גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת ניכיון הצ'קים אורשי תנפיק אג"ח ב-70 מיליון ש' בבורסה

אורשי, שבשליטת משפחת לביא, מתכננת להשתמש בכספי הנפקת האג"ח לצורך הגדלת תיק הלקוחות וכן לפירעון הלוואות פרטיות בהיקף כולל של כ-9 מיליון שקל מגורמים הקשורים לבעלי החברה

יצחק לביא שי לביא וגלעד אלגור / צילומים: אתר החברה
יצחק לביא שי לביא וגלעד אלגור / צילומים: אתר החברה

חברת אשראי חוץ-בנקאי שישית עושה את דרכה לבורסה בתל אביב, והפעם מדובר בחברת אורשי ג.ש. (Or Shay G.S), המתכננת לגייס בקרוב כ-70 מיליון שקל באמצעות הנפקה של איגרות חוב, שצפויות להיות מדורגות.

את אורשי, הפועלת בתחום ניכיון צ'קים מסחריים לעסקים קטנים ובינוניים, ייסד ב-1982 יצחק לביא, וכיום יו"ר החברה הוא בנו, שי לביא, שהצטרף לפעילות החברה ב-1994. מנכ"ל החברה הוא גלעד אלגור, שהצטרף לאורשי ב-2009, ושותף בהחזקות בחברה. את ההנפקה מובילה חברת ווליו-בייס חיתום וניהול הנפקות, ומטיוטת התשקיף שפרסמה החברה הבוקר, עולה כי הריבית בגין האג"ח תשולם בשישה תשלומים חצי-שנתיים, בין 2017 ל-2020.

פעילותן של חברות האשראי החוץ-בנקאי מתרכזת בעיקר בניכיון צ'קים (ממסרים דחויים) - עסקת המרה, שבה מקבלים לקוחות החברה את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידם, ואלה מוסבים לחברה בתמורה לעמלה הנקבעת באחוזים. באורשי מציינים כי "שוק מתן האשראי עבור עסקים קטנים ובינוניים כנגד ממסרים דחויים מאופיין במספר שחקנים מצומצם, המרכזים את מרבית הפעילות בתחום, שהתרחב בתקופה האחרונה".

באורשי מתכננים להשתמש בכספי ההנפקה לפירעון הלוואות פרטיות בריבית גבוהה מזו שלפיה מתוכנן גיוס האג"ח, וכן לצורך הגדלת תיק הלקוחות - שלגביו מוסיפים בחברה כי הוא בעל פיזור רחב של חברות ממגוון ענפי המשק.

עוד מציינים באורשי לגבי תמורת הגיוס כי בחלקה היא תשמש לפירעון שתי הלוואות בהיקף כולל של כ-6.5 מיליון שקל מגורמים הקשורים לשי לביא (אמו, דליה לביא, ודודו), בריבית שנתית של 5%, וכן לפירעון שלוש הלוואות בהיקף כולל של כ-2.5 מיליון שקל, שהתקבלו מגורמים הקשורים למנכ"ל אלגור, בריבית דומה.

עוד בעניין הלוואות מגורמים קשורים, מטיוטת התשקיף עולה כי בתחילת 2017 הגיעה אורשי להסכמה עם חברה בבעלות היו"ר שי לביא ורעייתו, שלפיה מועד פירעון הלוואה שהעמידה לאורשי, שיתרתה 25 מיליון שקל, נקבע לתחילת 2022, והריבית השנתית עליה תעמוד על 8% - שתחולק לריבית שוטפת שנתית (שתשולם מדי חודש) של 3.5% וריבית נדחית של 4.5%, שתיצבר לקרן ההלוואה.

הרווח הנקי עלה ב-25% ב-2016

בסיכומה של 2016 עלו הכנסותיה של אורשי בכ-10%, והצטברו לסכום של כ-20 מיליון שקל, בעיקר בזכות "הגדלת מסגרות האשראי העומדות לרשות החברה, שאפשרו את הגדלת נפח הפעילות". הרווח הנקי השנתי של החברה גדל בשנה שעברה ב-25% ל-6.5 מיליון שקל.

לשם השוואה, חלוצת מגייסות ההון הציבוריות בענף האשראי החוץ-בנקאי - חברת אחים נאוי, שהצטרפה למסחר ב-2011 באמצעות מיזוג פעילותה לשלד בורסאי, אשר נחשבת כיום למובילת הפעילות מבין החברות הבורסאיות הפועלות בתחום - סיכמה את 2016 עם הכנסות בהיקף של כ-115 מיליון שקל ורווח נקי גבוה פי עשרה, של כ-65 מיליון שקל.

בסיכום הרבעון הראשון של 2017, אורשי המשיכה לצמוח, והכנסותיה גדלו ב-6% ל-5 מיליון שקל, אבל הוצאותיה לחובות מסופקים ואבודים גדלו משמעותית, ועמדו על כ-550 אלף שקל (דומה לשנת 2016 כולה), בשל "הפרשה ספציפית שבוצעה ברבעון זה בגין חובות שזוהו כבעייתיים, ובהתאם למדיניות ההפרשה לחובות מסופקים של החברה". הרווח הנקי הרבעוני נחלש ב-15% ל-1.7 מיליון שקל.

משרדיה של אורשי (שבחלקם מושכרים כיום מבני הזוג יצחק ודליה לביא, מייסדי החברה, תמורת 108 אלף שקל בשנה) נמצאים כיום בתל אביב, ומשרד נוסף נמצא באור יהודה. החברה מנהלת משא ומתן לרכישת קומה של כ-400 מ"ר בבניין משרדים הנבנה כיום בבני ברק וצפוי להתאכלס ב-2020, בתמורה מוערכת של 4.5 מיליון שקל.

עלות התשלומים לשי לביא כיו"ר החברה הסתכמה בשנה שעברה ב-3.2 מיליון שקל. עיקר הסכום (2.3 מיליון שקל) הוא עלות הריבית בגין הלוואות בעלים שהוענקה לחברה, והשאר שכר (כ-780 אלף שקל). שכר דומה (כ-780 אלף שקל) קיבל ב-2016 המנכ"ל אלגור, ועלות העסקתו של יצחק לביא כמנהל פיתוח עסקי של החברה הסתכמה בכ-470 אלף שקל.

ענף ניכיון הצ'קים עבר שינוי תדמיתי

עם הצטרפותה של חברת אחים נאוי למסחר בבורסה בתל אביב ב-2011, ריחפו לא מעט סימני שאלה מעל אופי פעילות המימון החוץ-בנקאי, שעוררה חששות בקרב משקיעים, משום שנתפסה כ"שוק אפור". ואולם מאז, בתמיכת התוצאות העסקיות והשקיפות שהציגו אחים נאוי והחברות הבאות אחריה, תדמית הענף עברה שינוי, שאף עודדה בעלי עסקים דומים לשתף את הציבור בפעילותם, וכיום כבר חמש חברות בתחום נסחרות בבורסה באמצעות מניות.

עד היום חברות האשראי החוץ-בנקאי הבורסאיות הצטרפו למסחר באמצעות מיזוג לשלד בורסאי, וחלק גדול מהן הניבו תשואות נאות למשקיעים. כשנתיים לאחר הצטרפותה של אחים נאוי לבורסה, היתה זו אופל בלאנס, בראשותו של דני מזרחי, שהפכה לחברה ציבורית במהלך 2013. בהמשך, היו אלה חברת פנינסולה, שייסד המנכ"ל מיכה אבני (החברה נמצאת כיום בשליטת בית ההשקעות מיטב דש), וחברת אס.אר. אקורד של עדי צים, שנרשמו למסחר ב-2014.

בשנה שעברה הצטרפו צמד חברות אשראי חוץ-בנקאי נוספות לפעילות באמצעות הפלטפורמה הציבורית: חברת שוהם ביזנס, שנמצאת בשליטת היו"ר אלי נידם (שעדכנה אתמול כי היא בוחנת הנפקת מניות וכתבי אופציה לציבור), וחברת פי.אל.טי, שנמצאת בשליטת המנכ"ל שרון פלצ'י.

אחים נאוי היתה גם החלוצה בזירת גיוסי החוב הציבורי, ובשנה שעברה הפכה למגייסת האג"ח הראשונה מבין חברות הענף, עם הנפקה שביצעה בהיקף של כ-300 מיליון שקל. זאת, לאחר מאבק לא פשוט שהחברה ניהלה מול בנק ישראל, שטען כי הגיוס נעשה בניגוד לחוק הבנקאות.

כיום יש לאחים נאוי שתי סדרות אג"ח נסחרות בהיקף של כ-590 מיליון שקל בדירוג A של S&P מעלות, בתשואות של 2.7%-0.7%; לפנינסולה יש סדרת אג"ח בהיקף של 225 מיליון שקל בדירוג A של מעלות ובריבית של 1.4%; ולאופל בלאנס יש סדרת אג"ח בהיקף של כ-70 מיליון שקל המדורגת Baa1 על ידי מידרוג ונסחרת בתשואה של 2.5%.

למרות התרחבות הענף בבורסה, היקף פעילותן של החברות בענף עדיין שולי ביחס לפעילות האשראי של הבנקים. למרות הבולטות היחסית שלהן בשל היותן חברות בורסאיות, הן עדיין לא שחקניות משמעותיות בשוק זה ביחס לבנקים, המחזיקים תיק אשראי של כמה עשרות מיליארדי שקלים כל אחד, לעומת תיק אשראי בהיקף של 1-1.2 מיליארד שקל שיש לאחים נאוי, המובילה בענף, בשנים האחרונות.

אורשי

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מתמתנות הירידות באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית