גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: התביעות נגד טבע ונגד אי.די.בי - להליכי גישור

השופטת רות רונן הפנתה את הצדדים, בתביעה בסך 650 מיליון שקל נגד אי.די.בי, לגישור בפני נשיאת המחוזי מרכז לשעבר, הילה גרסטל ■ התביעה הנגזרת נגד חברת טבע ובכיריה - לגישור בפני ד"ר יורם טורבוביץ

מפעל טבע בכפר סבא / צילום: תמר מצפי
מפעל טבע בכפר סבא / צילום: תמר מצפי

שתיים מהתביעות הכלכליות המעניינות והחשובות הנדונות בימים אלה בבתי המשפט, הופנו לאחרונה להליכי גישור אצל מגשרים בכירים.

התביעה הראשונה שהופנתה לגישור היא תביעה בסך 650 מיליון שקל שהוגשה ע"י עו"ד חגי אולמן ורו"ח אייל גבאי, הנאמנים לביצוע הסדר הנושים של אי.די.בי חברה לאחזקות, נגד החברה ונגד יו"ר קונצרן אי.די.בי לשעבר, נוחי דנקנר וחברי דירקטוריון החברה. זאת, בטענה לחלוקות דיבידנד אסורות בהיקף של כ-1.8 מיליארד שקל שאושרו ע"י הדירקטוריון בשנים 2008-2010. ל"גלובס" נודע כי שופטת המחלקה הכלכלית בביהמ"ש המחוזי בת"א, תביעה נוספת שהופנתה לגישור, כפי שפרסם לראשונה אתר "ניוז 1" של יואב יצחק, היא בקשה לנגזרת בסך 90 מיליון שקל שהוגשה נגד בכירים בחברת טבע בשל התנהלותם בפרשת רכישת חברת "ספלון". התביעה נמצאת בעיצומו של הליך גישור בפני ד"ר יורם טורבוביץ, שהיה ראש לשכת רה"מ בימי אהוד אולמרט.

בתביעה נגד אי.די.בי אחזקות ודנקנר טוענים אולמן וגבאי באמצעות עוה"ד אופר נאור ורנן גרשט כי על החברה להחזיר לקופת ההסדר שלה סכום של 650 מיליון שקל בגין חלוקת דיבידנדים אסורה שנעשתה בתקופה שקדמה לקריסת הקונצרן.

התביעה הזו החלה כתביעה נגזרת ולפי הוראת בית המשפט הפכה לתביעה "רגילה", והיא אחת מהתביעות הכספיות התאגידיות הגדולה ביותר שהוגשה מעולם. הסכום של 650 מיליון שקל שאותו תובעים הנאמנים להסדר אי.די.בי אחזקות נגזר בעיקר מגובה הביטוח של חברי הדירקטוריון הנתבעים.

ל"גלובס" נודע כי זמן קצר לפני שהופנה ההליך המדובר לגישור בפני השופטת גרסטל, התבקשה רשות ניירות ערך על ידי התובעים לומר האם הרשות בחנה את חלוקות הדיבידנד שביצעה אי.די.בי אחזקות בשנים 2008-2010, והאם אישרה אותן או נתנה להן הכשר. ב-5 באפריל שלח עו"ד ליאב וינבאום מנהל המחלקה המסחרית בפרקליטות מחוז ת"א לבא כוח התובעים, עו"ד אופיר נאור, מכתב תשובה. במכתב נאמר כי "סגל הרשות לא בחן את עמידת החברה במבחני החלוקה (של דיבידנדים. ח',מ'), בזמן אמת או בדיעבד, וממילא לא נתן אישור לחברה על עמידתה או אי עמידתה במחנים אלה". לדברי הרשות, אין בידה לאשר או לא לאשר החלטת דירקטוריון חברה ציבורית הקובעת כי החברה עומדת במבחני החלוקה. "כך ככלל וכך גם בעניינן של החלוקות שבהן עוסק ההליך".

הבקשה לאישור תביעה נגזרת נגד חברת טבע ובכיריה בהווה ובעבר הוגשה בשל נזק שהם לפי הנטען גרמו לחברה בפרשת חברת "ספלון" האמריקאית.

ספלון, יצרנית תרופות מקוריות מארה"ב, נרכשה על-ידי טבע ב2011 תמורת כ-6.5 מיליארד דולר, כחלק מהניסיון של טבע להעמיק את סל המוצרים המקורי שלה לקראת אובדן הבלעדיות על הקופקסון. בדיעבד, הרכישה לא הייתה מוצלחת במיוחד, וטבע רשמה מחיקות חשבונאיות שכללו ירידת ערך של 481 מיליון דולר בגין שלוש תרופות בפיתוח שהגיעו מרכישת ספלון.

יתרה מכך, בסוף מאי 2015 נקבע כי טבע תשלם קנס בסכום עתק של 1.2 מיליארד דולר לרשות ההגבלים העסקיים בארה"ב (FTC) בהליכים הנוגעים לפעילות של ספלון. זאת, לאחר שב-FTC טענו שספלון חסמה באופן לא חוקי תחרות גנרית לתרופה Provigil המיועדת לטיפול בהפרעות שינה. הטענה הייתה שספלון שילמה לחברות גנריות, ביניהן גם טבע, מעל 300 מיליון דולר כדי שידחו את כניסת הגרסאות שלהן לשוק.

ב--FTC ציינו כי הסכום שנקבע כי טבע תשלם ישמש כפיצוי לסיטונאים, בתי מרקחת וחברות ביטוח ששילמו תשלומי-יתר בשל מהלכיה הלא חוקיים של ספלון. טבע כבר הודיעה לאחרונה על תשלום של 512 מיליון דולר ליישוב תביעה ייצוגית בנושא ה-Provigil שהוא חלק מהסך הכולל של ה-1.2 מיליארד דולר.

בבקשה לתביעה נגזרת שהוגשה על ידי בעל המניות, אברהם ברק, נטען כי בכירי טבע אחראים לביצוע המעשים שהביאו להטלת הקנס העצום על החברה ובכך הם גרמו לה נזקים חמורים ויש להטיל עליהם אחריות ולחייבם לפצות את החברה בסכום התביעה.

הנתבעים הם, כאמור, בכירי החברה בהווה ובעבר ובהם ישראל מקוב, שלמה ינאי, ד"ר פיליפ פרוסט, ודירקטורים לשעבר, בהם, רות חשין, לסלי דן, ד"ר ליאורה רובין מרידור, פרופ' מיכל סלע, פרופ' גבריאלה שלו, דוד שמיר, חיים הורביץ, פרופ' יצחק פטרבורג, עו"ד אורי סלונים, דן זיסקינד, ארז ויגודמן ונוספים.

התובע מיוצג ע"י עוה"ד יצחק אבירם ושחר בן-מאיר ועוה"ד אופיר נאור ורנן גרשט. טבע מיוצגת ע"י עו"ד מנחם טולצ'ינסקי. כל יתר הנתבעים מיוצגים יחד על-ידי עו"ד צבי אגמון.

גישור - הדרך הנכונה לפתרון סכסוכים / פרשנות - חן מענית

עקב העומס הרב המוטל על בתי המשפט וכן בשל הרצון לסיים סכסוכים משפטיים בדרך של הידברות ופשרה, מפנים השופטים יותר ויותר הליכים משפטיים לגישור. הגישור הליך אלטרנטיבי לפתרון של סכסוך בין כותלי בית המשפט. היתרונות הגדולים של הגישור הם, בין היתר, שמדובר בהליך וולנטרי ושאינו כפוי. כמו-כן ההליך הוא חשאי ונעשה הרחק מעיני הציבור (עניין זה מהווה גם חיסרון שכן בשל החשאיות, אין עליו ביקורת ציבורית); המגשר הא ניטראלי; והחשוב מכל - הפתרון לסיום הסכסוך מתקבל על-ידי הצדדים כפשרה והוא אינו נכפה עליהם על ידי גורם חיצוני, כמו בית המשפט.

לצד הליכי הגישור בהליכים אזרחיים ובהליכים בבתי הדין לעבודה, מופנים בעת האחרונה לגישור גם יותר ויותר תיקים פליליים, שבהם המדינה מעמידה לדין עבריין.

כך, למשל, הגיעה המדינה להסדר טיעון עם השופט לשעבר, דן כהן, שהואשם בשוחד בפרשת סימנס, בזכות הליך גישור שהתנהל בפני שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב לשעבר, דוד רוזן. התיק העיקרי התנהל בפני שופט המחוזי, חאלד כבוב, שהפנה אותו לגישור בפני הקולגה שלו, רוזן. בספטמבר 2013 הודיעו המדינה, השופט לשעבר כהן, וסנגוריו, לבית המשפט כי הגישור עלה בהצלחה והם הגיעו להסדר טיעון. לפי ההסדר, כהן הודה בכתב אישום מתוקן בביצוע עבירת שוחד בפרשת סימנס ובעבירת מירמה והפרת אמונים, בכך שלא דיווח על קשריו עם עזרא הראל לדירקטוריון חברת החשמל.

כמו-כן הורשע כהן בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בכך שנמלט מישראל לפרו. עוד נקבע כי כהם ירצה עונש מאסר של 6 שנים, ממנו תנוכה תקופת מעצרו בארץ ובחו"ל (חצי שנה). כמו כן הוסכם כי המדינה תחלט 4 מיליון שקל מכספו של כהן, וכי בנוסף הוא ישלם קנס בסך 6 מיליון שקל. הצדדים עדכנו את השופט חאלד כבוב מבית המשפט המחוזי בתל-אביב בדבר ההסדר, והוא אישר אותו.

עוד כתבות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט