הכתבה בשיתוף משפטיפ
בחמש השנים האחרונות חל גידול בשיעור של 185% במספר התיקים בהם ניתן לחייבים צו כינוס נכסים. ממצא זה מתיישב עם רפורמה משמעותית בהליך פשיטת רגל, אשר נכנסה לתוקפה בתאריך 01.09.13. לצד חשיבותה וחדשנותה, הרפורמה הצמיחה גם מיתוס השגור בפיהם של חייבים רבים ומוזן בעקביות ברשתות החברתיות: "מחיקת חובות בתוך 18 חודשים".
כבר עתה, אחשוף כי בפקולטות למשפטים לא מלמדים דיני רוקחות. המשמעות היא שאין לאף עו"ד תרופת פלא "למחיקת חובות". אם כן, כיצד השתרבבה אגדה אורבנית זו לתחום חדלות פירעון וכיצד מתנהל הליך פשיטת הרגל בצל הרפורמה החדשה?
הטיפול בחדלות פירעון
חדלות פירעון הוא מונח המבטא חוסר סולבנטיות של אדם פרטי או חברה. כלומר, אדם החייב יותר מכפי שביכולתו לפרוע. חדלות פירעון נחלקת לשניים: פשיטת רגל ופירוק חברה. פשיטת רגל היא הליך חדלות פירעון החל על הפרט, בעוד פירוק הוא הליך חדלות פירעון החל על תאגיד.
הליך פשיטת הרגל נועד להגשים שתי תכליות עיקריות: מחד, כינוס נכסי החייב וחלוקתם באופן שוויוני בין הנושים. מאידך, לאפשר לחייב חדל פירעון, שאינו מסוגל לשלם את חובותיו, לפתוח דף חדש בחייו.
בטרם הרפורמה, הליך פשיטת רגל היה ארוך, מסורבל ומרובה התדיינויות משפטיות. כמו כן, ההפטר (שמיטת חובות), שעליו נרחיב בהמשך, היה עלום והצריך עיון. בחודש ספטמבר 2013 נפל דבר ונקבע מתווה מובנה לניהול ההליך. אקט תיחום הזמן יצר וודאות משפטית, הגברת היעילות ואת האיזון הנכון בין זכויות החייב לנושיו. כיום, הליך פשיטת רגל נקצב לזמן מוגדר של 4.5 שנים ממתן צו הכינוס, בסופו יוענק הפטר לחייב.

"מחיקת חובות" היא סיסמה
למגינת לבי, עורכי דין העוסקים בתחום חדלות פירעון זוכים לקיתונות של רותחין. ביקורת זו נשענת על מסרים שגויים המועברים מאחד לשני ומחלחלים לתודעת הציבור. ראשית, הציבור מתייחס לביטוי "מחיקת חובות" כאל אקסיומה - על-פיה כיום לא צריך לשלם חובות. כמו כן, השימוש במלה "מחיקה" יוצרת קונוטציה שלילית של מעשה שרירותי, מהיר ופשוט, בעוד שמנגד עומדת זכות חשובה שמופרת - זכות הקניין של הנושה.
למען הסדר הטוב, יש להעמיד עובדות על דיוקן ולהשתמש במונחים משפטיים נכונים במקום בסיסמאות מד"ר גוגל. "מחיקת חובות" משמעה מתן הפטר. כלומר, החייב פטור מכל חוב בר תביעה שהתגבש עד למועד מתן צו כינוס נכסים (למעט חוב מזונות, קנסות וחובות שנוצרו במעשה מרמה).
מתן הפטר לאחר 18 חודשים. האמנם?
לפני הרפורמה, הזמן הממוצע לקבלת הפטר נע בין 5 ל-7 שנים ובמקרים מיוחדים נפסק הפטר לאלתר. ביחוד כאשר מדובר בחייבים קשישים, חולים מאוד, חסרי פוטנציאל השתכרות, נטולי רכוש וכיוצא בזה, אשר צברו חובות בתום לב. לשון אחרת - אין כל תועלת לנושים לנהל את ההליך היות ואחוזי הנשייה אפסיים.
כיום, לאחר הרפורמה, בית המשפט קובע מועד לדיון בהכרזה על פשיטת רגל, שלא יפחת מ-18 חודשים ממועד מתן צו הכינוס. במסגרת תקופה זו, המנהל המיוחד בודק את תביעות החוב, חוקר את החייב במשרדו ועומד על מצבת החובות למול העתודות הכלכליות של החייב. כמו כן, המנהל המיוחד מציג לבית המשפט תוכנית כלכלית לפירעון החוב.
ככל והחייב יסכים לתוכנית, יוענק לו הפטר מותנה עם אישור ההסדר והכרזתו כפושט רגל. מרגע זה, עליו לעמוד בתוכנית פירעון כלכלית שתוקצב ל-3 שנים ממועד ההכרזה (היינו יקבל הפטר לאחר 4.5 שנים מתחילת ההליך). אף על-פי כן, ככל והחייב עומד בקריטריונים למתן הפטר לאלתר, כך שלא קיימת כל תועלת בקיום ההליך, ינתן הפטר כבר בדיון ההכרזה (קרי לאחר 18 חודשים מתחילת ההליך).
לגופו של עניין, קבלת הפטר לאחר 18 חודשים ממתן צו הכינוס הוא החריג לכלל אשר אינו מעיד על הכלל, שהרי רובם המכריע של החייבים יאלצו לעמוד בתוכנית פירעון כלכלית ויקבלו הפטר לאחר 4.5 שנים ממתן צו הכינוס.
לכל חייב נסיבות הסתבכות שונות, מצב אישי אחר ונתונים כלכליים שונים. בתוך כך, התוצאה המשפטית לא תהיה זהה לעולם: ישנם חייבים בודדים שיזכו להפטר לאחר 18 חודשים מתחילת ההליך, במהלכם לא ישלמו שום תקבול לקופת הכינוס; ישנם חייבים שלא מתאימים כלל להליך (למשל חייבים שמצבת נכסיהם עולה על מצבת חובותיהם) ואילו הרוב יקבלו הפטר לאחר 4.5 שנים מתחילת ההליך. האחרונים ישלמו צו תשלומים שיקבע המנהל המיוחד, שגם הוא בשים לב לנסיבותיהם, ישתנה מחייב לחייב.
בנימה אישית, לכל אדם אשר כשל בחייו והסתבך בתום לב מגיעה הזדמנות שנייה לשקם את עתידו ועתיד משפחתו (אינני מדבר על אנשי עסקים אשר חטאו במינוף מופרז ובלתי אחראי). אמנם לא כל אדם צריך לפשוט רגל, כל עוד ניתן לפרוע חובות מחוץ להליך. אולם בנסיבות מסוימות המצריכות ייעוץ משפטי, הליך זה מסייע לחייב לשכתב את ספר חייו ולחזור למעגל היצרני.
עו"ד משה שגב עוסק בהוצאה לפועל, פשיטות רגל, פירוק חברות ותביעות כספיות.
הטור לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותב, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.