גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההצעה לעכב הליכי חקירה נגד ראש ממשלה מכהן - לא קבילה"

השופט דוד רוזן, ראש נציבות הביקורת על הפרקליטות, בכנס לשכת עוה"ד באילת: "גם אם יעוכבו הליכים נגד ראש ממשלה שנחקר, הוא יהיה מוטרד מהתחקירים שבאים יום אחרי יום"

"הצעת החוק לעכב הליכי חקירה נגד ראש ממשלה מכהן (המכונה 'החוק הצרפתי') היא הצעה בלתי קבילה. הרי גם אם יעוכבו ההליכים נגד ראש ממשלה שנחקר, הוא יהיה מוטרד בגלל התחקירים בעיתונות שבאים יום אחרי יום, בצורה נושכת ולעתים גם בצורה נלוזה ומבישה. ואז, לא הגענו לשקט ולמנוחה. לכן, גם לפי ההצעה, ראש הממשלה יהיה מוטרד מהמלחמה שלו על שמו הטוב" - כך אמר היום (ב') השופט לשעבר של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, דוד רוזן, שעומד כיום בראש נציבות הביקורת על הפרקליטות.

דברי רוזן - שהרשיע בזמנו את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בשוחד במשפט הולילנד - נאמרו בפאנל שעסק בהצעת החוק לעיכוב הליכים בחקירות ראש ממשלה ושרים, שנערך בכנס לשכת עורכי הדין באילת. הפאנל כונס כשברקע נמצאות חקירותיו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בפרשת המתנות מארנון מילצ'ן ובפרשת הפגישות עם מו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס.

רוזן המשיך והסביר את כוונתו: "ברור שחקירה של ראש ממשלה לא רק מטרידה את מנוחתו אלא גם פוגעת בתפקודו. חקירה היא לא דבר של מה בכך. אלא שבחברה דמוקרטית, עיתונות חופשית ונושכת שבה תחקיר רודף תחקיר, תמשיך לעסוק בנושא (ולכן, אין טעם ב"חוק הצרפתי". ח' מ')".

רוזן נשאל בכנס על-ידי המנחה, ברוך קרא, הפרשן המשפטי של ערוץ 10, מה הוא (רוזן) חושב על היחס השונה שהעניק בית המשפט העליון למעשיו של אולמרט. נזכיר כי רוזן הרשיע את אולמרט בשתי עבירות של לקיחת שוחד, וגזר עליו עונש חמור של 6 שנות מאסר. בית המשפט העליון קיבל חלקית את ערעור אולמרט, זיכה אותו מאחד מאישומי השוחד והפחית באופן משמעותי ביותר את תקופת מאסרו.

על כך השיב רוזן: "לא הייתי רוצה להיות שופט במדינה שאין ערכאת ערעור שמתערבת ואומרת את דברה". עם זאת, לדבריו, "זה לא אומר שדעתי השתנתה. אני איתן בדעתי, ללא זיק של שינוי, בפסק הדין (בפרשת הולילנד) שעליו חתמתי. אבל אני מרכין את ראשי ומקבל את החלטות הערכאה העליונה".

"אין הבדל בין מתנות לכסף"

רוזן התייחס בדבריו גם לתפקידו הנוכחי, ואמר כי "כל מקרה שנבדק בנציבות התלונות על הפרקליטות, נבדק בצורה מאוד חדה וברורה. לנציבות יש חשיבות לעשות פרקליטות טובה יותר וחזקה יותר. להבדיל מגופים אחרים, הפרקליטות מלמעלה עד למטה מאוישת בגורמים מקצועיים. גורמים פוליטיים לא יכולים להתערב בשיקולי הפרקליטות. עם כל החסרונות של הגוף הזה, זהו עדיין גוף מקצועי. יש חיקויים, אבל עדיין זה גוף שאפשר רק להתברך בו".

רוזן הזכיר כי ביום ראשון הקרוב (28.5.17) יתפרסם הדוח על עבודת הפרקליטות ויחסיה עם המכון הפתולוגי. "ההמלצות מאוד חדות", אמר רוזן.

עו"ד נוית נגב, שייצגה את אולמרט ב"פרשת ראשונטורס" (שממנה זוכה אולמרט בעליון ברוב של 3 שופטים נגד שניים), אמרה כי "גם לחיות עם עננה של חשדות, כפי שמציע ח"כ זוהר, זה קשה. אני לא חושבת שצריך לאסור חקירות ראש ממשלה, אלא איך מתמודדים עם הסיטואציה הזאת. בעיניי, זה מזעזע שחקירה פלילית היא כלי להחלפת השלטון".

עו"ד פנחס (פיני) רובין, ראש משרד גורניצקי, אמר כי יש לאפשר חקירה נגד ראש ממשלה מכהן, אבל לא העמדה לדין. "כמו כן, יש לקצוב את זמן החקירה, שאם לא כן העומס הנפשי על ראש הממשלה שעומד לחקירה ולכתב אישום הוא בלתי אפשרי, ולמרות הפוזות וזקיפות-הקומה קשה מאוד לעמוד בתקופה סוערת כזאת ולשרת את הציבור בישראל".

עו"ד רובין יצא גם להגנתו של ראש הממשלה נתניהו וטען כי "אם אתה מחלק את המתנות שקיבל על פני השנים, הדרמה היא לא כזו גדולה. יש גם הבדל עצום אם הכסף ניתן לצורכי קידום מטרות, לבין מקרים שבהם יש איזשהו 'שימון'".

עו"ד אביגדור (דורי) קלגסבלד, שייצג בזמנו את ראש הממשלה המנוח אריאל שרון, שנחקר בכמה חקירות פליליות אך לא הועמד לדין, ואשר מייצג היום את איל ההון שלדון אדלסון, נשאל על "תיק נתניהו-נוני מוזס", שעוסק ביחסי מו"ל וראש ממשלה.

לדבריו, "כל חשד לביצוע עבירות פליליות צריך להיבחן במשקפיים פליליים. אבל אני לא יכול להתייחס למקרה הזה". קלגסבלד יצא נחרצות נגד אימוץ החוק הצרפתי בארץ, ואמר כי "הבחירה בראש ממשלה בישראל היא לא בחירה ישירה. אם ראש הממשלה ילך, יבוא הבא אחריו במפלגה שהוא עומד בראשה. אז אי-אפשר לדבר פה ברצינות על החוק הצרפתי".

וקלגסבלד סיכם: "אין שום קשר בין המצב בצרפת לבין המצב בישראל. כל הדיון הזה (ב'חוק הצרפתי'. ח' מ') הוא טיפשי".

קלגסבלד התייחס גם הוא ל"פרשת חקירות נתניהו", ואמר כי "אין הבדל בין קבלת מתנות לבין קבלת כסף". הוא הוסיף כי "לצערי, לפי החוק, ראש ממשלה לא צריך להתפטר גם אם מוגש נגדו כתב אישום. זה מצב לא רצוי.

"אם מוגש כתב אישום נגד ראש ממשלה, והוא לא מתפטר, אז צריך לנהל נגדו את התיק מיום ליום. אם יש משהו שצריך לחשוב עליו, זה קיצור תקופת החקירות נגד ראש ממשלה, שנמשכות ללא הצדקה תקופה ארוכה, גם אם הן פשוטות יחסית. צריך לעבוד יום ולילה כדי לסיים אותן ולקבל החלטה".

עו"ד דוד (דודי) תדמור, לשעבר ראש רשות הגבלים עסקיים, שהשתתף אף הוא בדיון, אמר כי "במשטר כמו שקיים אצלנו היום, שתמיד יש חקירה, ראש ממשלה אחר ראש ממשלה, יועמ"ש אחר יועמ"ש, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו - האם כל ראשי הממשלה שלנו מושחתים, או שמשהו בשיטה שלנו מחייב תיקון".

לדברי תדמור, "יש כאן בעיה מבנית. יש מקרים שחקרו ולא היה צריך לחקור, כמו את השר לשעבר חיים רמון בפרשת הנשיקה; ויש מקרים אחרים שלא הושקעו בהם מספיק משאבים. יש אצלנו בעיה מוסדית של מוטיבציה (לחקור ראשי ממשלה ושרים). בעניין הזה צריך לעשות חשיבה מחודשת".

ח"כ מיקי (מכלוף) זוהר מהליכוד, שהוא מתומכי "החוק הצרפתי", הביע אמון בבית המשפט העליון, אבל אי-אמון בפרקליטות. "כשאני רואה חקירה של נבחר ציבור כזה או אחר, שכולה מתומללת בתקשורת (הכוונה לחקירתו של נתניהו), אני מאבד את האמון בפרקליטות ו/או במשטרה. כי אם זה יוצא לתקשורת, אני שואל את עצמי מיד - האם זו חקירה כדי ליצר ספין תקשורתי, או שמא מדובר במקום מקצועי וענייני".

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם