הכתבה בשיתוף משפטיפ
על-פי ההלכה היהודית, שהיא הלכה ארכאית ומיושנת, על האב לבדו מוטלת החובה והאחריות לזון את ילדיו, ולכן כאשר זוג מתגרש, לא חשוב מה מצבו הכלכלי של האב אל מול מצבה של האם - חובתו לזון את הילדים. אמנם בעת האחרונה החלה התחשבות והתייחסות למצבו הכלכלי של האב לעניין גובה דמי המזונות, אך אין די בכך.
חשוב לציין כי כיום, גם אם הוסכם על משמורת משותפת, בה גידול הילדים יהיה שוויוני לחלוטין, הילדים יגורו יום אצל האב ויום אצל האם, ההורים ישתכרו שכר דומה, וכל אחד מהם יישא בהוצאות כשילדים שוהים עמו - עדיין יהיה על האב לשלם דמי מזונות לידי האם עבור גידול הילדים.
דבר זה אולי היה נכון לימים עברו, בהם האישה לא עבדה ונאלצה לגדל את הילדים לבדה, ללא השתתפות פעילה של האב; אך כיום, כשנשים רבות עובדות, מפתחות קריירה ומשתכרות יפה, ואבות רבים נוטלים חלק פעיל ומעורב בחיי הילדים - האפליה צועקת לשמיים.
האינטרס לשינוי אינו רק של הגברים, והוא צריך לכלול גם מאבק פמיניסטי. בכל פעם מחדש אני נדהמת לגלות כי אלה המתנגדות לשינוי המצב הקיים הן בראשות המאבק הפמיניסטי, נשים חזקות, אשר מעוניינות לקדם את מעמד האישה בגופים שונים ולהביא לשינוי תפיסתי ותודעתי ביחס לנשים ויכולתן המקצועית והאישית. אך משנבחנים קריטריונים עבור תשלום דמי המזונות, הופכת האישה לרכה, שברירית ותלותית, כזו אשר אינה מסוגלת להתמודד מבלי סיועו של הגבר, וזאת על אף שהיא לא פעם משתכרת שכר גבוה ממנו.

כך לדוגמה, גבר המשתכר 10,000 שקל בחודש, בעוד אשתו לשעבר מרוויחה 11,000 שקל. הם מגדלים את שתי בנותיהם במשמורת משותפת. הגבר משלם לאשתו 4,000 שקל מזונות, כך שהוא מתחיל את החודש עם 6,000 שקל - בעוד אשתו מתחילה את החודש עם 15,000 שקל. בחישוב פשוט - לאחר תשלומי שכר דירה, חשבונות שוטפים, אוכל והוצאות שונות עבור הבנות, לא נותר בידיו כמעט מאום למחייתו.
בימים אלה ממש אמור להכריע בג"ץ על מקרה דומה של משמורת משותפת ועל תביעה לביטול דמי המזונות. הצעת חוק ממשלתית שמובילה שרת המשפטים, איילת שקד, תנסה לשנות את המצב הנהוג כיום ולקבוע כי גם האם תשתתף ותישא בתשלום מזונות, כאשר גובה התשלום ייקבע על-פי הכנסות ההורים וזמני שהיית הילדים עם כל אחד מההורים.
הצעת החוק מתבססת על מסקנות ועדת שיפמן הממליצה לשנות את ההסתמכות על הדין הדתי, שמטיל כאמור את תשלום המזונות באופן בלעדי על האב, ולהביא לביטולו. עוד קבעה הוועדה כי זהות ההורה שישלם מזונות וכן גובה התשלום ייקבעו לפי רמת ההכנסה של שני ההורים ולפי מידת הטיפול בילד.
כך לדוגמה, אישה המשתכרת יותר מהאב ונמצאת פחות זמן עם הילדים, תשלם לאב מזונות. במקרים בהם שני ההורים מרוויחים שכר דומה, וחלוקת זמני השהות עם הילד זהה, יבוטל תשלום המזונות.
לסיכום, האפליה המבנית לא עומדת להיעלם מחיינו כל-כך מהר, אך צעדים כפי שמנסה לעשות השרה שקד מעידים על כיוון נכון. האם בג"ץ יחליט על ביטול דמי מזונות במשמורת משותפת וביטול הדין האישי דה-פקטו? ימים יגידו. אך נראה כי פנינו לשינוי המצב האבסורדי הנהוג כיום.
עו"ד אירית ארז עוסקת בתחום המשפחה.
*** הטור לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.