גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר הביטחון ליברמן: להגדיל תקציב הביטחון ב-4.8 מיליארד שקל

שר הביטחון זורק לפח את ההסכם מול האוצר ומנסה להחזיר את סנדרום הסחטנות ■ ליברמן בביקורת חריפה על האוצר: "'אין לנו כסף'. זאת התשובה שתמיד מקבלים ממשרד האוצר"

אביגדור ליברמן / צילום: תמר מצפי
אביגדור ליברמן / צילום: תמר מצפי

"יש שינוי מז'ורי ודרמטי שהוביל אותנו לבקש תוספת לתקציב הביטחון", אמר היום (ב') שר הביטחון, אביגדור ליברמן, בתדרוך מיוחד לכתבים צבאיים. היקף התוספת לתקציב הביטחון שמבקש ליברמן מהאוצר הוא 4.8 מיליארד שקל על פני תקופה של שלוש שנים, שבמהלכן מערכת הביטחון תגדיל את ההוצאה הביטחונית מצדה בעוד כמיליארד שקל שיושגו מהתייעלות.

לדברי ליברמן, הסכם כחלון-יעלון (הקרוי על שמם של שר האוצר, משה כחלון, ושר הביטחון לשעבר, משה יעלון, שחתמו עליו) מסוף 2015, שעליו מבוססת התוכנית הרב-שנתית של צה"ל המכונה "גדעון", יכול להיפתח לשינויים במקרה של "התפתחויות מז'וריות". לדעת ליברמן, שינויים אזוריים שחלו מאז חתימת הסכם כחלון-יעלון מאלצים היערכות חדשה בישראל. במרכז ההתפתחויות - הנוכחות הרוסית המאסיבית בסוריה "ששינתה את תמונת המצב", לדברי שר הביטחון. בנוסף הוא מציין כניסה של נשק חדש ומדויק לאזור, לחיזבאללה ולארגונים נוספים, והאצה דרמטית בתוכנית ההתחמשות האיראנית, תוך שימת דגש על המשך פיתוח של טילים בליסטיים.

לדברי ליברמן, בבואו לבקש ממשרד האוצר תוספת לתקציב הביטחון, שמבוסס על מתווה רב-שנתי מתוקף הסכם כחלון-יעלון הוא נענה: "'אין לנו כסף'. זאת התשובה שתמיד מקבלים ממשרד האוצר".

הוא הוסיף וסיפר כי באחרונה חיפש חדר לנפוש בו ולא מצא: "כל ה-3 מיליון תיירים שהגיעו השנה לישראל, וכל ההשקעות במשק הן תוצאה של ביטחון טוב והדיפת כל האיומים שמופנים כלפי ישראל מחוץ לגבולותיה".

בלשכתו של ליברמן אמרו היום כי במהלך תר"ש גדעון, שיצאה לדרך ב-2016, מערכת הביטחון הוציאה כ-1.8 מיליארד שקל על רכיבי ביטחון שלא נכללו בתוכנית התקציב עצמה. סכום זה כולל, בין השאר, את הקמת המכשול מסביב לרצועת עזה בהיקף שמוערך בכ-300 מיליון שקל והקמת גדר המערכת ביהודה ושומרון בסכום שהוערך בכ-270 מיליון שקל.

גורמים ביטחוניים בכירים אמרו היום על רקע דבריו של שר הביטחון, כי תר"ש גדעון, שעליה מבוססת כיום פעילות צה"ל, גובשה עוד טרם התפתחו האיומים החדשים שמחייבים היערכות חדשה מבחינת ישראל: "הסכם כחלון-יעלון לא התייחס לסוגיות שהתפתחו רק בשנה האחרונה, כמו הסכם הפיוס בין חמאס לרשות הפלסטינית, התבססות איראנית נרחבת בסוריה וכמובן כל שינוי אפשרי שאולי יעשה ואולי לא בהסכם הגרעין האיראני - ויחייב אותנו להתאמות למצב החדש בלי שום קשר לבקשה הנוכחית להגדלת תקציב הביטחון".

לדברי אחד הגורמים הביטחוניים: "תר"ש גדעון לא כולל אויב מדינתי - אבל אי אפשר להתעלם מאיראן. לחיזבאללה ולגי'האד האסלאמי שמקושרים אליו התרגלנו. אבל, יש כאן חפיפה עמוקה של איראן, שרוצה להיתפס כמעצמה אזורית חזקה. לא מעט אלופים שאמונים על בניין הכוח של צה"ל מעבירים לנו מסר ברור: הם רוצים יותר מהכול - ומהר כדי שיוכלו לענות בצורה טובה למגוון האיומים".

לדברי הגורם, "אנחנו פועלים בסוריה בצורה רציפה ויש בפעילויות האלה פוטנציאל להסלמה. אנו מנסים לעשות פעולות אקטיביות לעצב מציאות שתהיה מתחת לסף של מלחמה, אבל החיכוך עולה". בנוסף, הזהיר הגורם הבכיר גם מפני ארגון המדינה האסלאמית דעאש ואמר כי עוד מוקדם להספיד אותו: "דעאש אולי מחליף צורה, אבל הוא לא הובס. אולי נראה אותו יותר בסיני מאשר בסוריה, המרכיב האידיאולוגי שלו הוא מאד חזק".

באמצעות הגדלה תקציבית משמעותית על פני שלוש השנים הקרובות, מערכת הביטחון שואפת להתאים את סל הכלים שלה למפת האיומים העדכנית, זו שעדיין לא צוירה לפני מקבלי ההחלטות בבואם לגבש את הסכם כחלון-יעלון ועל בסיסו תר"ש גדעון. ישראל מקיימת מזה תקופה ארוכה מב"מ (המערכה שבין המערכות) וכעת היא דורשת להגביר את האפקטיביות שלה במערכה זו, נוכח הימצאותו של מה שמוגדר "יריב מאתגר" - כמו איראן.

"אנחנו רוצים יותר כלים כמו סוגי חימוש מתואמים יותר ללחימה כזאת, יכולות חדירה טובות יותר, שיפור האפקטיביות של הכוחות", אמר גורם ביטחוני והוסיף: "ה'תעש האיראני', התעשייה הביטחונית של איראן, מצמצמת פערים טכנולוגיים- והם מטרידים אותנו מאוד. אנחנו נמצאים בחלון הזדמנויות משמעותי לשימור היתרון האיכותי שלנו. במסגרת התר"ש הנוכחי אנחנו מתקשים לתת מענה לצרכים המבצעיים והביטחוניים".

"כל קילו של ביטחון עולה היום יותר", אמר שר הביטחון ליברמן: "כל מטר של גדר שאנחנו בונים היום בעזה, עולה הרבה יותר יקר ממה ששילמנו על המטר גדר הזה לפני כמה שנים, וכל מטוס קרב חדש שאנחנו קונים עולה יותר מקודמו. ויש איומים קשים, כמו טיל קרקע עם ראש קרב של 1,000 קילו שעלול להגיע למרכז תל אביב וזה איום גדול, וצריך אמצעי יירוט. כיפת ברזל לא תספיק".

כאן מותר לציין כי למערכת הביטחון יש כבר יכולות יירוט של טילים בליסטיים מתקדמים, באמצעות מערכות שרביט קסמים וחץ 3 המתקדמות - שהוכנסו בשנה האחרונה לשימוש מבצעי בחיל האוויר.

במערכת הביטחון חידדו היום גם את הפערים המשמעותיים בין היקף תקציב הביטחון בישראל לבין זה שבמדינות ערב. לפני נתונים שהציג גורם ביטחוני, בשנים האחרונות גדל הפער בין ההוצאה הביטחונית בשורה של מדינות ערביות לבין זו של ישראל, כך שבין 2006 ל-2016 הן השקיעו כ-400 מיליארד דולר על התחמשות לעומת התקופה שבין 1997 ל-2006, שבה הן הוציאו על התחמשות כ-100 מיליארד דולר בלבד.

בנוסף על אלה, ליברמן התייחס גם לסוגיית המיגון בצפון הארץ ואמר כי כשליש מתושבי הצפון אינם מוגנים מפני מתקפות טילים. מדובר בתושבים שמתגוררים בבניינים שנבנו בשנות ה-60 ו-70 של המאה הקודמת, עוד טרם חלה החובה להקים במבני מגורים מרחבים מוגנים. לדברי ליברמן, חרף החלטות ממשלה מן העבר בנוגע להקצאת 1.5 מיליארד שקל לשיפור רכיבי מיגון בצפון - משרד האוצר לא העביר את הכסף והצעת מחליטים שהונחה בנושא זה על שולחן הממשלה מחודש יוני 2016 - טרם הובאה לדיון בשל התנגדות האוצר.

גורמים ביטחוניים הביעו היום דאגה גם מהשפעות הסכם הסיוע הביטחוני האמריקאי ולפיו רכיב ההמרה מדולר לשקל של כרבע מכספי הסיוע- יבוטל. לדברי הגורמים הביטחוניים, ביטול סעיף ההמרה יורגש כבר בשנה הבאה באופן שיעיק על מערכת הביטחון בבואה לרכוש דלק להנעת הכלים של צה"ל. כיום, הדלקים נרכשים באמצעות כספי הסיוע.

אף שביטול סעיף ההמרה אמור להיכנס לתוקף רק באמצע העשור הבא באופן שעשוי להשפיע בעיקר על התעשיות הביטחוניות - גורם ביטחוני מזהיר כי כבר מהשנה הבאה מערכת הביטחון תידרש לרכוש דלקים בשקלים ולא בדולרים. וזאת, "באופן שמאתגר עוד יותר את התקציב השקלי שלנו", אמר.

התפתחות תקציב הביטחון

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן