הכתבה בשיתוף משפטיפ
נהוג לחשוב כי הליכי גירושים מתרחשים בעיקר לאחר שנות נישואים רבות, במהלכן בני הזוג הקימו משפחה. אולם למעשה, כיום חלק לא מבוטל מן הזוגות המתגרשים מחליטים על פרידה לאחר תקופת נישואים קצרה יחסית, בטרם הביאו ילדים לעולם. במצב זה, הללו אינם נדרשים לסוגיות המורכבות של משמורת ילדים ומזונות, אולם למרות זאת יכולים להיות נושאים אחרים במחלוקת. במאמר שלפניכם נעסוק בהם.
גירושים ללא ילדים
כאשר בני זוג מקבלים החלטה על גירושים, הקושי המרכזי העומד בפניהם מתמקד בדרך-כלל בסוגיות הנוגעות לילדים. על בני הזוג לקבל החלטה בנוגע להסדר המשמורת וכן להסכים על גובה תשלום המזונות. אלה הם ללא ספק נושאים מורכבים ורגישים, ולא פעם הצדדים מתקשים לגבש הסכמות ביניהם, והם נאלצים אפוא לפנות לדרך של תביעה ולהותיר את העניין להכרעתו של בית המשפט.
כאמור, בשנים האחרונות אנו עדים למספר רב יחסית של זוגות אשר מחליטים על פרידה עוד בטרם הביאו ילדים לעולם. במובנים רבים, גירושים ללא ילדים הם קלים יותר - ראשית, משום שבני הזוג יכולים להתמקד בהתמודדות האישית שלהם עם הפרידה, לעומת זוגות עם ילדים אשר חייבים להתפנות קודם כל לצורכי הילדים ולקשיים שהם חווים בשל הגירושים; שנית, הסוגיות המורכבות של משמורת ומזונות ילדים, עמם נדרשים זוגות רבים להתמודד, אינם עומדות על הפרק כאשר מדובר על גירושים ללא ילדים. יחד עם זאת, גירושים ללא ילדים אינם בהכרח נטולי מחלוקת, כפי שיפורט להלן.

אילו נושאים יכולים להיות במחלוקת?
כאשר בני זוג מתגרשים ללא ילדים, נחסך מהם, כאמור, הקושי שבהסדרת נושא המשמורת ומזונות הילדים. אולם, כבכל הליך גירושים, יידרשו בני הזוג ל-3 סוגיות חשובות: סידור הגט, מזונות אישה וחלוקת הרכוש.
באשר לסידור הגט, מדובר בהליך פשוט בדרך-כלל, כל עוד שני בני הזוג מעוניינים בפרידה. אולם במצב של סרבנות גט מצד מי מהצדדים, תידרש מן הצד המעוניין בגירושים התמודדות משפטית לא קלה.
מזונות אישה מייצגים את זכותה של בת הזוג לתשלום חודשי מן הבעל בגין צרכיה כל עוד הם נשואים, וסוגיה זו עומדת על הפרק בעיקר במצב שבו בת הזוג אינה עובדת ותלויה בשלב זה בבעלה לצורך פרנסה. בין הצדדים יכולה להיווצר מחלוקת משמעותית הן לגבי זכאותה של האישה למזונות והן לגבי גובה התשלום.
לבסוף, ישנה הסוגיה של חלוקת הרכוש, אשר מטבע הדברים יוצרת לא פעם מחלוקת עמוקה בין הצדדים, שהרי לפעולה זו יש השלכות מהותיות על איכות חייהם של בני הזוג. על כן, כל צד מנסה לשמור על האינטרס הכלכלי שלו, וכך נוצר סכסוך בין השניים. נזכיר כי במסגרת חלוקת הרכוש, מתייחסים לכלל הרכוש המשותף של בני הזוג וכן לרכוש שנצבר טרם הנישואים, ובלבד כי הוכחה בו כוונת שיתוף.
עריכת הסכם גירושים
יהיו נסיבות הפרידה אשר יהיו, הדרך הטובה ביותר לסיים את קשר הנישואים היא באמצעות עריכת הסכם גירושים. כלי זה מאפשר לבני הזוג לקצר את הליך הגירושים באופן ניכר, לחסוך בעלויות הכרוכות בניהול הליך משפטי בערכאות וחשוב מכל - לקבל החלטה מוסכמת בכל נושא ונושא, אשר תהיה לשביעות-רצונם של שני הצדדים, ללא תלות בהכרעת בית המשפט.
בהסכם הגירושים צריך לכלול כמובן את כל הסוגיות הרלוונטיות העומדות על הפרק ולהתייחס לכל נושא בבהירות ובפרוטרוט, על-מנת שלא להותיר פתח לאי-הבנות ופרשנויות שונות בעתיד. כך למשל, בכל הנוגע להפרדה הרכושית, יש לפרט בהסכם הגירושים את כלל הרכוש ואופן חלוקתו, לרבות ציון של מועדי העברת הרכוש, מועדי תשלום וכיו"ב.
בשורה התחתונה, על אף שנחסך מבני הזוג לשעבר, פן רגשי בעת גירושים ללא ילדים, עדיין מדובר בתהליך לא נעים, הדורש הכוונה מקצועית על-מנת לסיים אותו בדרך המיטבית ביותר.
■ עו"ד אירית ארז עוסקת בדיני משפחה.
*** המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.