הכתבה בשיתוף משפטיפ
חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות נחקק במטרה לתת מענה לאנשים עם מוגבלויות ולאפשר להם ליהנות באופן שוויוני מכל שירות ומידע הניתן לציבור. החובות על-פי חוק אינן חלות רק על הנגשת המרחב הפיזי בלבד כגון בנייה של רמפות, מעליות וחניית נכים במבני ציבור בהתאם להוראות החוק. בעלי אתר אינטרנט פעיל אשר לא ינגישו אותו, יהיו חשופים לתביעות אזרחיות על סך 50 אלף שקל ללא הוכחת נזק.
מטרת החוק היא להגן על כבודו וחירותו של אדם עם מוגבלות ולעגן את זכותו להשתתפות שוויונית ופעילה בחברה בשלל תחומי החיים, וכן לתת מענה הולם לצרכיו המיוחדים באופן שיאפשר לו לחיות את חייו בעצמאות מרבית, בפרטיות ובכבוד תוך מיצוי מלוא יכולתו.
כמו בהנגשה של מבנה, גם בהנגשה של אתר אינטרנט לאופן מסירת המידע יש חשיבות עליונה, וזאת בשל מקומו המרכזי של האינטרנט בחיינו. כיום שימוש באינטרנט הוא דבר שבשגרה, באמצעותו אנו מקבלים הנחיה כיצד להגיע לכתובת לא מוכרת, מקבלים לידנו מספרי טלפון ואמצעים ליצירת קשר עם גורמים ציבוריים ואנשים פרטיים, קופות-חולים ועוד ועוד. שאיפתו של המחוקק היא לאפשר לאנשים עם מוגבלות לפעול בנוחות במרחבים הווירטואליים כמו במרחבים הציבוריים.
החובה על הנגשת אתרי אינטרנט חולקה לשניים: אתרי אינטרנט שהוקמו לפני התאריך 25.10.2015 ולא בוצע בהם כל שינוי ממועד זה, ייחשבו לאתרים ישנים, והחובה היא להנגישם לא יאוחר מ-25.10.2017. אתר אשר הוקם לאחר אוקטובר 2015 או אתר אשר עודכן לאחר מועד זה, מחויב בהנגשה כבר היום.
אתר אינטרנט הנגיש לאנשים עם מוגבלויות מחויב בציון עצם היותו נגיש. ההצהרה לנגישות האתר חשוב שתינתן על-ידי בעל האתר או מפעיליו. ניתן אף להוסיף הצהרתו של איש מקצוע העוסק בהקמה ותחזוקה של אתרי אינטרנט, המאשר שהאתר מונגש על-פי התקנות, וזאת לאחר שבדק תקינותו. הנגשת האתר בפועל מתבצעת אל מול מפתחי האתר.

חשוב לציין ולהדגיש כי לא רק "דפי האתר" מחויבים בנגישות. התקנות החדשות מחייבות נגישות גם במסמכים, דפים, יישומים (אפליקציות), סרטונים או כל שירות או מידע המבוססים על תשתית רשת האינטרנט.
במסגרת החוק המחייב את ההנחיות החדשות, קיימים מקרים בהם יאשר המחוקק לבעלי האתר קבלת פטור מהנגשת האתר. קבלת הפטור לא תוענק במקרים בהם מדובר על אתרים השייכים לרשויות ציבוריות (ביטוח לאומי, רשות ההגירה והאוכלוסין, רשויות מקומיות וכו').
אתרים אשר בבקשתם יוכיחו כי הנגשת אתר האינטרנט לאנשים עם מוגבלות מהווה עבורם נטל כלכלי רב או שיש בבסיסם אי-היתכנות טכנולוגית, עשויים לקבל פטור מהנגשת האתר. פטור נוסף מהנגשה ניתן במקרים בהם הראה בעל האתר כי הפורמט עליו בנוי האתר אינו מאפשר להנגישו. את הבקשה לקבלת פטור יש להגיש לנציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, שהוא הגוף היחיד בעל הסמכות להעניקו.
לאדם עם מוגבלות אשר נפגע בשל היעדר הנגשה של אתר אינטרנט זה או אחר, עומדת האפשרות לתבוע בבית המשפט את בעלי האתרים אשר מתעלמים מהתקנות הקיימות ואשר לא יישמו את חובתם. הוראות החוק מעניקות סעד ופיצוי הולם על העוול שנגרם ללא הוכחת נזק, ובכך הוא מכיר באי-ההנגשה עצמה כעוולה ונזק המזכה בפיצוי.
תביעה כנגד אתרים שאינם מאפשרים הנגשה לאנשים עם מוגבלויות מומלץ שתוגש באמצעות עורך דין המכיר ומרבה לעסוק בתביעות מסוג זה ובתביעות בגין עוולות, שבוצעו בהתאם להוראות חוק שוויון זכויות לבעלי מוגבלויות.
עו"ד ניצן הראל עוסקת בתחום הנגישות.
המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי. כנדרש.