גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חג שמח לבורסה: שנת שיא לגיוסי האג"ח הקונצרניות בתשע"ז

היקף החוב הקונצרני שהונפק בתשע"ז בבורסה בת"א צמח לפי מידרוג ב-31% והסתכם ב-74 מיליארד שקל - מתוכם 31 מיליארד שקל גיוסי אג"ח בשוק הנדל"ן

ערן היימר / צילום: תמר מצפי
ערן היימר / צילום: תמר מצפי

הפעילות האינטנסיבית, המאפיינת כבר זמן רב את שוק האג"ח הקונצרני המקומי, הובילה לנתוני שיא בסיכום שנת תשע"ז, עם סכום גיוס כולל של כ-74 מיליארד שקל שהנפיקו החברות בבורסה - סכום שלא נרשם זה כעשור (מאז שנת 2007). במקביל לכך מדווחת הבורסה גם על עדנה יחסית בשוק המניות, והיא מסכמת נתונים המצביעים על התאוששות ביחס לשנים הקשות בכל הקשור להנפקות ראשוניות (IPO) של חברות שבחרו להפוך ציבוריות, וזאת לאחר שנים של מיעוט חברות שכאלה, למול ריבוי בחברות שבחרו להימחק מהמסחר בתל אביב.

נתחיל עם שוק החוב בבורסה בתל אביב, שבשנים האחרונות היו שהתייחסו אליו כאל "כמעט כל השוק בתל אביב". מנתוני חברת מידרוג לסיכום השנה העברית, המסתיימת כעת, עולה כי היקף החוב הקונצרני שהונפק בה גדול ב-31% לעומת זה שהונפק בתשע"ו, בהובלת סקטור הנדל"ן, שהיה אחראי על יותר מ-40% מסכום הגיוסים הכולל, וכן סקטור האנרגיה.

גיוסי האג"ח שביצעו חברות הנדל"ן בשוק המקומי בסיכום שנתי הצטברו לסכום של 31 מיליארד שקל - עלייה של 60% ביחס להיקף פעילותן בתשע"ו, שהסתכם אז ב-19 מיליארד שקל.

במידרוג מציינים כי צמיחת פעילות חברות הנדל"ן נמשכת מאז 2014, ונתמכת בין היתר גם בהצטרפות חברות הענף האמריקאיות לשוק המקומי. אלו יותר מהכפילו בסיכום שנתי את סכומי האג"ח שהנפיקו בתל-אביב, המתקרבים ל-8 מיליארד שקל ומהווים כרבע מסך גיוסי החוב של סקטור הנדל"ן, אחרי שבשנה שעברה גייסו כ-3.5 מיליארד שקל.

במידרוג מציינים, כי בנטרול פעילות החברות האמריקאיות, "היקף הגיוסים של חברות הנדל"ן הרשומות בישראל עלה בכ-45%". על הגיוסים הגדולים בענף הנדל"ן השנה היו אחראיות כמה חברות מקומיות, וחמש מהן היו אחראיות יחד על כרבע מסך הנפקות החוב בענף - מליסרון (כ-2.5 מיליארד שקל), מבני תעשיה (כ-1.5 מיליארד שקל), עזריאלי (כ-1.4 מיליארד שקל), שיכון ובינוי (כ-1.2 מיליארד שקל) וכלכלית ירושלים (כ-1.2 מיליארד שקל), שיחד גייסו השנה קרוב ל-8 מיליארד שקל.

בבחינת כלל ההנפקות, רק מליסרון נכנסת לחמשת המנפיקים הגדולים, לצדן של תמר פטרוליום, אי.די.בי פתוח ובי קומיוניקיישנס, שגייסו כל אחת כ-2-2.5 מיליארד שקל. את תואר המנפיק הגדול ביותר לתשע"ז לוקח בנק מזרחי-טפחות, שהיה אחראי על גיוס בסכום כולל של 5.7 מיליארד שקל. סכום זה מהווה את עיקר הסכום שגייסו השנה הבנקים, המצטבר בסך הכול לכ-8 מיליארד שקל. זאת בעיקר בהשפעת פועלים ולאומי, שלפי מידרוג "נעדרו משוק ההנפקות בשנה החולפת, אולם בשנים 2015-2016 ריכזו היקפי הנפקות גבוהים יחסית".

ענף הנדלן ממשיך לבלוט.

בסך הכל גייס השנה המגזר הפיננסי, הכולל יחד עם הבנקים את חברות הביטוח, פחות מ-11 מיליארד שקל - ירידה של 40% ביחס לגיוסים בהיקף של כ-17 מיליארד שקל בתשע"ו. במידרוג הסבירו כי "היקף ההנפקות של המגזר הפיננסי תנודתי יחסית לאורך השנים ונגזר מניהול ההון הרגולטורי, מח"מ הנכסים וההתחייבויות, וכן המח"מ הארוך של הסדרות".

עוד בפיננסים, מי שהצטרפו לגיוסי החוב הקונצרניים השנה הן חברות המימון החוץ-בנקאיות, שסיכמו את השנה עם גיוסים של 1.4 מיליארד שקל, לעומת סכום זניח בתשע"ו, וזאת בהובלת החברה הבולטת בענף - אחים נאוי - שלאחר מאבק מול בנק ישראל, שהתנגד להנפקת אג"ח שביקשה לבצע, הייתה אחראית לכמחצית מסכום הגיוס של חברות הענף.

עוד בסיכום שנתי, כאמור, בלטה פעילות מגזר האנרגיה, שגייס כ-8 מיליארד שקל - עיקר הסכום (כ-6 מיליארד שקל) עבור פעילות של חברות הקשורות למאגרי הגז הטבעי "תמר" וכן "לווייתן".

גם ב-S&P מעלות סיכמו את הפעילות בשנה העברית האחרונה, שם ציינו בין היתר כי ניכרת המשך המגמה "בירידת מרווחי הסיכון של אג"ח חברות בקבוצת הדירוג AA, וכן בקטגוריית הדירוג A, שבה מרוכזים דירוגים רבים".

במעלות מסבירים, כי "החברות המדורגות בדירוגים אלה ניצלו את המרווחים הנמוכים לשיפור מבנה החוב, באמצעות החלפת חובות ישנים בריביות יקרות והארכת מח"מ החוב".

לעומת זאת, לפי מעלות "המרווח הממוצע בקבוצת החברות המדורגות BBB עלה מעט במהלך השנה", וההערכה של חברת הדירוג היא כי עניין זה הושפע "מגיוסים בתשואות גבוהות של חברות אמריקאיות חדשות בדירוגים נמוכים".

הנדלן התחזק והאמריקאיות בולטות

14 חברות חדשות בבורסה

במעלות מייחסים את המשך ירידת המרווחים בין היתר לנזילות הגבוהה של המשקיעים המוסדיים, "והצבירה נטו החיובית בקרנות נאמנות מתמחות באג"ח חברות". עוד הוסיפו שם, כי "מרווחי הסיכון בארה"ב הראו מגמת ירידה דומה, אך עדיין נותרו ברמה גבוהה מבישראל".

רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות, ציינה כי "נתוני הבסיס בשוק, הנזילות הגבוהה וסביבת הריבית הנמוכה בישראל צפויים להמשיך ולתמוך בפעילות בשוק האג"ח בישראל. אנו לא צופים עליית ריבית משמעותית בשוק המקומי בטווח הקרוב".

עוד היא הוסיפה, כי "עליית הריבית, אם וכאשר תקרה, עשויה להוביל להעדפה של נכסים ברמת סיכון נמוכה, כלומר באג"ח ממשלתיות או באג"ח בדירוג גבוה, על חשבון נכסי סיכון כגון אג"ח קונצרניות בסיכון גבוה ומניות, כך שהנגישות של חברות מסוימות לשוקי ההון עלולה להיפגע בטווח הבינוני".

ועתה לשוק האקוויטי: לצד גיוסי החוב, תשע"ז הייתה גם שנת פעילות אינטנסיבית יחסית בכל הנוגע לגיוסי ההון בבורסה המקומית, וזאת בתמיכת גל ההנפקות הראשוניות (IPO) שנעשו בה. מנתוני הבורסה עולה, כי הסכום שגויס בה השנה בהנפקות ובהקצאות של מניות הצטבר ל-9.9 מיליארד שקל - גבוה ב-29% מ-7.7 מיליארד שקל שגויסו בה בתשע"ו.

כאמור, הצטרפותן של 14 חברות חדשות למסחר עשתה את ההבדל, ואלה היו אחראיות על 2.85 מיליארד שקל, לעומת פחות מ-80 מיליון שקל שגייסו שתי חברות בתשע"ו.

עוד עולה מנתוני הבורסה, כי גם פה בולט סקטור הנדל"ן, שהיה אחראי על כ-30% מהסכום שגויס, אחרי שבתשע"ו היווה כ-40% מסך הגיוסים שנעשו בה באמצעות הנפקות והקצאות של מניות.

עוד בסיכום תשע"ז, הבורסה מציגה נתונים חיוביים גם לגבי מחזור המסחר היומי הממוצע בשוק המניות, שעלה (כולל תעודות סל על מדדי מניות) ב-10%, ל-1.45 מיליארד שקל, ובנטרול תעודות סל עלה ב-14% ל-1.1 מיליארד שקל.

במהלך תשע"ז (בחודש פברואר) יצאה לפועל רפורמת המדדים של הבורסה, שעיקריה כללו הפחתת משקל מניות במדדים, הגדלת שיעור החזקות הציבור, שינוי תנאי סף להיכללות במדדים והשקת מדדים חדשים.

מדד הדגל של הבורסה, ת"א 35 (שהחליף את ת"א 25), מסכם את תשע"ז עם ירידה של 2% בשוויו, בעיקר בהשפעת קריסת מניית טבע (כ-61%) וכן של מניות צמד עמיתותיה מיילן (כ-18%) ופריגו (כ-13%). בבורסה מציינים, כי הורדת המשקל המקסימלי למניות, "יצרה מדד מאוזן יותר, ולכן לירידות השערים החדות במניות הפארמה הייתה השפעה מתונה יחסית". לעומת ת"א 35 בלט מדד ת"א 90, שזינק ב-21%, וזאת לפי הבורסה "בהשפעת מניות הנדל"ן, שממשיכות ליהנות מהריבית הנמוכה במשק, והמניות הדואליות, הנסחרות גם בארה"ב".

בין המדדים הסקטוריאליים בולט מדד הבנקים, שקפץ ב-26%, ולפי הבורסה "הגיע בסוף תשע"ז לשיא כל הזמנים, בין היתר בזכות עלייה ברווחיות הבנקים". עוד בצד החיובי, מדד הנדל"ן התחזק ב-12% ומדד טק-עילית עלה ב-10%. מנגד, מדד הנפט והגז נחלש ב-9% ומדד SME60 נחלש ב-8%.

הביצועים הבולטים של המדדים בתא בסיכום תשע?ז

בחזרה לשוק הקונצרני, למרות הטענות על בועה המתפתחת בשוק אג"ח החברות, המדדים הבולטים סיכמו שנת פעילות חיובית נוספת, בדומה למגמה שהציגו בתשע"ו. כך, האפיק הצמוד למדד עלה ב-4.5%, והמדד השקלי טיפס ב-6.5%. מדד תל-בונד תשואות עלה ב-5.5% ואג"ח חברות צמוד מט"ח התחזק ב-4%.

בבורסה מסבירים, כי "לנוכח הריבית הנמוכה, ועל-מנת להשיג תשואות גבוהות יותר, ממשיכים המשקיעים להעדיף השקעה באג"ח חברות על פני השקעה באג"ח ממשלתיות".

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו