גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובר הסתירה גניבת פרטים של 57 מיליון משתמשים ב-2016

המשתמשים שנפגעו - נהגים ונוסעים - לא קיבלו הודעה שפרטיהם נגנבו והרשויות לא עודכנו על הפריצה ■ בבלומברג דווח כי אובר אף שילמה 100 אלף דולר להאקרים כדי שישמידו את המידע שנגנב

מונית אובר בלונדון / צילום: רויטרס
מונית אובר בלונדון / צילום: רויטרס

אובר (Uber) גילתה כי שילמה 100 אלף דולר להאקרים כדי להסתיר מהציבור כי לפני שנה נפרץ מאגר הנתונים שלה ונגנב מידע לגבי 57 מיליון חשבונות. חשיפה זו מצטרפת לשורת שערוריות ובעיות משפטיות שמהן סובלת חברת הסטארט-אפ בעלת שווי השוק הגבוה ביותר בעולם.

ספקית שירותי התחבורה השיתופית הודיעה כי פיטרה את סמנכ"ל האבטחה שלה, ג'ו סאליבן, ואת סגנו, קרייג קלארק, בגין התרחשות הפריצה ובגין טיוחה. סאליבן, שכיהן בעבר כסמנכ"ל האבטחה של פייסבוק וכן כתובע פדרלי, החזיק בשני תפקידים באובר: סמנכ"ל אבטחה וסגן היועץ המשפטי של אובר.

בנוסף לשמות, כתובות המייל ומספרי הטלפון של מיליוני נוסעים, השיגו הפורצים גישה גם למספרי רישיונות הנהיגה של כ-600 אלף נהגים, לדברי אובר. החברה ציינה כי מידע פיננסי על כרטיסי אשראי ומספרי ביטוח לאומי לא נגנבו. כמו כן מסרה אובר כי זיהתה את הפורצים ו"השיגה הבטחות" שהם השמידו את הנתונים הגנובים.

החברה, הפועלת מסן פרנסיסקו, אמרה כי בימים הבאים היא תיידע את בעלי החשבונות שנפרצו.

היקף הפריצה מתגמד בהשוואה לפריצות שעליהן דיווחו לאחרונה החברות יאהו ו-Equifax, אך מאמצי אובר לשמור בסוד את דבר הפריצה מעוררים תהיות לגבי מספר האנשים שידעו עליה, והאם השתתפו בניסיון הטיוח גם מנהלים שעדיין עובדים בחברה.

משרד פרקליט מדינת ניו יורק פתח בחקירת הפריצה, עלפי הודעת מייל ששלחה אתמול (ג') אחת מדוברות המשרד. היא לא מסרה פרטים נוספים. היום (ד') אמרו רגולטורים באוסטרליה ובפיליפינים כי יבחנו את הפרשה.

מי אישר את התשלום?

עד למועד פרסום הכתבה לא ניתן היה להשיג את תגובתם של סאליבן וקלארק. אחד מדוברי אובר סירב לומר מי אישר את תשלום 100 אלף הדולר. אחת מדוברותיו של טראוויס קלאניק, שכיהן כמנכ"ל כשבוצעה הפריצה, סירבה להגיב.

"אף אחד מהדברים האלה לא היה צריך לקרות, ואני לא אציג תירוצים לזה", נאמר בהודעה שפרסם המנכ"ל דארה קוסרשאהי על הפריצה והטיוח. "אני לא יכול למחוק את העבר, אבל אני יכול להתחייב בשם כל עובדי אובר כי נלמד מהשגיאות". הוא הוסיף כי "אנו משנים את האופן שבו אנו עושים עסקים, ומציבים את היושרה בלב לבה של כל החלטה שאנו לוקחים. אנו עובדים קשה כדי לזכות באמון לקוחותינו".

הפריצה למערכת אובר דווחה במועד מוקדם יותר בבלומברג. פרשת הטיוח יצרה אתגר נוסף למנכ"ל אובר החדש, שנכנס לתפקידו לפני פחות משלושה חודשים, ושמנסה להביא יציבות לחברה לאחר שנה של פרשות מעוררות מחלוקת ושגיאות שבוצעו בתקופת כהונתו של קודמו בתפקיד, קלאניק, אחד ממייסדי החברה. אובר, ששווי השוק שלה נאמד ב-68 מיליארד דולר, ידועה לשמצה במנהגה למתוח את הגבול בכל הנוגע לציות לחוק כדי לחלוש על שוק שירותי התחבורה השיתופית.

קוסרשאהי ירש מקודמו בתפקיד המנכ"ל כמה חקירות פדרליות נגד החברה בגין מהלכים שנקטה נגד יריבות ורגולטורים, וכן בגין הפרה לכאורה של החוק למניעת מעשי שחיתות בחו"ל.

אובר מנהלת מאבק משפטי סוער נגד החברה האם של גוגל, אלפאבית, שהגישה בפברואר תביעה משפטית נגד אובר בגין גניבה לכאורה של סודות מסחריים בתחום פיתוח מכוניות אוטונומיות. כמו כן עושה אובר מאמצים להתאושש מהשערורייה שפצה בעקבות טענותיה של מהנדסת לשעבר כי צוות ההנהלה של אובר התעלם מתלונות שלה ושל עובדת נוספת על סקסיזם והטרדה מינית.

אובר אמרה שהיא משתפת פעולה עם הרגולטורים הפדרליים בחקירות אלה. היא חולקת על אמיתות טענותיה של אלפאבית, ומנהלת מאבק משפטי נגדה.

תקופת כהונתו הקצרה של קוסרשאהי באובר רצופה מאבקים פנימיים בין הדירקטורים במועצת המנהלים, בייחוד בין קלאניק ובעלת המניות בנצ'מרק קפיטל בסוגיית המשטר התאגידי של החברה. בעיצומן של כל הסערות האלה, מנהל קוסרשאהי מו"מ עם סופטבנק על עסקת השקעה של יותר מ-10 מיליארד דולר באובר - הן באופן ישיר והן באמצעות רכישת מניות מעובדים ומבעלי מניות אחרים.

סופטבנק פועלת לקבוע את המחיר שבו תרכוש מניות בהיקף של מיליארדי דולרים בהצעת רכש לבעלי מניות קיימים ועל בסיס שווי שוק נמוך מאומדן 68 מיליארד הדולר של אובר, על פי מקורות יודעי דבר.

אובר חשפה את דבר הפריצה למערכת הנתונים שלה לפני פרסום הצעת הרכש, מכיוון שעניין הפריצה עשוי להיות בעל חשיבות למשקיעים, לדברי המקורות. לא ברור אם סופטבנק תנצל חשיפה זו כקלף מיקוח. אחד מדוברי החברה היפנית סירב להגיב.

"צעדים מיידיים" לאבטח את הנתונים

אובר אמרה כי הפריצה בוצעה באוקטובר 2016, וכי לקלאניק נודע עליה בנובמבר 2016. החברה הוסיפה כי נקטה "צעדים מיידיים" לאבטח את הנתונים, ופעלה למנוע גישה לא מאושרת במקביל לחיזוק מנגנוני האבטחה. עם זאת, ציינה אובר כי לא דיווחה על הפריצה לרשויות, ללקוחות ולנהגים. לאחר שנודע לקוסרשאהי על הטיוח, הוא הורה לפתוח בחקירת נסיבות הפריצה ופיטר את סאליבן וקלארק.

אובר אמרה כי שכרה את מאט אולסן, לשעבר היועץ המשפטי של סוכנות הביטחון הלאומי של ארה"ב (NSA) כדי לייעץ לה, ואף שכרה את שירותיה של Mandiant, חברת אבטחת סייבר בבעלות FireEye, כדי לסייע במאמצי האבטחה.

ספקית שירותי התחבורה השיתופית אמרה שהיא מציעה בחינם פיקוח אשראי לנהגים שחשבונותיהם נפרצו, וכן פיקוח נוסף לחשיפת מעשי מרמה אפשריים בחשבונותיהם של לקוחות שנפגעו.

תקנות רשות ניירות הערך של ארה"ב (SEC) דורשות מחברות ציבוריות לחשוף פריצות רחבות היקף למערכות הנתונים שלהן. במועד מוקדם יותר השנה פתחה SEC בחקירה נגד יאהו, שהפכה לאחת מיחידות וריזון, כדי לבדוק אם החברה דיווחה בעיתוי הנדרש על פריצה שבוצה ב-2014. אך אובר היא חברה פרטית, ולפיכך מועטים הסיכויים ש-SEC תפתח בחקירה נגדה, לדברי דייויד צ'ייס, לשעבר פרקליט במחלקת האכיפה של SEC.

ייתכן שה-SEC עשויה לחקור מידע כוזב שמסרה אובר בהקשר של מכירת מניותיה, "קרוב לוודאי ש-SEC לא תקצה משאבים לחקירה, בהנחה שמשקיעה מתוחכמת כמו סופטבנק כבר תבצע את בדיקת הנאותות הדרושה", אמר צ'ייס.

מכיוון שאין שום חוק פרטיות נתונים פדרלי, הבסיס החוקי המחייב את אובר לדווח על הפריצה הוא מורכב מטלאים של חוקים מדינתיים ב-48 מדינות שמתייחסים למקרי פריצה למאגרי נתונים, ושמכילים דרישות דיווח שונות ולעתים גם מורכבות. חוקים אלה תקפים אם הקורבן או ההאקר מתגורר במדינה שבה קיים חוק מסוים.

חברות שאינן מדווחות למשתמשים בעיתוי סביר לאחר שגילו פריצה למאגרי הנתונים שלהן מפירות באופן טכני את החוקים המדינתיים האלה, אך תביעות משפטיות במקרים כאלה הן נדירות מאוד, לדברי אביבה ליטן, אנליסטית בחברת המחקר גרטנר. למדינות "אין את כוח האדם לאכוף את החוקים האלה", אמרה ליטן.

מכיוון שאובר לא דיווחה על הפריצה, ייתכן שהיא חשפה את עצמה לתביעות משפטיות מצד הצרכנים, לדברי כריס הפנגל, פרופסור למשפטים באוניברסיטת קליפורניה, ברקלי.

נציין כי גם בעבר לא הגנה אובר על נתוני נהגים ונוסעים. האקרים כבר גנבו בעבר מידע על נהגי אובר, וב-2014 הודתה החברה כי עובדיה השתמשו בכלי תוכנה בשם God View כדי לעקוב אחר נוסעים.

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר