גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית טבע ב-100 דולר? כך נפלו האנליסטים עם חברת התרופות

רק לפני כשנתיים הריעו אנליסטים רבים לטבע על עסקת אקטביס וטענו כי "היא מהלך מצוין" וכי "התלות בקופקסון פוחתת" ■ כיום, כשהמניה נסחרת ב-16 דולר, יש מי שמודה בטעות

טבע / צילום: רויטרס
טבע / צילום: רויטרס

100 דולר - זה היה מחיר היעד שנקבע למניית טבע על ידי אנליסט אופטימי במיוחד בבנק ההשקעות Cowen & Company, רק לפני כשנתיים. "אנחנו ממשיכים להאמין בפעולות שנוקטת הנהלת טבע, ומאמינים ש-100 דולר הוא, בסופו של דבר, המחיר הנכון", כתב האנליסט קן קצ'יאטורה ביולי 2015, זמן קצר לאחר שטבע הודיעה על רכישת החטיבה הגנרית אקטביס מידי חברת אלרגן בעסקה של כ-40 מיליארד דולר, בזמן שמניית טבע נסחרה במחיר של כ-62 דולר.

מיותר לציין כי מחיר של 100 דולר למניית טבע נראה כיום כמו חלום רחוק, ואפילו ב-Cowen and Company נוקבים כעת במחיר יעד, שנראה להם כנראה נכון יותר כיום - 18 דולר. לאחר ההתרסקות האחרונה שלה, נסחרת מניית טבע במחיר של כ-16 דולר בלבד - מחיר נמוך ב-84% ממחיר היעד השאפתני שהציבה Cowen & Company ב-2015, המשקף לחברה שווי שוק של 16.2 מיליארד דולר.

אבל Cowen & Company לא לבד. קריאה מחודשת בסקירות אנליסטים מקיץ 2015 מגלה שרבים מהם נדבקו באופטימיות שנשבה מטבע, עם הצהרות כמו "הרכישה של אקטביס היא מהלך מצוין" ו"התלות בקופקסון פוחתת". בחוכמה בדיעבד, אפשר לראות שבדומה להנהלת חברת התרופות, גם האנליסטים לא הצליחו לקרוא את המפה בכל מה שקשור למניית טבע.

לא כל הרכישות היו בעייתיות

הנהלת טבע ידעה כל הזמן שמתישהו יגיע היום שבו היא תאבד את הבלעדיות על הקופקסון, וניסתה להיערך לכך באמצעות יצירת מנועי צמיחה חדשים, שיפצו על השחיקה הצפויה. כמה מהמהלכים היו חיוביים: כך למשל, רכישת Auspex ב-2015 הביאה לטבע מוצר מקורי, שעשוי להיות משמעותי - Austedo, שהושק באחרונה בשתי התוויות - לטיפול בכוריאה, הנלווית למחלת הנטינגטון, ובדיסקינזיה מאוחרת בקרב בגירים.

רכישת Labrys שנה קודם לכן תרמה לצנרת המוצרים של טבע מוצר משמעותי לטיפול במיגרנה, Fremanezumab. התרופה הציגה תוצאות חיוביות כטיפול במיגרנה כרונית ומיגרנה ארעית, שוק עצום (גם אם תחרותי), וטבע עשויה להשיק אותה במהלך 2018, אם הכל יתקדם כמצופה, וליהנות מהתרומה של התרופה לתוצאותיה.

עם זאת, רכישות אחרות, שנועדו לייצר תחליפים לקופקסון, התגלו בדיעבד כבעייתיות: ספלון, שנרכשה עוד ב-2011, תרמה הרבה פחות מהצפוי; בחברת רימסה שבמקסיקו נעצר הייצור לאחר השלמת הרכישה ב-2016, וטבע תבעה את המוכרים בטענה שרימו אותה, אבל הפסידה במשפט; ואקטביס - העסקה הגדולה ביותר של טבע - היתה יקרה מדי. לפני כחודשיים הודיעה טבע על מחיקת מוניטין של 6.1 מיליארד דולר בגין הפעילות הגנרית בארה"ב, שלפחות חלקה נובעת מפעילות אקטביס.

ואולם בימים של קיץ 2015, כשטבע זנחה את ניסיון ההשתלטות העוינת שלה על מיילן לטובת רכישת אקטביס, המשקיעים והאנליסטים הריעו. אחד הגורמים שצוינו כחיוביים בעסקה, הוא כאמור הפחתת התלות בקופקסון. "בעקבות העסקה, הסיפור של טבע מתרחק מהנושא של התלות שלה בקופקסון, וזה חיובי בעינינו", כתבו כלכלני ג'יי.פי מורגן, והציבו לטבע מחיר יעד של 82 דולר, ששיקף לה אז פרמיה של כ-19%.

שנתיים ורבע לאחר מכן, מחיר היעד שכלכלני ג'יי.פי מורגן מציבים לטבע הוא 20 דולר - כשהפעם ההמלצה היא נייטרלית, ולא חיובית. "אישור הקופקסון הגנרי מוסיף לפרופיל הקשה ממילא של הטווח הקצר", כתבו כלכלני הבנק בשבוע שעבר, לאחר שמיילן הודיעה על קבלת אישור לשיווק גרסה גנרית שלה לתרופת הדגל של טבע.

רוב האנליסטים "נייטרליים" כיום

בבנק סיטי נכתב בסוף יולי 2015: "לא כדאי להתעלם מההשלכות האסטרטגיות ארוכות הטווח של העסקה על טבע. השיפור ברווחים והגידול בתזרים המזומנים יאפשרו למשקיעים להסתכל מעבר לקופקסון לכיוון מנועי הצמיחה של טבע לטווח הארוך".

המלצתה של האנליסטית של סיטי, ליאב אברהם, היתה אז "קנייה", ומחיר היעד עלה ל-86 דולר. כיום, המלצת סיטי למניה היא "נייטרלי", עם מחיר יעד של 19 דולר. לזכותה של אברהם ייאמר שלאחר הדוחות החלשים של טבע ברבעון השני של 2017, היא הכתה על חטא, וכתבה: "היסטורית, העדפנו לנקוט גישה חיובית כלפי טבע, אבל אנו מכירים בכך שטעינו".

בשבוע שעבר, כשמיילן קיבלה אישור לשיווק קופקסון גנרי, כתבה האנליסטית כי ההשלכות הן דאונסייד לתחזיות הקונצנזוס ל-2018 ועלייה מחדש של החששות בנוגע לדירוג החוב של טבע. עם זאת, לדבריה, מדובר גם בהסרה של עננה מעל טבע.

בעקבות הדיווח על רכישת אקטביס ביולי 2015 זינקה מניית טבע לשיא של כל הזמנים. במורגן סטנלי העריכו אז כי רכישת אקטביס על כל נכסיה וצבר המוצרים שלה "יותר מאשר תפצה על השחיקה בטווח הארוך במכירות הקופקסון"; ב-RBC נכתב כי "התלות בקופקסון יורדת", וכי "גם בתרחיש הגרוע ביותר לטבע, שבו יושק קופקסון גנרי ב-2017, החברה תוכל להציג רווח נקי של 6 דולרים למניה". כזכור, טבע הפחיתה באוגוסט האחרון את תחזיותיה, וציפתה להציג השנה רווח של 4.3-4.5 דולרים למניה, כשהשקת הקופקסון הגנרי של מיילן אמורה להפחית כעת את הרווח הזה בעוד 25 סנט למניה.

חשוב לציין שבזמן שחלף מאז רכישת אקטביס, ועוד לפני השלמת העסקה ביולי 2016, על רקע שינויים בשוק הפארמה ולחצי מחירים בארה"ב, כמה מהאנליסטים הפכו להיות יותר סקפטיים, ורובם הורידו את מחירי היעד למניית טבע.

אם בקיץ 2015 היו לא מעט מחירי יעד של יותר מ-80 דולר (פי חמישה ממחיר המניה הנוכחי), לאורך התקופה הם ירדו (במקביל לירידת המניה) לרמות של 60 דולר, 50 דולר וכן הלאה.

עם זאת, גם לאחר שטבע אכזבה את השוק עם הפחתת תחזיות וביצועים חלשים מהצפוי, ולאחר שהמנכ"ל הקודם ארז ויגודמן נאלץ לפרוש, מחיר היעד הממוצע שבו נקבו אנליסטים למניית טבע עמד לפני כארבעה חודשים בלבד על 37.5 דולר - מחיר שהיווה אז פרמיה של 32% על מחיר השוק.

כיום, לפי נתוני רויטרס, מחיר היעד הממוצע הוא 22.4 דולר. אמנם המחיר נמוך יותר, אבל על רקע הצניחה החדה במניה, הפרמיה גבוהה יותר - כ-40.5% מעל מחיר השוק.

בעוד שלפני ארבעה חודשים היו 12 אנליסטים "חיוביים" ו-14 "נייטרליים", כיום יש רק חמישה "חיוביים" ו-21 "נייטרליים" (שלושה נוספים ממליצים על "מכירה"). השאלה שנשארת פתוחה, היא האם כמו שבדיעבד אפשר לומר שהאנליסטים היו אופטימיים מדי בעבר, כיום הם פסימיים מדי? את זה נוכל לדעת רק בעתיד.

טבע

טבע

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות