גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מושמצים לשווא

בניגוד לביקורת של שקד: בתי הדין לעבודה - היעילים ביותר

בתי הדין לעבודה נמצאים לאחרונה במוקד תשומת הלב הציבורית. הסכסוך בין עובדת מעון רה"מ, שירה רבן, לבין אשת רה"מ, שרה נתניהו, שנדון בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים; הסכסוך הקיבוצי בחברת החשמל שנדון בבית הדין האזורי בחיפה; דיונים עקרוניים בענייני עבודה שנדונים בבית הדין הארצי לעבודה - כל אלה זוכים לסיקור תקשורתי נרחב ולעניין. וכך, בפסקי דינם ובהחלטותיהם מעצבים בתי הדין לעבודה את יחסי העבודה בארץ.

לבתי הדין לעבודה, במידה מסוימת לפחות של צדק, יש דימוי ככאלה שעומדים לצד העובדים ופחות לצד המעסיקים. סקר שפורסם ב"גלובס" ביולי האחרון העלה כי 75.5% מתביעות העובדים שהוגשו לבתי הדין לעבודה ברחבי הארץ בשנת 2016 התקבלו באופן מלא או חלקי.

בראיון שנתנה לאחרונה ל"גלובס", ביקרה שרת המשפטים, איילת שקד, את בתי הדין לעבודה ואמרה, בין היתר, כי בבתי הדין לעבודה ההליכים מתמשכים זמן רב מדי. "כשאספנו נתונים ממערכת המשפט, ראינו שהמצב מבחינת העומס הולך ומשתפר ברוב בתי המשפט, אבל לא בבתי הדין לעבודה. המצב שם לא טוב. יש גם סחבת וגם הרבה טענות כלפי בתי הדין לעבודה", אמרה שקד.

השבוע פרסמה הנהלת בתי המשפט את הדוח השנתי על פעילות בתי המשפט ברחבי הארץ. הדוח מאפשר להשוות את טענותיה של שרת המשפטים אל מול הסטטיסטיקות המעודכנות. מהדוח עולה כי בניגוד לדבריה של שקד - שלפיהם "המצב מבחינת העומס הולך ומשתפר ברוב בתי המשפט" - הרי ש-2016 הייתה השנה הגרועה ביותר ביעילותה של מערכת בתי המשפט מאז שהיא החלה לפרסם את הדוחות השנתיים שלה לפני 12 שנה. כמו כן, עולה מהדוח כי דווקא בבתי הדין לעבודה המצב מבחינת העומס ויעילות העבודה הוא באופן יחסי טוב. 

פעילות בתי המשפט ב-2016

המחוזי העמוס ביותר: בלוד

לפי הדוח, בעוד שמספר התיקים שנפתחו במערכת המשפט כולה ב-2016 עלה ב-6.4%, מספר התיקים שנסגרו עלה ב-1% בלבד. התוצאה היא שמלאי התיקים הכללי גדל ב-2.1%. לפי דוח הרשות השופטת, ב-2016 נפתחו כ-811 אלף תיקים בבתי המשפט ברחבי הארץ ונסגרו (הגיעו לסיום בפשרה, פסק דין, מחיקה, או דחייה) כ-793 אלף תיקים (מדובר בשיעור סגירה של 97.9%). המלאי הכללי של התיקים נכון לסוף 2016 עומד על כ-460 אלף תיקים.

הדוח מעלה כי המצב הגרוע ביותר ב-2016 מבחינת הפער בין כמות התיקים שנפתחו לכמות התיקים שנסגרו הוא בבתי המשפט המחוזיים. בעוד שב-2015 עמד שיעור סגירת התיקים במחוזיים על 87.6%, ב-2016 שיעור הסגירה עמד על 82.3%.

בית המשפט המחוזי שנחשב לגדול ולעמוס בארץ הוא המחוזי בתל-אביב, אבל לפי הדוח, ב-2016 בית המשפט המחוזי שבו נפתח מספר התיקים הגדול ביותר היה בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, שבו נפתחו כ-14.6 אלף תיקים. זאת, לעומת המחוזי בתל-אביב, שבו נפתחו כ-13.2 אלף תיקים.

בבתי משפט השלום המצב רע פחות ואף סביר. לפי הדוח, בתי המשפט השלום העמוסים מאוד בעבודה, כמעט שהצליחו אשתקד להגיע לאיזון בין כמות תיקים שנסגרו לכמות תיקים שנפתחו. שיעור סגירת התיקים בבתי משפט השלום עומד על 99.2%. למרות האופטימיות המסוימת, גם כאן מדובר עדיין בנתון שלילי (יותר תיקים נפתחו מנסגרו). בסך-הכול בבתי משפט השלום במחוז תל-אביב נפתחו אשתקד כ-148 אלף תיקים, ובבתי משפט השלום במחוז המרכז נפתחו כ-153 אלף תיקים.

אגב, למי מבין המשפטנים שחולם יום אחד לפנות לשיפוט, כדאי אולי לחשוב שוב. לפי הדוח, ב-2016 קיבל כל שופט של בית משפט שלום בממוצע 1,550 תיקים חדשים. (חלק מהתיקים, למשל תיקי תעבורה ומעצרים, ניתן ולפעמים גם צריך לסיים באותו יום שבו הם מוגשים).

הסיבה המרכזית לעלייה הכללית בעומס במערכת המשפט בשנת 2016 היא, אם כן, כמות התביעות וההליכים המשפטיים האחרים שנפתחים בכל יום. אמנם השרה שקד ונשיאת בית המשפט העליון בדימוס, מרים נאור, הצליחו למנות שופטים רבים בשנתיים האחרונות במאמץ ראוי לצמצם את העומס - הן הובילו בחירה של ארבעה שופטים לבית המשפט העליון, ומינו עוד 220 שופטים ושופטות לערכאות השונות - אבל בזמן הזה, נכנסו לעבודה במערכת המשפט עוד אלפי עורכי דין, לא פחות. השיטפון הנמשך בכמות עורכי הדין בארץ מגביר את מבול התיקים שנפתחים בבתי המשפט, שכן כל עורך דין חדש מייצר בעצמו תיקים, והפער בין כמות התיקים שנפתחים לאלה שנסגרים רק הולך וגדל.

שיעור סגירת תיקים חיובי

וכעת אנחנו מגיעים לבתי הדין האזוריים לעבודה - בתי הדין ששרת המשפטים טענה בראיון ל"גלובס" שהמצב בהם הוא הגרוע ביותר במערכת. לפי נתוני דוח הנהלת בתי המשפט, ב-2016 נפתחו כ-57.8 אלף תיקים - עלייה של 6% לעומת 2015. אולם, שיעור סגירת התיקים ב-2016 עמד על 100.6%.

כלומר לפי הדוח, בתי הדין לעבודה הם הערכאה היחידה ששמרה בשנת 2016 על שיעור חיובי של סגירת תיקים. רק במערכת בתי הדין לעבודה נסגרו ב-2016 יותר תיקים מאשר נפתחו. זאת, הפוך מטענתה של שרת המשפטים כי המצב מבחינת העומס הולך ומשתפר ברוב בתי המשפט, אבל לא בבתי הדין לעבודה. נציין לטובתה של שקד כי היא אמרה את הדברים ל"גלובס" לפני פרסום הדוח, כך שייתכן שהיא לא הייתה חשופה לנתונים המעודכנים בעת שמתחה ביקורת על מערכת בתי הדין לעבודה.

נציין בנוסף, כי שיעור סגירת התיקים בבתי הדין לעבודה ב-2016 הוא אמנם טוב בהשוואה לשאר בתי המשפט, אבל כאשר מביטים על נתוני 2015 רואים כי אשתקד נרשמה למעשה ירידה בשיעור סגירת התיקים בבתי הדין לעבודה - ב-2015 עמד שיעור סגירת התיקים בבתי הדין לעבודה על 102.4%. (לעומת 100.6% ב-2016).

עוד עולה מהדוח כי בית הדין האזורי לעבודה העמוס ביותר ב-2016, אך גם היעיל ביותר בעבודתו, הוא בית הדין בתל-אביב. שיעור סגירת התיקים בבי"ד זה עמד אשתקד על 105.2% (כ-26.4 אלף תיקים נפתחו, לעומת כ-27.8 אלף תיקים שנסגרו). גם בית הדין האזור לעבודה בירושלים רשם שיעור חיובי של סגירת תיקים העומד על 104.6% (6,530 תיקים נפתחו לעומת 6,828 תיקים שנסגרו).

ביתר בתי הדין לעבודה נרשם אשתקד שיעור שלילי של סגירת תיקים - כלומר נפתחו יותר תיקים משנסגרו. בבית הדין בנצרת, הושג כמעט איזון בין מספר התיקים שנפתחו לאלה שנסגרו - ושיעור הסגירה עמד על 99.9% (4,988 תיקים נפתחו לעומת 4,981 שנסגרו); בבית הדין בבאר-שבע שיעור הסגירה עמד על 93.6% (8,098 נפתחו לעומת 7,577 שנסגרו); ובבית הדין האזורי לעבודה בחיפה נרשם שיעור סגירה של 92.9% (9,076 תיקים נפתחו לעומת 7,086 שנסגרו).

בערכאה העליונה של בתי הדין לעבודה - בית הדין הארצי לעבודה - שיעור סגירת התיקים עמד על 94.5% - כאשר 2,724 תיקים נפתחו אשתקד, לעומת 2,574 שנסגרו. אגב, בערכאה השיפוטית העליונה במערכת בתי המשפט - בית המשפט העליון - נרשם שיעור סגירה של 93.4% - מספר התיקים שנפתחו בשנה שעברה בעליון עמד על 2,279 - זאת, לעומת 2,120 תיקים שנסגרו.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?