הכתבה בשיתוף משפטיפ
תקופת הגירושים אינה קלה, היא רוויית מתחים, כעסים ואי-ודאות. זוגות רבים חווים את הפרידה מבן הזוג ככישלון אישי וחשים כי אינם עומדים להתאושש ממנה עוד זמן רב. בו-זמנית שרויים גם הילדים בתקופה רגישה ומבולבלת, כאשר החיים שהכירו עד עתה משתנים לנגד עיניהם, והמבנה המשפחתי אליו גדלו משתנה.
לא אחת זוגות המצויים בתהליך גירושים נוקטים פעולות פוגעניות הכוללות מעשי נזק ולשון הרע זה כלפי זו. אחת התופעות הנפוצות בהקשר זה בהליך הגירושים היא הגשת תלונת-שווא במשטרה, שמטרתה היא בדרך-כלל להוציא את בן הזוג מדירת המגורים. זאת, על-מנת להגיע להישגים משפטיים - אם בסוגיית הרכוש, המזונות, המשמורת, הסדרי השהייה עם הילדים וכו', ובכך להכניע את בן/בת הזוג לתכתיבים שונים.
על-פי רוב, תלונה במשטרה מביאה לפתיחת תיק פלילי, להרחקה בת מספר ימים ואף למעצר בן הזוג, שכן אין למשטרה כלים לבחון את אמיתות הטענות. במקביל, מוגשת בקשה לצו הגנה בבית המשפט, לצורך הרחקת בן הזוג למשך מספר חודשים - מהלך אשר יש בו כדי להסלים את הסכסוך ולגרום למשקעים כבדים ולעתים לנזקים בלתי הפיכים לקשר בין הצדדים.
מדובר בתופעה בזויה ופסולה שיש להוקיעה מהשורש. למרבה הצער, נשים רבות עושות בה שימוש למטרותיהן בעצת חברות ו"נשמות טובות" כאלה ואחרות, מבלי להבין את השלכות מעשיהן. תלונת-שווא עלולה לגרור אחריה כתב אישום וניהול הליך פלילי, שעלול להתנהל אף זמן רב לאחר שהצדדים הגיעו להבנות והסכמות.

בתי המשפט, אשר ערים לתופעה זו, החמירו בשנים האחרונות את גישתם ביחס לתלונות שהתבררו כתלונות-סרק, תוך פסיקת פיצויים גבוהים לנפגע.
כך לדוגמה, לאחרונה קבע בית המשפט כי אישה ששיקרה כי בעלה דאז תקף אותה, תפצה אותו ב-40 אלף שקל. הבעל הבין כי אם לא יתעד את יחסיהם, לא יוכל להוכיח לבית משפט כי אשתו אינה דוברת אמת. הוא רכש שעון חכם עם מצלמה, באמצעותו תיעד את חייהם.
באחת הפעמים בהן ישב בסלון ביתם, פנתה אליו אשתו בדרישה כי יבצע את אחת ממטלות הבית, וכאשר השיב כי אין ברצונו לעשותן כן, התקשרה האישה למשטרה וטענה כי הוא תקף אותה - וכל זאת לעיני המצלמה. בנוסף, בנתה זו סיפור שלם סביב התקיפה, אשר יקשה בהפרכתה. הגבר נאזק והושלך למעצר, ורק בהמשך נחשפו השוטרים לווידאו שצילם ושחררו את האיש לביתו.
הגבר פנה לבית משפט בתביעת לשון הרע נגד אשתו לשעבר, ובית המשפט קבע כי עליה לפצותו בסך של 40 אלף שקל. בית המשפט אף נזף במשטרה על כך שסגרה את התיק מ"חוסר ראיות" ולא מ"חוסר אשמה".
בשורה התחתונה, המלצתי לזוגות הנמצאים בהליכי גירושים וחוששים מנקמנות בן הזוג והגשת תלונות-שווא כנגדם, לתעד כל דבר - מגיבוי הודעות הוואטסאפ ועד הקלטות שיחות הטלפון. בנוסף, אל תהססו ופנו לעורך דין העוסק בתחומי המשפחה על-מנת שימליץ לכם על כל האפשרויות החוקיות העומדות בפניכם.
במקרה שהוגשה תלונת-שווא נגדכם, יש לפעול בצורה שקולה ורגועה ולהימנע מאלימות מילולית או פיזית. מטבע הדברים רגשות כעס מציפים ועולים, אולם יש לזכור כי נוכח העובדה שחובת ההוכחה היא על הצד המורחק - התנהגות כעוסה ופרץ רגשות רק יסלימו את המצב.
עו"ד אירית ארז עוסקת בתחום המשפחה.
*** המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.