הכתבה בשיתוף משפטיפ
על-פי המשפט העברי, גט חייב להינתן בהסכמת שני בני הזוג. כולנו שומעים על סרבנות גט מצד הגברים, אך ישנן פעמים בהן האישה היא זו אשר אינה מוכנה לקבל את הגט מהבעל. מהן השלכותיה של סרבנות גט על בני הזוג? מתי ניתן לכפות את הגט על האישה? והאם קיימת בגינה עילה לפיצוי כספי?
מהי סרבנות גט?
התרת ברית הנישואים בין בני זוג יהודים תיעשה על-ידי מתן גט. על-פי כללי המשפט העברי, גט דורש את הסכמתם של שני בני הזוג. משום כך כאשר אחד מן הצדדים - הבעל או האישה - מתנגד למתן גט, לא ניתן ככלל להביא לסיומו של קשר הנישואים, ונוצרת סרבנות גט.
תופעה זו מתקשרת לרוב עם חוסר נכונות הגבר להתיר את הנישואים, אולם, כאמור, ישנם גם מקרים בהם האישה היא זו המסרבת לקבלת הגט מן הבעל.
סנקציות חמורות על האישה
השלכות סרבנות גט על חייה של האישה חמורות, הן מבחינה רגשית והן מבחינה כלכלית. על-פי כללי ההלכה, אישה מסורבת גט אינה רשאית לקיים קשר זוגי עם גבר אחר. אם תעשה כן, יכול ותוכרז כנואפת ותאבד את כתובתה.
משמעות הדבר היא כי האישה מסורבת הגט כלואה למעשה בקשר הנישואים עם בעלה ואינה יכולה להמשיך בחייה. אם תבחר לעשות זאת, הרי שהיא חשופה לסנקציה כללית. יתרה מכך, אם אישה מסורבת גט מביאה ילד לעולם מגבר שאינו בעלה, לא זו בלבד שתיחשב לנואפת - אלא שאז הילד עשוי להיות מוכרז כממזר, על כל משמעויות העניין.
מנגד, כאשר סרבנות הגט היא מצד האישה, המגבלות שתוארו לעיל אינן חלות. הבעל יכול להינשא מחדש (בכפוף לקבלת היתר 100 רבנים) על אף סרבנות האישה. כאמור, אפשרות זו אינה פתוחה בפני נשים מסורבות גט. כמו כן, הבעל יכול להקים משפחה חדשה ולהביא ילדים לעולם עם אישה אחרת ללא חשש ממזרות.

מתי ניתן לכפות גט?
דרך המלך למתן גט היא בהסכמת שני בני הזוג, ועל כן ככלל, כל עוד אחד הצדדים עומד בסירובו, בית הדין הרבני לא ייתן פסק דין של גט. יחד עם זאת, ישנם מקרים מסוימים בהם ניתן לכפות על הבעל לתת גט או לאלץ את האישה לקבל את הגט.
כאשר האישה היא זו המסרבת לגט, ניתן לחייבה בכך במקרים הבאים: קיומו של מום או מחלה אחרת המונעת קיום יחסי אישות, עקרות לאחר שנות נישואים רבות, וכאשר האישה גורמת לבעל להפר את חוקי ההלכה וכיו"ב.
בית הדין הרבני אינו מרבה להשתמש בסמכותו לכפיית גט, אולם משעשה כן, אם תעמוד האישה בסירובה, היא חשופה לסנקציות שונות כגון הגבלה על חשבון הבנק, ביטול רישיון הנהיגה וכו'.
סרבנות גט - עילה נזיקית
לאור שכיחותה של תופעת סרבנות הגט ועוגמת-הנפש הרבה שהיא גורמת, היא הוכרה גם כעילה נזיקית. משמעות הדבר היא שמסורבי גט, גברים ונשים כאחד, רשאים להגיש תביעה נזיקית כספית נגד בן/בת הזוג בגין הנזקים שנגרמו להם עקב המצב אליו נקלעו. גובה הפיצוי הכספי נקבע בהתאם לנסיבות העניין, למשל משך הזמן של סרבנות הגט, המניעים לה וכמובן היקף הנזק שנגרם בעטייה.
ככלל, ניתן לומר כי הנזקים בגין סרבנות גט הם משמעותיים יותר כאשר הסרבנות היא מצד הבעל, זאת לאור ההשלכות ההלכתיות והסנקציות החלות על נשים מסורבות גט. אולם גם כאשר סרבנות הגט היא מצדה של האישה, יכול הבעל לטעון לפגיעה בכבוד האדם, בחופש החירות ולנזקים אחרים - ולקבל פיצוי כספי במסגרת תביעה נזיקית.
המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.
עו"ד ומגשרת אלינור ליבוביץ עוסקת בגירושים, דיני משפחה צוואות וירושות ובעלת ניסיון של 30 שנה בתחום.