גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש כרוב, במובן החיובי: המדריך המלא לכרוב ממולא

אל תתנו למראה המושקע שלהם לבלבל אתכם: עלי כרוב ממולאים הם בסופו של דבר סיפור די פשוט ואפילו לא מאוד ארוך, ששכרו בצדו, ודאי שמבחינת הטעם, הרושם והתוצאה הסופית

מסעדת נורמן כרוב ממולא בזיתים ועלי ריג'לה / צילום: דיוויד לופטוס
מסעדת נורמן כרוב ממולא בזיתים ועלי ריג'לה / צילום: דיוויד לופטוס

אור גדול וחיוור בהק מן המקרר העירום במטבחי, כביום היוולדו במפעל. ריק מצמית, ועוד כשהשבת כבר מתדפקת בשער. אבוי. מיהרנו בשעות האור האחרונות של יום שישי - אני, האופניים ותיק הגב הגדול של הקניות - אל שדרת באסטות הירקות המקבילה לשוק הכרמל התל-אביבי, שוק עזה, שם המוכרים הולכים לביתם אחרונים.

כמתבקש מהזמן, ההיצע היה מוגבל ולא יפה באופן יוצא דופן, שלא לומר בכלל. הנחמה היחידה הייתה המחיר: את הקיטבג הכמעט-צבאי שלי מילאתי בפחות מ-20 שקלים - ועוד נותר לי עודף.

עם ירקות קצת כעורים אפשר לעשות הרבה דברים. סיר ממולאים של פלפלים ועגבניות, שאני מכין מדי שישי, הוא לא אחד מהם, וכך מצאתי את עצמי מגלגל עלי כרוב במקום.

הפעם האחרונה שהכנתי סיר ממולאים מכרוב הייתה די מזמן, ובניכר. את המתכון הפולני (גוואבקי קוראים לממולאים שלהם - "יונים קטנות" בתרגום חופשי) - שהחליט ללכת לאיבוד, החלפתי בגרסה ששילבה מה שיש בבית וכמה מתכונים (בהמשך) קלים. כמה קלים? הכול יחסי כמובן. אבל אל תתנו למראה המושקע שלהם לבלבל אתכם: בסופו של דבר, מדובר בסיפור די פשוט ואפילו לא מאוד ארוך (טיפים בהמשך) ששכרו בצדו, ודאי שמבחינת הרושם והתוצאה הסופית.

כרוב בגרסתו הממולאת הוא אחד המאכלים הפופולריים ביותר במטבחי הלבנט ומזרח אירופה. מנת כרוב ממולא בהשראת המטבח המקומי אפשר למצוא במסעדת "אלנה" של השף ברק אהרוני (הגלגול הים תיכוני והמצוין של מסעדתו שבמלון נורמן).

שמו בערבית של הירק, מלפוף, מתאר את זן הכרוב המשמש לגלגול ממולאים, בעל העלים הארוכים והמשיים יותר מאלו של הכרוב האירופי. "מתכון קאנוני במטבח השאמי (שאם - סוריה בערבית, וכן שמו של האזור הגיאוגרפי המתפרס על שטחי צפון ישראל וירדן, לבנון, דרום טורקיה וכמובן סוריה)", אומר מועין חלאבי, השף המוערך של רולא החיפאית, שמתמחה במטבח זה (הנמל 23, בעיר התחתית) ומאוד שווה ביקור, עם קשר ובלי.

"בשונה ממאכלים חגיגיים, הכרוב הממולא - הצמחוני והבשרי - הוא מאכל ביתי, כמעט יומיומי, שאני עצמי מכין בבית לבני המשפחה שלי, כמו שגם הוריי עשו עבורי", אומר חלאבי.

"בעונה זו של השנה, ניתן למצוא בבתים את המלפוף בל-זית, כרוב ממולא וטבעוני ברוטב שמן זית ועם הרבה מיץ לימון. ערבים נוצרים מהאזור מגישים אותו במהלך הלנט - 40 ימי הצום שלפני הפסחא שבהם נמנעים מאכילת בשר, והמהדרין נמנעים מאכילת בשר, ביצים וחלב גם ב-40 הימים שלפני חג המולד".

את ממולאיו מכין חלאבי מכרוב המלפוף, שאת עליו הוא פורס לרבעים וחולט קצרות, כמו בצרפת, במים מומלחים וברתיחה חזקה ("בישול לבן", בצרפתית - Blanchiment). "קל ונעים לעבוד עם עלי המלפוף העדינים. אין צורך לסגור כל ממולא היטב מהצדדים כמו עם עלי הגפן, והם מנפקים גלילים עדינים, שהכי טעים לאכול עם הרבה לימון, שמחמיא לניחוח העדין של השום, שממולאים מהסוג הזה מאוד אוהבים".

כרוב ממולא בגרסה הטורקית/ Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

כרוב ממולא ברוטב יין | מתכון של רועי ירושלמי 

מי שעוקב אחרי המתכונים שלי יודע שאיכשהו, כשמתבשלים תבשילים על הכיריים, תמיד נוסף אליהם בסופו של דבר קוניאק. אני מאוד אוהב את המתיקות ואת המורכבות שמוסיף תזקיק הענבים לאוכל בכלל ולרוטבי עגבניות בכלל. כאן חיזקתי בפורט.

כמה טיפים לפני שמתחילים: את הכרוב אני מאדה במיקרוגל - החיים קצרים מכדי להקפיד על כל מיני תהליכים שהוא מיטיב לבצע ובקלות. לגרסה צמחונית מחליפים את הבשר ב-1/4 כוס אורז ועוד 1/4 כוס בורגול דק.

חומרים: ראש כרוב

למילוי:

300-250 גרם בשר טחון טחינה כפולה
1/2 כוס אורז עגול
1/2 כוס בורגול
1 בצל מגורר
1 עגבנייה גדולה מגוררת
1/4 כוס שמן זית
1 כפית מחוקה פתיתי פלפל צ'ילי או פלפל מעושן טורקי (איסוט) - לא חובה
פלפל שחור ומלח בנדיבות (בשל האורז שסופח את טעמו)

לרוטב:

1/3 כוס שמן זית
1/4 כוס קוניאק ו/או פורט
1 כפית סוכר
1 עגבנייה קלופה ומרוסקת
מלח ופלפל

הכנה: מערבבים בקערה את הבורגול ואת כל מרכיבי המילוי. שומרים בצד 10 דקות לספיגת טעמים.

נפטרים מבסיס הכרוב שבחלקו התחתון, על-ידי יצירת חתך עגול מעגלי ובצורת קונוס עד לעומק של 4-3 ס"מ. מעבירים את הכרוב למיקרוגל ומאדים במשך 15 דקות או עד לריכוך.

מסירים עלה-עלה בזהירות ומסדרים בצלחת גדולה. משטחים את העלים בעזרת היד בעודם חמים ומניחים להתקרר.

את העלים השטוחים והגדולים שומרים לגלגול ואת אלו המסולסלים יותר שמתחבאים בלבו של הכרוב - מסדרים בתחתית סיר גדול (כזה שאפשר גם להכניס לתנור).

מסדרים כף מהמילוי במרכזו של בסיס העלה (אם העורק בולט מדי - מקצרים אותו לאורך, כך שיתקבל עלה בגובה אחיד), סוגרים את קצות הקצוות האנכיים פנימה ומגלגלים מהבסיס לקצה. מעבירים לסיר. חוזרים על הפעולה עם שאר הממולאים. מסדרים בצפיפות בסיר, רצוי באופן מעגלי, כשקצה הממולא נוגע בדפנות הסיר. מכסים בעלי כרוב ומעליהם מסדרים שכבה נוספת.

ממיסים את הסוכר במעט מים חמים. יוצקים לסיר יחד עם מרכיבי הרוטב ומוסיפים מים עד לכיסוי פני השכבה העליונה של הממולאים. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על להבה בינונית במשך 50 דקות. מעבירים את הסיר בעודו מכוסה, לתנור שחומם מראש לחום של 220 מעלות ל-10 דקות.

מכבים את התנור ומניחים לממולאים המכוסים להתגבש בחום ובטעמי הרוטב במשך 20 דקות. מגישים פושר או חם בתוספת שמן זית או יוגורט.

כרוב ממולא בגרסה הפולנית ברוטב פטריות/ Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

כרוב בל זית - כרוב ממולא וטבעוני | מתכון של מועין חלאבי ממסעדת רולא

חומרים:

1 כרוב ערבי (מלפוף) וגדול, ללא הליבה (ראו תיאור במתכון הקודם) וחצוי הן לאורך והן לרוחב כך שמתקבלים רבעים.
2 כוסות אורז עגול, שטוף ומסונן
2 עגבניות בשלות ובינוניות
1 כוס עלי נענע, מופרדים מהגבעול וקצוצים דק
1 כוס עלי פטרוזיליה, מופרדים מהגבעול וקצוצים דק
1 בצל מגורד או קצוץ דק
1 כף שטוחה מלח
1 כפית גדושה בהרט מקומי, שמתבסס על ג'ינג'ר טחון, הל וקינמון
קורט אגוז מוסקט (אם אין בבהרט)
פלפל לבן - לפי הטעם
1/2 כוס שמן זית
1/4 כוס מיץ לימון סחוט טרי
2 כפות רכז רימונים - לא חובה

לרוטב:

4-3 עגבניות פרוסות לפרוסות בעובי 1 ס"מ
1 תפוח אדמה, קלוף ופרוס לרוחב לפרוסות דקות
6-5 שיני שום
2 כפות רכז רימונים
1 כף נענע מיובשת
מלח ופלפל
מיץ מלימון אחד

הכנה:

מכינים את המלית: מעבירים את האורז לקערה ויוצקים מים חמימים. מניחים לאורז לעמוד בהם במשך חצי שעה. מסננים היטב ומערבבים עם שאר מרכיבי המילוי.

מביאים לרתיחה סיר גדול של מים מומלחים. מבשלים את רבעי הכרוב ברתיחה חזקה במשך 5-3 דקות עד שהעלים מתרככים קלות. מעבירים למי קרח ומסננים.

מסדרים כף לא מלאה של מלית בחלקו הרחב של כל עלה ומגלגלים, לא באופן הדוק מדי. מסדרים בסיר גדול שכבה של פרוסות תפוחי אדמה ומעליהם מסדרים את העלים (כשהחלק עם קצה העלה המגולגל בחלקם התחתון). מסדרים בסיר במעגל פנימי ובמעגל חיצוני, ומפזרים מעל 2 שיני שום ושכבה של עגבניות פרוסות.

יוצרים שכבה נוספת באותו אופן, ומסדרים גם מעליה שכבת עגבניות ושיני שום שלמות.

יוצקים מים עד לכיסוי מלא בגובה 1 ס"מ מעל. מפזרים נענע, יוצקים רכז רימונים ומביאים לרתיחה. מסדרים צלחת מעל השכבה העליונה שנותנת כובד לממולאים ושומרת על צורתם, ומכסים את הסיר במכסה (כשהצלחת בתוך הסיר).

מבשלים על להבה בינונית במשך 45 דקות. מכבים את הלהבה, מסירים את הצלחת ויוצקים מיץ לימון. מכסים ומניחים לממולאים להתגבש במשך חצי שעה נוספת ועד להתקררות. מעבירים למקרר אם לא אוכלים מיד.

הגשה: מסדרים על הצלחת את פרוסות העגבניות שהתבשלו עם הממולאים ומעליהן את הממולאים עצמם. יוצקים מעל שמן זית ובמידת הרצון מיץ לימון. מגישים פושר או קר.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות