גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצנים של תקווה: יוון סוגרת את תיבת הפנדורה שלה

לאחר יישום רפורמות קשות, יוון אמנם עוד מדשדשת אך מתאוששת במבט קדימה ■ אירופה וקרן המטבע הבינלאומית מתעמתות סביב השאלה, האם צעדי הצנע שננקטו הביאו את היוונים לקצה גבול היכולת, או שיש לדרוש מהם יותר

אלכסיס ציפראס / צילום: בלומברג
אלכסיס ציפראס / צילום: בלומברג

מאז פרוץ המשבר היווני, שליווה את אירופה בשנים האחרונות, יוון עשתה כברת דרך משמעותית מבחינת איזון והבראת כלכלתה החולה. מי זוכר שבינואר 2015 כשמפלגתו של אלכסיס ציפראס, ראש הממשלה, זכתה בבחירות, היא והתחייבה לסיים את משטר הצנע ואף איימה לצאת מגוש האירו.

בפועל, ציפראס הראה גמישות רבה מול האירופים וקרן המטבע הבינלאומית (ה-IMF), מתוך ההבנה שאם ילך להתנגשות חזיתית, יוון רק תפסיד מזה. כך יוון נאלצה לעבור תהליך קשה של רפורמות כמעט בכל תחומי הכלכלה, פיחות פנימי (במלים פשוטות, ירידת שכר), מלחמה בשחיתות ועוד.

ציפראס הצליח להעביר לא מעט רפורמות משמעותיות בתמורה לסיוע, ואלו גזרו על היוונים שנים קשות עם קיצוצים דרמטיים בפנסיות וברווחה, פיטורים המוניים וירידת שכר דרמטית. כדי לסבר את האוזן, מ-2011 ועד היום השכר ביוון נחתך בכ-30% ושיעור האבטלה עלה עד לכמעט 28% בשיא, והיום הוא עומד על 22.5%. כפי שהמספרים מספרים, עדיין קשה לראות את האור בקצה המנהרה, אך הנתונים גם מראים שיפור ניכר בנתוני מפתח שיבססו את ההתאוששות.

למרות כל הקיצוצים, דינמיקת החוב היווני תמיד הייתה בעייתית, גם לאחר התספורות. לראיה, יחס החוב-תוצר של יוון עומד כיום על יותר מ-180% תוצר לעומת כ-140% תוצר ב-2010 ו-89% תוצר לפני עשור. הגידול לא נבע רק מחוסר שליטה בגירעון בשנים הקשות, אלא גם בשל ההתכווצות הדרמטית בתוצר היווני. כדי להמחיש עד כמה עמוק המיתון היווני, צריך רק להסתכל על מספר העסקים הפעילים ביוון. כ-250 אלף מתוך מיליון חברות יווניות שפעלו ב-2010 הכריזו על פשיטת רגל על רקע הירידה בביקוש המקומי.

העלאת מסים? ביוון?

למרות שהדרך עבור הכלכלה היוונית עוד ארוכה, כבר ניתן לראות ניצנים של תקווה. הכלכלה היוונית יצאה ממיתון רב שנים כשצמחה ב-2016 ב-0.3% ולפי הערכות ה-OECD, היא צפויה לצמוח ביותר מ-1% ב-2017 וזאת על רקע שיפור בביקוש המקומי ובהשקעות במשק, כמו גם עלייה ביצוא שנתמכת מהשיפור בסביבה הגלובלית. בנוסף, נראה שהיוונים מצליחים אט אט להשתלט על הבורות התקציביים כשהם סיימו את 2016 עם עודף ראשוני (בנטרול תשלומי חוב) בתקציב של 3.8% תוצר, כאשר היעד שנקבע לה במסגרת תוכנית הסיוע עמד על 0.5% תוצר בלבד. השיפור הדרמטי נבע הן מהקיצוץ הדרמטי בהוצאות אך גם בשל שיפור משמעותי בגביית המסים, מנהג שבלשון המעטה, לא היה ממש מושרש בכלכלה היוונית.

אז בהחלט ניתן לומר ש-2016 הייתה שנת מפנה מוצלחת בעבור ניסיונות ההתאוששות של הכלכלה היוונית, אך מצבה עדיין קריטי. הבעיה היא שכיום יוון סובלת מ"עייפות" בגזרת הרפורמות המכבידות. כלומר, ההערכות הן שאזרחי יוון הגיעו לקצה בכל הנוגע ליכולת שלהם לספוג עוד מהלומות והחשש הוא שהכבדה נוספת תעורר את ההמון הזועם ותאלץ את הממשלה ללכת לבחירות.

חשוב לומר, השאלה לגבי הכבדה נוספת של רפורמות וקיצוצים מצד האירופאים כתנאי להמשך הסיוע, היא מפתח קריטי להמשך ההתאוששות והייתה נקודת מחלוקת עיקרית בין ה-IMF לאירופאים במהלך השבועות האחרונים. מצד אחד, ב-IMF מאמינים שיוון הגיעה לגבול יכולתה והם דוחקים באירופאים להציע ליוון הקלות בתנאי הסיוע. האירופאים מצידם, בהובלת גרמניה, התעקשו על הכבדה נוספת כתנאי להמשך הסיוע וזאת למרות שלכאורה יוון עמדה ביעדים שהוגדרו לה.

לא הסיוע האחרון

לבסוף, בפגישת שרי האוצר שהתקיימה בשבוע שעבר, הוחלט שיוון תקבל את החלק הבא בסיוע שלה בסך 8.5 מיליארד אירו ביחד עם התחייבות מצד שרי האוצר שיוון תוכל להמשיך ולשרת את החוב שלה גם בעתיד. בהסכם שהושג, נקבע מתווה עתידי להקלה בחוב מצד האירופאים ביחד עם תנאים מקלים יותר מבחינת יעדי הגירעון של הממשלה כתלות בנתוני הצמיחה של יוון בפועל.

מהלך זה צפוי להקל משמעותית על הכלכלה היוונית בהמשך. למרות האופטימיות, חשוב לציין שתוכנית הסיוע הנוכחית, שעתידה להסתיים באמצע 2018, כנראה לא תהיה האחרונה, שכן רוב הסיכויים הם שיוון עדיין לא תוכל לגייס חוב בשווקים באופן עצמאי בעוד שנה מהיום.

עם זאת, אירופה של היום שונה מאירופה של השנים האחרונות - גוש האירו נמצא בעיצומה של צמיחה כלכלית מהירה עם ירידה בשיעורי האבטלה, בריטניה יוצאת מהאיחוד, וההנהגה הפוליטית שונה. צירוף נסיבות אלו מוביל למסקנה שהיום יותר מתמיד האירופאים ישאפו לגוש אירופאי חזק יותר ומאוחד יותר. המשמעות עבור יוון היא שהאור בקצה המנהרה שלה הולך ומתקרב.

המניה המומלצת: Dynagas LNG Partners LP

חג הגז

יוון, המוקפת ים, ממוקמת על ציר מרכזי, שמייצר יתרון אסטרטגי וטיפח לאורך שנים רבות את ענף ההובלה הימית. תחום זה הינו רחב והוא חווה עליות וירידות בהתאם לסייקלים הכלכליים. בבורסה היוונית נסחרות חברות רבות בתחום, אך נראה לנו כי בתקופה הנוכחית יש לשים דגש דווקא על ההובלה הימית בתחום הגז, תת-ענף שבולט לחיוב בשנים האחרונות על רקע הגידול וההתפתחות של תחום הגז באזורנו לצד הגידול בביקושים, שצפוי להימשך גם בעתיד הקרוב. זאת, נוכח רמות המחיר ביחס לפתרונות אנרגיה אחרים, כשהגז בהגדרה הינו ירוק יותר מאחר שהוא פחות מזהם.

Dynagas LNG Partners LP היא חברה המתמחה בהובלה ימית בתחום הגז הטבעי והנוזלי (LNG). צי החברה כולל שש נושאות LNG, עם כושר נשיאה מצרפי של כ-913,980 מ"ק. החברה פועלת ונותנת שירותים ליצרניות אנרגיה בינלאומיות. העסקאות מתבצעות תחת חוזים רב שנתיים, המספקים תזרימי מזומנים יציבים ומבטיחים ניצולת גבוהה של המתקנים והמובילים.

הביקושים להובלת גז גדלים ופוגשים היצע הדוק מהצד השני. אלו מובילים לעלייה בתעריפי ההובלה הימית של גז. כיום ישנן הערכות לעלייה של כ-30% בתעריפים במהלך 2017 (YOY).

החברה רשמה בשנים האחרונות צמיחה דו-ספרתית בממוצע במכירות, כשבחמש שנים האחרונות היא יותר מהכפילה את מכירותיה. שיעור הרווחיות הגולמית עלה, בין היתר ובעיקר לנוכח העלייה בתעריפי הובלת הגז, על רקע העלייה בביקושים והמורכבות בהובלת גז, שדורשת חברות מתמחות ולכן מגבילה את ההיצע. הרווחיות התפעולית גם עלתה, אם כי בקצב מתון יותר. הכנסות החברה ב-2016 הסתכמו בכ-170 מיליון דולר, היא רשמה רווח תפעולי של 67 מיליון דולר ו-EBITDA של 132 מיליון דולר. למרות הפוטנציאל הכלכלי הקיים בהשקעה, חשוב לציין שבחברה קיים סיכון פיננסי הנובע מרמת המינוף שלה - כ-62% מסך המאזן, כשהחוב נטו ביחס לתזרים מפעילות שוטפת עומד על כ-4.7. המינוף הגבוה נובע כמובן מהצורך בהשקעות הגבוהות, שכן מדובר בענף מוטה השקעות הוניות. שינוי בתעריפים או לחילופין עלייה בריביות, עשויים כמובן להעלות את הסיכון הפיננסי בחברה. עם זאת נציין, שלמרות רמת המינוף הגבוהה, עדיין מדובר ברמת מינוף סבירה בהשוואה לענף.

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו, מערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בבית ההשקעות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

פריסת החוב היווני

עוד כתבות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"