גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הביטקוין בדרך להחליף את הזהב?

דוח של גולדמן זאקס קבע כי "זהב מנצח את הביטקוין" ככלי להגנה על ההון בעת משבר פיננסי ■ ואולם, עם עליית הערך וחשיפת הטכנולוגיה שמאחורי המטבעות הדיגיטליים, גם גופי השקעות גדולים מתחילים להמר על הביטקוין ■ מאמר רביעי בסדרה

ביטקוין/ קרדיט: שאטרסטוק
ביטקוין/ קרדיט: שאטרסטוק

המשקיע האגדי וורן באפט חושב שהשקעה בזהב היא דבר טיפשי. הזהב, הסביר פעמים רבות, אינו מייצר דבר. "אם תיקח את כל הזהב בעולם", אמר פעם, "תוכל לקנות בו את כל האדמות החקלאיות באמריקה ועוד עשר חברות גדולות כמו אקסון-מובייל, ועוד יישאר לך עודף של טריליון דולר. או (אם לא תקנה בזהב דבר) שתהיה לך קובייה גדולה של מתכת, בגודל של 22 מטר לכל כיוון. איזו משתי האפשרויות תניב ערך רב יותר?" שאלה טובה.

מטבע הזהב הראשון שהתגלה בעולם - מקורו בממלכת לידיה, אזור מזרח טורקיה של ימינו, שם הוא נוצר במאה השישית לפני הספירה. כלומר, הרעיון של שימוש בזהב כמטבע נולד לפני כ-2,700 שנהה.

במשך אלפי שנים שימשו שתי המתכות היקרות, זהב וכסף, כמטבע - כשהן ממלאות שלוש פונקציות בסיסיות. ראשית, הזהב והכסף שימשו יחידה למדידת ערך (unit of account) של סחורות או מוצרים שונים. באמצעות אותה יחידת ערך אחידה ומוסכמת, יכלו כל השחקנים בשוק לבטא את העדפותיהם, וכך להחליט במה להשקיע את זמנם, מרצם וכספם. פונקציה שנייה שמילאו הזהב והכסף הייתה אמצעי לתשלום והחלפה (mean of exchange), ופונקציה שלישית הייתה אמצעי לשמירת ערך (store of value), כמו במקרה של חיסכון או השקעה. 

בשנת 1914 איבד הזהב את מעמדו כיחידה למדידת ערך, ובשנת 1933 איבד גם את מעמדו כאמצעי לתשלום והחלפה. בשנת 1945, לטענתם של באפט ואחרים, איבד הזהב את המשלט האחרון ואת מעמדו כאמצעי לשמירת ערך. ואז - כל שנותר מהזהב, כפי שנטען לא אחת בתקשורת העולמית (למשל, בכתבה של CNN), הוא "כלי לאנשים רואי שחורות ומעורערים בנפשם".

האמנם כך? נבחן כמה עובדות היסטוריות. ב-1971 הזהב שוחרר מהמחיר המלאכותי של 35 דולר לאונקיה, שנקבע לו אחרי מלחמת העולם השנייה בהסכמי ברטון וודס. בעקבות זאת, בתוך כשמונה שנים הגיע מחירו לכמעט 800 דולר לאונקיה - עלייה של פי 22. מחיר הזהב כיום, בסביבות 1,275 דולר לאונקיה, משקף עלייה של פי 36 מאז 1971. זאת, לעומת עלייה של פי 26 במדדי המניות המובילים, דאו ג'ונס ו-S&P 500.

גם מדידה של פרק זמן קצר יותר תיתן תוצאות דומות. למי שהשקיע 10,000 דולר בינואר 2000 במדדים המובילים, יהיו כיום כ-19 אלף דולר. לעומת זאת, אותו הסכום שהושקע בזהב יהיה שווה כיום כ-45 אלף דולר. כך, מבחינת שמירה על ערך, "קוביית המתכת" של באפט סיפקה במאה ה-21 פי שניים ויותר מכל תזרים המזומנים, הפירות והערך שייצרו עשר חברות ענקיות כמו אקסון-מובייל. מוזר אולי, אבל זאת עובדה. 

מה קרה לשווי של 10,000 דולר ביולי האחרון

הזהב - שריד מהתקופה הברברית

בהסכמים שהתקבלו לאחר ביטול הסכם ברטון וודס, נקבע כי כל המדינות החברות בקרן המטבע הבינלאומית יוכלו לקבוע בעצמן את שערי החליפין של מטבעותיהן, וגם יוכלו כרצונן להצמידם לכל מטבע אחר. ואולם, הצמדת שער המטבע לזהב נאסרה כליל. מכאן ניתן להבין כי ימי הזהב חלפו מן העולם המוניטרי, והזהב נותר רק כשריד מתקופה הברברית, כפי שכינהו פעם הכלכלן האגדי ג'ון מיינרד קיינס.

עם זאת, לא רק שחלק גדול מהזהב בעולם מוחזק כיום על ידי הבנקים המרכזיים - אלא אפילו קרן המטבע הבינלאומית עצמה מחזיקה בכ-90 מיליון אונקיות זהב. יתר על כן, מאז 2008 הבנקים המרכזיים בעולם הוסיפו יותר מ-2,800 טון זהב לרזרבה שלהם. הובילו את התהליך הבנקים המרכזיים של סין ורוסיה, ששילשו בפרק זמן זה את רזרבות הזהב שלהם. ב-2017 הבנק המרכזי של גרמניה האיץ את תהליך החזרת רזרבות הזהב שלו חזרה לגרמניה ממקום אחסונן בתקופת שיא "המלחמה הקרה", בניו יורק ובפריז.

ברור, אם כן, כי גם משקיעים וגם בנקים המרכזיים רואים בזהב הרבה יותר ממה שמתנגדיו הקולניים מוכנים להודות. כלומר, האמון בשיטה המוניטרית, המבוססת על כסף "פיאט", ובמרכזו הדולר כמטבע הרזרבה הבינלאומי, אינו כה מוחלט, כפי שניתן לחשוב. האם עובדה זו גם מייצרת הזדמנות עבור המטבעות הקריפטוגרפיים המובילים, ובראשם הביטקוין?

הביטקוין - הכסף של הצעירים

סקר שערכה חברת לנד.אי.די.יו האמריקאית לפני כחודשיים, מצא כי הביטקוין פופולרי הרבה יותר בקרב צעירים מתחת לגיל 34 מאשר בקבוצות הגיל המבוגרות יותר. כמעט 40% מהנשאלים בקבוצת הגיל 25-34 אמרו שבכוונתם להשקיע בביטקוין. כהשוואה, רק 5% בקבוצת הגיל שמעל 55 גילו עניין כלשהו בביטקוין.

בדוח שפרסם בנק ההשקעות גולדמן זאקס באוקטובר האחרון, תחת הכותרת "פחד ועושר", השוו הכותבים בין הזהב והביטקוין ככלים להגנת ההון בעת משבר פיננסי. הם בחנו את שני הכלים בארבעה מישורים - שרידות, ניידות, ערך פנימי ומדידת ערך - והגיעו למסקנה ש"זהב מנצח את הביטקוין".

אבל לא כולם יסכימו עם גולדמן זאקס. האנליסט תומאס לי מחברת המחקר האמריקאית Fundstrat הצביעה באחרונה על ההבדל, כשאמר: "שוק של 9 טריליון דולר זהב היה כלי לשמירת ערך (store of value) של העבר. אבל הדור הבא של אנשים צעירים (שלא גדלו על הזהב) רואים בביטקוין שומר ערך של העתיד - ואם הביטקוין יכבוש רק 5% משוק הזהב, הוא יהיה שווה לפחות 25 אלף דולר ליחידה". אחת הסיבות לעלייה של מחיר הביטקוין, הסביר לי, היא העובדה שהביקוש לביטקוין "אוכל" חלק מהביקוש לזהב. "לפי המודלים שלנו, מחיר הביטקוין יכול לנוע בין 20 אלף דולר ל-55 אלף דולר עד לשנת 2022", הוסיף. בינתיים, שווי הביטקוין נכון לשעות הבוקר היום הגיע ל-7,150 דולר ליחידה.

בובי לי, מנכ"ל ומייסד BTCC - אחת משלוש זירות המסחר בביטקוין הגדולות בסין - אמר באחרונה כי "העולם מתחיל להרגיש שביטקוין, ממש כמו זהב, הוא כלי גידור טוב כנגד השיטה המוניטרית הנוכחית של כסף פיאט, המיוצר על ידי הממשלות, ממש כמו נקודות של חברי מועדון בחברות תעופה. כמו הזהב, המטבעות הקריפטוגרפיים אינם נשלטים על ידי הבנקים המרכזיים, ומכאן כוחם".

סך השווי כל הנכסים הפיננסיים בעולם מגיע כיום לכ-300 טריליון דולר. אם המטבעות הקריפטוגרפיים יקבלו מעמד של נכס פיננסי לגיטימי בשוק ההון, הקצאה של 0.5% בלבד מהנכסים האלה תשווה ל-1.5 טריליון דולר - בערך פי 10 משוויו של כלל שוק המטבעות הקריפטוגרפיים כיום, ופי 12.5 משווי השוק של הביטקוין לבדו. לא קשה לנחש מה יקרה למחיר הביטקוין במקרה כזה.

בשנת 2017 עברו המטבעות הקריפטוגרפיים מהפך תודעתי, ועם עליית הערך והחשיפה של הטכנולוגיה והאפשרויות שמאחוריה, גם שחקנים מוסדיים כמו חברת ההשקעות הבינלאומית פידלטי מתחילים לבחון את התחום מקרוב ולעשות צעדים ראשונים של כניסה אליו.

מאחורי הזהב עומדות 7,000 שנים של היסטוריה ואמון, ואילו מאחורי הביטקוין בקושי שמונה שנים. מצד שני, השינויים הטכנולוגיים המהירים ב-25 השנים האחרונות, שינו כל כך הרבה וכל כך מהר את הדרך שבה אנו פועלים, חושבים ומתקשרים. האם המטבעות הדיגיטליים יחוללו את השינוי הגדול הבא? האם בתוך 20 שנה נראה את הביטקוין כובש מעמד יציב כ"זהב דיגיטלי", שמחליף את הזהב האמיתי או אפילו רק מקביל אליו במעמדו? לפחות לעת עתה, נראה כי המהמרים על מגמה זו הניבו רווחים נאים.

■ הכותב הוא עורך דין, מנהל קרן השקעות במטבעות קריפטוגרפיים ומחבר הספר "A brief history of money". 

----------

מאמר ראשון בסדרה - הבלוקצ'יין יעשה לבנקים את מה שחולל האינטרנט לדפוס?
מאמר שני בסדרה
- המהפכה שמטרידה את מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב
מאמר שלישי בסדרה
- חוכמת האת'ריום - הדור הבא של החוזים החכמים
מאמר חמישי בסדרה - הקשר בין החוב של טבע, שר האוצר האמריקאי והביטקוין
מאמר שישי בסדרה
- מה הוביל את הביטקוין ל-10,000 דולר בתוך פחות מ-9 שנים?
מאמר שביעי בסדרה
- בועת האשראי - התקווה של המטבעות הדיגיטליים
מאמר שמיני בסדרה
- הטכנולוגיה שעומדת מאחורי הביטקוין רק בתחילת דרכה

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"