גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רוצים ליצור סטארט-אפ ניישן שמתאים לכל גיל"

קרן "מגדלי הים התיכון VENTURES" שהושקה באחרונה תשקיע רק בחברות היי-טק שפונות לבני הגיל השלישי: "אין סיבה שאדם מבוגר לא ייהנה ממה שהטכנולוגיה יכולה לתת"

דב שוגרמן יעל בנבנישתי ודורון ארנון / צילום: איל יצהר
דב שוגרמן יעל בנבנישתי ודורון ארנון / צילום: איל יצהר

הקמפיין המיתולוגי של חברת האופנה טופר היה נחרץ: "העולם שייך לצעירים". לעלומים יש יתרונות רבים ועדיין לא ניתן להתווכח עם עובדה פשוטה ובו זמנית מורכבת - העולם מזדקן בקצב מואץ. תוחלת החיים נמצאת במגמת עלייה עקבית, עובדים רבים שמגיעים לגיל הפנסיה מעדיפים להמשיך לעבוד ולא רק בגלל אילוץ כלכלי והמנהלים בקרנות הפנסיה מורטים שיערות.

תעשיית הטכנולוגיה פונה בדרך כלל לצעירים ו/או לצעירים ברוחם. היא משבשת סדרי עולם ישנים ומציעה פיצ'רים חדשים. זקנים? שיבקשו מהילדים שלהם הסבר לגבי הגאדג'ט החדש.

קרן השקעות חדשה, "מגדלי הים התיכון VENTURES", מנסה להשתחל לנישה הזאת ולהשקיע בפיתוחים טכנולוגיים שמטרתם לשפר את איכות החיים של בני הגיל השלישי. הקרן הוקמה על ידי החברה הבורסאית 'מגדלי הים התיכון', אשר מפעילה בישראל רשת של דיור מוגן שבה מתגוררים כ-1,500 קשישים בשבעה סניפים. נציין כי בוועדת ההשקעות של הקרן חברים יאיר סרוסי יו"ר רשת מגדלי הים התיכון ולשעבר יו"ר בנק הפועלים ודורון ארנון, מנכ"ל רשת מגדלי הים התיכון.

המנכ"לים המשותפים של הקרן החדשה, שיצאה לדרך לפני כחודשיים, הם ד"ר יעל בנבנישתי ודב שוגרמן. "אנחנו מתעסקים בעולמות שעוטפים את מעגל החיים של אנשים מבוגרים", אומרת בנבנישתי בראיון ל"גלובס", "הכוונה היא לבריאות, פנאי, תרבות ועוד".

הקרן אשר מגדירה את עצמה כ"קרן בוטיק" תשקיע בכל שנה בארבע חברות סטארט-אפ, כאשר ההשקעה המקסימלית בכל חברה תעמוד על 2 מיליון שקל. "אנחנו הקרן הראשונה והיחידה בישראל שפועלת בתחום הזה", אומרת בנבנישתי.

- יש סטארט-אפים שמפתחים מוצרים לקשישים?

"מאז שהשקנו את הפעילות לפני יותר מחודש פנו אלינו יותר משלושים חברות שעוסקות במגוון תחומים רלוונטיים. יש חברות שמפתחות אביזרי עזר בריאותיים אבל גם כאלה שעוסקות בתחום של הזדקנות פעילה. מדובר למשל ב'מרכז יום וירטואלי'. קשיש יכול להישאר בבית ולהשתתף, דרך הטלוויזיה, בפעילויות שמתבצעות בבית האבות. הוא יכול להקשיב להרצאות או לבצע פעילות גופנית. אנחנו יכולים לספק לו מידע כללי אבל גם להציע לו להקשיב לקונצרט. בהיבט הרפואי הצוות של בית האבות או בית החולים יכול לתקשר עם הקשיש גם כאשר הוא בבית. לתת לו המלצות רפואיות, לעודד אותו וכן הלאה".

- העולם הטכנולוגי מתחיל לגלות את הקשישים?

"כן. בעבר ראינו שיש פער. חברות ונותני שירותים הדירו את המבוגרים החוצה אבל כיום המצב משתנה. יש תוכן חדש שהמבוגרים יכולים להיות חשופים אליו, למשל דרך שימוש במציאות מדומה. אנחנו מאמינים שבשוק יש פוטנציאל לא ממוצה ורוצים ליצור סטארט-אפ ניישן לכל גיל. יש לנו אמירה מאוד חשובה - אין סיבה שאדם מבוגר לא ייהנה ממה שהטכנולוגיה יכולה לתת".

"ניסיון של הרבה שנים"

בנבנישתי הגיעה לקרן אחרי שסייעה למספר חברות סטארט-אפ לפתח מוצרים עבור בני הגיל השלישי. אחת החברות הללו היא VideoTherapy, סטארט-אפ ישראלי שמספק פתרונות מרחוק לשיקום. החברה מאפשרת לפיזיותרפיסטים לספק טיפולים מבוססי וידיאו, בהתאמה אישית, בעזרת שימוש בבינה מלאכותית.

"הגישה שלנו שונה", היא מספרת, "אנחנו רוצים להתאים את הצרכים לטכנולוגיה ולא להתאים את הטכנולוגיה לצרכים. אנחנו לא רוצים לקחת מוצר קיים ולהתאים אותו לקשישים אלא לפתח מראש מוצר שאנשים מבוגרים צריכים. עצם זה שאנחנו שייכים ומגיעים ממגדלי הים התיכון מאפשר לנו גישה לרקע ולניסיון של הרבה שנים. מבחינתנו מדובר במשקיע אסטרטגי שיכול לתת לנו תובנות לגבי הגיל השלישי".

- אתם מכירים קרנות השקעה דומות שפועלות בעולם?

"יש קרנות שמשקיעות בעולמות של הגיל השלישי אבל הן לא מתמקדות רק בתחום הזה. אנחנו מכירים למשל את חברת זיגלר שבונה מתחמים למגורים עבור בני הגיל השלישי ומשקיעה בסטארט-אפים. האיחוד האירופי מקדם פרויקט שנקרא הורייזן 2020 שמחפש פתרונות לגיל הזיקנה אבל לא מתמקד רק בטכנולוגיה".

- איך בעצם מגדירים היום זקן?

"אנחנו מגדירים את זה בצורה שרירותית - לפי גיל הפנסיה שנקבע על ידי הביטוח הלאומי. ברור לנו שלאדם בגיל 65 יש צרכים שונים מאשר לאיש בן 85. אנחנו מנסים לחשוב על מוצרים שילוו את האדם במשך השנים. הדוגמא של הפלטפורמה הטלוויזיונית יכולה להציע לבן 65 הרצאות ובגיל מבוגר יותר אפשר להנגיש לו פעילות גופנית, גם אם הוא לא יכול להגיע לחדר כושר".

בשנתיים הראשונות צפויה הקרן לפעול בעזרת מימון עצמי, שעשוי להתרחב ליותר מאשר 2 מיליון שקל לחברה. "בהמשך נשקול לשתף פעולה עם קרנות הון סיכון", אומרת בנבנישתי, "אנחנו מזהים המון התעניינות ומקבלים הרבה הזמנטת לפגישות. פנו אלינו נציגים מהמזרח הרחוק, בעיקר מיפן ומטיוואן. הם יודעים שישראל היא הסטארט-אפ ניישן ורוצים לראות איך זה מתחבר לעולמות של הגיל השלישי. התחושה היא שכל העיניים נשואות אלינו. למרות שרק יצאנו לדרך כבר הזמינו אותנו לתת הרצאות בחו"ל על האקו סיסטם החדש. אנחנו חושבים שאנחנו חלוצים בתחום של קרנות לגיל השלישי וזה עוד יתפתח".

- המוצרים שלכם מיועדים בהכרח לדיירים של מגדלי הים התיכון?

"לא. הרשת מבינה את עולם הזיקנה והיא יודעת שכ-90% מהקשישים חיים בתוך הקהילה. אנחנו לא פונים רק לאנשים שגרים במוסדות, להיפך".

דורון ארנון, מנכ"ל רשת מגדלי הים התיכון, התייחס להקמת הקרן ואמר כי "אנחנו גאים להיות הראשונים שנכנסים להשקעה בתחום החשוב הזה ומקווים שהכניסה שלנו לתחום תעודד מיזמים ופיתוחים נוספים לאוכלוסיית הגיל השלישי בדומה לעולם".

לדברי ארנון, "עם העלייה בתוחלת החיים ובאיכות החיים, הטכנולוגיה הופכת יותר ויותר רלוונטית לבני הגיל השלישי כמו לכל גיל אחר. זהו קודם כל מהלך חברתי שאנחנו מקווים שיביא לפיתוח התעשייה ולחדשנות ומיזמים שנוכל לשלב בעתיד גם בבתי הרשת".

מיני האקתון בכנסת

הפעילות של קרן ההשקעות החדשה הושקה לפני כחודש במועד סמלי - יום האזרח הוותיק שצוין ב-11.7. האירוע נערך בכנסת ישראל וכלל גם מיני האקתון - מפגש תחום בזמן שבו נעשה ניסיון למצוא פתרונות טכנולוגיים לבני הגיל השלישי. בניגוד להאקתונים השגרתיים שמארחים בדרך כלל מתכנתים או גיקים חובבים, הפעם השתתפו באירוע קשישים שמתגוררים ברשת מגדלי הים התיכון וכן תלמידי תיכון ממגמת הרובוטיקה של בית הספר הריאלי בחיפה.

- מה עשיתם בהאקתון?

ד"ר יעל בנבנישתי: "ניסינו לחבר את עולמות הזיקנה לקידמה ולחדשנות, בניגוד לקונוטציה הרגילה שהתחום הזה מעורר. הפגשנו את המבוגרים והצעירים לקבוצות עבודה משותפת שכל אחת מהן הייתה צריכה לפתח מוצר שיעזור להתמודד עם נושאים שונים, למשל דמנציה או חיים פעילים של קשישים בבית. בתחילת המפגש הילדים קיבלו הצצה לעולם הזיקנה. רצינו לחשוף את הדורות אחד לשני ולשבור את הסטיגמות שיש לילדים על מבוגרים.

"אחד הדברים שהפתיעו אותי הוא שהרעיונות הגיעו משתי הקבוצות. בהתחלה הערכנו שבעיקר הילדים יציעו דברים. קבוצה אחת דיברה על בניית בית מודולרי. כאשר גרה בבית משפחה כדאי לחלק אותו להרבה חללים כדי לדאוג לכל אחד לחדר, אבל כאשר הילדים עוזבים את הבית והבית 'מזדקן' ניתן להזיז את הקירות וליצור חללים יותר גדולים. בנוסף דיברו בקבוצה המשותפת על האפשרות לשנות את כיוון הדלתות. אם קשיש נפל באמבטיה תהיה אופציה לפתוח את הדלת החוצה ולחלץ אותו. בסיום האירוע אחת הילדות ניגשה למורה ואמרה לה 'אמרתם שתביאו אנשים זקנים', כאשר בפועל הגיל הממוצע של המשתתפים המבוגרים היה 84. זה היה מאוד יפה".

העולם מזדקן

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים