גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכננים חתונה? שני מקרים שיכולים לחסוך לכם הרבה כסף

סגרתם אולם חתונה וגיליתם שאין לו רישיון עסק? אל תמהרו לשלם ■ הכלה הזמינה שמלה והתחרטה? יש מה לעשות ■ סיטואציות צרכניות שעולות מהפסיקה לקראת עונת החתונות

טבעת נישואים, חתונה חתן כלה / צלם: פוטוס טו גו
טבעת נישואים, חתונה חתן כלה / צלם: פוטוס טו גו

עונת הקיץ בעיצומה, ואלפי זוגות צעירים מתכוננים ליום הגדול בחייהם - חתונה. כמו כל דבר בחיים, הדרך אל האושר רצופה לעתים במהמורות, והרבה מאד פעמים בני הזוג, במקום להתעסק בהכנות לקראת החתונה ובמקום להשקיע את מירב מרצם ומאמציהם על-מנת שהיום הגדול בחייהם יהיה מושלם, נאלצים להתמודד עם סיטואציות שבהן העוסק או הספק העומד מולם "מקשה" עליהם את החיים, מקפח את זכויותיהם וגורם להם למסע חתחתים בדרך אל היום הגדול בחייהם.

בעולם האירועים והחתונות קיימים אינספור אירועים שעשויים להפוך במהרה לסוגיות משפטיות, ועל כן בחרנו להתמקד בשתי סיטואציות הכי נפוצות שבהן נקנה לבני הזוג כלים ראשוניים להתמודד עם הסיטואציה המלחיצה והלא נעימה בה נתקלו בעל-כורחם. 

1. רישיון עסק לאולם

מקרה שקרה: בני זוג בשם אייל ודנה (שמות בדויים) ביקרו בגן אירועים יוקרתי, התרשמו מאוד מהמקום, מהאוכל, מההבטחות שניתנו להם בעל-פה וכן מהצעת המחיר המשתלמת שהייתה מעין "הכול כלול". אייל ודנה החליטו לחתום על הזמנה לאירוע חתונה אשר ייערך בעוד כחצי שנה והחלו לתכנן את יומם הגדול. לצורך שריון האירוע, אייל ודינה שילמו מקדמה על סך 5,000 שקל.

מספר ימים לאחר מכן אייל גלש בביתו ברשת האינטרנט, והתברר לו למרבה תדהמתו כי אותו גן אירועים אינו מחזיק באישורים מתאימים - ואין לו כלל רישיון עסק.

למחרת היום התייצב אייל אצל מנהל הגן וביקש ממנו הסברים. מנהל הגן ניסה להתחמק וטען כי "הכול בסדר", וכי אין מה לדאוג, מאחר שבחמש השנים האחרונות הוא ערך מאות אירועים שעברו ללא כל תקלות, גם ללא רישיון עסק. את אייל ההסברים האלה לא שכנעו, מאחר שהוא הבין כי קיים סיכוי לא מבוטל שהרשות המקומית תסגור את הגן לפני קיום האירוע, ובני הזוג ייוותרו מול שוקת שבורה, תוך שהם הזמינו מאות אורחים, ספקים ובני משפחה למקום שלא ניתן יהיה לערוך בו את החתונה.

אייל דרש ממנהל האולם לבטל את העסקה באופן מיידי תוך החזרת המקדמה ששילם, אולם לא רק שמנהל הגן סירב, אלא הוא אף איים על אייל כי אם יעשה זאת, גן האירועים יגיש נגד בני הזוג תביעה על סך מלוא ההזמנה, בעשרות אלפי שקלים, בגין ביטול עסקה

למזלם של בני הזוג, המקרה לעיל נפוץ מאד (היות ואולמות וגנים רבים בישראל פועלים כבר שנים ללא רישיון עסק), והדין נמצא לצידם של אייל ודנה. סעיף 15 לחוק החוזים (חלק כללי) דן בנושא הטעיה וקובע כי "מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעיה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה; לעניין זה, 'הטעיה' - לרבות אי-גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן".

על-פי הפסיקה שדנה במקרים דומים, נקבע כי זכותם של בני הזוג לבטל את העסקה, היות שגן האירועים הטעה אותם והיה חייב, עוד לפני טרם ההתקשרות בהזמנה, לגלות באופן אקטיבי אודות היעדרו של רישיון עסק, שהרי מדובר בפרט מהותי. לזוג אין מחויבות חוקית לברר את העניין לפני החתימה. ההנחה הרווחת של המזמינים, שהיא הנחה סבירה, היא שהמקום פועל על-פי דין ובידיו כל הרישיונות המתאימים - כל עוד לא נאמר לו אחרת.

אם בני הזוג היו יודעים מראש על היעדר רישיון העסק, סביר להניח שכלל לא היו מבצעים את ההזמנה, שכן איזה אדם מעוניין להסתכן בכך שהגן לא יעמוד לרשותו במועד האירוע, במקרה שייסגר על-ידי הרשות המקומית עקב היעדר רישיון?

כפי שנקבע באחד מפסקי שדנו בעניין דומה: "בני זוג מתכננים את טקס חתונתם ומבקשים כי טקס זה ייערך במועדו וללא כל 'בעיות'. היעדר רישיון עסק וקיומם של צווי הריסה הם פרטים מהותיים שעלולים, במצבים מסוימים, להביא לביטול חתונה, שכן ייתכן מקרה שבו בית המשפט לא היה מעכב צו הריסה או לא מעכב צו סגירת העסק; הדבר עלול להוביל לביטול החתונה".

לא פחות חשוב - הפסיקה קבעה כי בנסיבות דומות מדובר בחוזה בלתי חוקי בהתאם להוראות סעיף 30 לחוק החוזים, הקובע כי "חוזה שכריתתו, תכנו או מטרתו הם בלתי חוקיים, בלתי מוסריים או סותרים את תקנת הציבור - בטל".

הרציונל העומד מאחורי כך הוא שכאשר אולם אירועים מתקשר עם לקוחות בהזמנה, ואין במעמד ההזמנה לאותו אולם רישיון עסק בתוקף - מדובר ממילא בחוזה בלתי חוקי, שהרי אם המקום אינו יכול על-פי חוק לערוך חתונות, כל ההתחייבויות שלו בדבר עריכת אותו אירוע בטלות, ואין להן כל תוקף, שכן ממילא הוא פועל באופן בלתי חוקי.

לסיכום הסוגיה: התקשרות כזו היא בלתי חוקית ובטלה, וניתן לבטלה עקב הטעיית האולם, ואולי בעיקר בשל חוסר תום-לבו של האולם, אשר לא הפנה את תשומת-לב בני הזוג כי אין בידיו רישיון עסק, וכי ההזמנה נגועה באי-חוקיות.

אייל ודנה ביטלו את העסקה והגישו תביעה להשבת המקדמה, בתוספת פיצויים על הנזקים שנגרמו להם. 

2. שמלת הכלה המעוצבת

מקרה שני שבני זוג שמתכננים חתונה צריכים לדעת, קשור לשמלת הכלה. כארבעה חודשים לפני היום הגדול בחייה, מור (שם בדוי) החלה לחפש שמלת כלה. מור החלה לשוטט באינטרנט, קראה המלצות על מעצבי שמלות, ובעקבותן הגיעה לאתר האינטרנט של מעצב נודע. היא הלכה לחנות של אותו מעצב ובחרה מתוך המלאי הקיים שמלה שמצאה חן בעיניה, שעלותה 10,000 שקל. מור חתמה על הזמנה ושילמה מקדמה על החשבון על סך 1,000 שקל. בהזמנה נכתב כי במקרה שתבטל את העסקה לאחר ביצוע ההזמנה, היא תחויב בדמי ביטול על סך 70% מעלות השמלה.

כשעתיים לאחר ביצוע ההזמנה מור שינתה את דעתה, התחרטה וביקשה לבטל את העסקה. היא ניגשה לחנות ודרשה לבטל את ההזמנה, אך המעצב סירב בכל תוקף לבטל את העסקה וטען כי לא עומדת לה זכות ביטול, וכי אם תעשה זאת, הוא יתבע ממנה 70% מיתרת הסכום על סך 9,500 שקל, שכן "הסכמים וחוזים יש לכבד". 

אז כדאי לדעת שסיטואציה כזו היא נפוצה מאד ומתרחשת מדי יום. חרטה של כלה מיועדת בדבר השמלה אותה היא תרצה ללבוש ביום הגדול בחייה היא דבר לגיטימי ומובן, בטח ובטח כאשר היא מתרחשת תוך זמן קצר ביותר מביטול העסקה.

הדין במקרה הזה הוא תקנות הגנת הצרכן (ביטול עסקה), קטגוריה מספר 7 "ביגוד והנעלה", הקובעות כי עסקה כזו ניתן לבטל בתוך שני ימי עסקים שלאחר יום הרכישה, לא כולל ימי מנוחה, ובלבד שתווית המחיר על המוצר, אם ישנה, לא הוסרה. במקרה כזה, התקנות קובעות כי הצרכן רשאי לבטל את העסקה בתשלום דמי ביטול מינימליים על סך 5% ממחיר העסקה או 100 שקל, לפי הנמוך מביניהם. 

אם מור הייתה מזמינה שמלה באופן מיוחד לפי מידותיה, תקנות הגנת הצרכן קובעות כי כאן אי-אפשר לבטל עסקה לגבי "טובין שיוצרו במיוחד עבור הצרכן על-פי מידות או דרישות מיוחדות". ואולם, גם אם מור הייתה מזמינה שמלה שהיה צריך לייצר אותה על-פי מידות או דרישות מיוחדות, והיא הייתה מבטלת את העסקה לאחר שעתיים - לא סביר שהמעצב הספיק לעשות פעולה כלשהי להכנת השמלה, ולכן במקרה כזה עדיין תעמוד לה זכות הביטול - אלא אם הוא יצליח להוכיח אחרת.

בנוסף, סכום הפיצוי שדרש המעצב - 70% מערך העסקה - הוא פיצוי שאינו פרופורציונלי לנזק שנגרם לו, ולבית המשפט יש סמכות להפחית את הפיצוי המוסכם לדמי ביטול מינימליים.

אז אילו מור הייתה מגישה תביעה, בית המשפט ככל הנראה היה מבטל את העסקה, מורה על השבת המקדמה בניכוי 100 שקל ופוסק לטובת מור הוצאות משפט.

■ הכותב הוא עורך דין המתמחה בתחום המשפט האזרחי-מסחרי. 

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא