גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההישרדות ברחוב קשה": כמה הומלסים יש בישראל ומיהם?

"הבעיה היא שבארץ יש חלוקה ואין ראייה כוללנית. למשל, למשרד הרווחה יש נוהל טיפול בדרי רחוב שמדבר על הכל חוץ מאשר על דיור. מבחינתם, הוסטלים או פתרונות מוסדיים הם התשובה"

גיל גן מור / צילום:איל יצהר
גיל גן מור / צילום:איל יצהר

על רקע שבוע הדיור הציבורי בשבוע שעבר, והודעת המדינה כי תגייס מילארד שקל לרכישת דירות לדיור הציבורי, החלטנו להפנות את המבט אל אלה שאפילו לא מוגדרים מחוסרי דיור: דרי רחוב, הומלסים.

דרום תל-אביב הוא הבירה הלא מוכרזת של ההומלסים. בטיול הבוקר עם הכלב אני חולף על פני מהגר עבודה אחד, שישן על הדשא של פארק החורשות. בשעות היום הוא מחביא מזרון מתקפל וסדין על אחד העצים. ויש אחר שישן בקרוואן, שחונה לצד המדרכה בדרך קיבוץ גלויות. לפעמים הוא מוציא כיסאות מתקפלים ומארח חברים על המדרכה.

ההגדרה ל"דרי הרחוב" מצומצמת מאוד ומתייחסת רק מי שמלאו לו 18, "מתגורר ברחוב, בבתים נטושים, בגנים ובשטחים ציבוריים או באתרי בנייה", ו"שרוי בהזנחה גופנית ו/או נפשית, נמצא בניתוק או בניכור ממשפחה, ואינו נאבק לשנות את מצבו". מי שאינם עונים על ההגדרה והגיעו לרחוב מסיבות אחרות יוגדרו כ"חסרי דיור". האגודה לזכויות האזרח טוענת כי יש להפסיק את ההבחנה בין "דרי רחוב" לבין "מחוסרי דיור", ולהשתמש בהגדרה אחת שמתייחסת למצב המגורים.

המסמך "מיפוי דרי הרחוב" שנערך בידי ד"ר יואב סנטו ומשה ברגר, בעבור משרד הרווחה בשנת 2014, מסביר שבישראל תופעת המגורים במקומות ציבוריים הינה תופעה חדשה יחסית. היא קשה למדידה, בין היתר עקב הנטיה של אוכלוסיית דרי הרחוב להתחמק משירותי המדינה. הסקר מגלה שרוב דרי הרחוב (86%) הם גברים, טווח הגילאים נע בין 19 ל-77, אך רובם לא זוכים להגיע לגיל 50. כמעט 70% מקרב אלה שגרים במקומות ציבוריים לא נולדו בישראל, כמעט שני שליש היו מכורים לאלכהול או לסמים ומחציתם נשפטו בעברם למאסר. לרבים מהם יש מחלות נפש.

קודם כל דיור

עו"ד גיל גן מור, ראש תחום הזכות לדיור באגודה לזכויות האזרח, ניהל בשנים 2011-2013 מאבק משפטי כנגד עיריית ת"א, שביקשה לפנות חסרי בית משטחים ציבוריים פתוחים. בית המשפט העליון קבע בזמנו כי יש לאזן בין זכויות כלל התושבים למרחב ציבורי, לבין זכויותיהם של חסרי הבית להתקיים בו.

- מי הם חסרי הבית?

"חסר לנו הרבה מאוד מידע בארץ כי לא סופרים את חסרי הבית. בעולם מקובל לדבר על רצף של מצבים - מאנשים שגרים בדיור לא בטוח, נשים העוסקות בזנות וגרות אצל הסרסור שלהן, משפחות שאין להן בית וגרות בכל מיני מקומות, אנשים שגרים במקלטים לחסרי בית ורק בסוף, אנשים שחיים ברחוב.

"בארץ משרד הרווחה מתמקד רק באוכלוסיית קצה ולא מתייחס לאנשים שברקע. אבל התופעה הרבה יותר רחבה, ולכן, הנתונים שהמשרד מפרסם מעוותים מלכתחילה. הנתונים האלה מאד שונים ממה שמפרסמים ארגונים של חסרי בית באירופה".

- כמה חסרי בית יש בארץ?

"משרד הרווחה יגיד שיש כ-3,000 דרי רחוב בארץ, בעיקר בערים הגדולות. אבל בפריפריה יש הרבה תופעות של חסרי בית. של אנשים שגרים בפתרונות דיור לא חוקיים, במקלטים".

- מי מטפל בהם?

"הבעיה היא שבארץ יש חלוקה ואין ראייה כוללנית. למשל, למשרד הרווחה יש נוהל טיפול בדרי רחוב שמדבר על הכל חוץ מאשר על דיור. מבחינתם, הוסטלים או פתרונות מוסדיים הם התשובה".

על פי דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, משרד הרווחה מפעיל כ-30 מסגרות עירוניות לטיפול בדרי רחוב. עוד על פי הדו"ח, במשרד הרווחה אומרים כי "ישנן רשויות שבהן יש דרי רחוב אך הן נמנעות מהקמת מסגרת טיפולית ייעודית בשל לחצים פוליטיים, או מחשש מחשש שפתיחת מסגרת פורמלית תהווה מוקד משיכה לדרי רחוב נוספים".

"לעתים, הרשויות פועלות אחת נגד השנייה", אומר גן מור. "למשל, אשה שניזרקה לרחוב בגלל חובות ארנונה לרשות העירונית. מצד אחד ניסו למצוא לה פתרון מגורים, מצד שני, הרשויות לא היו מוכנות למחוק את חובות הארנונה".

- במקומות אחרים בעולם זה עובד אחרת?

"כן. בארץ יש אמנם קצת תמורות, אבל בגדול מתחילים לטפל באדם רק כשהוא מגיע לרחוב ואז בעצם מעבירים לפתרונות מוסדיים ורק אחרי זה יתנו להם אולי סיוע בשכ"ד. בעולם, הגישה היא לתת 'דיור תחילה' (Housing First). כלומר, קודם כל לתת פתרונות דיור שיוכלו לצאת מהרחוב, תוך תמיכה של עובדי רווחה.

"הדבר הכי חשוב הוא ההתערבות המוקדמת. החיים ברחוב משנים את האדם. ככל שאתה עוזב את החיים הרגילים, המשקולות שנערמות לך על הרגלים יותר כבדות, והיכולת לחזור לחיים רגילים נהיית יותר קשה. ההישרדות ברחוב קשה מאוד. אנחנו חושבים שההתמכרות היא זו שהובילה לרחוב, אבל הרבה פעמים, החיים ברחוב הם אלה שגורמים להתמכרות".

- יש אזורים שהם מעדיפים?

"רחובות ראשיים ואזורים מרכזיים. לדרום ת"א הם מגיעים כי הם פיתחו התמכרות לאלכוהול או לסמים, ובאזור הזה ניתן להשיג סמים. סיבה שנייה היא שהאכיפה פחות מוגברת באזורים חלשים של העיר".

- יש יותר חסרי בית?

"אני משוכנע שכן. יש הסכמה רחבה שהסיבה המרכזית לכך היא קודם כל התפרקות מערכות הרווחה וכל רשתות הביטחון החברתיות. מחיסול הדיור הציבורי, דרך הפרטת הרווחה וחיסול ההכשרות המקצועיות. כמובן שיש שילוב של נסיבות אישיות. ובכל זאת, אלה שאין להם תמיכה של רשתות חברתיות יש להם יותר סיכוי להגיע לרחוב".

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר