות לא רק בשיטת המקל, אלא גם - ואולי בעיקר - בשיטת הגזר. צריך לייצר שיטת מיסוי הוגנת יותר, שתהווה תמריץ לבעלי עסקים להגיש דיווחי אמת לרשות".
משרדו של עו"ד הכהן הוא משרד בוטיק המתמחה בתחומי מס הכנסה, גילוי מרצון, מיסוי מקרקעין ומיסוי מוניציפלי, מע"מ ומיסוי בינלאומי, לרבות שאלות של קביעת תושבות לצורכי מס, תכנוני מס וייצוג משקיעים מהארץ ומחו"ל. נוסף על כך, עוסק המשרד במיסוי נאמנויות וביצירת מבנים משפטיים להעברה בין-דורית.
- האם תוכל לתת דוגמה לעיוותים בשיטת המיסוי הקיימת?
"קחי לדוגמה את שיטת קיזוז ההפסדים בישראל. לפי סעיף 28(ב) לפקודת מס הכנסה, ניתן לקזז הפסדים מעסק בשנה השוטפת כנגד רווחים מעסק בשנים הבאות. אולם לא ניתן 'לקזז לאחור' הפסדים בגין רווחים בשנים עברו. הדבר מהווה כשל ועיוות חמור, ותורם לקריסה של עסקים, שבשנים טובות שבהן הרוויחו שילמו מיסים, ולאחר מכן, משנכנסו למשבר, הם אינם יכולים לעשות דבר עם ההפסדים שלהם, אלא להמתין לשנים טובות יותר אם וכאשר העסק ישרוד את המשבר ויתאושש, ולקזז מולם את ההפסדים.
"לעומת זאת, אם היה מתאפשר לקזז אחורנית הפסדים, ניתן היה לקבל החזרי מס שהיו במקרים רבים יכולים להציל את העסק, ולאפשר לו לשרוד את תקופת השפל עד לגאות הבאה. גם בשוק ההון שיטת קיזוז ההפסדים מעוותת, ועדיין מציבה מגבלות על קיזוז הפסדים מועברים מניירות ערך כנגד דיבידנד, למרות שבמהות מדובר באותה גברת בשינוי אדרת.
"עיוות דומה קיים גם בסוגיית קיזוז הפסדים במסגרת בקשת גילוי מרצון, שם רשות המיסים אינה מאפשרת לקזז הפסדים שנוצרו בשנות הגילוי - אף לא קדימה, מול רווחים בשנים שמחוץ לתקופת הגילוי".
לדברי הכהן, קיימת בעיה גם בתחום עסקים שעברו בירושה, ונוהלו שלא במסגרת חברה. "ההפסדים שנצברו בעסק של המוריש מתנדפים ביום פטירתו, גם כאשר היורש ממשיך להפעיל את אותו העסק, ומבחינה עסקית למעשה ממשיך לשאת בחובותיו", הוא מזכיר.
אז כיצד תיקון עיוות שכזה יכול להועיל למלחמה בהון השחור?
"התיקון יכול להוות מכשיר חשוב נוסף כמנוע צמיחה, ולעודד עסקים לדווח אמת לרשויות, תוך ידיעה שאם ייקלעו בהמשך למשבר, יוכלו לקזז את ההפסדים אחורנית. זה יוצר מערכת יחסים הוגנת יותר בין הרשות לנישום, שבה הרשות שותפה עם בעל העסק לא רק בימי הגאות שלו אלא גם בימי השפל. במצב הקיים היום נוצר תמריץ שלילי לדווח על רווחי העסק, ולשמור רזרבות לא מדווחות 'לימי סגריר'".
-יש פתח משפטי כלשהו שדרכו כן ניתן לקזז הפסדים לאחור?
"פס"ד שניתן על-ידי ביהמ"ש העליון בפרשת הירשזון ודמרי, בשנה שחלפה, עשוי להוות פתח משפטי לדרישה לקיזוז לאחור גם על פי המצב המשפטי הקיים, אף כי רשות המיסים מאבחנת את פסה"ד לסיטואציה המיוחדת של פסה"ד, שם דובר ברווחים מגניבה שהוחזרה אחרי מספר שנים. כנראה שכדי לזכות בזכות של קיזוז הפסדים לאחור צריך קודם לזכות בתואר של 'גנב' מבית המשפט, ורק אז יתחשבו בך בעניין קיזוז ההפסדים".
-ומה המצב במדינות אחרות?
"אנחנו כנראה 'מאוהבים' בשיטת המיסוי שלנו, כאילו מדובר בהלכה למשה מסיני. אבל בארה"ב לדוגמה, שם רשות המיסים קשוחה קצת יותר מזו שבישראל, מאפשרים לקזז הפסדים אחורנית ולקבל החזרי מס בגין מספר שנים לאחור. שם הבינו כנראה שזה דווקא מנוף צמיחה לכלכלה, ולא בוחנים כל דבר רק מהזווית התקציבית הצרה, שצריך להוציא כביכול כסף מהכיס הציבורי ולהחזיר לנישום, אלא מסתכלים על הטווח הארוך יותר, כיצד החזר מס שכזה יכול להציל עסק בימי משבר, ולהעביר אותו לתקופת הגאות הבאה שבה ישלם עוד יותר מיסים. זו פשוט ראייה יותר הוגנת, אבל גם יותר מתוחכמת בסופו של דבר".
-מה מונע היום את ביצוע התיקון?
"ברשות המיסים קיימים אנשי מקצוע מהמעלה הראשונה, אבל הצלחתם נמדדת בראש וראשונה במישור הגבייה והאכיפה, וזה מכתיב את כל דרך ההתנהלות. מנגד, אין שום גוף אחר שמעצב את מדיניות המס בראייה כוללת שאינה מסתכלת על הדברים רק מההיבט התקציבי המיידי. לכן, כל ניסיון לתיקון של עיוותים, וקיימים עיוותים רבים, כרוך בעלות תקציבית ונופל על הסף.
"אין מי שמייצר תמונת מצב מאוזנת. לפוליטיקאים אין הבנה אמתית בעולם המיסים, ולכן מי שיכול להרים את הכפפה זה אולי הארגונים המייצגים של העצמאים, בשיתוף עם לשכת עורכי הדין, רואי החשבון ויועצי המס, ויש לי הזכות להיות שותף לפעילות זאת, במטרה לכונן ועדה משותפת שתמליץ על שורה של רפורמות בפקודת מס הכנסה, בראייה של תיקון עיוותי מס לרעת הנישום.
"כיום ההתמודדות של הארגונים היא בעיקר מול גזירות המס הניחתות כל שנה על ראשיהם, בעיקר של העצמאים, במסגרת חוק ההסדרים, ובעניין זה אכן נעשית עבודה טובה. אבל לא מוקדשת מחשבה מספקת כיצד לייצר יוזמה לתיקון יסודי של עיוותי מס שקיימים עדיין בבסיס דיני המס".
לאתר משרד עו"ד איתי הכהן
טלפון: 03-753-8811