גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פקע הפטור מרשות ההגבלים שהגביל את יוניברסל מקאן

בנובמבר הסתיים הפטור שהגביל את חברת המדיה לנתח שוק של 25% בפריים-טיים ■ יוניברסל לא ביקשה פטור חדש, מאחר שהשת"פ עם גליקמן-שמיר-סמסונוב, שעבורו הוא ניתן בעבר, כבר לא קיים ■ האם לאחר שנים של מגבלה רגולטורית יחסי הכוחות התשנו?

אילן שילוח / צילום: תמר מצפי
אילן שילוח / צילום: תמר מצפי

בנובמבר הקרוב אמור להתרחש הפיצול של זכייניות ערוץ 2, מהלך שישנה את מבנה שוק המדיה. אך מתחת לפני השטח מתרחש שינוי הקשור דווקא לרוכשי המדיה, שעשוי להשפיע באופן משמעותי על השוק.

ל"גלובס" נודע כי מועד הפטור בתנאים מגבילים שניתן לחברת המדיה יוניברסל מקאן על שיתוף-הפעולה עם משרד הפרסום גליקמן-שמיר-סמסונוב פקע בנובמבר, ועמו גם התנאי שהגביל את יכולתה לרכוש עד 25% מהרייטינג המשוקלל בשעות הפריים-טיים. לא הוגשה בקשה לקבלת פטור חדש. המשמעות היא שאחרי 3 שנים שבהן יוניברסל פעלה תחת עינו הפקוחה של משרד הממונה על ההגבלים העסקיים, היא משוחררת כעת.

גם אחרי 3 שנים של פיקוח, יוניברסל מקאן היא חברת המדיה הגדולה בישראל. היקפי הפעילות שהיא מנהלת כמעט כפולים מחברות המדיה הקרובות אליה, ולפי הערכות, הפערים עומדים על 150-200 מיליון שקל.

שוק המדיה בארץ, שמורכב ממספר מצומצם מאוד של שחקנים, היווה בעבר מוקד ללא מעט מלחמות, שהביאו בסופו של דבר לבחינת הממונה על ההגבלים העסקיים ובהמשך גם לבחינת ועדה מיוחדת של הרשות השנייה.

הדיון בנושא הגיע לשולחן הממונה כשקבוצת מקאן ביקשה להאריך את הפטור שהיה לה באותה תקופה לגבי שיתוף-הפעולה עם גליקמן-שמיר-סמסונוב. בניהולו של הממונה דאז, דיויד גילה, התנהלה בדיקה מקיפה, שהביאה לבסוף להחלטה שאמורה הייתה למתן את כוחה של יוניברסל מקאן, לאחר שהממונה שוכנע כי יש להתייחס אל שוק הטלוויזיה כשוק בפני עצמו בתוך כלל שוק המדיה.

הבדיקה הראתה יתרונות משמעותיים לגודל בכל הקשור לתנאים מסחריים - היכולת לקבל מחירים אטרקטיביים, עמלות גבוהות יותר, מיקומים מועדפים ויכולת תמרון בזמנים שבהם הטלוויזיה נהנית מעודפי ביקוש. החשש שהביעו אנשי הממונה לא היה של כוח שוק מול חברות המדיה האחרות, אלא מול הזכייניות ומול המפרסמים. נתח השוק הכולל שהחזיקה אז יוניברסל לא התפרסם מעולם, אך מפרוטוקולים שהגיעו בהמשך לידי "גלובס" עלה כי הוא עומד על 30%.

ועדת הרשות השנייה, שבחנה את הנושא מהזווית של זכייניות הטלוויזיה המסחרית, בחרה לנקוט צעד מרחיק לכת אף יותר והגבילה את היקף פעילות חברת מדיה ל-25% מכלל הפעילות של זכיין. ההחלטה קיבלה את אישורה של מועצת הרשות השנייה, אך למעשה אינה מיושמת עד היום.

האם החלטת הממונה אכן שינתה משהו מהותי בשוק? במבט לאחור נראה כי היא מיתנה קצת את התחרות, אך לא יצרה מציאות חדשה. יוניברסל שחררה חלק מהמשרדים שהקפיצו אותה מעל ה-25% - המשמעותי שבהם היה ענבר-מרחב - ולא נלחמה על תקציבים גדולים אך פחות רווחיים, כמו תקציב המדיה של 9 מיליון.

במקביל נקטה הקבוצה צעדים יצירתיים כדי להכיל כסף שלא רצתה לשחרר. כך, מאז החלטת הממונה, הפריים-טיים התרחב ברבע שעה, והזכייניות מגדירות אותו כיום באופן רשמי מבחינת תעריפים ותוכן כ-20:00-23:15. חלק הארי של הפרסום ברבע השעה האחרונה הוא של מפרסמים של יוניברסל מקאן. גם החלק היחסי של לקוחות מקאן בתמהיל האוף-פריים גדול משמעותית משל חברות המדיה האחרות.

ואולם בינתיים התחוללו שינויים נוספים בשוק: השותפות עם גליקמן-שמיר-סמסונוב באה לקצה, לאחר שהמשרד מכר מניות לקבוצת פובליסיס, ומתוקף כך עברו תקציבי המדיה שלו לזניט מדיה. גליקמן אמנם לא היה רוכש טלוויזיה גדול, ולכן לפרידה לא הייתה השפעה דרמטית על ההיקפים של יוניברסל, אבל הדבר פטר את יוניברסל מלפנות לממונה כדי לבקש חידוש לפטור.

יוניברסל עדיין קונה מדיה גם לגופים שאינם נמנים עם לקוחות משרד הפרסום מקאן תל-אביב, אך בכך אינה שונה מהותית מחברות מדיה אחרות שרובן - לפחות החזקות - עושות זאת.

בעבר היווה הגודל של מקאן זרז ללא מעט אירועים במשק. הכוח המשמעותי שבא עם הגודל הביא למצב שבו המדיה הייתה עבור מקאן כלי מסייע חשוב בגיוס תקציבים בתקופות שבהן להצעה המסחרית הייתה לעתים חשיבות גדולה יותר מאשר לקריאייטיב ואסטרטגיה. למעשה התמודדות מול מקאן במכרז מדיה הייתה קשה עד בלתי אפשרית, אבל החלטת הממונה ריסנה את הקבוצה לתקופה מסוימת והכריחה אותה לבחור את מלחמותיה.

על פניו גם היום אמור להיות כוח מרסן בשוק - החלטת הרשות השנייה - אך בינה לבין החלטת הממונה יש שני הבדלים משמעותיים: ההחלטה של הממונה חייבה את קבוצת מקאן, ואי-קיומה היה בגדר עבירה פלילית. לעומת זאת, לרשות השנייה יש סמכויות על זכייניות ערוצים 2 ו-10 בלבד.

אמנם בחודשים האחרונים היו בטלוויזיה ביקושים גבוהים, אך הטלוויזיה היא מדיום עונתי עם פיקים של היצע וביקוש. כבר עתה, לאחר שבועות ארוכים של ביקוש, נרשמה באחת צניחה דרמטית. בשוק כזה וכשממילא שינוי גדול נמצא מעבר לפינה בנובמבר, קשה לראות איך הזכייניות אומרות לא לגורם כמו יוניברסל שמכניס להן כסף גם כשהביקוש נמוך יותר. האם הסרת רף הממונה בלי כוח מרסן אחר מבשר שמה שהיה הוא שיהיה, ומקאן תחזור לממדים של העבר? ליוניברסל מקאן הפתרונים.

ממשרד הממונה על ההגבלים העסקיים בחרו לא להגיב. מיוניברסל מקאן לא התקבלה תגובה עד לפרסום הידיעה. 

עוד כתבות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"