הכתבה בשיתוף משפטיפ
כל אדם שנולד מקבל שם ומספר זהות ולאחר מכן תעודת זהות, אך עם השנים תעודה זו אינה המסמך היחיד המעיד על זהותנו. מדינת ישראל עורכת בהקפדה רישומים נוספים אודותינו, העלולים להכביד על חיינו ולהוות מכשול אמיתי למהלכם התקין, למשל רישום פלילי ורישום משטרתי.
רישום פלילי הוא תמצית ממוחשבת אודות עבירות והרשעות העומדות לחובתו של אדם, הכוללות גם את העונשים שהושתו עליו בגינן. בכלל זה רישום מאסרים, צווים, קנסות ועוד. אולם לא רק הרשעות מבית המשפט נשמרות במאגר זה, אלא גם תיקים הממתינים לבירור דין. כלומר, תיק המצוי בחקירה וכן תיקים אשר נסגרו בשלב החקירה בעילות שונות דוגמת חוסר עניין לציבור או חוסר ראיות.
המאפיין הבעייתי בסגירת תיקים בידי המשטרה מבלי להגיע לכותלי בית המשפט, הוא העובדה שלמרות שאדם לא הורשע, הוא עדיין מחזיק ברישום פלילי בגין אותו מעשה עליו נחקר. רק תיק אשר נסגר מחוסר אשמה נמחק לחלוטין ממחשבי המשטרה.
יצוין כי כיום, על אף שאין חובה חוקית להציג מרשם פלילי ברוב המקרים, והמבקש זאת מסתכן בעבירה פלילית, הרי שכמעט ואין מקום עבודה שאינו מבקש הצגת תעודת יושר/רישום פלילי.

שני סוגי רישום
יש להבחין בין רישום פלילי לבין רישום משטרתי. בעוד שני סוגי הרישומים עשויים להפריע לאדם, הרי שהטיפול בכל אחד מהם שונה:
רישום פלילי הוא רישום תיקים בהם הורשע אדם. כלומר הוגש נגדו כתב אישום, ניתנה לו הזדמנות להתגונן מפני האישום, ובסופו של ההליך הוא הורשע באמצעות בית משפט.
רישום משטרתי הוא זימון לחקירה פלילית, גם אם בגין אירועים שוליים וקטנים.
חשוב לדעת כי עלול להיווצר מצב בו "נפלתם בין הכיסאות", והתיק בעניינכם לא נסגר זמן ממושך לאחר פתיחתו, להלן תיקי מב"ד - תיק הממתין לבירור דין, ובין אם נסגר בעילה של חוסר עניין לציבור או חוסר ראיות הרי שייוותר על כך רישום. זכרו: רק תיק שנסגר בעילה של חוסר אשמה לא יופיע ברישום.
מחיקת רישום פלילי
הליך מחיקת רישום פלילי מתבצע באמצעות הגשת חנינה לנשיא המדינה, אשר לו יש סמכות לחון אדם מרישום זה ולהורות על מחיקתו, או לחלופין לקצר תקופת התיישנות על הרשעה מסוימת. לפי נתונים שהתפרסמו לבקשת התנועה לחופש המידע ב-2015, מתוך כלל החנינות אשר הוגשו לנשיא והתקבלו, במרבית המקרים מדובר היה בקיצור תקופת רישום פלילי.
מחיקת רישום משטרתי
היות והגוף החוקר הוא שיחליט אם לסגור את התיק, אליו תיעשה גם הפנייה לשינוי עילת סגירה. בקשה שכזו תוגש לקצין החקירות במשטרה ביחידה החוקרת או למטה הארצי בירושלים. אפשרות נוספת למחיקת הרישום היא באמצעות פנייה למדור מידע פלילי במטה הארצי של משטרת ישראל.
חשוב לשים לב לכך שכל האמור בכתבה זו מתייחס לרישום פלילי בלבד ולא נוגע לרישום תעבורתי, שכן על-פי החוק הקיים מדובר בשני רישומים שונים.
בשורה התחתונה - היה ויש לכם רישום משטרתי, חשוב מאד להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום על-מנת לבחון האם ניתן "לנקות את עברכם".
עו"ד סיון חורש עוסקת בפלילים.
המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.