גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקזיט? עצמאות לקטלוניה? אל תהמרו על זה

בצל גלי בדלנות מעוררי דאגה, האיחוד האירופי חוגג 24 שנה להיווסדו ■ השגשוג שחווה מנהיגתו הכלכלית, גרמניה, וגם האופן שבו חברות האיחוד למדו לחיות יחד, מרמזים שהידיעות על מותו היו מוקדמות ■ אז במי כדאי להשקיע?

האיחוד האירופי / איור: shutterstock
האיחוד האירופי / איור: shutterstock

בתחילת החודש (1 בנובמבר) ציין העולם 24 שנים לכניסתה לתוקף של אמנת מאסטריכט - שהפכה את אירופה, יבשת שסבלה במשך מאות שנים מסכסוכים ומלחמות, לאיחוד האירופי. מאחורי האיחוד האירופי עומד אידיאל: שוק אחד חופשי, בלי מכסים, המאפשר תנועה חופשית - של סחורות, הון וכוח אדם, כאשר אזרח האיחוד האירופי יכול לעבוד בכל מדינה החברה באיחוד.

אבל לאידיליה יש גם צדדים פחות חיוביים, ובימים אלה אנו עדים לטלטלות שונות, אשר מעיבות על הגוש, החל מהברקזיט בבריטניה ועד הכרזת העצמאות של הקטלונים בספרד. אירועים אלה אמנם מחייבים התייחסות בכל הקשור להשקעה ביבשת, אך להערכתנו, לא פוגעים באטרקטיביות של אירופה למשקיעים.

רגע לפני שנרחיב, קצת היסטוריה. בעקבות האמנה, אשר נחתמה בפברואר 1992, נולד הבנק המרכזי האירופי, שהתחיל לקבוע מדיניות מוניטרית אחידה עבור מדינות היבשת החברות באיחוד. בהמשך, 11 מדינות אירופיות החליטו להשתמש במטבע אחיד, האירו, שנכנס לשימוש ב-1999. כיום, 28 מדינות חברות ב"גוש היורו", אך רק 19 משתמשות במטבע זה, ולמעשה ויתרו על היכולת לניהול עצמאי של המדיניות המוניטרית שלהן.

כאן גם טמון חיסרון עיקרי של הגוש האירופי. אם הכלי המרכזי של בנקים מרכזיים למלחמה במיתון הוא החלשת המטבע המקומי כדי לעודד את היצוא - הרי שמדינה החברה בגוש האירו, אינה יכולה לעשות זאת, ולעתים האירו חזק מדי עבור המדינות החלשות יותר באיחוד, לאור חוזקה ומרכזיותה של כלכלת גרמניה.

זו הסיבה שכלכלנים רבים האמינו שדינו של האיחוד האירופי להיכשל ברגע שיגיע המשבר הראשון. ואולם עד כה האיחוד הוכיח את עצמו, כאשר הביא דינמיקה של דיאלוג ליבשת המסוכסכת, ובעתות שלום, הכלכלה מקבלת הזדמנות לפריחה ושגשוג לאורך שנים רבות.

גרמניה לומדת לעזור לאחרים

האיחוד האירופי עמד למבחן מהותי ראשון משהגיעה שנת 2011, שהביאה עימה משבר חוב גדול. תשואת איגרות החוב הממשלתיות של איטליה זינקה ל-7%; של ספרד ל-5%; ושל יוון ל-25% - המגלמת פשיטת רגל. על רקע החששות מפירוק גוש האירו, נכנס לתמונה הבנק המרכזי, שנטל על עצמו את תפקיד "עושה השוק", המאזן את שוק איגרות החוב ביבשת. הבנק התערב בשוק באופן מסיבי, והצליח לגרום לאיגרות חוב לחזור להיסחר כאג"ח של הגוש האירופי, ולא רק כשל המדינות הנפרדות. בנוסף, הוא החליש מהותית את האירו, כמענה לצרכי החברות החלשות בגוש, ובניגוד לעמדת גרמניה. בהקשר לכך ראוי לציין את מריו דראגי, יו"ר הבנק המרכזי מאז נובמבר 2011, שהוביל מהפך במדיניות. הוא קשוב לצרכים של המדינות החלשות יותר באיחוד, והוא זה שהוביל את גרמניה להבנת משמעות מעמדה כמנהיגה הכלכלית של היבשת.

לגרמניה, אשר גוש האירו הביא לשגשוג כלכלי שלה, לקח זמן להתרגל לדומיננטיות שלה באירופה, וללמוד שעם הכוח הגדול באה גם אחריות, ושהשחקנים החזקים בגוש צריכים לסייע לחלשים מהם. אין זה פלא שלאחר מאות שנים של סכסוכים, עמי אירופה לא היו רגילים להגיש עזרה זה לזה; ומרגע שהוקם האיחוד, התחיל תהליך של לימוד, שבו ראשי המדינות "שיווקו" לאנשיהם את הרעיון שגרמניה, למשל, צריכה לעזור לאיטליה וספרד - כי כשהן יתחזקו, גם היא תרוויח מכך.

כיום כבר ברור שהחיסרון של מטבע משותף קיים, אך היתרון של שותפות עם גרמניה באיחוד האירופי עצום. החברות באיחוד משלמות ריבית נמוכה על איגרות החוב הממשלתיות, וגם אם כלכלתן נחלשת, הן עדיין יכולות להישען על שותפותיהן לאיחוד ולגייס חוב בריבית נמוכה מאוד.

האתגר של האיחוד בשנים הקרובות

כעת, כאמור, עומד האיחוד בפני שני אתגרים - הברקזיט והבדלנות הקטלונית. הברקזיט נובע מהחלטה של הציבור הבריטי, שכעס על כך שאזרחי הגוש יכולים להגיע למדינה ולעבוד בה. אם היציאה מהאיחוד אכן תמומש, נראה שהבריטים יתחרטו על הדייסה שבישלו. ניתן לומר שהם קבעו כי הם מעדיפים להיות כורי פחם בוויילס, מאשר הבנקאים של אירופה כולה. כך קרה שלונדון התנגדה לברקזיט - בעוד שתושבי הפריפריה הצביעו בעדו. פוליטיקאים מקומיים, ציניים וחסרי אחריות, נוטים להבטיח לתושבי הפריפריה הבטחות שווא כי מצבם ישתפר. בינתיים, השוק לא מתמחר את הברקזיט לאור חוסר האמונה שייצא לפועל בטווח הקרוב.

כשהיא נישאת על גלי הבדלנות באירופה, החליטה גם קטלוניה לממש פנטזיה ישנה על השתחררות מ"עולה" של ספרד, ויציאה לעצמאות. ואולם, למרות חוזקה הכלכלי, והרצון המובן ליהנות מהמסים הרבים שהיא משלמת לממשל המרכזי, להערכתנו, קטלוניה תתקשה לעמוד כמדינה נפרדת. גם המשקיעים אינם מעניקים סבירות רבה לאפשרות הפירוד, והשווקים לא מגלמים אותה.

להערכתנו, המדינות באיחוד צריכות ללמוד לחיות עם העובדה שמעת לעת יקום מנהיג מקומי שיוציא את האזרחים להרפתקה, תוך הבטחות על חופש ושחרור מ"כבלי" האיחוד האירופי - בלי לספר להם על החשבון שיוגש אחר כך. זהו אחד האתגרים שעתידים לעמוד לעתים קרובות לפתחו של האיחוד, ועליו ללמוד להתמודד עמם.

הבדלנות היא אמנם אתגר באירופה, אבל לרואי השחורות כדאי לזכור שאירופה נהנית מיתרונות רבים - אוכלוסייה איכותית ומשכילה, כוח כלכלי חזק וכלכלה המוכוונת בחלק הגדול אל פנים היבשת. יחד עם זאת, נדגיש כי מאחר שלהערכתנו, מנועי הצמיחה ארוכי-הטווח ביבשת מוטלים בספק, אנו מעדיפים לבחון השקעות בחברות גלובליות מוכרות שבסיסן באירופה, אך יש להן מנועי צמיחה מחוץ ליבשת, כמו ענקיות מוצרי הצריכה נסטלה ויוניליוור, לצד חברת התרופות באייר.

■ הכותב הוא מנהל השקעות חו"ל במור בית השקעות. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא