הכתבה בשיתוף משפטיפ
כיום, מימון ההמונים המתבצע דרך פלטפורמות גיוס שונות (Crowdfunding) עדיין מוגבל בטבעו ואינו מתנהל לפי התקנות החדשות (שייכנסו לתוקף ב-26.12.17). נכון לעכשיו, הדרך לגייס ללא תשקיף היא בצורה של הכנסת כסף למיזם כתרומה, או בתמורה למוצר/שירות ניסיוני שעוד לא נמצא בשוק.
כל יתר הקמפיינים המפורסמים על-ידי הפלטפורמות השונות מנסים לעקוף בצורות יצירתיות (ולאו דווקא פסולות) את כללי ניירות ערך, תוך שהם מציעים הצעות לקהל קטן ממוקד של משקיעים שעברו על-ידם סינון קפדני. כך הם עומדים בתנאי החריגים להצעות לציבור, שאינן מחייבות בפרסום תשקיף. אולם בכך מאבד הרעיון של מימון המונים מן היתרון העצום הגלום בו של פנייה לציבור הרחב והאנונימי.
על כן, המלצתי הראשונה היא להמתין ככל הניתן על-מנת לעשות זאת בדרך המלך, לאחר כניסת התקנות לתוקף. בכל אופן, היה ותרצו לצאת לסבב גיוס באמצעות פלטפורמות מימון המונים שונות - להלן כמה דברים שחשוב לדעת:
מזל טוב - אתה חייב להקים חברה
אם אתה יזם בתחילת הדרך, כנראה שכבר יצא לך להשתעשע במחשבה ובלבטים בנוגע למועד הנכון להקים בו את החברה אשר דרכה תנהל את פעילותך. דע כי לא תוכל לגייס כספים ללא חברה מאוגדת, עם הון מניות רשום שמתוכו תצטרך להקצות גם למשקיעים החדשים.
שים לב - כעת זהו גם בדיוק הזמן לעשות עוד מספר דברים הכרחיים על-מנת לקיים את ההבטחות שפיזרת (אם פיזרת) לחלל האוויר מהגראז' (או מחדר העבודה): וודא כי יש הסכם מייסדים תקף ומפורט, ושתקנון החברה המוקמת משקף אותו נאמנה, ולדוגמה מקצה למייסד המשותף שלצדך את אחוז המניות שהבטחת לו (הרי אתם שותפים, לא?); אמץ תוכנית אופציות והקצה אותן לנותני שירותים שונים במקרה שהבטחת לעשות כן (למשל מי שכתבה שורות קוד עבורך); בצע העברה מסודרת של כל הקניין הרוחני שיצרת ורשמת (כולל פטנטים, סימני מסחר וכו') ממך לחברה - שכן למרות שאתה צעיר ומבטיח, ואישיותך תרמה במידת מה להחלטת המשקיעים להשקיע דווקא במיזם שלך, הם כאן לא בגללך, אלא בעיקר בשל הקניין הרוחני שיצרת או שאתה עתיד ליצור, ולכן הוא חייב להיות שייך בלעדית לחברה.
במעמד זה רצוי שתשים לב: חברה בע"מ כפופה לדיני החברות, ולכן ישנם כללים מסוימים שאתה חייב מעתה לעמוד בהם - אופן קבלת החלטות, ניהול מרשמים ופרוטוקולים, שמירה על זכויות בעלי המניות, כללי חלוקה, עסקאות בעלי עניין וכו'.
השתדל לחבור לרואה חשבון ויועץ משפטי המתמחים, ככל הניתן, בתחום המיזם שלך. אל תפעל במסגרת חברה ללא יועצים, שכן עלולות להיות לכך השלכות רבות ומשמעותיות, הן עסקיות שיפגמו ביכולתך להצליח לגייס הון ולהתקדם, והן פליליות במישור דיני החברות, דיני המס, דיני העבודה וכיוצ"ב.
שפר הופעתך! דאג להיראות טוב כלפי חוץ וכלפי פנים:
כלפי חוץ: ברור שמשקיע הגולש באתרי מימון ההמונים ובוחן השקעה, יבצע בין היתר חיפוש נוסף על-שם המיזם/החברה/המוצר שלך וינסה לדלות כמה שיותר מידע בלתי אמצעי שיסייע לו בבחירת ההשקעה. על כן עליך להשקיע את המשאבים שיבטיחו כי תוצג ברשת בדיוק כפי שאתה רוצה להראות, ובעיקר, שלא יקרה ההפך.
כלפי פנים: להשקעה במיזם/חברה שלך, שלמעשה מסתיימת בהקצאת מניות/חוב/ניירות ערך המירים למשקיעים, ישנן משמעויות משפטיות רחבות-היקף - החל מהצורך הפוטנציאלי להגדיל את ההון הרשום ולשנות את תקנון החברה בהתאם, דרך הצורך לתכנן את הקצאת המניות החדשות בצורה הנכונה ביותר כדי שהמספרים בטבלת ההון "יסתדרו", והצורך לדאוג לכך שלא יהיו סתירות בין מסמכי התאגיד ושסיבוב הגיוס הנוכחי יעמוד בתנאי התקנות ועד הצורך לוודא כי ההקצאה לא תפעיל זכויות של משקיעים קודמים או של מייסדים שכבר לא על הפרק (ואם כן, יש להיערך לכך מראש ולדעת בפני מה אתה ניצב, או שתפר בצורה בוטה הסכמים קודמים של החברה).
הכוונה כאן ברורה - סט מסמכים סטנדרטי שתציע הפלטפורמה לא יעזור אם יש למיזם היסטוריה (ולו מזערית ביותר) של הסכמים/הבטחות, הלוואות או הקצאות קודמות. במקרים כאלה, יש צורך בבדיקה מקיפה ויסודית, בסיוע אנשי המקצוע הנכונים, שיודעים לשאול את השאלות הנכונות ולהסתכל על המכלול.

אתה מסוגל ליותר!
שים לב לשווי החברה - חשוב טוב מה אתה מציע ותמורת כמה. אם יש לך דוח בדיקה (מהמדען הראשי או מהסוכנות לעסקים בינוניים וקטנים) - אתה רשמית יותר אטרקטיבי בשלב זה ויכול לגייס יותר. חשוב אם אתה רוצה שמשקיע מוביל ייקח חלק בסיבוב הגיוס - מצד אחד, סיבוב ללא השתתפות משקיע מוביל יעורר חשד באשר לאיכות המיזם/המוצר, ולכן אולי אחד כזה הכרחי. לעומת זאת, משקיע מוביל בדרך כלל ידרוש כוח שאינך בהכרח רוצה לתת (מושב בדירקטוריון, מחיר נמוך יותר למניה).
במקרה שמשקיע מוביל משתתף בגיוס - שים לב שמעבר למושב בדירקטוריון וזכות עודפת במחיר למניה, אינך חייב (ואינך רשאי) לתת שום זכות עודפת, ורכישת ניירות הערך על-ידו צריכה להיעשות בתנאים שווים להצעה לכלל המשקיעים. כאן חשוב לשים לב שזכות שכזו לא מסתתרת במסמכי ההצעה כזכות מותנית/עתידית או זכות שלילית (כמו זכות הטלת וטו על החלטות), או לחלופין כזו הנוצרת מאליה כתוצאה מתנאים הקיימים כבר במסמכי היסוד של החברה. לדוגמה: נניח שהמשקיע המוביל מגיע לאחר ההשקעה להחזקה של 20% מהון החברה, ותקנון החברה או הסכם בעלי המניות קובע כי כל מי שמחזיק מעל 15% מהון החברה, זכאי לזכויות עודפות, שאתה כלל לא שיערת שיופעלו באופק הקרוב.
נקודה נוספת וקריטית - הימנע מלערב את פלטפורמת הגיוס יתר על המידה בשיקולים העסקיים ובקבלת ההחלטות שלך. לאתרי מימון המונים אינטרסים עסקיים (לגיטימיים) משלהם, ועל אף חובתם להימנע מלפעול בניגודי עניינים, המטרה המרכזית הסופית מבחינתם היא לסגור סבב גיוס (ויהיה המחיר אשר יהיה).
התייחס לסבב הגיוס ברצינות המיבית
גיוס מהציבור ללא תשקיף בתמורה לניירות ערך (בשונה מתרומה או תמורת מוצר ניסיוני) הוא כניסה לעולם של דיני ניירות ערך. פנה לכך זמן. אל תעשה זאת בלי שאתה יודע מהם הכללים. גם כאן, לפלטפורמות חובות של שמירה על ציבור המשקיעים, שאינם מכירים את העולם הזה ומסכנים את כספם (ולכן ידאגו לוודא שאתה עומד בכל התנאים).
יחד עם זאת, סמוך רק על עצמך! שכור שירותיו של איש מקצוע על-מנת שיכין אותך לסט הגילויים הנדרש לקראת סבב הגיוס ויוודא כי הנך עומד בכל הקריטריונים ולא משחק "על הגבול" בשום נושא.
המידע הנדרש לגילוי בגיוס דרך מימון המונים אמנם אינו מקיף כמו במקרה של פרסום תשקיף (ואפילו טיוטת תשקיף), אך הוא מקיף מספיק כדי שלא תרצה להתעסק בו לבדך. שכור סמנכ"ל כספים מיומן, ואם אין לך אחד בנמצא, שכור שירותים פיננסיים חיצוניים שיסייעו לך ועורך דין שיכין עבורך את שלל המסמכים המשפטיים הנדרשים. אם הפלטפורמה מציעה שירות שכזה - נהדר, השתמש בו כדי להקטין את עלויות, אך אל תוותר על יועצים הנאמנים לאינטרסים שלך בלבד ונותנים רק לך דין וחשבון.
והכי חשוב - זכור שתוך זמן מסוים הכסף שגייסת ייגמר, וסביר מאוד להניח שתזדקק לעוד סבב. וודא שהחברה שלך נשארת מספיק אטרקטיבית מבחינת שווי, חלוקת העוגה והחשיפות המשפטיות גם אחרי הגיוס, ושלא עשית את הטעות הנפוצה של הקרבת העתיד עבור מעט יותר כסף בהווה.
עו"ד אבי ווקנין עוסק בהיי-טק וטכנולוגיה, שותף במשרד טננבאום וקנין ושות'.
המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותב, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.