גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משחקי השפל: ירידה בצפייה בערוצים 2 ו-10 במחצית 2017

אפילו מותגי הריאליטי נחלשים - כפי שמעידה הצניחה של "הישרדות" ■ זכיינית ערוץ 2 קשת שוב פותחת פער מרשת, שרושמת ירידה משמעותית, ערוץ 10 שומר על יציבות, ומהדורות החדשות מאבדות מהאטרקטיביות שלהן

מסיכום לסיכום זה הולך ונהיה ברור יותר. הסערה הגדולה שמרחפת מעל המודל העסקי של ערוצי הברודקאסט - זו שפעם הייתה רק איום ערטילאי באופק על רקע מה שקורה למודל הזה בעולם, ואחר כך הפכה לדפיקות קטנות וטורדניות בחלון - הולכת ומתקרבת. יכול להיות שהיא כבר ממש כאן. נכון שבקרוב תהיה פה בכל מקרה סערה אמיתית אחרת, על רקע הפיצול של ערוץ 2 שכנראה ייצא לדרך בעוד פחות מארבעה חודשים. אבל גם בלעדיו נראה שערוצי הטלוויזיה המרכזיים בישראל, כמו מקביליהם בעולם, יצטרכו לעבוד קשה יותר ויותר כדי להמציא מחדש את עצמם ואת משדרי הפריים-טיים המובילים שלהם.

קחו למשל את נתוני התוכנית המובילה של החציון, "הכוכב הבא" של קשת. גם אם מתעלמים מהעובדה שמדובר בעונה קצרה במיוחד (9 פרקים), הנתון הממוצע שהציגה, 31.3%, היה שולח אותה למקום החמישי בלבד בשנת 2016 כולה (בחציון המקביל היא הייתה משתבצת במקום השלישי), שגם בה נתוני הצפייה כבר הציגו ירידה לעומת שנים קודמות.

וזה עוד לפני שדיברנו על מה שקורה כעת לתוכנית כמו "הישרדות" של רשת. מי שהייתה התוכנית המלאה בעלת הרייטינג הגבוה ביותר של 2016 (33.6%) - ולפחות על פי חלק מחובבי הז'אנר דווקא מציגה עונה לא רעה בכלל מבחינת תוכן - מספקת נתונים כמעט מבהילים של 23.2% בלבד, ומקום שמיני בין התוכניות בחציון.

יש לא מעט סמליות בכך שהתוכנית שהחלה את עידן המגה-ריאליטי בישראל, ובהמשך הייתה סיבה למאבק קשה בין רשת לערוץ 10, היא זו שמסמנת כעת את נקודת השבר. אחרי שנים ארוכות של מעין חוזה בלתי כתוב בין הזכייניות לבין הצופה הישראלי שאמר משהו כמו: אנחנו נביא לכם תוכניות ריאליטי בעלות של יותר ממיליון שקל לפרק, ואתם תצפו באדיקות בעונות בנות עשרות פרקים כך שאולי נצליח להרוויח על ההשקעה הזאת (שגם בשיא ההצלחה של התוכניות הללו, היה מי שפקפק במודל הכלכלי שלהן) - כעת ברור שמשהו צריך להשתנות.

נכון שהפיצול המתקרב (שבישראל כמו בישראל עדיין צריך להיזהר מלהתייחס אליו כאל עובדה מוגמרת), שיביא לירידה דרסטית ברייטינג של כל הערוצים, יאיץ את המגמה הזאת, אבל גם בלעדיו זה היה צריך להתרחש.

הרי אין מדובר בבעיה ספציפית סביב מותגי הריאליטי שנחלשים. למען האמת, סביר להניח שרובכם חווים את זה בעצמכם: פחות ופחות ישראלים מתיישבים מדי ערב מול הטלוויזיה כדי לצפות במה שמשודר בה ברגע נתון. זה קורה גם בגלל הגירויים החדשים של הסמארטפון ועולמות הדיגיטל, וגם מכיוון שגם את התוכן הטוב והפופולרי שמייצרים ערוצים 2 ו-10 אין לצופה סיבה לצרוך דווקא בזמן השידור שלו. זה הרי זמין לו גם בממיר המקליט שלו, ב-VOD ובאתרי האינטרנט.

אמנם בחודשים האחרונים בתעשייה מדווחים דווקא על התעוררות הביקושים בשוק הפרסום בטלוויזיה, אבל גם זה לא משנה את התמונה הגדולה. סך הצפייה בפריים-טיים (21:00-23:00) של הערוצים המסחריים יורד מדי שנה מאז 2013 (ראו גרף). במקביל, הגיל הממוצע של הצופה בפריים הטלוויזיוני הולך ועולה. בערוץ 10 הוא זינק במהלך שש השנים האחרונות בעשר שנים תמימות, מ-43 ל-53, על רקע השינוי שעבר הערוץ. הצופה הממוצע של קשת ורשת הזדקן במהלך התקופה הזאת בשלוש שנים, והגיע בחציון האחרון ל-45 אצל הראשונה, ו-47 אצל השנייה.

קשת: עליות קלות

אחרי שנה פחות טובה ב-2016, שבמהלכה הצליחה המתחרה רשת לעקוף אותה בחציון הראשון ולהיצמד אליה בסיכום השנתי, בקשת יכולים שוב לחייך או לפחות לנשום לרווחה. נכון שגם בשנה שעברה היו לזכיינית הסברים לא רעים בחלק מהמקרים - המרכזי שבהם נגע ל"בור" העצום שיוצר כעת יום שישי אצל הזכיינית שמשדרת בו בחציון הנתון - אבל מי כמו אנשי קשת יודע שמי שנזדקק להסברים כבר מצוי בבעיה.

את נתוני החציון הזה בקשת לא צריכים להסביר. הזכיינית מסיימת אותו ברייטינג ממוצע בפריים של 23.2%, עלייה קלה לעומת החציון המקביל (שבו שידרה בימי שישי) ובעיקר מציגה פער גדול מול המתחרה רשת, שיורדת ל-18% בלבד.

קשת גם כובשת את טבלת התוכניות המובילות של החציון. ארבע התוכניות הנצפות ביותר בתקופה שבין ינואר ליוני שייכות לה, ובסך הכול היא אחראית לשבע מבין עשר התוכניות הנצפות. הזכיינית גם יכולה להתגאות בכך ששבע התוכניות הללו שייכות למגוון ז'אנרים. שתי הראשונות הן אמנם תוכניות ריאליטי, ואת "האח הגדול" שבמקום השני קשת כבר לא תוכל לשדר מאחר שהזכויות על התוכנית עוברות לרשת, אך מלבדן יש לזכיינית ברשימה גם תוכניות סאטירה ובידור ("ארץ נהדרת", "מועדון לילה" ו"מה זה השטויות האלה?"), ותוכנית תחקירים ("עובדה", המתברגת במקום הרביעי המכובד, ומתחזקת לעומת העונה הקודמת שלה).

רשת: ירידות חדות

עבור רשת החציון הנוכחי צריך לשמש קריאת אזהרה. מה שרק בשנה שעברה היה נראה כמו תחמושת אימתנית לקראת הפיצול - שליטה בכמעט כל מותגי הריאליטי הגדולים ("הישרדות", "המירוץ למיליון", "דה ווייס", "אקס פקטור", "משחקי השף" ומהעונה הבאה גם "האח הגדול") - מתגלה לפחות בששת החודשים הראשונים של שנת 2017 כסחורה בעייתית.

אם לא מספיק שאחרי הפיצול המודל הכלכלי של כל התוכניות הללו ממילא יהפוך לבעייתי, כבר כעת מתברר כי סף הגירוי של הישראלי הממוצע לא ממש רוטט לנוכח האטרקציות שמציעות התוכניות הללו, וכי מה שעד לא מאוד מזמן היה מעורר שיחות ברזייה וסערה ברשתות החברתיות, היום ביותר ויותר מקרים מעורר בעיקר פיהוק.

מבחינת המספרים עצמם, רשת יורדת בחדות מ-24% בפריים-טיים בחציון המקביל (גבוה במעט ממה שקשת עשתה בחציון הזה באותם ימים) ל-18% בלבד. שלוש התוכניות שמכניסה רשת, במקומות החמישי, השביעי והשמיני, כוללות שתי תוכניות ריאליטי ואת "אבודים" של צופית גרנט.

בנקודות האור של רשת בחציון יש לא מעט אירוניה ואולי אפילו מסר מעודד. בזמן שדווקא ההליכה על בטוח - על מותגים גדולים ובינלאומיים כמו "הישרדות" ו"דה ווייס" שרק לא מזמן הביאו מספרים יפים - הובילה לאכזבה, הדרמות המקוריות של הזכיינית, אלה שפותחו כאן בישראל, השיגו נתונים נאים, עם רייטינג ממוצע של יותר מ-20%. העונות הראשונות של "לצבי יש בעיה" (שידורה החל ב-2016) ושל "נבסו", שתיהן סדרות חביבות, השיגו בחציון 20.8% ו-20.4%. העונה השלישית של "שנות השמונים" הגיעה ל-20.7%.

ערוץ 10 והחדשות: בין יציבות להיחלשות

ערוץ 10, שהפך בשנים האחרונות לערוץ סולידי מבחינת ההשקעה הכספית שלו בתוכניות ואופי התכנים שהוא משדר בפריים-טיים, שומר על יציבות בחציון החולף לעומת החציון המקביל ומציג ירידה קלה בפריים מ-7.7% ל-7.5%. היציבות הזאת בולטת אף יותר על רקע העובדה שבחציון הנוכחי התוכניות הנצפות ביותר שלו לא הצליחו להגיע לגבהים דומים לאלה שרשמו התוכניות הבולטות בחציון הקודם, כך שככל הנראה גם הנפילות ברייטינג היו חדות פחות.

בחציון המקביל נהנו בערוץ 10 משידור משחקי היורו ברשת, וכך, בין היתר, הצליחו להציג תוכניות עם רייטינג ממוצע של 19.1% ("גיבורים"), 15.9% ("החרדיות") ו-14.9% ("המסע המופלא של אהרוני וגידי"). בחציון הנוכחי התוכנית המובילה של הערוץ, "פנים אמיתיות" עם אמנון לוי, מסתפקת ב-11.9% (מול 10.4% אשתקד). "בייבי בום" (11%) ו"המסע המופלא" (10.8%) מציגות נתונים נמוכים יותר לעומת העונות הקודמות שלהן.

נקודת האור של ערוץ 10 קשורה דווקא ליום שישי, שהולך והופך ליום קשה מבחינת הערוצים המסחריים. לפי נתוני הערוץ, בחציון הנוכחי הוא הצליח לרשום בפריים של ימי שישי (כולל החדשות, מ-20:00-23:00) רייטינג ממוצע של 7% - הנתון הטוב ביותר ביום הזה בחציון הראשון מאז 2008. לכך תורמים גם המשך ההצלחה של "שי בשידור" (רייטינג ממוצע של 7.3% בחציון), והנתונים שמביא "שישי" עם אילה חסון. בזמן שכל משדרי החדשות בחציון הזה נחלשו, יחד עם הירידה הכללית הצפייה בטלוויזיה, תוכניתה של חסון היא היחידה שהצליחה לרשום עלייה בהשוואה לחציון המקביל, מ-7.2% ל-7.6% - בהחלט הישג נאה.

ההיחלשות של משדרי החדשות המרכזיים של חדשות 2 היא משמעותית יותר ומתבטאת בדרך כלל בירידה דו-ספרתית (המהדורה המרכזית נחלשה ב-9.9%). המהדורה של 10 נחלשה רק ב-8.5%, כך שהפער בין המהדורות בחציון הצטמצם לראשונה לנתון חד-ספרתי של 9.4%.

ולמרות זאת, ספק אם ניתן לדבר כאן על התרחשות דרמטית. הפערים בין המהדורות, גם בימי חול וגם בסופי השבוע, גדולים ונעים בדרך כלל סביב יחס של 1 ל-2 (ראו טבלה). גם כאן, פיצולו של ערוץ 2, ושידורן של כל התוכניות של חדשות 2 גם בערוץ של קשת וגם בערוץ של רשת, ייצור לקראת סוף החציון הבא מציאות שונה לחלוטין.

משחקי השפל

משחקי השפל

משחקי השפל

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע