הכתבה בשיתוף משרד "רו"ח אהוד שושן ושות'"
עריכת חוות דעת לחישוב חובות וריביות במסגרת הליכים משפטיים נתפסת לעיתים כפעולה טכנית הנלווית להליך המשפטי העיקרי, אך מתברר כי זוהי פעולה מורכבת, הדורשת מעורך החישוב הבנה מלאה של הסיטואציה העסקית והמשפטית, ביחד עם היכרות מעמיקה של חוקי הריביות השונים ודרך חישובן. וכן, התוצאה הסופית של חישוב החוב עלולה בהחלט להיות מושפעת גם מפרשנותו של עורך החישוב.
רו"ח אהוד שושן הוא הבעלים של משרד רו"ח אהוד שושן ושות', המתמחה בביקורת פנימית ובכתיבת חוות דעת מומחה, במיוחד בתחום חישובי הריבית, והוא מייעץ זה מספר שנים להנהלת רשות האכיפה והגבייה בכל הקשור לאפיון חישובי הריבית במערכות המחשוב של ההוצאה לפועל.
לדבריו "מפתיע לגלות עד כמה מורכב תחום חישובי הריבית במסגרת הליכים המשפטיים, ועד כמה משמעותית הבנת הסיטואציה הכלכלית-משפטית בבחירת כלל הריבית הנכון ובאופן עריכת החישוב, אשר נתפס לעיתים כפעולה טכנית בלבד".
הוא מוסיף כי "בתיקים בעלי היקף כספי גדול, המתנהלים לאורך זמן, יכולה בהחלט להיווצר שונות מהותית בין חישובים שונים ולא רק בגלל טעויות בחישוב. מדובר לעיתים בחישובים מסובכים, במיוחד בכל הקשור לאלה הכוללים מספר רב של כניסות ויציאות כספים ושימוש בריביות פיגורים לאורך תקופה".
- קיימות מספר תוכנות בשוק המחשבות ריביות. אי אפשר פשוט להקליד את הנתונים לתוכנה ולקבל תוצאה?
"ישנן באמת כמה תוכנות שיכולות להיות מצוינות, אך לחישוב רכיב חוב בודד. ברגע שקיים תיק עם תנועות רבות של כניסות ויציאות של כספים לאורך תקופה ארוכה, התוכנות אינן מסוגלות להתמודד עם החישובים הנדרשים, ונדרשת הבנה מעמיקה יותר. בלא מעט הליכים משפטיים מגישים הצדדים מספר חוות דעת השונות אחת מהשנייה, אף כי לכאורה נתוני הבסיס זהים, ואפילו אם שני הצדדים השתמשו בדיוק באותה תוכנת חישוב. רואים את זה המון בתיקים המגיעים להוצאה לפועל לאחר שנים של דיונים וחוסר הסכמות. הפער בין הצדדים יכול להיות עצום".
שושן מחלק את הבעיות האופייניות לחישובי חובות לשני סוגים עיקריים - האחת היא אפיון שגוי של כללי הריבית במערכות המחשוב של עורך הדוח, והשנייה, העיקרית לראייתו, היא הדרך שבה עורך חוות הדעת מבצע את החישוב. לגבי אפיון כללי הריבית במערכות המחשוב אומר שושן, כי "תקלות כאלו קורות בדרך כלל במוסדות פיננסיים שטרם שדרגו את מערכות המחשוב שלהם, והן בנויות כטלאי על טלאי על גבי מערכות מחשוב ישנות".
בעניין השוני בדרכי החישוב אומר שושן, כי "יש בארץ מספר ריביות שונות, ומספר חוקים ותקנות
המנחים מתי ובאיזה אופן יש להשתמש בריבית כזו או אחרת. לעיתים, בשל 'נוחות' או חוסר ידע, חישוב יבוצע שלא בהתאם לכלל הריבית הנכון, במיוחד בכל הקשור לשימוש בריביות הפיגורים. שימוש בכלל ריבית לא מתאים בתיק עלול ליצור הפרש כספי גדול מאוד. גם בסביבת הריביות הנמוכה של היום נשאר מרכיב ריבית הפיגורים חלק עיקרי בחישוב, והעיקרון שלפיו הוא מחושב כריבית דריבית משמעותי מאוד בקביעת גובה החוב הסופי".
- ואיפה נכנס שיקול הדעת של עורך החישוב?
"המציאות הכלכלית-עסקית מתבררת לעיתים רבות כשונה מאוד מזו שנוסחה בחוזים משפטיים בין הצדדים, ולא לכל סיטואציה יש הנחיה חוזית או חוקית ברורה שנקבעה מראש, במיוחד בכל הקשור לתשלומים ששולמו בפיגור. קחו לדוגמה חוב בפיגור של מספר שנים, אשר קרן החוב בו נלקחה במספר מסלולי ריבית שונים, חלקן בריבית קבועה וחלקן בריבית משתנה. החייב מתחיל לשלם את חובו לאחר שיהוי של מספר שנים - אך על חשבון איזו קרן וריבית נזקוף לו את התשלומים? ברור שלזוכה עדיף לזקוף כל תשלום על חשבון הקרן בעלת הריבית הנמוכה יותר, ולהמשיך לצבור את החוב בעל הריבית הגבוהה יותר.
"בנקים נוטים לעיתים לחייב בריביות גבוהות מאוד, גם מעבר לריבית הפיגורים שהוסכמה בחוזה ההלוואה, באמצעות חיוב חשבון העובר ושב של החייב, ובכך לחייבו בריבית המקסימלית האפשרית אשר נקבעת בהתאם להחלטה בלעדית של הבנק. גם המונח עצמו, 'ריבית פיגורים', מוגדר בחוקים ובתקנות בצורה מאוד לא ברורה, ועל אחת כמה וכמה כאשר משתמשים בחוזים משפטיים במונח זה ומפנים להוראות החוק בעניין".
שושן מציין לסיום, כי "שילובו של המומחה הכלכלי עוד בשלבים הראשונים של ניהול התיק המשפטי, ולא רק בסוף התהליך, לאחר שכבר הוגשו התצהירים וכתבי הטענות, יכול להיות קריטי, גם במקרים שבהם החישובים הנדרשים נראים מהצד כלא מסובכים".
לאתר משרד רואי חשבון אהוד שושן ושות'
טלפון: 03-5644723
אימייל: office@eshoshan.co.il