בשיתוף משפטיפ
בטרם נתייחס לגורל הבית, חשוב שבני הזוג של החייב ידעו כי החוק בישראל עומד לצידם. אי לכך, חובותיו של בן הזוג (גם במקרים ובהם מדובר על ידועים בציבור) חלים עליו ואין הם חלים, באופן חד משמעי, על החלק של בן הזוג באותם נכסים משותפים.
במקרים בהם בן הזוג נקלע לחובות תוך התנהלות כלכלית משותפת של שניהם, יהיה קשה לבן זוגו של החייב להתנער מאחריות. למשל שימוש בחשבון בנק המשותף לשניהם, יגרום לכך שניתן יהיה לחייב את שני בני הזוג בהתחייבויות שיש בו. עורכי דין העוסקים בתחום ייצוג חייבים ובהליכי פשיטת רגל, ממליצים תמיד למי שבחר להקים עסק לפתוח חשבון בנק נפרד מחשבון הבנק המשותף שיש לבני הזוג, וזאת על-מנת שיוכלו להגן על התא המשפחתי במקרים בהם העסק נקלע לחובות.
הוכחת בעלות משותפת
במקרים בהם אחד מבני הזוג נקלע לחובות, ינסו הנושים להביא את החייב למכור כמה שיותר מנכסיו, ובהם אף בית המגורים, על-מנת שישיב את מרב החובות וכמה שיותר מהר.
כשבית המגורים נמצא בבעלות משותפת של הבעל והאישה, קיימת האפשרות בהתאם לחוק ולפסיקה לפרוע מאותו הבית רק את חלקו של החייב. גם כאן ימצאו עצמם הנושים מתמודדים עם הליכים משפטיים סבוכים ומורכבים, על-מנת להביא למצב שבו יוכל להיפרע גם חלקו של בן זוגו של החייב, שאינו חייב מאום. הליכים אלה מבחינת הנושים מורכבים, הסיכויים שלהם להצליח קטנים ומתמעטים, ולכן נושים רבים יוותרו על מהלך שכזה.

על-מנת לחזק את הסיכויים בשמירה על הבית, ניתנת אפשרות לבן הזוג שאינו חייב מאום, לפנות לבית המשפט במסגרת הליכים בהם יציג לבית המשפט שהוא הבעלים של מחצית מזכויות הבית. סיכויו של אותו בן הזוג שאינו חייב כספים לזכות בתביעה שכזו הם גבוהים, במקרים בהם יוכח ששילם, למשל, חלק ברכישת הבית, בהוכחת תשלום לשיפוץ שנעשה בו ומשילומי משכנתא שבוצעו גם על ידו. בנוסף, במקרים בהם הבית נרכש במהלך נישואיהם של בני הזוג ולא קיים הסכם ממון ובו חריגות המעמידות את הבית לטובת הצד החייב, יראה בית המשפט בבן הזוג של החייב כשותף מלא לבעלות על הבית, ומכאן שהדבר יחזק עוד יותר את עמדתו שאין כל סיבה שהבית יעמוד כנכס שיש לפרוע בעבור תשלום החובות לנושים.
ניהול חשבונות בנק נפרדים
עורכי דין העוסקים בתחום מציעים לזוגות שמתחתנים ומייעדים את עיקר הכנסתם (כאשר אחד או שניהם עצמאיים), להכין את הקרקע לימים בהם מי מהם עלול להיקלע חלילה לחובות. במקרים אלה מתבקשת התארגנות וניתוב חלוקת המשאבים באופן אחר מכפי שנעשה אצל בני זוג ששניהם, למשל, עובדים כשכירים והסיכוי שייקלעו לחובות נמוכים יותר.
בפגישה עם עורך הדין המייצג חייבים בפשיטת רגל, יזכו בני הזוג לעצות ודרכי פעולה שיטיבו עם העסק של בן הזוג וכמובן יגבירו את הסיכויים, שגם כך נוטים לטובתם, בשמירה על דירת המגורים שלהם במקרה שאחד מבני הזוג נקלע לחובות במסגרת עסקיו. כפי שהזכרנו קודם, עצותיו של עורך הדין דוגמת הפרדת חשבונות הבנק המשותפים מחשבון הבנק של בעל העסק, חיוניים ובעצם יוצרים מעין חיץ בין חשבון העסק של בן הזוג שנקלע לחובות לבין חשבון הבנק של בן הזוג, והגדרת שותפות הדירה במסגרת הסכם הממון אם נערך. עצות מועילות אלה ואחרות יעניקו רשת ביטחון רחבה לזוגות במקרה וייקלעו לסיטואציה של חובות, ובסופו של תהליך יש בהם להביא לצמצום הנזק, במקרים בהם קיימים חובות שיש להפריש מנכסיו של החייב.
עו"ד אורי גילת מייצג חייבים בלבד מכל חלקי הארץ בהליכי פשיטת רגל והסדרי נושים.
הכתבה לעיל היא על דעת מערכת משפטיפ והכותב, ואין בה משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש .