הכתבה בשיתוף מוזי בוטון
תאונות העבודה - הגורמות עשרות הרוגים מדי שנה ומסבות עלויות אדירות למשק - אינן נושא שיש להשלים עמו, כי אם נושא מרכזי אשר צריך להיות ברמה הלאומית. כך אומר יועץ הבטיחות מוזי בוטון, בעל תארי MBA ו-M.Sc. שמוסיף: "עלינו לשאול את עצמנו מדוע לאורך שנים רבות אין שום שיפור בנזקים הישירים והעקיפים של תאונות העבודה במדינה, ומדוע כל החקיקה המקצועית בתחום הבטיחות והבריאות בתעסוקה אינה מביאה שיפורים?"
לדברי בוטון, "לאורך שנים רבות, נתוני ההרוגים, כ-60 מדי שנה, והפצועים, כ-70 אלף איש מדי שנה, אינם משתנים, וביטוח לאומי משלם בכל שנה מיליארדי שקלים בגין תאונות עבודה ומחלות מקצוע (כגון השפעת רעש לאורך שנים), וזה עוד לפני הנזק העקיף, שמוערך במיליארדי שקלים רבים, ועוגמת הנפש, הנזק המנטלי והפגיעה האדירה שנגרמים לנפגעים ולבני משפחותיהם".
עם זאת, הוא אומר, לכאורה אמנם נעשו מהלכים שאמורים לשפר את המצב, אולם הדרך לשיפור אמיתי עוד ארוכה.
"דוח ועדת אדם (מארס 2014), הנו אחד הדוחות המשמעותיים והעמוקים ביותר שהוגשו בתחום הבטיחות והבריאות בעבודה", אומר בוטון. "זהו דוח מקיף ואיכותי, אשר נוגע במגוון רחב של רבדים מקצועיים, חוקתיים וחינוכיים". ואולם, הוא מסייג בצער, "דוח ועדת אדם, שיצא במארס 2014, לא יביא גם הוא לשינויים. לצערי, הדוח נוגע קלות בנושאים המהותיים, ואינו מכתיב כללים ברורים בנושאים משמעותיים". בוטון מדגיש, כי "אחד הנושאים שבגינם מטרות הדוח לא יושגו לצערי, הנו נושא הפיקוח, שם מדובר בהמלצות פרווה, והרי ברור שכל חוק שאינו מפוקח היטב גם לא ייושם היטב".
בכל אופן, לתפיסתו, מה שכן יביא לשינוי מבורך הוא כנראה שינוי תפישתי ביחס לאחראים. "כל עוד מנכ"לים ומנהלי חברות לא יהיו אחראים באמת מול החוק לפעילותם, ויישאו באחריות פלילית, לצערי אנו לא נראה שינוי במצב הפצועים וההרוגים בענף הבנייה בפרט, ובכלל ענפי המשק בכלל. אין להמשיך ולהסתפק רק בהטלת אחריות על מנהלים זוטרים, וראוי לראות שגם הבכירים שוקדים על הטמעת הבטיחות", הוא אומר.

ההשקעה החשובה ביותר: מנטלית
בוטון הוא יועץ ומומחה בטיחות, בעל ותק של מעל ל-20 שנה, ובין היתר הוא גם בעל תואר שני בניהול והנדסת בטיחות. לאורך השנים הוא משמש כמרצה במוסד לבטיחות ולגהות, במכון התקנים, במכללות ובארגונים רבים. לצד זאת הוא משלב גם עשייה בשטח, והוא מומחה לבנייה של מערכים לניהול הבטיחות וניהול הסיכונים, מדריך בטיחות בגובה, מוביל בארץ את המחקרים על הקשר בין בטיחות לאיכות או הבטיחות כעניין עסקי ועוד.
על רקע הניסיון שצבר הוא מעריך, כי "מפקחי הבטיחות בעבודה מאוד מקצועיים, אך הם מבוגרים למדי, ולכל אחד מהם יש מספר אדיר של עסקים שעליו לפקח עליהם, מה שמקשה עליהם. לפיכך, לדעתי במצב הקיים מפקחי הבטיחות בעבודה של מנהל הבטיחות אינם מבצעים יותר מ-20% מהפיקוח הנדרש מהם. לכך יש להוסיף את שכרם, שלחלוטין אינו הולם את רמת האחריות שלהם ואת רמת המקצועיות אשר לה הם נדרשים, ואת הצורך לבצע את הפיקוח ברכב פרטי, ונקבל את מה שאנו אנשי הבטיחות רואים כל יום בשטח: הפיקוח על העבודה כמעט ואינו קיים".
עוד הוא אומר בהקשר זה, כי "בדוח ועדת אדם העריכו שישום המלצות הוועדה יחסוך למדינה כחצי מיליארד שקל השנה. בתחשיב פשוט, בעלות של 50 מיליון שקל בשנה ניתן להעסיק עוד 200 מפקחי בטיחות בעבודה ולחסוך כחצי מיליארד שקל בהוצאות הביטוח הלאומי על תשלומים לנפגעי תאונות עבודה, ולי זאת נראית עסקה חלומית".
בכל אופן, לתפישת בוטון יש לנקוט כמה מהלכים שיביאו לשיפור המצב הקיים: "להביא לשינוי משמעותי באחריות, כאמור, תוך העברתה גם לבכירים כגון המנכ"לים, הדירקטורים והמנהלים הבכירים, לצד החמרת הענישה, שכיום היא לא מרתיעה; לחזק את מערך הפיקוח של מנהל הבטיחות, לרבות מתן סמכות לסגירת אתרים ומפעלים שבהם קרו תאונות חמורות, בדומה למה שהמשטרה עושה לעתים במועדוני לילה; ולחזק את ממוני הבטיחות בעבודה, כמה אלפי אנשים שהנם הגוף המקצועי הזמין שנמצא כיום בשטח, ומלווה את המעסיקים - המהווים מכפיל כוח אדיר שלא משתמשים בו כיאות כיום.
לדעתי יש להוריד מהם את הלחץ ואת החשיפה הפלילית, ולהתחיל לראות בהם גורם משותף לפיקוח".
"בכל אופן", הוא מדגיש, "ההשקעה בבטיחות ובריאות בעבודה אינה רק, וגם לא בעיקר, השקעה כספית, אלא בעיקר השקעה מנטלית. זאת, בעיקר מצדם של המעסיקים, שם לרוב הדברים הנכונים כבר קיימים בשטח, רק צריך לוודא שהם קורים - אין פה עלויות חדשות".
לאתר משרד הייעוץ מוזי בוטון
טלפון: 08-9731000
אימייל: mozi@mozi.co.il