הכתבה בשיתוף משפטיפ
הבחירה של חייבים בהליך של פשיטת רגל מהווה את הצעד הראשון והנבון עבורם על-מנת שיוכלו לחזור ולעמוד על רגליהם כמה שיותר מהר. עורכי הדין בתחום מכירים את החששות הרבים בכניסה של חייבים להליך זה עם כל המשמעויות וההגבלות הנלוות, כגון איסור על קבלת פנקס שיקים וכרטיס אשראי. חייבים רבים שבחרו בהליך זה, נוכחו לדעת שבתוך אותן מגבלות יודעים אותם עורכי דין למקסם את הזכויות שיש בהליך.
אחת מזכויות החייב בעת הליך פשיטת הרגל היא האפשרות בפתיחת תיק כעוסק מורשה או כעוסק פטור. הדבר אפשרי גם לחייבים אשר נכנסו לחובות כשהיו שכירים וגם לאלה אשר צברו חובות כעצמאיים, למשל כאשר שימשו כבעלים של חברה בע"מ.
במקרים בהם מדובר בחייבים אשר צברו חובותיהם במסגרת היותם עצמאיים, ישנו כמובן החשש שאותו חייב שכשל בהתנהלותו העסקית לאורך זמן, שהביאה אותו להיות פושט רגל, יצור חובות חדשים ונוספים ולכן אין סיבה לאפשר לו להמשיך ולהתנהל כעצמאי. מנגד, יטען עורך דינו שמתן האפשרות לאותו חייב פושט רגל להמשיך ולהתנהל כעצמאי, על-ידי פתיחת תיק כעוסק מורשה או כעוסק פטור, תעניק לו אופק תעסוקתי בתחום שהוא מכיר ומקצועי בו. היא תהפוך אותו, במסגרת הליך פשיטת הרגל, לאדם אשר מייצר הכנסה מתמדת שממנה יוכלו הנושים ליהנות בכך שיקבלו, כנראה, את הכספים שאותם הוא חב, אף בשלב מוקדם יותר.
אין ספק שמציאת הנוסחה של החייב לפיה עליו להמשיך להיות יצרני כלפי עצמו ומשפחתו והן כלפי נושיו, מהווה אינטרס משותף - הן של החייב ולבטח של נושיו, הבנקים, המדינה ובית המשפט. גישה זו מצד החייב נראית כמובן בעין יפה בעיני כל הגורמים אותם הזכרנו מעלה והיא מאפשרת לעורך דינו של החייב ובכך לחייב עצמו מרחב תמרון רב יותר, במסגרתו ניתן יהיה לאפשר לאחרון ליהנות מהקלות נוספות, גם מצד הבנקים ובית המשפט.

פתיחת עוסק מורשה או עוסק פטור מצריך קבלת אישור מטעם בית המשפט. לא פעם מתאפשר לקבל אותו בעזרת עורך דינו של החייב, אשר ידע להציג את היתרונות במתן היתר זה, ולהראות שפעולה זו תטיב עם כל הנוגעים בדבר. בנוסף, מכיר עורך הדין לחייב את המגבלות ואופני הפיקוח עליו במסגרת הליך פשיטת הרגל. ליווי של עורך הדין בתהליך יביא את החייב לפעול במסגרת אותן מגבלות ותחת אותו פיקוח ביתר קלות. כל זאת מבלי למעוד ולהביא למצב שפתיחת העוסק מורשה תפגע בחייו ותגרום לו חלילה, יותר נזק מתועלת.
חייבים רבים תמהים בעצם, מדוע אין הם יכולים במסגרת הליך פשיטת רגל להיות בעלים של חברה בע"מ. חשוב כמובן להבין שחברה בע"מ, בניגוד לעוסק מורשה, היא ישות משפטית משל עצמה. מנגד בפתיחת תיק עוסק מורשה הדבר נעשה על בסיס מספר תעודת הזהות של החייב, כלומר אין הפרדה מבחינת היישות המשפטית ולכן הדבר מאפשר פיקוח הדוק יותר על העסק עצמו ועל חשבון הבנק. זו הסיבה כי קבלת היתר לניהול עוסק מורשה או פטור מתאפשר במסגרת הליך פשיטת רגל.
בשורה התחתונה, המסר לחייבים עצמאים אשר קורסים תחת החזרי החובות הכבדים ועדיין מתלבטים או חוששים אם להיכנס להליך של פשיטת רגל, הוא שבתוך אותו הליך יתאפשר להם לפעול כעוסקים מורשים וכך להמשיך ולקיים פעילות מקצועית ועסקית אותה הם מכירים ועליה הם אמונים. מבחינת בית המשפט, הצעת עורך הדין של החייב לאפשר ללקוח שלו להמשיך ולקיים עסק יצרני ומניב, אשר תאפשר לו בסופו של דבר לפרוע חלק מחובותיו, היא רעיון מבורך שאותו ניתן לקדם וזו גם נקודת המוצא של יתר הצדדים הנוגעים בדבר.
עו"ד אורי גילת מייצג חייבים בלבד מכל חלקי הארץ בהליכי פשיטת רגל והסדרי נושים.
המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותב, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.