הכתבה בשיתוף משרד בן אהרון יהודית וגלעד
הצורך בשמירת אצבע על הדופק בכל הנוגע לחידושים ועדכונים בתחומי הנהלת חשבונות, ייעוץ מס והחזרי מס, חשוב במיוחד למקבלי החלטות בחברות המעוניינות להבטיח המשך צמיחה והתפתחות. לכן, לקראת סיומה של 2016 וכניסה לשנה אזרחית חדשה, יועץ המס גלעד בן אהרון, ממשרד בן אהרון יהודית וגלעד, שופך אור על מספר מהעדכונים המרכזיים האחרונים בתחום, שיכולים לסייע לחברות ולעצמאיים לחסוך לא מעט כסף וכאב ראש.
בן אהרון מתייחס לשינויים בסוגיית דמי לידה לעצמאים, ומספר כי "ביטוח לאומי שינה את העיוות האיום שהיה קיים עד היום בנושא".
"עד לשינוי, מבוטחת שילדה בשנת מס מסוימת, קיבלה דמי לידה על-פי ההכנסה המבוטחת, ולאחר הגשת הדוח השנתי נערכו התאמות לדמי הלידה - תוספת או החזר. בדרך כלל לאחר לידה או בתקופת ההיריון, היולדת מפסיקה לעבוד לתקופה העולה על 14 שבועות (חופשת הלידה), ומכאן, ומסיבות ברורות נוספות כמו קשיי היריון, השגחה על התינוק, הנקה, תקופת הורות, וכדומה, הפעילות העסקית נפגעת והרווח מצטמצם".
עתה, לדבריו, "מהשינוי ואילך, ביטוח לאומי יערוך את החישוב לדמי הלידה בהשוואה לשנה הקודמת, ותיבחר השנה שבה ההכנסות היו גבוהות יותר". הוא מוסיף, ש"החישוב נכון גם עבור דמי לידה לאב (תקופת לידה והורות)".
"כמו כן", אומר בן אהרון, "ניתן לדרוש מהביטוח הלאומי את החישוב הנ"ל גם לתקופה שלפני השינוי, "לפנים משורת הדין ומחמת הצדק".
עוד מספר בן אהרון על חישוב נפרד לבני זוג בעסק משותף, ומציין כי שינוי שנעשה בפקודת מס הכנסה "מאפשר למעשה לבני זוג העומדים בתנאים המפורטים בו לעבוד ביחד בעסק המשותף, תוך חלוקת הכנסות אמיתית ביניהם".
לדבריו, "תיקון זה מסיים עיוות למצב שנמשך זמן רב, שבו בני זוג שעבדו ביחד נאלצו לשלם מס גבוה, שאינו מס אמת, מאחר שחלוקת ההכנסות ביניהם לא הייתה שוויונית או מקבילה לתרומתם בעסק המשותף. כעת ניתן להוציא תלוש שכר אמיתי לבן הזוג ו/או לקיים שותפות".
בן אהרון מתייחס גם לסוגיית קיזוז הפסדי הון, ולגביה הוא אומר, כי "שכירים רבים, בעיקר בהיי-טק, מבצעים מכירה של אופציות ומקבלים את התמורה במסלול הוני דרך תלוש השכר", אך זהו "לא סוף דבר. ניתן בסוף שנה להגיש דוח למס הכנסה, ובו לדרוש קיזוז הפסדי ההון אל מול אותם רווחים ממכירת אופציות במסלול הוני", הוא אומר.
הוא מתייחס גם לתופעת חברות הארנק, שבמסגרתה שכירים בעלי רף שכר מסוים נרשמים תחת חברה המספקת לגוף שבהם הם עובדים שירותי ייעוץ, ו/או שירותי נושאי משרה, ומדגיש: "רצוי כי בעלי חברות מסוג זה יתייעצו בהקדם לגבי הנושאים הרלוונטיים בחברות מסוג זה, כגון הלוואות מהחברה, רווחים לא מחולקים, העמדת נכסי מקרקעין וכדומה, וכמובן, לעניין היערכות מבנית לשינויים".
בן אהרון גם מספק טיפ בנושא מס חברות, ואומר כי "יש לבדוק ולשקול דחיית הכנסות אפשרית, והקדמת הוצאות מסוימות, כמו גם תכנוני מס חוקיים נוספים בהקשר".
הוא מזהה מגמה של עליית מודעות בקרב שכירים לזכויות המגיעות להם מהמעסיקים במסגרת עבודתם, ומוסיף כי "משרדנו מקבל כמעט בכל יום פניות מעובדים שכירים לבדוק עבורם תלושי שכר לשנים הקודמות, ולעיתים אף יותר מהניתן לתבוע".
על כן, בן אהרון ממליץ, שבמקרה של מציאת עבודה חדשה, ל"אחר שישה חודשי עבודה גשו לבדיקת התלושים אצל חשב שכר. עלות הבדיקה שולית לעומת היתרון הנצמח מהבדיקה, תזכו לזכויות המגיעות לכם וגם תלמדו לקרוא את תלוש השכר".
בן אהרון מעלה גם את נושא מס ריבוי נכסים, ואומר: "על מנת למנוע עיוותי מס, לדעתי יש למסות את ההכנסה מהשכרת הדירות ולא את כמות הדירות".
לסיום מתייחס בן אהרון לסוגיית מיסוי נוספת שנמצאת בכותרות כבר זמן לא קצר: התוכנית לגילוי מרצון אנונימי של רשות המסים, שככל הנראה תסתיים בסוף 2016, ולכן יש להזדרז ואומר: "ככלל רעיון הענישה של רשויות המס פגום. השיטה צריכה להיות הפוכה: ראוי לתת תמריצים (ועדיף מראש) לנישומים שמדווחים ומתנהלים כחוק בהתאם להוראות, ולשלול את התמריצים הללו מאותם נישומים שלא עמדו בתנאים".
לאתר משרד חשבונאים ויועצי מס- בן אהרון יהודית וגלעד
טלפון: 09-8623988
אימייל: gilad@ba-taxes.co.il