גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסתערות של כאל על מועדון שופרסל תזרז הפרדתה מהבנקים

למעבר של רשת שופרסל מלאומי קארד לכאל עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על הענף כולו ■ "גלובס" ממפה כמה מהשינויים האפשריים

דורון ספיר / צילום: תמר מצפי
דורון ספיר / צילום: תמר מצפי

החלטתה של רשת שופרסל בשבוע שעבר לנטוש את לאומי קארד ולהעביר את חצי מיליון חבריה לכאל, היא לא פחות מדרמטית ועשויים להיות לה השלכות וגלי הדף על הענף כולו, הנמצא כיום ממילא בתקופה של אי-ודאות בעקבות חוק שטרום.

"גלובס" מנתח כמה מהתרחישים שעשויים לקרות בעקבות המעבר. אפקט הפרפר, גרסת ענף כרטיסי האשראי:

האצת הפרדת כאל

חברת כרטיסי האשראי כאל נמצאת במצב ייחודי לעומת מתחרותיה ישראכרט ולאומי קארד. כאל היא החברה היחידה שהבנקים המחזיקים בה (דיסקונט והבינלאומי) לא מחויבים למכור אותה. ראשי דיסקונט, היו"ר יוסי בכר והמנכ"לית לילך אשר טופילסקי, עשו עבודת חריש עמוקה מול ועדת שטרום ושכנעו אותה לאפשר להשאיר את כאל בשליטת שני הבנקים, לפחות לתקופה של 4 שנים, בטענה שכאל תחזק את דיסקונט ותאפשר לו להתחרות טוב יותר בשני הבנקים הגדולים.

לאחר שקיבלה את ה"סוכריה" הזו מהרגולטור, הלכה כאל ובנתה תוכנית אסטרטגית יחד עם חברת מקינזי בכדי לבחון כיצד למנף את היתרון התחרותי שניתן לה. אחת ההמלצות בתוכנית היא התחזקות בתחום מועדוני האשראי החוץ-בנקאיים. נראה כי כאל מיהרה ליישם את ההמלצה, ובהזדמנות הראשונה הסתערה בכל הכוח על אחד המועדונים הגדולים והחזקים בשוק.

אלא שדווקא המהלך הזה עלול בטווח הארוך לפעול לרעתה. בענף כרטיסי האשראי טוענים שהאפליה לה זכתה כאל בוועדת שטרום אינה הוגנת ופוגעת בתחרות בשוק כרטיסי האשראי. כעת, למעשה, הם קיבלו לידם ראיה שתומכת בכך: כאל הייתה מסוגלת להציע לשופרסל הצעה כה אטרקטיבית, שהרשת בחרה לוותר על השותפות עם לאומי קארד גם במחיר של צעד שייאלץ אותה להחתים מחדש את כל חבריה במועדון. כאל גם עקפה את ישראכרט, חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל המשתייכת לבנק הפועלים, והציעה הצעה אטרקטיבית ממנה.

התפלגות שוק כרטיסי האשראי

התוצאה היא שבהנחה והמהלך יעבור בצורה חלקה, כאל תגדיל בעשרות אחוזים את נתח השוק שלה בכרטיסים החוץ-בנקאיים ותהפוך לשחקן הגדול ביותר.

בנוסף, בימים אלה הבנקים צריכים לחתום על הסכמי הפצה עם חברות כרטיסי האשראי. אם כאל תהיה נדיבה מול הבנקים, כמו שהייתה עם שופרסל, היא עשויה להוסיף ולהגדיל את נתח השוק שלה.

אבל שוב, בטווח הקצר החברה אמנם תתחזק ותצמח, אבל בטווח הארוך יותר יכול להיות שהיא למעשה תירה לעצמה ברגל ורק תזרז את ההחלטה להפריד אותה מדיסקונט והבינלאומי, שכן מתחרותיה יטענו שמדובר בתחרות לא הוגנת וביצירת גוף גדול וחזק מדי.

לכך יש להוסיף את העובדה שבעוד 3-4 שנים כשהרגולטור יידרש לסוגיית הפרדת כאל, בכר, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר שידוע בקשריו הטובים בי-ם, כבר לא יהיה היו"ר הבנק, כך שיהיה קשה יותר לשכנע את הרגולטורים בצורך להשאיר את החברה בידי הבנקים. לכן כאל צריכה להבין שלצד היתרון התחרותי שהיא נהנית ממנו, היא הולכת על חבל דק ולא בטוח שנכון לה אסטרטגית להשתמש בכל היכולות שלה בכדי לצמוח.

מזון ואשראי

עיקר המחלוקת בין שופרסל, בניהולו של איציק אברכהן, ללאומי קארד, בניהולו של רון פאינרו, הייתה בחלוקת ההכנסות בין החברות. לאומי קארד נחשבת לרוב לנדיבה יותר ממתחרותיה בחלוקת ההכנסות מהמקור העיקרי - העמלה הצולבת (העמלה שאותה מקבל מנפיק הכרטיס מהחברה הסולקת את התשלום). עמלה זו עומדת כיום על 0.7%, והיא צפויה לרדת במתווה שבנק ישראל אמור לגבש עד סוף השנה.

לדברי גורמים בענף, ההצעה האטרקטיבית שהציעה כאל לא הייתה בסעיף זה אלא בחלוקת הרווחים מפעילות ההלוואות. בהקשר זה נזכיר כי לכאל יתרון על פני מתחרותיה - העובדה שהיא נשארת בבעלות בנקאית מקלה עליה בגיוס מקורות זולים יותר להלוואות, מה שמשפר את רווחיות הפעילות.

לאור העובדה שממילא העמלה הצולבת צפויה לרדת, מה שישחק את רווחיות המועדונים החוץ-בנקאיים, נראה כי שופרסל רוצה לפתח מנוע צמיחה בתחום ההלוואות. סביר להניח שאם הרשת תתמקד בשיווק הלוואות ללקוחותיה, גם רשתות הקמעונאות המתחרות לא יישארו מאחור וישקיעו משאבים בהתרחבות פעילות זו.

לכן, מבחינה צרכנית בהחלט ייתכן שנראה בשנים הקרובות שינוי דרמטי בפעילות המועדונים החוץ-בנקאיים - ממועדונים שמתמקדים בהטבות ובהנחות הם יהפכו למקור משמעותי של מתן הלוואות.

כיסאות מוזיקליים

בקרב המועדונים החוץ-בנקאיים יש כלל לא כתוב - לא מחליפים חברת כרטיסי אשראי. התהליך הזה נחשב למורכב, יקר ובעל סיכון, שכן הוא מצריך למעשה מכירה מחדש של המועדון לכל הלקוחות.

כעת לא רק שנשבר מחסום פסיכולוגי, אלא שרשתות השיווק האחרות רואות ששופרסל הצליחה לשפר תנאים. בענף הקמעונאות רווי היצרים והתחרות, ספק אם הן ייתנו למהלך כזה לעבור בשקט ולא ינצלו את המומנטום לשיפור עמדות.

נזכיר, כי מועדון עם רשת מזון נחשב לנכס אסטרטגי חשוב שכן מדובר בהוצאה משמעותית של כ-18% מסך ההוצאות בכרטיסי אשראי. במצב הנוכחי כאל מתפעלת את כרטיס האשראי של יינות ביתן ואמורה לקבל לידיה גם את שופרסל; ישראכרט מתפעלת את הכרטיס של רשת רמי לוי; ולאומי קארד נותרה ללא מועדון. לכן לא נתפלא אם נראה שינויים נוספים במועדונים: רשתות המזון ינסו לשפר תנאים, לאומי קארד רעבה למועדון חדש שיחליף את שופרסל, ואולי גם רשות ההגבלים תתערב ותדרוש מכאל לוותר על המועדון עם יינות ביתן. מי שירוויח מהמהלכים האלה הן רשתות המזון שישפרו תנאים על חשבון חברות כרטיסי האשראי.

הכרטיסים החוץ-בנקאיים: פלח קטן מהשוק, אך עדיין מנוע צמיחה

כרטיסי האשראי החוץ-בנקאיים נחשבים למנוע צמיחה בענף כרטיסי האשראי. בעשור האחרון הוקמו מועדונים רבים וקצב צמיחת השימוש בכרטיסים אלה גבוה יותר מאשר בכרטיסי האשראי הבנקאיים. כך למשל, במחצית הראשונה של השנה צמח היקף העסקאות בכרטיסים החוץ-בנקאיים בכ-13%, זאת לעומת צמיחה של 8.6% בכרטיסים הבנקאיים. הצפי הוא שבעקבות יישום רפורמת שטרום מספר הכרטיסים יילך ויצמח, ועיקר הצמיחה תהיה בשוק החוץ-בנקאי. לכן כאשר הגיעה הזדמנות לקבל נתח משמעותי בשוק זה באמצעות חבירה למועדון של שופרסל, חברות כרטיסי האשראי נלחמו עליו בכל הכוח.

אבל למרות הפוטנציאל והיותו מנוע צמיחה, צריך לזכור שהכרטיסים החוץ-בנקאיים מהווים רק כ-23% מהשימוש בכרטיסי אשראי, כלומר קרוב ל-80% מהעסקאות מתבצעות בכרטיסים הבנקאיים. זאת ועוד, השימוש הממוצע בכרטיס חוץ-בנקאי נמוך משמעותית מהכרטיס הבנקאי ועומד על כ-2,100 שקל בחודש, לעומת מעל ל-3,200 שקל בכרטיס הבנקאי. כלומר, מרבית השימוש בכרטיסי אשראי עדיין מתבצע בכרטיס הבנקאי המסורתי.

התפלגות כרטיסי האשראי

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל