גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות ה-IT מעניינות להשקעה. הן יציבות ומחלקות דיבידנד"

סיכום מחצית בחברות שירותי המחשוב: הענן, הסייבר וה-IoT מחליפים את התשתיות כמנוע צמיחה ■ אלון סלע, אנליסט רוסאריו ייעוץ ומחקר: "תוכנה הופכת למנוע הצמיחה העיקרי"

"חברות שירותי המחשוב (IT) מהוות השקעה מעניינת מאוד. הן חברות יציבות, עם תחומי פעילות מגוונים ויכולת לצפות את ההכנסות. גם הדיבידנד שהן מחלקות הוא יתרון, והן לרוב יודעות לשתף את בעלי המניות", כך אומר היום (ה') אלון סלע, אנליסט רוסאריו ייעוץ ומחקר.

סלע מסקר שתיים מהחברות בתחום הנסחרות בבורסה בתל אביב - חילן  וטלדור  - ומחזיק בהמלצות חיוביות על שתיהן, וכאמור גם על הסקטור בכללותו. החברות בסקטור פרסמו בימים האחרונים את דוחות הרבעון השני והמחצית הראשונה של 2017, ואלה המגמות המרכזיות שעולות מהם.

1.37 מיליארד שקל אלה ההכנסות שרשמה במחצית הראשונה של השנה החברה הגדולה ביותר בתחום, מטריקס, שפרסמה את דוחותיה בשבוע שעבר. מטריקס, שבשליטת פורמולה ובניהולו של מוטי גוטמן, צמחה ב-12% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה ב-2016. גם חילן, שהיו"ר ובעל השליטה בה הוא אבי באום, רשמה צמיחה בהכנסות, בשיעור של כ-8% והן הסתכמו ב-655 מיליון שקל במחצית. הכנסות בהיקף דומה רשמה אתמול גם וואן טכנולוגיות, שבשליטת מיחשוב ישיר ובניהולו של שי אוזון, כשהצמיחה אצלה עמדה על כ-7%.

מנגד, שתי חברות סיימו את המחצית הראשונה של 2017 עם הכנסות נמוכות יותר מאלו שרשמו בתקופה המקבילה ב-2016. במלם תים של שלמה אייזנברג הירידה הייתה של 3.6% ל-911 מיליון שקל, ובטלדור שבשליטת DBSI, ירידה של 2.9% הובילה להכנסות של 390 מיליון שקל. טלדור, שפרסמה את הדוחות היום, ציינה כי הירידה נבעה משינוי בתמהיל הלקוחות במגזר התקשורת והתשתיות ומסיום פרויקט משמעותי "ומכביד", כהגדרתה, במגזר המערכות.

24% זהו הגידול ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של חילן במחצית 2017. חילן רשמה את שיעור הצמיחה הגבוה ביותר ברווח מבין החברות בתחום, והרווח שלה הסתכם ב-48.9 מיליון שקל. מטריקס רושמת רווח נקי גבוה יותר, אך חילן כבר נושפת בעורפה: הרווח המיוחס לבעלי המניות של מטריקס צמח במחצית ב-1.2% והסתכם ב-50.9 מיליון שקל. כל החברות בתחום רווחיות, כאשר הרווחים של וואן ושל טלדור נשארו יציבים יחסית ועמדו על 31 מיליון שקל ו-11.3 מיליון שקל, בהתאמה. מלם תים רשמה רווח של 31.2 מיליון שקל, נפילה כואבת מ-49.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה, שבה הרווח הושפע לטובה גם ממימוש נכס מקרקעין. על רווחי החברה במחצית 2017 השפיעו לרעה ירידה בהכנסות במגזר התשתיות, עלייה בפחת ושער החליפין של הדולר.

11.1%- זוהי הירידה בהכנסות מלם תים במגזר התשתיות (חומרה) במחצית הראשונה, שהסתכמו ב-469 מיליון שקל. בחברה ציינו שהקיטון נבע גם מעיכוב בקבלת הזמנות מלקוח בתחום הציבורי, אבל מלם תים לא לבד. הכנסות המתחרות חילן וטלדור ירדו בתחום זה ב-6.8% ו-4.4%, בהתאמה, כאשר חילן ציינה בדוחותיה כי ישנה ירידה בהיקף הפעילות בתחום, מטריקס ו-וואן דווקא צמחו בתחום פעילות זה, ב-19.7% ו-7.6% בהתאמה. "יש בשנים האחרונות מגמה של הגדלת שירותי ערך מוסף ותוכנה, מול ירידה בתחום התשתיות", אומר סלע מרוסאריו. "רואים בכל הדוחות של מטריקס, חילן ואחרות שתוכנה זה מנוע הצמיחה העיקרי. יש יותר זכיינות, נציגות של חברות בינלאומיות בארץ, ונכנסים יותר לארגונים 'מסורתיים' בישראל כמו בנקים וחברות ביטוח. אם פעם זה היה מופרך להכניס תוכנות IoT (האינטרנט של הדברים) או מובייל לבנקים - היום יש התאמה למציאות החדשה, וזה תפקיד שחברות המחשוב מתחילות לתפוס".

- מעבר לכך, מה הוביל לירידה בתחום התשתיות בתקופה האחרונה?

סלע: "היו מכרזים ממשלתיים שהתעכבו, אבל בעיקר, ארגונים היום לא ממהרים לחדש את התשתיות שלהם או להשקיע בהן המון כסף. וכשכבר בוחרים לעשות זאת, יש המון תחרות מכל חברות ה-IT בארץ, כי השוק מאוד צפוף, לכן יש תחרות גדולה על המחירים ומחירי הפרויקט יורדים. החברות הגדולות אולי אומרות לעצמן 'אקח את הפרויקט בשיעורי רווחיות נמוכים, ואחר כך אוכל ליהנות מעלויות התחזוקה'". לדברי סלע, טלדור מתמקדת בנישה של פתרונות סייבר ופועלת להתמקצע בתחום, אך היא מושפעת כרגע מהירידה בתחום התשתיות, שהובילה לירידה בהכנסות וברווח התפעולי.

18% מסך ההכנסות של חילן מגיעות כיום מהשוק "המסורתי" שלה, שירותי השכר ומשאבי אנוש. הכנסות אלה צמחו במחצית הראשונה ב-5.2% לכ-117 מיליון שקל, בזכות הצטרפות לקוחות חדשים, לצד המשך הגידול בשימוש של שירותי ערך מוסף. גם מלם תים נהנית מהפריחה בתחום זה והכנסותיה ממגזר שירותי השכר, משאבי האנוש והחיסכון ארוך הטווח, צמחו במחצית ב-9.2% ל-85.3 מיליון שקל. "מגמות האאוטסורסינג בשכר ובפנסיה הובילו לרווח תפעולי גדול בחילן. זה שירות שרק חילן ומלם תים מציעות, כמעט רוב הארגונים הולכים לשם וזו פשוט מכונה של כסף", אומר סלע.

163 מיליון שקל הן ההכנסות של חברת מטריקס מהפעילות שלה בארה"ב. בניגוד לחברות האחרות, מטריקס היא היחידה שפועלת גם מחוץ לגבולות ישראל, וההכנסות שלה מפתרונות ושירותי תוכנה בארה"ב צמחו ב-20.4% במחצית הראשונה, והניבו לה רווח תפעולי של 20.7 מיליון שקל. "זה מקור לצמיחה משמעותית במטריקס", מציין סלע. "היא עובדת שם עם הרבה מוסדות פיננסיים, שהם יותר מתקדמים באימוץ הטכנולוגיות בהשוואה למוסדות האלה בישראל".

לדברי סלע, באופן כללי הצמיחה בשוק שירותי ה-IT מאופיינת בכך שחברות מחפשות אלטרנטיבות זולות לרכישת שירותי IT באיכות גבוהה, ולכן מוציאות את הפעילות לצד שלישי במיקור חוץ (אאוטסורסינג). בין מנועי הצמיחה החדשים בתחום הוא מונה את הענן, ביג דאטה, IoT, סייבר ואנליטיקה. "ארגונים בישראל מתחילים לאמץ פתרונות טכנולוגיים חדשים, ומשתמשים יותר בדאטה ופתרונות ענן", אומר סלע.

0% זו התשואה שרושמת מניית מלם תים מתחילת השנה ועד היום. בניגוד אליה, שאר המניות נסחרו במגמה חיובית: וואן עלתה ב-4.8%, טלדור עלתה ב-13.1%, חילן הוסיפה לערכה 14.5% ומטריקס רשמה תשואה של 21.7%. נכון להיום, שתי חברות מחשוב נסחרות בשווי של מעל מיליארד שקל: מטריקס בשווי כ-2.2 מיליארד שקל וחילן בשווי כ-1.5 מיליארד. אחריהן בשווי השוק נמצאות וואן טכנולוגיות, שנסחרת בשווי 917 מיליון שקל, מלם תים בשווי 758 מיליון שקל וטלדור - 324 מיליון שקל.

חברות שירותי מחשוב במחצית הראשונה של 2017

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה