הכתבה בשיתוף עורך הדין רונן עדיני
אם עד לפני שנים לא רבות תחום התביעות הייצוגיות והנגזרות היה תחום שמתי מעט שמעו ונחשפו אליו, כבר זמן רב שכמעט ולא עובר שבוע מבלי שהקוראים נתקלים לפחות בכתבה אחת העוסקת בנושא. “תחום התביעות הייצוגיות והנגזרות הפך בשנים האחרונות למעין ‘ספורט לאומי', ובכל יום מוגשות מספר תביעות ייצוגיות או נגזרות לבתי המשפט השונים, רובן ככולן בתחום הצרכני, ומיעוטן בתחום ניירות הערך, ההגבלים העסקיים, איכות הסביבה ותחומים נוספים", אומר עו"ד רונן עדיני.
עדיני, מעורכי הדין הבולטים והמובילים בתחום, מוסיף כי “בשל ריבוי התביעות, התגברה בשנים האחרונות הביקורת על התביעות הללו, שרבות מהן מתחילות ברוח סערה, עם כותרת מרשימה בעיתון, אך לאחר מכן מסתיימות בקול דממה דקה, עם הסתלקות שבמרבית המקרים לא מיטיבה כלל עם הקבוצה המיוצגת". הוא מוסיף, שעל רקע התנפחות הפעילות בתחום, “כיום ניתן לראות מגמה ברורה של בתי המשפט לשלול פיצוי מהתובע המסתלק ומעורך דינו".
כידוע, על רקע הביקורת שנמתחה בנוגע לעיסוק היתר בתביעות ייצוגיות, באחרונה עלתה יוזמה מצדה של שרת המשפטים, איילת שקד, לחייב את התביעות הייצוגיות בתשלום אגרה, שלפי הפרסומים תעמוד על כ-50,000 שקל. עדיני מסביר בהקשר זה כי “התומכים בצמצום מבול הייצוגיות סבורים כי הדבר יקטין את השיטפון, ויסנן את התביעות הגרועות. אך יש לזכור שאגרה לא בהכרח תסנן את התביעות הגרועות דווקא. שהרי לא בהכרח תובע חסר אמצעים הוא גם כזה שתביעתו גרועה וחלשה. לעיתים, להיפך. ולכן לא נראה שזו הדרך להגביל את זרם התביעות ולמנוע הגשת תביעות מופרכות".
לדברי עדיני ניכרת היום מגמה בפסיקה של חיוב תובעים ייצוגים שתביעתם נדחתה, בהוצאות משפט. לדבריו, “השנה ניתן השנה פסק דין חשוב בביהמ"ש העליון שאינו מבשר טובות לתובעים הייצוגיים. מדובר בהחלטה שניתנה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד אי.די.בי פתוח, ובמסגרתה נדחתה תביעה ייצוגית, והתובעת הייצוגית חויבה על-ידי ביהמ"ש המחוזי בתשלום הוצאות הנתבעת (בגין תשלום שכ"ט למומחים) בסכום עתק של 1.2 מיליון שקל, שהופחת בהמשך על-ידי ביהמ"ש העליון ל-350 אלף שקל. אין ספק כי מדובר בהוצאות גבוהות מאוד, ויש בכך כדי להרתיע תובעים עתידיים".
לצד הביקורות והדיון הציבורי שהתפתח בנושא, עדיני “מבקש להזכיר את מה שכמעט נשכח: התביעות הייצוגיות והנגזרות מהוות כלי צרכני-ציבורי חשוב ביותר. זהו כלי המאפשר אכיפה פרטית, מקום שבו רשויות המדינה אינן מבצעות את תפקידן כראוי".
לדבריו, “בכל שנה מושגות גם פשרות ראויות וטובות המפצות את ציבור הצרכנים על נזקים שנגרמו להם, פעמים רבות - ללא ידיעתם. בשנה האחרונה למשל, רשות הטבע והגנים נאלצה להוריד את מחירי הכניסה לאתרים, בשל הסכם פשרה בייצוגית; שלושת הבנקים הגדולים חויבו להחזיר ללקוחותיהם 35 מיליון שקל בגין תיאום מחירי עמלות; חברת פרטנר חויבה להחזיר ללקוחותיה 6 מיליון שקל; ויש דוגמאות נוספות. ברור כי בלעדי התובענה הייצוגית, התועלת הצרכנית הזו לא הייתה מתקיימת ומושגת".
לצד התביעות הצרכניות, עדיני אומר כי בשנים האחרונות “בולטות גם תביעות ייצוגיות ונגזרות בתחומי ניירות הערך, וניכר עד כמה יש ערך חיובי לאותן תביעות, שכן הן משיגות לא אחת פיצוי של מיליוני שקלים ואף עשרות מיליוני שקלים, לציבור המשקיעים. כך למשל, בתיק שנוהל על-ידי משרדנו בגין הצעות רכש שביצעו שתי חברות בורסאיות, מתמ ומאגרי בניה, אושרה התביעה הייצוגית המאוחדת. במהלך 2016 הושגה פשרה שבמסגרתה שילמו החברות סך של 25 מיליון שקל פיצוי לחברי הקבוצה, בעלי מניות המיעוט בחברות".
עדיני מוסיף כי “לתביעות הנגזרות תרומה חשובה גם בקביעת והפנמת נורמות ראויות לניהול חברה, ולקבלת החלטות בדירקטוריון החברה. כך למשל, תביעה נוספת המנוהלת על-ידי משרדנו היא תביעה נגזרת נגד הדירקטורים ובעלי השליטה בחברת דיסקונט השקעות בגין רכישת עיתון מעריב, בתקופה שבה נשלטה החברה ע"י נוחי דנקנר. התביעה, על סך של כ-400 מיליון שקל, אושרה כנגזרת בהחלטה חשובה ותקדימית שהטילה אחריות על הדירקטורים בשל רשלנותם, ולהחלטה זו חשיבות רבה בהסדרת נורמות התנהגות של דירקטורים בחברות ציבוריות בישראל".
לאתר משרד עורכי הדין רונן עדיני ושות'
טלפון: 03-6139696
אימייל: office@ronenadini.co.il