גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יום הולדת לדונלד טראמפ - נא לא להביא מתנות | פרשנות

הנשיא עדיין תובע את זרי הדפנה של ניצחונו הסנסציוני  - אבל הדפנות נבלו ■ הסתירה בין דפוסי ההצבעה למצב הכלכלי מגלה כי האמריקאים אינם מצביעים לטובת פנקס הצ'קים שלהם ■ פרשנות

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

"אני אהיה הנשיא הנשיאותי ביותר מאז ומעולם, חוץ מאשר אייב לינקולן", פיטפט דונלד טראמפ במהלך מערכת הבחירות. הוא עורר ספקות באשר הלך אם יוכל להתרומם אל המעלה המלכותית, המתחייבת מכהונת הנשיא.

ניסיון ההרגעה כשלעצמו היה מגוחך עד כדי קומיות, לפחות בהתחשב בהרכב הרשימה של 44 הנשיאים שקדמו לו (בעצם 43, כי אחד מהם כיהן שתי כהונות לא רצופות, ונספר פעמיים). יותר נשיאותי מג'פרסון? ממדיסון? מאדמס האב והבן? מג'קסון? משני הרוזוולטים? מאייזנהאור? מקנדי? מרייגן? נו, באמת, אפילו מקום מס' 12 ברשימת הנשיאים "הנשיאותיים" היה מכבד את בעליו.

מה זו בכלל "נשיאותיות"? התשובה באמריקה אינה פשוטה. בארצות שבהן הנשיא הוא רק ראש מדינה סמלי, ברור למדי שהוא צריך להיות מורם מעם, על-מפלגתי; להציע לעם אהבה אבהית, או אמהית; לגזור הרבה סרטים, להשתתף בהרבה טקסים; להטיל את הרכבת הממשלה על המנצח בבחירות לפרלמנט, ולחתום באופן נומינלי על כל חוק המוגש לו.

הוא צריך ויכול להיות פופולרי, מפני שכל מהותו היא התרחקות מפני מחלוקת. הנשיא הטקסי הוא תחליף רפובליקאי למלך חסר סמכויות.

כמובן, לא בארה"ב, מדינה שבה כהונתו של הנשיא נוצרה כתחליף רפובליקאי למלך בעל סמכויות. הנשיא אינו יכול להישאר "מעל הפוליטיקה", מפני שהוא לא רק ראש מדינתו, אלא גם ראש ממשלתו ומנהיג מפלגתו. הוא שקוע בפוליטיקה עד צוואר. משימתו הלא פשוטה היא להיות בתוך הפוליטיקה מבלי להזדהם בה.

היעד הזה היה מלכתחילה מחוץ להשג ידו של טראמפ: איש ללא מעצורים ועכבות, המוכרח להשמיע תמיד וללא תנאי את המלה האחרונה; איש הרגיל כל כך לבלבל את יריביו ואת מתחריו, עד שאין הוא מבחין, כי רעש הרקע שלו שומט את הקרקע גם מתחת לרגליהם של בעלי בריתו.

טראמפ התייצב הבוקר בפני האסיפה הלאומית (פרלמנט) של דרום קוריאה, כדי לדבר על המשבר הבינלאומי המסוכן ביותר של זמננו. הוא הביא אתו את "שלוש נושאות המטוסים הגדולות ביותר בעולם", הוא הזכיר לשומעיו, שלא תמיד ידעו מה לעשות בבומבסטיות של הכרזותיו, והעדיפו רוב הזמן "לשבת על ידיהם", כפי שאומרים באנגלית מדוברת.

הוא נשא נאום חשוב, חזק ואפקטיבי. הוא הזכיר לשומעיו על פני חמש יבשות את ההבדל בין דמוקרטיה קפיטליסטית, לא מושלמת כאשר תהיה, לבין מדינת קסרקטין טוטליטרית. הוא הזכיר, כי בהגיחן מעיי החורבות של מלחמת קוריאה, כמעט לפני 65 שנה, שתי הקוריאות היו פחות או יותר עניות במידה שווה. עכשיו, הדרום עשיר מן הצפון פי 40. הוא מעורר הערצה במקום פחד.

ארה"ב מתנסה במשהו מעין נס

טראמפ גם הזכיר כי היום, 8 בנובמבר, מלאה שנה לניצחון הבחירות שלו, ולפיכך יש לו סיבה למסיבה. לאחר שמנה את השגיה המופלאים (באמת) של דרום קוריאה, הוא הכריז: "ארה"ב עצמה מתנסה עכשיו במשהו מעין נס. הבורסה שלנו עומדת עכשיו בשיא של כל הזמנים. האבטלה היא הנמוכה ביותר זה 17 שנה. אנחנו מביסים את דאעש. אנחנו מחזקים את מערכת המשפט שלנו, כולל מינוי של שופט מבריק לבית המשפט העליון, וכו' וכו' וכו'".

זה היה חיווי טראמפי אופייני. הוא מתקשה להבדיל בין פוליטיקה פנימית למדיניות חוץ. "שופט עליון מבריק", שהוא מינה בשבוע השני של נשיאותו, שימח מאוד את הימין השמרני בארה"ב, אבל קצת קשה לחשוב אותו ל"מעין נס". העובדה שהנשיא מזכיר אותו, ועוד בנאום בפני פרלמנט זר, היא תזכורת על מיעוט השגיו. בתשעת חודשי נשיאותו הראשונים, הקונגרס, שבו יש רוב למפלגתו, לא אימץ אף חקיקה חשובה אחת.

לא אוהבים, לא מצביעים

דקות אחדות לפני שפתח את נאומו בסיאול, טראמפ קיבל את החדשות מווירג'יניה. המדינה הדרומית הזו, השוכנת לצד וושינגטון, הנחילה תבוסה ברורה לנשיא ולמפלגה הרפובליקאית. היא העדיפה דמוקרט לכהונת המושל בהפרש של 8.6%. עצם ניצחונו של הדמוקרט לא היה הפתעה. אבל הפרש ניצחונו הפתיע בהחלט. הסקרים, לשם שינוי, המעיטו מכוח הדמוקרטים, ולא הביאו בחשבון את היקף האיבה לטראמפ.

כצפוי, דמוקרט ניצח גם בבחירות למושל בניו-ג'רזי. חשיבות הבחירות למושלים היא ברוחב המדגם. בווירג'יניה מתגוררים קצת יותר משמונה מיליון בני אדם, בניו-ג'רזי - כמעט 9 מיליון. יחד הן מספקות את המבחן האלקטורלי הגדול ביותר של טראמפ מאז תחילת נשיאותו.

הבחירות האלה, בייחוד בווירג'יניה, מספקות ראיה ראשונה לקשר בין הפופולריות הנמוכה של הנשיא לבין דפוסי ההצבעה. סקרי דעת הקהל של הימים האחרונים לא החמיאו לנשיא. שיעור האמריקאים הסומכים את ידיהם על התנהלותו נע בין 36% (בסקר של סי.אן.אן) ל-39% (בסקר של גאלופ). זה השיעור הנמוך ביותר של נשיא כלשהו בשלב הזה של כהונתו.

בשלב הזה, כמובן, לסקרים יש ערך מוגבל. הנשיא לא יעמוד לבחירה חוזרת אלא בסתיו 2020, ושלוש שנים מזמנות הרבה הזדמנויות לנשיאים כושלים. רונלד רייגן רשם 35% פופולריות בינואר 1983, בתחילת השנה השלישית של נשיאותו. בנובמבר 1984 הוא חזר ונבחר בתמיכה של כמעט 59% מן המצביעים, עם יותר קולות בחבר האלקטורים מכל נשיא לפניו או אחריו. באוקטובר 2011 ברק אובמה רשם 38%, אבל התאושש וחזר ונבחר - אם גם ברוב קטן - שנה אחת אחר כך.

אבטלה, ריבית, אינפלציה, בורסה

הנה הבדל חשוב אחד בין רונלד רייגן לדונלד טראמפ (יש הרבה הבדלים, כולל פקטור החביבות): רייגן סבל מגירעון בפופולריות מפני שהמצב הכלכלי היה קשה, עם אבטלה גבוהה מאוד (כמעט 11% בסוף 1982), עם שערי ריבית גבוהים במידה היסטורית (20% ב-1982). מאותו זמן ואילך המצב השתפר בדילוגים מהירים, ורייגן בא על שכרו.

טראמפ סובל מפופולריות נמוכה מאוד בשעה שהמצב הכלכלי טוב, אפילו טוב מאוד במובנים מסוימים. האבטלה עומדת על 4.1%, שערי הריבית סמוכים לאפס, האינפלציה סמוכה לאפס, הבורסה גואה, מדד אמון הצרכן קובע שיאים חדשים. הנשיא מצייץ בגאווה: "מקומות עבודה! מקומות עבודה! מקומות עבודה!".

באוצר הקלישאות של הפוליטיקה האמריקאית אנחנו מוצאים את החיוויים "זו הכלכלה, טמבל", או "האמריקאים מצביעים לטובת פנקס הצ'קים שלהם". ובכן? אם זו הכלכלה, ואם זה פנקס הצ'קים, מדוע זה האגודל הקולקטיבית מתארכת כלפי מטה? מדוע מועמד דמוקרטי מעוט כריזמה נחל אתמול את הניצחון הגדול ביותר זה 32 שנה של איזשהו מועמד של מפלגתו בווירג'יניה?

ומדוע התמיכה בנשיא מתכרסמת במקצת אפילו באותם אזורים, שתמיכתם בו לפני שנה הכריעה את הכף? על פי סקר משותף ל"וול סטריט ג'ורנל" ולרשת אן.בי.סי, 50% מן המצביעים ב"אזורי טראמפ" רואים את התנהלותו בעין רעה. 48% סומכים את ידיהם. אמנם אין מקום לדבר על התמוטטות התמיכה, אבל מוטב לזכור מה קטן היה הפרש ניצחונו של טראמפ בשלוש המדינות במערב התיכון, שבהן הוכרעה הכף.

האבטלה בארהב ממשיכה לרדת

המחיר של חוסר היכולת להתרכז

מה קורה אפוא לנשיא הזה, שמצבו כמעט סותר את חוקי הפיזיקה של הפוליטיקה?

במלה אחת: משמעת. הנשיא משלם את המחיר על חוסר יכולתו להתרכז. ילד בבית הספר היה מקבל ריטאלין.

חלק מהסחות הדעת היו אולי בלתי נמנעות. אבל רבות היו מעשה ידיו להתפאר. בהיעדר ריכוז הוא הפסיד בקרב הפוליטי הגדול ביותר שלו, על רפורמה של מערכת הבריאות. הוא מתקשה לפי שעה לגייס די תמיכה לרפורמות המס שלו. הוא אינו מסוגל לקבל תמיכה לתוכנית הסנסציונית לבנות "חומה" לאורך 5,500 ק"מ של הגבול עם מקסיקו.

אל התוכנית לחידוש התשתית בארה"ב הוא אפילו לא התקרב. הוא מעליב שותפים בכוח, הוא משפיל שותפים טבעיים; הוא משנה את דעתו חדשות לבקרים. הוא כמובן משלם מחיר על התארכות החקירה בעניין החשדות של קנוניה בין מטה הבחירות שלו למודיעין הצבאי הרוסי.

טראמפ טוען להשגים בתחום הסחר. הוא טוען כי הצליח להציל מקומות עבודה, שעמדו לעבור למקסיקו, או למזרח אסיה, או לדרום אסיה. יותר מכל נשיא לפניו הוא חושב את קידום המכירות של התעשייה האמריקאית לחלק בלתי נפרד של מסעותיו בחו"ל. השבוע הוא יצא מגדרו לקדם מכירות של מערכות נשק יקרות ליפן ולדרום קוריאה. זה משהו שלא ראינו דוגמתו אצל נשיא אמריקאי כלשהו לפניו.

מלחמת החורמה שהכריז הנשיא על סחר חופשי קנתה את לבם של הרבה מצביעים, אבל היא מתחילה לעורר התנגדות מאורגנת מצד התעשייה האמריקאית. היא מנוגדת לנטיותיה רבות השנים של המפלגה הרפובליקאית.

נוקטים טראמפיזם בלי טראמפ

הבחירות בווירג'יניה אתמול היו חשובות לרפובליקאים מפני שהן העמידו במבחן את יכולתם של רפובליקאים מתונים בקונגרס לשתף פעולה עם הנשיא מבלי להזדהות עם אישיותו ועם סגנונו, "טראמפיזם בלי טראמפ" בלשונו של סטיב באנון, יועץ בכיר לשעבר של הנשיא. וירג'יניה הפחיתה את רצינותו של הרעיון הזה.

טראמפ ניסה הבוקר לייחס את כישלונו של המועמד הרפובליקאי לחוסר נכונותו להזדהות אתו זיהוי מלא. אם הנשיא מאמין בזה, הוא בוודאי אחד היחידים במפלגתו. הבחירות בווירג'יניה גילו לרפובליקאים את ממדי הדילמה המעיקה עליהם זה שנה: קשה מאוד להיות מועמד רפובליקאי לאיזושהי כהונה נבחרת מבלי לתמוך בנשיא; אבל תמיכה בנשיא עלולה להיות לרועץ בבחירות הכלליות.

הבחירות בווירג'יניה הניבו לא רק מושל דמוקרטי, אלא גם סגן מושל ותובע כללי (הנבחרים שם באופן נפרד), ובאופן לא צפוי גם שורה של מושבים בבית הנבחרים של וירג'יניה, הנמצא בידי הרפובליקאים זו השנה ה-18. ערב הבחירות היו לרפובליקאים 66 מושבים מתוך מאה. בזמן כתיבת הרשימה הזו, הבוקר, הם איבדו 14, ועוד ארבעה היו תלויים על בלימה. איש בווירג'יניה לא ציפה לתוצאות כאלה. זה רעש אדמה. זה בדיוק רעש האדמה שהדמוקרטים מייחלים לו בנובמבר 2018, בבחירות לקונגרס. וירג'יניה מראה שהתפתחות כזאת היא לא בלתי אפשרית, וטראמפ הוא הסיבה העיקרית.

יהיה מעניין מאוד לראות באיזו מידה ישתנו עכשיו הגישות אצל הרפובליקאים. עד כה, ביקורת על הנשיא בתוך מפלגתו הייתה שקולה כנגד התאבדות פוליטית. שני סנאטורים ממבקרי טראמפ הודיעו בחודש שעבר, שהם לא ינסו לחזור ולהיבחר בשנה הבאה. הנשיא לגלג עליהם בארסיות אופיינית: אילו ניסו להתמודד, "הם לא היו נבחרים אפילו לתופסי כלבים". עכשיו מוכרחה להישאל השאלה איזו שיירה עוברת ואילו כלבים נובחים לעומתה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת