גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי מכרז הלחם של שב"ס נמוכים עד 38% מהמחיר המפוקח

במכרז שב"ס לאספקת לחם, המאפיות מתבקשות למכור אותו במחירי הפסד ■ בכך למעשה המדינה, שלא מכירה במחירים בהנחות שניתנות לקמעונאיות, דורשת אותן לעצמה תחת הכובע של שירות בתי הסוהר ■ שב"ס: "פועלים לחיסכון כספי ציבור תוך שמירה על הנהלים"

לחם אחיד / צילום: תמר מצפי
לחם אחיד / צילום: תמר מצפי

במכרז של שירות בתי הסוהר לאספקת לחם לסוגיו, שנסגר היום (ב'), מחירי המקסימום שהוגדרו על-ידי המדינה נמוכים בעד 38% מהמחירים בפיקוח, שאותם קובעת המדינה ולפיהם נמכר הלחם לרשתות הקמעונאיות - כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "גלובס".

מכרז שירות אספקת הלחם לבתי הסוהר עומד על למעלה מ-13 מיליון שקל בשנה. המשמעות: המאפיות מתבקשות למכור במחירי הפסד, והמדינה - שלא מכירה במחירים בהנחות שניתנות לקמעונאיות - דורשת אותן לעצמה תחת הכובע של שירות בתי הסוהר.

המכרז קובע מחיר מקסימום לכל מוצר ובנוסף לכך מחיר מקסימום לסל המוצרים. לדוגמה, במחיר המכירה המפוקח של לחם אחיד פרוס, הפער עומד על כ-38%; מחיר המכירה לפי צו הפיקוח על המחירים עומד על 5.13 שקלים, ואילו במחיר שנדרש לפי מכרז השב"ס המחיר המפוקח עומד על 3.19 שקלים. כלומר, חברה שרוצה לזכות במכרז צריכה להציע מחיר נמוך אף יותר מאשר המחיר המופיע במכרז.

מנגנון פיקוח מחירי הלחם מתבצע לאורך שנים על-ידי משרד הכלכלה, ועל-פיו נקבע מחיר הלחם, והוא כולל שני מחירי לחם מפוקחים - המחיר שבו היצרן מוכר לקמעונאי והמחיר בו הקמעונאי מוכר לצרכן. 

לחם וזעזועים

גורם בכיר בתעשיית הלחם אמר היום ל"גלובס": "יש פה מצב בלתי סביר, שמדינת ישראל ביד אחת שלה קובעת מחיר אחד - וביד השנייה שלה דורשת למכור אותו בעשרות אחוזים פחות. אני לא זוכר פער בסדר גודל כזה במכרזים של המדינה.

"מדינת ישראל, בכובעה בשירות בתי הסוהר, דורשת מאיתנו למכור במחירים נמוכים משמעותית מהמחירים שהיא עצמה קבעה. מצד אחד, איך אתם כרגולטור קבעתם מחיר שעל-פי התחשיב שלכם הוא המחיר הנורמטיבי - ומצד שני אתם דורשים מאיתנו שאם אנחנו רוצים למכור למדינת ישראל, זה יהיה במחיר נמוך בעשרות אחוזים?".

הנתונים הללו מתפרסמים 5 ימים לאחר שהמדינה הגיעה לפשרה עם ארבע המאפיות הגדולות - אנג'ל, ברמן, דגנית ודוידוביץ' - והסכימה לשלם להן 7.8 מיליון שקל על פגיעה שנגרמה לאורך השנים על אי-יישום מנגנון הפיקוח שקיים בחוק. הסכם הפשרה אושר על-ידי בית המשפט ביום חמישי האחרון.

הרקע לפשרה: בחודש ספטמבר 2012 ארבע המאפיות הגישו לבית המשפט המחוזי מרכז תביעה נגד המדינה בגין נזקים שלטענתן גרמה להן המדינה במהלך השנים 2005-2007, כתוצאה מעיכובים בעדכון מחיריהם של מוצרי הלחם שבפיקוח. סכום התביעה הכולל עמד על 47 מיליון שקל, ומתוכו רק חלקה של מאפיית אנג'ל נאמד בכ-19.6 מיליון שקל. לפי ההסכם המדינה תיאלץ לשלם את מיליוני השקלים שעליהם הוסכם בפשרה בתוך 45 יום מהחתימה. 

"פתאום הרגולטור דורש הנחות?"

"5 ימים אחרי ההסכם שבו המדינה נאלצה לשלם לנו על אי-יישום מנגנון הפיקוח", אומר הגורם ל"גלובס", "נמנעת מאיתנו אפשרות לגשת למכרז משמעותי. מבחינה כלכלית לגשת למכרז כזה זאת התאבדות".

- השב"ס, כגוף גדול שמחליף למעשה את הקמעונאי, לא זכאי להנחה?

הגורם: "הקמעונאי קונה במחיר הפיקוח פחות הנחה מסוימת, והוא מוכר לצרכן ברווח. הקמעונאי כשלעצמו קונה לחם במחירי קמעונאי, כלומר זוכה להנחה בתור לקוח גדול, אבל כאן ההנחה שדורשים היא הנחה בלתי סבירה. הרגולטור אמר שהוא לא מוכן להכיר בהנחות, אז איך ייתכן שפתאום הוא יודע לדרוש אותן?".

גורם נוסף בתעשיית הלחם אומר היום ל"גלובס": "הבעיה העיקרית היא שמצד אחד המדינה קובעת מחיר פיקוח על הלחם, ולא מכירה בזה שהמאפיות נותנת הנחה לקמעונאיות שהם לקוח גדול לעומת המכולות הקטנות - ומצד שני דורשת באותו זמן את ההנחה הזו עבור עצמה באמצעות שירות בתי הסוהר. איך המדינה מצד אחד אומרת 'יש מחיר מפוקח' - ומצד שני מתעלמת מכך שנותנים הנחות לקמעונאים? היא סותרת את עצמה".

הערכות בשוק הן כי תעשיית הלחם מגלגלת כ-2-3 מיליארד שקל בשנה. שוק הלחם נשלט על-ידי 3 קבוצות גדולות, כאשר הקבוצה הגדולה ביותר היא קבוצת אנג'ל, המחזיקה במאפיות אנג'ל בירושלים, בלוד, בנתיבות, באורנים ובבית שמש. לפי ההערכות, היא מחזיקה בנתח של 20% מהשוק.

השחקנית השנייה בגודלה היא קבוצת ברמן, המחזיקה, בנוסף למאפיית ברמן בירושלים, גם במאפיית ודש רמת-השרון ובמאפיית לחם חן בבת-ים. 

משב"ס נמסר בתגובה: "שירות בתי הסוהר כגוף ציבורי מחויב לפעול על-פי חוק חובת המכרזים ולצאת למכרזים פומביים. שב"ס פועל לחיסכון כספי ציבור תוך שמירה על הנהלים. במכרז אספקת לחם ומוצרי מאפה, הנושא נדון בבית המשפט, אשר מחק עתירה לאחר הסכמה בין הצדדים. לאחר תיקונים תהליך המכרז בעיצומו".

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה עד לפרסום הידיעה. 

עוד כתבות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד