לעיתים נטילת תרופה אחת עלולה להביא לבעיות רפואיות חדשות / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
*** הכתבה בשיתוף Salus
כולנו מכירים את הסיטואציה: בעקבות בעיה רפואית, אנו הולכים לרופא מומחה לתחום והוא ממליץ לנו על הליך רפואי, הכולל בדרך כלל גם טיפול תרופתי. על פניו הטיפול התרופתי, שהפך לדבר שבשגרה בחיים המודרניים, נראה לנו כחלק מהקדמה וככזה אשר הביא עימו לתוצאות ברוכות של עלייה משמעותית בתוחלת החיים, לשיפור באיכות חיינו ולהתגברות על מחלות וסיבוכים. אולם למרות האמור לעיל ועל אף ההילה החיובית שיש לטיפול התרופתי, כדאי לדעת כי למטבע יש שני צדדים ותרופות עלולות לגרום לבעיות בריאות רבות.
הדברים אף מעוגנים בסטטיסטיקות הרפואיות: על פי נתוני ה-FDA, כל שנה מתרחשות בארה"ב למעלה מ-2 מיליון תופעות לוואי אשר גורמות לאשפוזים, תחלואה ותמותה עקב שימוש בתרופות. ה -FDA אף דירג את תופעות הלוואי מתרופות כגורם המוות הרביעי בארה"ב. עלותם המשוערת של אשפוזים ותחלואה מתרופות בארה"ב הינה בין 136 ל-177 מיליארד דולר בשנה.
"מחקרים שנעשו מראים כי לפחות 60-70% מתופעות הלוואי והאשפוזים הנגרמים בעקבות שימוש בתרופות ניתנים למניעה", אומרת ד"ר דורית דיל נחליאלי, Pharm.D (ד"ר לרוקחות קלינית), לשעבר מנהלת המחלקה לניהול סיכונים ומידע תרופתי במשרד הבריאות ומנהלת שירותי ייעוץ תרופתי במרפאת Salus, המציעה מערך ייחודי של ניהול רפואי אישי.
לדבריה, "ככל שאדם נוטל יותר תרופות, הסיכון לנזקים הנגרמים מהן כגון תופעות לוואי ותגובות בין תרופתיות עולה. אין בנטילת מספר רב של תרופות כדי להצביע על טיפול תרופתי שגוי חלילה, אולם באופן חד משמעי, המידע הקיים היום מראה כי ככל שנלקחות יותר תרופות, כך גובר הסיכון לבעיה הנובעת מהן. יש המגדירים "ריבוי תרופות" (פוליפרמסיה, Polypharmacy - י.ג.) כשימוש בחמש תרופות או יותר, ויש הנוקבים במספר גדול יותר של שמונה תרופות", היא מוסיפה.

"חשוב לציין", אומרת ד"ר דיל נחליאלי "כי תופעות הלוואי הן, למעשה, בעיות רפואיות אחרות הנוצרות בגלל התרופה, ולכן חשוב לדעת לזהות אותן מוקדם, לאפשר טיפול ולמנוע החמרה במצב. תופעות כמו חולשה, עייפות, סחרחורת, נפילות, שיעול, יתר לחץ דם, אצירת שתן, ירידה בזיכרון ובלבול הן רק חלק קטן מהבעיות הרפואיות שעלולות להיווצר כתוצאה משימוש בתרופות".
- אז איך ניתן למנוע טיפולים תרופתיים לא אפקטיביים ובמקרים מסוימים, אף מסוכנים?
"המפתח למניעה הוא ראשית לכל מודעות ציבורית. חשוב להפנים כי לכל תרופה יש גם צד שלילי שעלול לגרום לתופעות לוואי או נזקים אחרים. יתרה מכך, יש לדעת שלא כל תרופה מתאימה לכלל ציבור המטופלים ועל כן יש לגבש תוכנית תרופתית המותאמת לכל אדם ומאפייניו הרפואיים הפרסונליים".
ד"ר דיל נחליאלי מדגישה כי בחירת התרופה המתאימה ביותר למטופל בהתאם למאפייניו ולהתוויה (לאבחנה) חשובה ביותר להצלחת הטיפול התרופתי. "חשוב להתייחס בבחירת התרופה לתרופות נוספות, למחלות הרקע של המטופל, גיל, תפקוד כלייתי, אורח חיים, העדפות המטופל גם הן צריכות להילקח בחשבון ואף מאפיינים גנטיים. הדבר נכון עוד יותר כאשר מדובר במטופלים מבוגרים הנוטלים מספר רב של תרופות, יש לבצע אצלם הערכה קפדנית לפני בחירת כל תרופה חדשה".
"במקרים בהם מזהים תופעת לוואי מתרופה ספציפית ניתן למצוא פתרון (לדוגמה - החלפת תרופה, הפחתת מינון או הפסקה), והבעיה עשויה להיפתר. ישנם מקרים שלא ניתן להפסיק את נטילת התרופה, אך אפשר למצוא פתרונות אחרים על מנת למנוע נזק חמור או להקל על המטופל. למשל, במקרים בהם המטופל מקבל שתי תרופות ששילוב ביניהן עלול לגרום לעלייה מסוכנת ברמות האשלגן בדם ולא ניתן להפסיק אחת מהתרופות עקב מצבו הרפואי, חשוב להקפיד על ביצוע בדיקות רמות אשלגן תכופות. כך נוודא שהמטופל לא יגיע לרמות מסכנות חיים של אשלגן בדם".
- מה עוד עלול להשפיע על תוצאות הטיפול התרופתי?
"נטילת תרופות ללא מרשם, תוספי תזונה וויטמינים גם עלולה לגרום לתופעות לוואי ותגובות בלתי רצויות. גם לתזונה לעיתים יש השלכות על טיפול תרופתי, כך לדוגמה שתיית מיץ אשכוליות עלולה לגרום לתגובות חמורות בשילוב תרופות מסויימות.
"לגבי עישון ושתיית אלכוהול - השפעתם השלילית ידועה לכל, אך מה שפחות ידוע הוא שהם עלולים להביא לתגובות לא רצויות אצל חלק מהתרופות. כך למשל, עישון יכול להפחית יעילות של תרופות מסוימות ואלכוהול בשילוב תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית עלול להוביל לתופעות לוואי חמורות מטשטוש ונמנום ועד לאובדן הכרה במקרים נדירים יותר, בהתאם למאפייני המטופל ולכמויות הצריכה. פרמטר נוסף המשפיע על תוצאות הטיפול הוא הגנטיקה - המאפיינים הגנטיים של האדם הם כלי עזר נוסף להתאמת טיפול תרופתי מיטבי, לשיפור יעילות הטיפול ולמניעת תופעות לוואי".
חשיבות טיפול תרופתי מותאם אישית
"בסאלוס הוקם מערך ייעוץ תרופתי ייחודי העונה בדיוק על צרכים אלו של המטופל הנוטל מספר רב של תרופות, המשתלב במסגרת ניהול רפואי אישי הניתן במרפאה", מספרת ד"ר נחליאלי דיל. "השירות זמין הן לצוות הרפואי והן למטופלים ומתאים לכל מטופל הנוטל 5 תרופות ומעלה, או מטופל שסובל מתופעות לוואי או כזה החושש מתגובות בין תרופתיות של הטיפול. לכל אלה הייעוץ חשוב במיוחד".
לדבריה, "כאשר מדובר על חולים הנוטלים מספר רב של תרופות לאורך זמן, יש להקדים תרופה למכה ולבצע הערכה של מכלול הטיפול התרופתי באופן יזום, לפחות פעם בשנה. זאת על מנת לזהות ולמנוע מראש בעיות ונזקים שעלולים להתפתח כתוצאה מהטיפול התרופתי".
"לסיכום", אומרת ד"ר נחליאלי דיל, "כדי לקבל את הטיפול התרופתי הטוב ביותר עבורנו חשוב להיות מודעים לצורך בטיפול מותאם אישית. חשוב לדעת שלא כל תרופה הניתנת לכל אלה הסובלים מבעיה מסויימת מתאימה גם לנו. לעיתים היא עלולה להיות לא אפקטיבית ואף מסוכנת עבורנו. התאמה אישית של טיפול תרופתי מסייעת במניעת תופעות לוואי, תחלואה משמעותית, אשפוזים ופגיעה באיכות החיים עקב טיפול תרופתי".
ד"ר דורית דיל נחליאלי Pharm.D, מנהלת שירותי ייעוץ תרופתי במרפאת Salus, המציעה מערך ייחודי של ניהול רפואי אישי.
לכניסה לאתר הקליקו כאן