גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עפולה, קיץ 2017: "יש פה דירות בכמות מטורפת"

תחנת הרכבת החדשה, כביש 6 ומחירי הדירות הנוחים הפכו בשנים האחרונות את עפולה לבשורה נדל"נית ■ אבל אחרי שהמוני משקיעים הסתערו על העיר, מסתבר שאין מספיק ביקושים

רובע יזרעאל בעפולה (ומודעות על המרפסות) / צילומים: עופר גולן
רובע יזרעאל בעפולה (ומודעות על המרפסות) / צילומים: עופר גולן

רק 300 דירות נמכרו בעפולה ברבעון השני של 2017. זוהי הרמה הרבעונית הנמוכה ביותר של עסקאות בעיר בשנתיים וחצי האחרונות, כך עולה מסקירה מיוחדת על העיר עפולה שהוכנה לבקשת "גלובס" במשרד האוצר. בבאר שבע למשל, בירת הנגב, נמכרו באותו רבעון קרוב לאלף דירות, יותר מפי שלושה.

על פי נתוני האוצר, בהשוואה לרמת השיא שנרשמה ברבעון השני של 2015, על רקע הקדמת רכישות משקיעים לפני העלאת מס הרכישה, מדובר ירידה של 38% בעסקאות בעפולה. הירידה החדה בעסקאות נרשמה בין הרבעון הראשון של 2016 לבין אותו רבעון שיא (שני 2015). במהלך תקופה זו ירד היקף העסקאות בעיר בשיעור חד של 34%, כפליים משיעור הירידה שנרשם במהלך תקופה זו ברמה הארצית. באוצר סבורים שלרוב הירידה אחראית הופעת תוכנית מחיר למשתכן בזירה. ירידה חדה בעסקאות נרשמה גם בדירות חדשות וגם בדירות יד שנייה.

היקף הבנייה: אחת המובילות בארץ

על פי סקר התחלות הבנייה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נמצאת עפולה בין עשרים הערים עם התחלות הבנייה הגבוהות ביותר בשנה האחרונה, לאחר שבתקופה המקבילה אשתקד, דורגה העיר בין עשר הערים עם התחלות הבנייה הגבוהות ביותר.

על פי ניתוח האוצר, "ייתכן שהירידה החדה במספר העסקאות בדירות יד שנייה בעפולה נובעת מפערי המחיר המצומצמים בין דירות אלו לבין אלו שנמכרות בעיר במחיר למשתכן".

"יש האטה משמעותית של כ-40% במכירות בעיר ב-2016 וגם 2017", מספר שלומי כהן, סמנכ"ל מכירות בחברת אלמוגים החזקות שבנתה שני פרויקטים ברובע יזרעאל בעיר. "מרבית הקבלנים מסביב מכרו בין 6 ל-9 דירות במחצית. אנשים מחפשים דירות שאינן יקרות. יש קהל שמורכב בעיקר ממי שאינו זכאי של מחיר למשתכן. הם מחפשים דירות סביב 1.1 מיליון שקל או 1.2 מיליון שקל ולזה הרובע מספק מענה.

"הירידה במכירות נגרמת בעיקר בגלל היצע עצום בהתחלות הבנייה. בבת אחת הציפו אלפי דירות למכירה, שעם כל הכבוד לעפולה, ולרכבת, ולתשתיות, בכל מה שקשור לתעסוקה הדברים עדיין מתעכבים". כהן, שמדבר כמובן מפוזיציה, טוען שהקיפאון לא מוביל לירידות מחירים. "ירידה אין, ואני מעריך שמתישהו בהמשך יהיה איזון וזה יוביל דווקא להתייקרות. נכון להיום יש עלייה מאוד מתונה במחירים, לא ירידה".

עו"ד טוביה שטראוס, המייצג בעלי קרקעות מול יזמים בעיר, אינו אופטימי: "לפי מספר התוכניות והדירות שנבנות בעפולה, נראה שמתייחסים אל העיר הזו כאילו הייתה תל-אביב וירושלים גם יחד. יש היום מספר אדיר של דירות בבנייה ובתכנון, ללא שום היגיון ויחס סביר בין מספר הדירות לבין קהל היעד וללא חשיבה עתידית על תשתיות ומקומות עבודה.

"הגענו למצב שבונים מגדלים ולא מספקים שירותים ציבוריים בסיסיים כגון בתי ספר ומקומות עבודה, ולכן זוגות צעירים יעדיפו להישאר במרכז. כדי להביא לפתרון אמיתי לבעיית הדיור צריך לתכנן גם את חיי הקהילה מסביב. לא הייתי ממליץ להשקיע בדירה בעפולה. המחירים לא צפויים לעלות והדירות יישארו ריקות".

שוק הדיור בעיר עפולה

המשקיעים: נזרקו הרבה דירות יחד

על פי נתוני האוצר, הקהל שצמצם בצורה המשמעותית ביותר את הרכישות בעיר הוא ציבור המשקיעים, בדומה למקומות רבים אחרים בארץ. נזכיר כי אחת הסיבות לכך היא העלאת מס הרכישה למשקיעים במחצית 2015 (מ-5% ל-8%). כך, מספר הדירות שרכשו המשקיעים בעפולה ברבעון השני של 2017 עמד על 42 בלבד, שפל ברכישת דירות על ידי משקיעים וירידה של 77% בהשוואה לרמת השיא שנרשמה ברבעון השני של 2015. ירידה זו בהיקף רכישות המשקיעים גבוהה מהירידה בעסקאות המשקיעים ברמה הארצית, ששיקפה באותה התקופה ירידה של 69%.

אבל חשוב לציין, שבעוד באוצר מקטלגים משקיעים כמי שרוכש דירה נוספת, אחת או יותר, מעבר לדירת המגורים, בעפולה חלק מהמשקיעים הם זכאים שזוכים בדירות מוזלות ואינם מתכננים לגור בדירות שירכשו, אלא יציעו אותן להשכרה. כך או כך, הירידה בשיעור המשקיעים בשוק החופשי מעידה כי הם כבר הפנימו שלא מדובר במיקום קורץ למשקיעים כפי שהיה בעבר.

כהן: "המשקיעים בבעיה. בנו הרבה והרבה קנו להשקעה, עכשיו יש טופס איכלוס ובבת אחת נזרקו לשוק הרבה דירות להשכרה ואין מספיק שוכרים. לכן המחירים לא מתרוממים והם יחסית נמוכים, בעיקר בהשוואה למה שמקבלים בתמורה. דירות 5 חדרים חדשות מפוארות מושכרות ב-3,000 שקל עד 3,600 לחודש. אבל עוד שנתיים-שלוש להערכתי זה ישתנה, כי יהיו עוד מקומות עבודה, והמחירים יעלו. היזמים זריזים יותר מהממשלה, תמיד. וזה המצב גם בעפולה".

אלון קסלסי, מתווך מרשת התיווך אנגלו סכסון בעיר: "המשקיעים שרוכשים דירות באופן קבוע, לא מי שקונה דירה אחת לפנסיה, יודעים לזהות הזדמנויות. עכשיו מנסים להרחיק אותם עם המסים השונים, אבל מי שיש לו הרבה דירות עכשיו קונה עוד, כי מבחינתו המחיר טוב יותר ופחות קונים מתחרים איתו על הדירה. אבל יש גם לא מעט אנשים שהם לא מה שאני מכנה 'משקיעים אמיתיים', בעיקר ברובע יזרעאל. הרבה רוכשי דירות להשקעה ברובע החדש הם לא עפולאים, והם לא משקיעים אמיתיים. למשקיעים אמיתיים יש אוויר לנשימה והם יודעים לקחת את זה חשבון.

"מי שלקח משכנתא או מממן שכירות במיקום אחר, אלו אנשים שבלחץ כדי למצוא כמה יותר מהר דיירים וזה מוביל להתפשרות במחיר. אבל בכל מקרה, גם עכשיו אנשים מצליחים להשכיר דירות, אבל הם גם מתפשרים על המחיר. יש ביקוש, אבל יש גם היצע גדול והדיירים מרשים לעצמם לנהל משא ומתן. ועדיין, יש מקומות בעיר שאם תוציא דירה להשכרה היא תושכר מיד ואני חושב שיהיה תיקון גם באזורים אחרים בעתיד".

הכנסה: כמה כסף יש לקונים

באוצר בחנו גם את רמות ההכנסה של הרוכשים בעיר. על פי הנתונים, רוכשי "דירה ראשונה" ברבעון השני השנה מאופיינים ברמות שכר נמוכות משמעותית בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד (רכישת דירות בשוק החופשי בניכוי רכישות מחיר למשתכן). כך, "השכר הממוצע למשק בית של רוכשי דירה ראשונה בעיר ברבעון השני עמד על 7,200 שקל בלבד, ברוטו לחודש, והשכר החציוני עמד על 5,600 שקל לחודש. רמות שכר אלו נמוכות ב-40% בהשוואה לרמות השכר של רוכשי דירה ראשונה בעיר ברבעון השני אשתקד.

"יש לציין כי בערים נוספות בפריפריה, דוגמת נתיבות, נרשמה תופעה דומה של גידול ברכישות של אוכלוסייה בעלת רמות שכר נמוכות יותר מאשר בעבר. ייתכן שבכך בא לידי ביטוי החשש של אוכלוסייה זו פן בעתיד לא תוכל לממש רכישה זו".

לנתונים יש משמעות באשר לביקוש להשכרה. אם הרוכשים מעדיפים לרכוש דירה למגורים, על אף הכנסתם הנמוכה, מדובר באותה אוכלוסיה שעל פניו היה סביר שתשכור דירה, ורכישתה מצמצמת הביקוש לשכירות בשלב מאוחר יותר.

המחירים: עדיין אין ירידה

העסקאות ברבעון השני השנה התבצעו ברמות מחירים דומות לאלו של הרבעון הראשון אשתקד. באוצר מציינים כי ייתכן שהדבר נובע לפחות בחלקו משינוי בתמהיל הדירות. בנוגע לדירות יד שנייה בנות ארבעה חדרים, בעוד שברבעון הרביעי של 2015 עמד מחירה החציוני של דירה כזו בעפולה על 792 אלף שקל, בדומה למחירה של דירה חדשה ב"מחיר למשתכן" בעיר, ירד מחירה עד ל-750 אלף שקל ברבעון הראשון של 2016, ונשאר ברמת מחיר דומה עד לרבעון השני של 2017.

"ייתכן שאחד ההסברים לכך הוא הקושי היחסי הגדול יותר למכור דירות יד שנייה במחירים הדומים לדירות חדשות הנמכרות במסגרת מחיר למשתכן", אומרים באוצר.

אם ניתוח האוצר נכון, בעלי דירות יד שנייה מתקשים למכור אותן, וייתכן שהשלב הבא יהיה ירידה במחיר, כשהמוכרים לא ירצו או לא יוכלו להמתין עם המכירה.

מחיר למשתכן: הכניסה עוד קונים לשוק

במסגרת תוכנית מחיר למשתכן בעיר כבר הוגרלו 422 דירות במכרזים שבהם זכו קבלנים. בסוף אוקטובר ייסגרו מכרזים נוספים הכוללים שבעה מתחמים שונים לבניית 768 דירות נוספות במסגרת הפרויקט. יחד, מדובר כבר על 1,190 יחידות דיור מוזלות, נתון שאותו כדאי גם לרוכשי הדירות הרגילות וגם לרוכשי מחיר למשתכן שאינם מתכננים לגור בעיר - להביא בחשבון.

קסלסי: "מחיר למשתכן גרמה לשני דברים. קודם כל, היא הכניסה עוד אנשים לשוק. אנשים שלא יכלו לרכוש דירה וגם לא תכננו לרכוש דירה פתאום קיבלו הזדמנות לדירה בהנחה והלכו לקנות. במקביל, יש גם את ההיבט הפסיכולוגי: כולם מדברים על מחיר למשתכן וזה גם משפיע על העסקאות".

לדברי כהן, שכאמור מדבר מתוך פוזיציה ברורה, "מחיר למשתכן משפיע במקומות אחרים הרבה יותר מאשר בעפולה, משום שכאן יש מיעוט יחסי של פרויקטים. ב-2016 הייתה לפרויקט השפעה הרסנית על המכירות. אנשים ציפו למאות או אלפים של דירות מוזלות ב-400 או 500 אלף שקל. אבל בסוף לא יצא היצע כל כך גדול ובהמשך גם התדמית של הפרויקטים הייתה בעייתית. היו שמועות שהרוכשים לא מקבלים בדיוק מה שציפו לקבל, ובעיר קטנה השמועות האלו פורשות כנפיים והשפיעו מאוד, אנשים נרתעו.

"בערים אחרות, למשל בקרית מוצקין, מחיר למשתכן השפיע קשה. שם היו למעלה מ-1,000 דירות, ובשוק החופשי היו גם סביב 1,000 דירות והיחס שונה. שם זה משפיע דרמטית".

הביקוש: ההיצע גבוה וגם הביקוש

כדי לבחון את היצע הדירות שעומדות למכירה ולהשכרה ברחבי העיר פנינו גם ליד 2 וקיבלנו נתונים אודות שלוש השנים האחרונות. נתונים אלו, שנזכיר שמתייחסים למחיר ביקוש ולא סגירה בפועל, למספר המודעות באתר ולמספר הכניסות למודעות, מעיד כי עד כה לא נצפתה ירידת מחירים בעיר וכי הביקוש עודנו גבוה.

במקביל, היצע של דירות 4 חדרים בעיר נמצא בחודשים האחרונים בשיא מאז ינואר 2015. ביולי עמד מספר המודעות למכירת דירות 4 חדרים על 107 מודעות, ביוני על 90 מודעות ובמאי על 123 מודעות - ממוצע של 106.6 מודעות בחודש. בחודשים המקבילים בשנה שעברה, המספר היה נמוך יותר כאשר הממוצע עמד על 81 מודעות, ובאותם חודשים שנה לפני כן (2015) מדובר על ממוצע של 85 מודעות.

עם זאת, נתוני הביקוש מעידים כאמור כי גם הוא גדל מרמה של כ-5,000 חיפושים ב-2015, לסביב 7,000 חיפושים בחודשים האחרונים. נתון נוסף שיכול להעיד אולי על קושי לסגירת עסקאות הוא משך הזמן של חיי המודעות. על פי הנתונים, ברבעון הראשון של 2016 משך הזמן של מודעה למכירת דירות 4 חדרים עמד על 35 יום, ברבעון השני של 2016 על 40 יום, ברבעון הראשון של 2017 על 34 יום אולם ברבעון השני של 2017 האמיר הזמן עד ל-56 יום בממוצע.

והמחירים? על פי נתוני יד 2, המחיר הממוצע (שנזכיר שוב שהוא המחיר המבוקש ולא מחיר הסגירה בפועל) האמיר. ברבעון השני של 2017 עמד המחיר הממוצע המבוקש לדירת 4 חדרים על כ-1.01 מיליון שקל, ברבעון הראשון על כ-985 אלף שקל וברבעון הרביעי של 2016 על כ-993.7 אלף שקל.

שכירות: פי שניים מודעות

על פי נתוני יד 2, היצע הדירות שעומדות להשכרה (מספר המודעות) נמצא בחודשים האחרונים בשיא של השנים האחרונות. בחודשים יוני-יולי 2017 מדובר על 117 ו-111 מודעות להשכרת דירות 4 חדרים בהתאמה, זאת לעומת 76 ו-97 מודעות ביוני-יולי 2016 (בהתאמה) ו-61 ו-55 מודעות באותם החודשים ב-2015.

בנוגע למחיר, מאז הרבעון הראשון של 2015 ועד הרבעון השני של 2017 מחיר השכירות לדירות 4 חדרים עומד סביב 2,700 שקל לחודש. לפי מחיר המכירה הממוצע, מדובר בשכירות המניבה תשואה של 3.2%, נמוך מאוד בהינתן שמדובר בעיר פריפריאלית.

ג', עובד הייטק בן 34, נשוי עם ילד, שמתגורר היום בשכירות ברובע יזרעאל בעיר, מספר שחלק מהמשקיעים שרכשו דירות לא מצליחים לקבל שכר דירה במחיר שצפו. "אני גר הרבה שנים בעפולה. עברתי לאחרונה לרובע יזרעאל, ואני רואה שאנשים לא מצליחים להשכיר דירות במחיר שרצו. עפולה זו עיר שסביבה יש הרבה תעשייה עם משכורות נמוכות. כל השנים אנשים בעפולה לא שילמו יותר מסביב 2,400 שקל לדירות 4 חדרים.

"לפני כמה שנים התחילו עם הרובע החדש, בנו בניינים חדשים עם מרפסות, ברמה שלא היו עד אז. בהתחלה משקיעים ראו שאפשר להשכיר ב-3,500 ו-4,000 שקל, וזה משך עוד משקיעים. אבל אף אחד לא חשב על זה שעוד יש הרבה מאוד דירות שייבנו, ויש פה דירות בכמות מטורפת. ועכשיו, כשיש לא מעט דירות שיצאו לשוק, המחירים צנחו. אני שוכר דירת 4 חדרים בבניין חדש בקומה שביעית עם ריהוט ומשודרגת ב-2,600 שקל. מולי יש מישהו שמשלם 2,400 שקל ויש גם מישהו שהצליח לשכור דירת פנטהאוז ב-2,300 שקל, עד עכשיו לא מבין איך. יש גם דירות ריקות בבניין שלי, והוא מאוכלס כבר חצי שנה. עכשיו אפילו הביאו כוכבי ריאליטי כדי לפרסם, רק שאנשים יבואו. לא מזמן אפילו שמעתי בשכונה שהיו מי שהציעו מבצעים, להשכיר את הדירה ולקבל חודשיים חינם.

"יש הרבה משקיעים שלחוצים להשכיר ויש גם מי שמוציא למכירה את הדירות כי התייאשו. הם שמו את השקל האחרון על הדירה ולא מתפשרים עכשיו על המחיר כי פשוט לא יכולים. מי שמשלם למשל 2,600 שקל משכנתא על הדירה שהוא קנה, ולא מצליח להשכיר את הדירה גם ב-2,500 שקל, נמצא בבעיה".

עדכון המחירים: תזוזות כלפי מטה גם ברכישה וגם בהשכרה

לאתר יד 2 יש תוסף שמאפשר לראות את שינוי המחיר במרוצת הזמן, והוא מגלה כמה דוגמאות מעניינות. בשכונת רובע יזרעאל למשל, השכונה החדשה המרכזית בעיר, מתוך 29 דירות שעומדות למכירה, בשש מודעות נראה שהמחיר המבוקש רשם ירידה. למשל, דירת 4 חדרים בשדרות רובע יזרעאל, 116 מ"ר, בקומה 5 מתוך 9, עומדת למכירה בעבור 960 אלף שקל. בעל הדירה פרסם את המודעה לראשונה בחודש יולי האחרון ודרש מחיר גבוה יותר, 990 אלף שקל. על פי המודעה, מדובר בדירה חדשה מקבלן. עם זאת, חשוב להדגיש כי לפעמים בעלי הבית מתחילים מראש במחיר גבוה ממחיר השוק, ואז מורידים.

דוגמא נוספת ניתן לראות ברחוב ספיר, 4 חדרים, 112 מ"ר, בקומה 2 מתוך 10, דירה שעומדת למכירה בעבור מיליון שקל, אבל על פי התוסף פורסמה לראשונה ביוני השנה אז עמד המחיר המבוקש על 1.1 מיליון שקל.

ולא רק שם. בדרום העיר, ברחוב גלבוע, דירת 4 חדרים בשטח 110 מ"ר, בקומה 2 מתוך 8, עומדת למכירה בעבור 930 אלף שקל. על פי התוסף, המודעה פורסמה לראשונה במאי 2017 ואז המחיר המבוקש היה 1.25 מיליון שקל. ברחוב ספיר, ברובע יזרעאל, דירה בת 4 חדרים, 120 מ"ר, בקומה 4 מתוך 8, עומדת למכירה בעבור כמיליון שקל. על פי התוסף, הדירה פורסמה לראשונה באוגוסט האחרון והמחיר המבוקש היה 1.15 מיליון שקל.

גם מודעות המפורסמות על ידי משרדי תיווך מעידות על ירידה במחיר המבוקש. ברחוב וולפסון, בחלקה הדרומי של העיר, 4 חדרים בשטח 130 מ"ר, בקומה 2 מתוך 3, פורסמה לראשונה בינואר 2017 עם תג מחיר של 720 אלף שקל, ועומדת למכירה נכון להיות בעבור 630 אלף שקל. עוד דירה מתיווך, שוב ברובע יזרעאל, דירת 4 חדרים חדשה, 115 מ"ר, בקומה הראשונה מתוך שש, עומדת למכירה נכון להיום בעבור 960 אלף שקל. המודעה עלתה לראשונה באוקטובר 2016 ותג המחיר עמד אז על 1.07 מיליון שקל. ודוגמא נוספת מתיווך, גם היא ברובע יזרעאל, ברחוב חטיבת כפיר, 4 חדרים, 103 מ"ר, בקומה השמינית מתוך תשע, פורסמה לראשונה בסוף 2016 עם תג מחיר של 1.095 מיליון שקל ועומדת למכירה כעת בעבור 960 אלף שקל.

ומה לגבי מחירי השכירות בעיר? גם שם לא התקשינו למצוא מודעות שעל פי עדכון הבעלים ירדו במחיר המבוקש. לדוגמא, ברחוב הרב קירשטיין במרכז העיר, 4 חדרים, 120 מ"ר, קומה 2 מתוך 8, עומדת להשכרה בעבור 2,500 שקל לחודש. המודעה עלתה לראשונה בחודש יוני האחרון ואז ביקשו הבעלים 3,000 שקל לחודש.

דוגמא נוספת מצאנו ברחוב כורש, שכונת שיכון עובדים, 4 חדרים, 100 מ"ר, קומה 3 מתוך 4, ללא מעלית. הדירה עומדת להשכרה היום בעבור 1,750 שקל לחודש לאחר שבאוגוסט ביקש בעל הדירה 2,400 שקל לחודש. ברובע יזרעאל, 4 חדרים חדשה, 118 מ"ר, קומה 2 מתוך 8, עומדת להשכרה ב-2,650 שקל לחודש כאשר על פי התוסף, המודעה פורסמה לראשונה באוגוסט והמחיר עמד על 3,100 שקל לחודש. עוד ברובע יזרעאל, ברחוב חטיבת כפיר, 4 חדרים, 102 מ"ר, קומה 7 מתוך 10, פורסמה לראשונה באוגוסט עם תג מחיר של 3,500 שקל לחודש וכעת עומדת להשכרה בעבור 2,450 שקל לחודש. בדרום העיר, ברחוב בני ישראל, דירה בת שנתיים, 4 חדרים, 110 מ"ר, בקומה 6 מתוך 8 עומדת להשכרה כעת ב-2,400 שקל לחודש, לעומת 2,900 שקל לחודש שביקשו הבעלים ביולי.

במקביל למודעות בהן נצפתה ירידה במחיר המבוקש, יש גם כאלו שמעידות על עלייה, אבל שכיחותן נמוכה יותר.

על פי הסקירה של משרד האוצר, בקרב רוכשי דירה ראשונה בעפולה עמד סך העסקאות ברבעון השני של השנה (2017) על 164 דירות, זאת בניכוי דירות שנמכרו במסגרת מחיר למשתכן. בהשוואה לרבעון הקודם זוהי אמנם ירידה של 10%, אולם יש לציין כי מאז הרבעון הראשון של 2016 בו נרשמה רמת שפל של 100 דירות בלבד (על רקע מכירות ראשונות במסגרת מחיר למשתכן בחודש אפריל לאחריו) ישנה מגמה של עליה ברכישות סגמנט זה בעפולה. עם זאת, מציינים באוצר, עסקאות אלו ברבעון השני השנה נעשות ברמות מחירים דומות לאלו של הרבעון הראשון אשתקד.

באוצר גם מסייגים את הדברים. לדבריהם, "אין בידינו די נתונים על 'איכות' הדירות בכדי לקבוע האם רמות המחירים הדומות משקפות קיפאון ברמת המחירים, או שחל שינוי בתמהיל הדירות לטובת דירות איכותיות פחות". כלומר, לא ברור האם מדובר בעצירה של המחירים או שמא הרוכשים פנו לרכישת דירות זולות יותר כאשר המחירים בשוק המשיכו לעלות.

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים