בשיתוף משפטיפ
דירה שניתנה כמתנה בזמן הנישואים על-ידי ההורים של אחד מבני הזוג, מאפשרת להימנע מתשלום של מס רכישה. יתרון זה מצטרף כמובן לעובדה שלהורים קיימת האפשרות הכלכלית לעזור ולתמוך בילדיהם ובבני הזוג, באמצעות דירה אשר תשמש אותם ותאפשר ביטחון כלכלי יציב. נשאלת השאלה, מתי הופכת הדירה שהוגדרה כמתנה לבעיה מצידם של ההורים וילדם? התשובה לכך נוגעת למצב בו בני הזוג מחליטים על גירושים. ברוב המקרים פירוק הזוגיות יביא את בית המשפט לראות בדירה שניתנה כמתנה, נכס משותף של שני בני הזוג. כאן, מוצאים עצמם ההורים, מעניקי המתנה וילדם, מתחלקים שווה בשווה עם בן הזוג המתגרש בשווי ערך הדירה.
הורים אשר להם הרצון לעזור לילדם ובן הזוג בדירה, רצוי שיפנו ויעזרו בשירותיו של עורך דין העוסק בתחום. לעורך הדין האפשרות להציע להורים ולילדם מנגנוני בטחון, בהם במקרה של גירושים הדירה שניתנה כמתנה תשוב לחיקם. הצעתו של עורך הדין יכולה לבוא בדמות הסכם ממון או הסכם טרום נישואים. במסגרת הסכמים אלה ניתן כמובן להתייחס לעניין הדירה שניתנה במתנה ולציין מה יעלה בגורלה במקרה של גירושים. מעבר לכך, ניתן אף להעמיק ולהסכים אודות תרחישים נוספים הנוגעים במישרין או בעקיפין לאותה הדירה, בין אם מדובר בתרחישי גירושים בכל שלב וגיל של בני הזוג, תשלומי משכנתא והלוואות הנוגעים לדירה, שיפוץ שנעשה בדירה, קיומם של נכסי מקרקעין נוספים, או כל התרחשות כלכלית כזו או אחרת אשר בגינה יוסדר עניין הדירה לטובת ובהסכמת שני הצדדים במקרה של גירושים.

כדאי לערוך הסכם לפני הענקת הדירה במתנה
הורים העומדים לפני הענקת דירה כמתנה לילדם ובן הזוג, חשוב שיהיו מודעים לכך שהענקת הדירה כמתנה וללא הסכם מקדים צריכה להיעשות במעמד עורך דין, שאחרת עלולים הם לראות את מחצית שוויה של הדירה עובר לבן הזוג המתגרש. על אף חוסר הנעימות שחשים הורים רבים, ממליצים עורכי הדין להתנות את הענקת הדירה כמתנה וזאת רק לאחר שנחתם, בנוכחות עורך הדין, הסכם מקדים ובו מתוארים באופן ברור ונהיר גורל הדירה במקרה של גירושים. המסר שעל ההורים ועורך הדין להעביר הוא, שלמרות הרצון והיכולת שלהם להעניק עזרה כלכלית משמעותית, טבעי שבעזרה שכזו תישמר הדירה בצד המשפחתי של המעניק במקרה מצער של פירוק היחסים.
קיימים מקרים בהם אפשרותם של ההורים בהענקת דירה כמתנה מגיעה בשלב מאוחר יותר בנישואי ילדיהם. במקרים אלה רצונם של ההורים להבטיח השבת הדירה לצד משפחתם קיים ושריר. גם כאן עומדת בפני ההורים האפשרות להשתמש בשירותיו של עורך דין, על-מנת לערוך הסכם בין כל הנוגעים בדבר ובו אף רישום של הערת אזהרה (הליך של רישום במרשם המקרקעין של בעל הנכס או בעל הזכות בנכס הנוגעת לעסקה או הימנעות ממנה), הנוגעת לדירה. בהערת האזהרה יוגדר באופן ברור גורל הדירה וזכויות המקבל במצב של גירושים.
יש לקחת בחשבון כל תרחיש אפשרי
בחלק מהפעמים הדרישה של ההורים להסכם המסדיר את עניין הדירה במקרה של גירושים, יש ויכולה ליצור משבר אמון, הן בין ההורים לילדם ואף בין בני הזוג. הדבר מקבל משנה תוקף כשעניין הענקת הדירה במתנה עולה בשלבים הראשונים של הנישואים, ועל אף התחושה של בני הזוג ואף של ההורים שמדובר בנישואים העתידים להחזיק מעמד ואין כל סיבה שיגיעו לכדי גירושים. לא פעם, יביע בן הזוג או הבן שהוריו מעוניינים בהענקת המתנה מורת רוח, מעצם ההצעה להתנות את הענקת הדירה כמתנה במסגרת הסדר כזה או אחר. ישנם מקרים שילדם של ההורים, שאמור לקבל הדירה כמתנה, יפעיל לחץ על הוריו לוותר על כל הסכם מקדים, והם במחווה של רצון טוב ושלום בית ימשכו דרישתם להסכם מקדים שהעמידו כתנאי.
אנו כעורכי דין, רואים את נישואיהם של זוגות כמכלול רחב ובו קיום אפשרי לכל תרחיש שעלול לצוף עם השנים. ההמלצה לצד המשפחתי ממנו מוענקת הדירה כמתנה היא, התעקשות על הסכם המבטיח את הישארות הדירה או שוויה אצל המשפחה במקרה של גירושים. התעקשות מצד בן הזוג של ילדי ההורים לדחוף לדירה הניתנת במתנה בלא הסכם מקדים, יש בה להוסיף לחשש שבעת גירושים ימצאו עצמם ההורים וילדם נאבקים עליה.
עו"ד שי מויאל עוסק בדיני משפחה.
הטור לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותב, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש .