גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרח לרנר והדרך של אי.די.בי להתמודד עם קיפול הפירמידה

קבוצת אי.די.בי נמצאת תלויה ברגולציה ■ התהליך הראשון הוא דרישת הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, למכור מכור את מניות השליטה בחברת כלל ביטוח והשני הוא הניסיון של שופרסל לרכוש את ניו-פארם

פרח לרנר / צילום: אוריה תדמור
פרח לרנר / צילום: אוריה תדמור

בתקופה האחרונה עסקה העיתונות הכלכלית בישראל בהרחבה במינויה של פרח לרנר לסמנכ"לית רגולציה בקבוצת אי.די.בי של אדוארדו אלשטיין. הודעה רשמית על כך עדיין לא נמסרה, אבל היעדר הכחשה מצד הקבוצה ודובריה מעלה כי כנראה המינוי אכן שריר וקיים.

לרנר, שחגגה באחרונה יום הולדת 40, מסתובבת במסדרונות הכנסת ובמשרדי הממשלה כבר יותר מ-15 שנה. בשמונה השנים האחרונות היא כיהנה כיועצת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לענייני חקיקה וכנסת, והייתה אחראית על קידום החלטות הממשלה בכנסת.

ואולם מוקדם יותר השנה מצאה עצמה לרנר מובטלת, לאחר שפוטרה מתפקידה והורחקה מהשירות הציבורי למשך חמש שנים, במסגרת עסקת טיעון עם הפרקליטות, בקשר עם החשדות שלפיהן קידמה את עסקיו הפרטיים של בעלה. חודשים אחדים הספיקו לה לחפש עבודה, עד שנחתה במשרדי אי.די.בי שבמגדלי עזריאלי בתל אביב.

לרנר, אם כן, היא מומחית בענייני קידום הצעות חוק בבית הנבחרים, ובעלת היכרות טובה עם שרים, חברי כנסת ופקידים בכירים במשרדי הממשלה. אבל מדוע צריכה דווקא קבוצת אי.די.בי את המומחיות והקשרים של לרנר?

קידום תהליכים מול הרגולטורים

על השאלה הזאת כבר ניסו לענות בכמה מהעיתונים ואתרי החדשות. לדעת חלקם לפחות, לרנר תסייע בקידומם של שני תהליכים מרכזיים שמתנהלים כיום בין הרגולטורים השונים לבין קבוצת אי.די.בי. התהליך הראשון הוא דרישתה של הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, דורית סלינגר, כי אי.די.בי תמכור את מניות השליטה (45%) בחברת כלל ביטוח; והשני הוא בקשתה של חברת שופרסל  (גם היא מקבוצת אי.די.בי) לרכוש את רשת הטואלטיקה והקוסמטיקה ניו-פארם.

ואולם קשה להסכים לקביעה זו, מאחר שהיא סובלת מחוסר התאמה עם מצב התהליכים עצמם. בנוגע לכלל ביטוח, נמצא התהליך לפתחו של בית המשפט העליון, לאחר שבית המשפט המחוזי קבע בפסק דין כי המתווה של הממונה למכירת מניות השליטה בפעימות של 5% מדי ארבע חודשים שריר וקיים. כך שלא לניתן להניח שקשריו של מישהו במסדרונות השלטון יוכלו להשפיע במשהו על תוצאות הערעור שהגישה אי.די.בי לבית המשפט העליון על פסק הדין של המחוזי.

ומה בנוגע לרכישת ניו-פארם בידי שופרסל, שנבחנת כעת על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים? ובכן, כאן מדובר בשאלה כלכלית טהורה, והיא האם הרכישה תפגע בתחרותיות בענף הקוסמטיקה והטואלטיקה או דווקא תשפר אותה. שופרסל, בעזרת מיטב יועציה, תנסה לשכנע את הממונה על ההגבלים כי הרכישה תציב מתחרה חזק לדומיננטיות של סופר פארם ותחולל בשל כך תחרות; בעוד שסופר פארם תבקש לערער על הקביעה, ולהראות כי התחרות בענף עדיין קיימת וכי כניסת שחקן חזק כמו שופרסל תחסל אותה סופית. כך שגם במקרה הזה קשה לראות כיצד דווקא מינויה של לרנר יהיה זה שיתרום לקבלת התוצאה הרצויה מבחינת שופרסל ואלשטיין.

הסיפור המרכזי: צמצום הפירמידה

אז במה תוכל לעסוק לרנר באי.די.בי? כנראה שגם בבעיה האמיתית והעיקרית שמקשה על אלשטיין בניהול הקבוצה שלו - חוק הריכוזיות. חוק הריכוזיות דורש מקבוצת אי.די.בי שתי דרישות מרכזיות: הראשונה היא למכור את השליטה בחברת כלל ביטוח עד דצמבר 2019, כדי שתוכל להמשיך לשלוט בסלקום  ובשופרסל; והשנייה היא לצמצם את פירמידת השליטה שלה. ההחלטה באי.די.בי על מכירת כלל עסקי ביטוח  כבר נפלה, כך שהסיפור המרכזי הוא צמצום הפירמידה.

חוק הריכוזיות קובע כי פירמידות של חברות, שמניותיהן או איגרות החוב שלהן נסחרות בבורסה בישראל, יצומצמו ללא יותר משלוש שכבות עד דצמבר 2017, וללא יותר משתי שכבות עד דצמבר 2019. פירמידת אי.די.בי כוללת כיום ארבע שכבות: בראש הפירמידה עומדת אי.די.בי, שרק האג"ח שלה נסחרות בבורסה, ומתחתיה חברת דיסקונט השקעות (דסק"ש), שמחזיקה בחברת נכסים ובנין, שמחזיקה בחברת גב ים (לשלוש האחרונות גם מניות וגם אג"ח שנסחרות בבורסה).

לנכסים ובנין  שתי חברות בת נוספות, בעלות חשיפה ציבורית: ישפרו, שלה יש סדרת אג"ח בשווי שוק של 266 מיליון שקל לפירעון בשנים 2018-2021; ומהדרין, ש-13.2% ממניותיה בשווי של 74 מיליון שקל מוחזקות בידי הציבור.

מוקדם יותר השנה ניתח "גלובס" את האפשרויות העומדות בפני אי.די.בי לקיפול אחת השכבות כבר השנה, באמצעות מיזוג שכבה אחת לתוך השכבה שמעליה (רכישת מלוא המניות והחלפת איגרות החוב) או באמצעות חלוקת אחת השכבות כדיבידנד בעין. כל אפשרות כזאת התבררה כסבוכה ביותר לביצוע בסד זמנים קצר, וכן כבעלת פוטנציאל להיתקל בהתנגדויות של מחזיקי המניות והאג"ח של החברה הרוכשת או הנרכשת.

לכן, באי.די.בי בחרו בדרך אחרת. לפני כחודש החברה דיווחה שהחליטה על צמצום שכבה אחת עוד השנה, באמצעות מכירת דסק"ש לחברה ייעודית חדשה, שגם היא תהיה בשליטתו של אלשטיין. כך תהפוך דיסקונט השקעות  מחברה בת של אי.די.בי לחברה אחות שלה, ולפי הגדרות חוק הריכוזיות, היא תהפוך מחברת שכבה שנייה לחברת שכבה ראשונה. המהלך הזה, אם יצליח, ידחה ביותר משתיים את הצורך של אלשטיין להתמודד עם קיפול השכבה הנוספת בפירמידה, ומכאן חשיבותו.

לצורך קידום השלמתו, אף זימנה אי.די.בי את מחזיקי האג"ח שלה מכל שש סדרות האג"ח לאסיפת מחזיקים, שתתכנס בעוד כשבועיים ובה יוסברו להם תנאי העסקה.

הבעיה העיקרית: חוק הריכוזיות

ואולם גם לבכירי אי.די.בי ברור כי במקביל לפתרון של השנה הנוכחית, יש להתחיל לעבוד גם על פתרון לסוף 2019. פתרון כזה, כפי שנכתב כבר ב"גלובס", יוכל לכלול מיזוג של גב ים אל תוך נכסים ובנין (הפתרון לגבי מהדרין וישפרו קל לביצוע באופן יחסי) או לחילופין מיזוג של נכסים ובנין לתוך דסק"ש.

עם זאת, הבעיה היתה ונשארה היקפי האג"ח הגדול של כל אחת מהשכבות והדרך להתמודד אתן. לגב ים אג"ח בשווי של 3 מיליארד שקל, לנכסים ובניין אג"ח בשווי של 5.4 מיליארד שקל, לדסק"ש אג"ח בשווי של 4.9 מיליארד שקל, ואפילו לאי.די.בי (שכאמור, אמורה לצאת מהפירמידה) אג"ח בשווי של 3 מיליארד שקל. כך שכל מיזוג לפי דרישות החוק הקיים, יחייב להביא עמו גם פתרון של החלפת חובות בהיקף של מיליארדי שקלים.

זוהי הבעיה המרכזית שמייצר חוק הריכוזיות עבור אי.די.בי. התמודדות של הקבוצה יכולה להגיע בדרך הקונבנציונלית של מציאת פתרון בדרכים הרגילות, או לחילופין באמצעות ניסיון לתיקון דרישות החוק.

חוקים רבים בישראל עברו תיקונים ושינויים לאורך השנים, ולכן אין סיבה לכאורה שגם חוק הריכוזיות לא יתוקן, אם ישוכנעו חברי הממשלה וחברי הכנסת כי סעיף זה או אחר בחוק גורע ממנו יותר מאשר מוסיף לו. ובמקרה הספציפי של חוק הריכוזיות, הרי שתיקון החוק באופן שיגרע מהגדרתה של חברת שכבה את החברות הפרטיות שרק איגרות החוב שלהן נסחרות בבורסה, יקל מאוד על אי.די.בי ביישומו. ובעניין זה, יכולים לכאורה כישוריה וקשריה של לרנר לסייע עד מאוד.

השקעות

עוד כתבות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע