גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש הטרדות מיניות נגד גברים מצד גברים בעמדות כוח"

הכוריאוגרפית והרקדנית יסמין גודר קוראת להתחיל את החינוך למחול כבר בסל התרבות, ומאירה את קמפיין ME TOO מזווית קצת אחרת, של רקדנים גברים שמוטרדים מינית ■ ראיון

יסמין גודר / צילום: כפיר זיו
יסמין גודר / צילום: כפיר זיו

קמפיין "ME TOO" שרץ ברשתות החברתיות, והביא בין היתר את החזקות ואת המצליחות בשחקניות ובדוגמניות בעולם לחשוף את ההטרדות המיניות שהן חוו בחייהן, לא הפתיע את הכוריאוגרפית והרקדנית, יסמין גודר. אמנות כמו ריקוד, שבה יש כל-כך הרבה מגע פיזי במינימום לבוש ובמקסימום תנועה, היא כר פורה להשלטת טרור מיני, אפילו שבעולם המחול הנושא לרוב מושתק.

גודר, שנחתה בלילה שלפני הראיון מעוד הופעה בחו"ל ויושבת מולי בקפה במכנסיים קצרים, סוודר דק ופנים מנומשות ונקיות מאיפור, אומרת שחוותה הטרדה מינית, אומנם לא כרקדנית, "אבל אני יודעת שיש לא מעט הטרדות מיניות גם אצלנו. רקדנית אחת שיתפה בפייסבוק שאחרי אירוע טראומטי מקצועי שעברה, היא בחרה שלא לעבוד יותר עם גברים מסוימים כיוון שהרגישה שהתייחסו אליה כמו אל אובייקט".

המסלול שעשית שונה מזה של רוב הרקדניות. מהתחלה ניהלת את העניינים. אולי בגלל זה היית יותר מוגנת ממטרידים.

"זה נכון שהיה לי מסע מאוד עצמאי במובן שזו אני שיצרתי לעצמי את המציאות. מגיל צעיר אני יוצרת, ובתחילת הדרך גם הייתי הרקדנית של עצמי ומי שעובד איתי הוא קולגה. יכול להיות שזו בחירה מודעת ותת מודעת. ועדיין, אני מאוד מזדהה עם הקמפיין הזה: בתחום המחול יש הטרדות מיניות שמכוונות לגברים מצד גברים בעמדות כוח".

יש נשים שנחשפות להטרדה של גברים ולא עושות מספיק כדי לעצור אותה?

"משחק הכוח הזה מתנהל בכל מיני פורמטים. המיניות היא חלק מהעשייה, כמו בתיאטרון ובמשחק. אבל כמו שאנחנו יכולים להיות טוטאליים, יש לנו גבולות ברורים וצריך לדבר עליהם. ריקוד זה לא כמו להגיד טקסט או לתת נשיקה. מיניות נמצאת שם בתוך כולנו מעצם היותנו בני אדם, אבל צריך לבנות מערכת יחסים עם אמון ומספיק פתיחות, כשיש משהו שהוא לא נוח או לא מתאים.

"המרחב האישי מאוד חשוב לי גם בעבודה עם נשים. הרבה שנים לא יצרתי דואטים של גברים ונשים כי זה שעמם אותי. ב-2010 העליתי את 'אוהבים אש' שבו התעסקתי בסיטואציה של סטריאוטיפים בין נשים לגברים והיה שם הרבה יותר מגע. יוצא שמצד אחד אנחנו כלואים בתפקידים מגדריים ומצד שני אנחנו חברים וקולגות. בגלל זה בדיוק אני אוהבת את המחול. הוא נוגע בדברים נפיצים בצורה יומיומית ומעמיק בהם".

אגב עומק, בתחילת נובמבר תעלה "GUT GIFT" שלך בפסטיבל המחול היהודי עכשווי "שמיים וארץ", שמבצעת רקדנית איטלקייה.

"בשם פרנצ'סקה פוסקריני, רקדנית איטלקית מוכשרת שזכתה בפרס יוקרתי בפסטיבל נחשב ברומא כמבצעת הטובה ביותר. הפרס שלה היה לבחור כוריאוגרף שיכתוב עבורה יצירה והיא בחרה בי".

קומפלימנט אדיר. מתי זה קרה?

"ב-2015. העבודה רצה כבר שנתיים ברחבי אירופה ובדרום אמריקה, וזו הפעם הראשונה שבה היא תוצג בארץ. הייתה לי חוויה כזו גם לפני שנתיים, כששתי רקדניות מגרמניה פנו אליי ודאגו לי לכל הממד הכלכלי-הפקתי ואני רק באתי עם היצירה עצמה, שזה פינוק אדיר בשבילי. זה נדיר שזה קורה מול רקדנים, כי בדרך כלל להקות שוכרות כוריאוגרפיים, או להיפך. יש היררכיה מובנית. הכוריאוגרף בוחר את הרקדן וזה שנשים יוצרות לעצמן את המציאות, זה בכלל מרגש, כי הרקדניות האלה בשנות ה-30 לחייהן והן לוקחות את האחריות הכלכלית על עצמן".

את בדרך כלל נמצאת בפוזיציה ההפוכה.

"אני עובדת עם רקדנים כיוצרת, כבוס ומעסיקה, שזה חלק בלתי נפרד מלהיות כוריאוגרפית. אין אפשרות להתנתק מזה, אלא אם כן את עובדת, נגיד, עם האופרה של ליון, ואת בורג בתוך מערכת - וזה לא בדיוק משהו שהייתי רוצה להיות חלק ממנו".

מה הקשר בין פרנצ'סקה האיטלקייה לפסטיבל מחול יהודי עכשווי?

"הפסטיבל השנה עוסק בהעברה דורית כנקודת מוצא. את הסולו הזה יצרתי כחלק ממחקר שעשיתי עם הרקדנית דליה חיימסקי ביצירה 'בסוף סופה בו'. פרנצ'סקה פגשה את דליה ועבדה איתה בלעדיי, כך שיש פה אלמנט של העברה פיזית, העברה של מידע וחקר, גם מגוף אחד לאחר וגם בריאה מחדש של היצירה דרך הגוף שלה. זה לא היה 'בואי תלמדי משהו', אלא תלמדי מהרקדנית המקורית של זה וקחי את זה לממד הבא שלך".

לא קשה להפקיד את היצירות שלך בידיים זרות ולא לרקוד אותן בעצמך, דבר שאת ממעטת לעשות בשנים האחרונות?

"בטח. זאת הסיבה שאני חוששת להעביר עבודות שלי ללהקות גדולות שכל הזמן קונות עבודות, כי יש תחושה שמתקתקים אותה ואז הכול נראה דומה אחד לשני".

מה עם הפרנסה?

"הלהקה היא הפרנסה. אני מוכרת עבודות, אנחנו מופיעים בחו"ל, אין רווח, אבל הרקדנים ואני משולמים. עד גיל 30 מימנתי את העשייה שלי ואז התחלתי להתייצב, מה שדורש כל הזמן תחזוק, חשיבה ועבודת ניירת".

אם היית חיה בחו"ל, מצבך הכלכלי היה טוב יותר?

"תלוי איפה. בצרפת, בגרמניה, בשוויץ ובהולנד אולי כן. כשאני מגיעה לליון ורואה את המרכז של עמנואל גת, ישראלי שחי שם, אני רוצה גם. יש לו מפיק, מפיק-בפועל, תיאטרון שמתחזק אותו, האופרה נותנת הזדמנות לכוריאוגרפים לעבוד איתה, יש לאן לגדול".

אז למה את עדיין כאן?

"כי זה הבית שלי. בן הזוג שלי, איציק ג'ולי, המנהל של פסטיבל ישראל שהוא גם הדרמטורג ביצירות שלי, עובד כאן והבת שלנו נולדה פה".

אפילו שגדלת בניו יורק וגם שם למדת מחול.

"גם המשפחה שלי שם. יש בארץ גם דברים טובים, אני לא רוצה להתמקד רק ברע".

כמו קריסתה של עמותת הכוריאוגרפים.

"שהרבה כסף שלי כלוא בה ונאלצתי לפתוח עמותה עצמאית. חלק גדול מהעשייה שלי בחו"ל, אבל בניתי פה משהו שלא קל לעזוב. מה שהכי מפריע לי זה לא שאין לנו כמעט תקצוב, אלא שאין פה חזון. כשאתה צריך להתחנן לתמיכה של שנה כל פעם, אי אפשר לתכנן קדימה. צריך לעשות חשיבה מחדש על איך לקחת את מה שיש פה, ויש פה כוחות רעננים עם אמירה, ולפתוח הזדמנויות".

זה מגיע מתפיסה שמחול מעניין קהל מצומצם יחסית.

"זה עניין של חשיפה וחינוך למחול מגיל צעיר. אנשים מסתובבים במוזיאון עם אוזניות, כי הם רוצים ללמוד איך צורכים אמנות. צריך לנהל שיח עם הקהל לפני המופע, להכניס מופעי מחול לסל התרבות בבית הספר, לחשוף אליו את המורים".

בשביל זה צריך אסטרטגיה וכסף, ואת שניהם אין כאן בשפע, בטח בתרבות.

"השאלה לאן את מכוונת את הכסף".

ומה התכנון האסטרטגי שלך?

"יש לי הופעות עתידיות מתוכננות עד 2019, כי באירופה קובעים דברים מראש, ואני מנסה לתמרן בין זה לבין תרבות הרגע האחרון של ישראל".

יסמין גודר

אישי: 44, נשואה 1, מתגוררת בתל אביב

אקטואלי: ביום שלישי ה-7.11 תעלה בבכורה ישראלית היצירה GUT GIFT מאת גודר ובביצועה של הרקדנית האיטלקייה פרנצ'סקה פוסקריני. ההופעה תיערך במרכז ג'ראר בכר בירושלים, במסגרת פסטיבל "בין שמיים לארץ" שיערך בין ה-2.11 ל-9.11

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

כספים הוקפאו, אבל מבחינת המדינה ניתן להפקיד בסלייס חיסכון לילדים

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%