גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מה שחשבתם: אלו מועדוני הכדורגל הרווחיים בעולם

לא ריאל מדריד ולא ברצלונה - המועדונים הרווחיים ביותר בעולם ביחס להכנסות הם בנפיקה ליסבון, טוטנהאם, אתלטיקו מדריד וסביליה ■ ואם מועדוני הכדורגל בפריחה, האם הציבור יכול להפוך שותף לחגיגה באמצעות השקעה במניות של המועדונים הנסחרים בבורסה?

כריסטיאן אריקסן, טוטנהאם / צלם: רויטרס
כריסטיאן אריקסן, טוטנהאם / צלם: רויטרס

1. קבוצות הספורט הגדולות בעולם נמדדות באופן טבעי על פי כמות התארים שהן מצליחות לגרוף. אבל אם הייתם בעל עסק שרוצה להיכנס לעסקי הספורט בגלל מניעים כלכליים - איזו קבוצת ספורט הייתם בוחרים, כזו שמצליחה מאוד על המגרש ומתמודדת על כל התארים או אחת שקצת פחות?

הנה תשובה אפשרית: רק שבעה מועדוני כדורגל הצליחו בעונת 2015/16 להיכנס לקטגוריה של "מאוד רווחיים" - כלומר להפיק שיעור רווח גבוה מאוד (לפחות 15% רווח) ביחס למחזור ההכנסות השנתי. הרשימה כוללת את בנפיקה ליסבון, טוטנהאם, אתלטיקו מדריד, סביליה, שאלקה, אתלטיק בילבאו ואולימפיק ליון, כך עולה מאנליזה של חברת הייעוץ KMPG. אף אחד לא נמנה על רשימת המועדונים העשירים ביבשת, ולמעט בנפיקה אף אחד מהם אפילו לא רשם זכייה באליפות בליגה המקומית שבה הוא מתמודד.

עניין הרווח עולה בשנים האחרונות לא מעט כשעוסקים בשאלת הכדאיות של החזקה בקבוצות ספורט. ולאור הנתונים האחרונים שמייצרות קבוצות והמגמה של מגזר שלם שעובר מהפסד לרווח - ההנחה היא שיש היגיון בכניסה לספורט.

בנפיקה ליסבון היא המועדון הרווחי מבין מועדוני היבשת, עם שיעור רווח תפעולי של 30% מהמחזור. במלים אחרות, על כל 10 מיליון אירו הכנסה הצליח המועדון הפורטוגלי לשים 3 מיליון אירו בצד כרווח (לפני מס); טוטנהאם האנגלית ייצרה כ-24% רווח, וגם אתלטיקו מדריד של טרום עידן עופר עומדת על אזור ה-22-23%.

מה הסוד בכדורגל כדי להיות רווחי? נורא מפתה להגיד שכל אחד מהמועדונים הללו פיצח מודל שמאפשר לו לגרוף מזומנים, לא להשתגע בהוצאות, ולהישאר רווחי. אבל זה נכון רק לגבי מועדון אחד: בנפיקה ליסבון שנשענת באופן מוצהר על מודל כלכלי של פעילות בשוק השחקנים - בארבע העונות האחרונות המועדון רשם רווח של 305 מיליון אירו ממכירה בניכוי קניית שחקנים. המודל הזה משחרר את הלחץ הכבד של הצלחה בליגת האלופות, ומספיקה כניסה לשלב הבתים. אם יש חשש אחד שיכול להעיב על שבירת המודל העסקי הוא התייבשות של חוות השבחת הטאלנטים. אבל כל עוד המערכת של קנייה בזול ומכירה ביוקר עובדת - הכל בסדר.

אצל כל היתר מדובר בנתוני רווח הנשענים על אירועים נקודתיים-עונתיים, שבעת קריסתם (לעתים בעונה שלאחר מכן) שורת הרווח תיחתך ובמקרים מסוימים אף עלולה להכניס אותם למצב של הפסד. אצל אתלטיקו מדריד המודל הנוכחי נשען על הצלחה מאוד גדולה בליגת האלופות - המועדון קיבל מאופ"א בארבע העונות האחרונות מענקים בסכום כולל של 223 מיליון אירו. אצל טוטנהאם הסיבה העיקרית לרווח הגבוה הוא ההחלטה באותה עונה שלא להתפרע בשוק ההעברות ולהשאיר את הבמה בתחום הזה לקבוצות האחרות. סביליה, שאלה, אולימפיק ליון ובילבאו נהנו מהכנסות מאופ"א בזכות השתתפות במפעלים האירופיים. אבל כאמור, אלו אירועים נקודתיים שתלויים בהצלחה במגרש.

מבין הקבוצות העשירות מאוד של היבשת (טופ 5), היחידה שעומדת בקריטריונים של עסק רווחי היא מנצ'סטר יונייטד - עם שיעור רווח תפעולי של כ-12%. במקרה של "השדים האדומים" מדובר בהרבה מאוד כסף מאחר שהמועדון מעמיד בעונות האחרונות מחזור שנתי של מעל 600 מיליון אירו בעונה. וכל זה קורה למרות השתוללות די פרועה בשוק ההעברות ועונות מאוד לא מוצלחות על המגרש (במושגים של יונייטד). דווקא אצל יונייטד המצב הפוך כרגע: עונה אחת טובה במגרש מביאה את המועדון למקומות ששום מועדון כדורגל בעולם לא יכול להתקרב אליו. הנה, כבר בעונת 2016/17 שבה זכתה בליגה האירופית מעמיד המועדון רווח של 14%, על הכנסות שיא של 661 מיליון אירו. אפשר לדמיין מה יקרה העונה, כשהקבוצה שבה לדהור בליגת האלופות ועושה סימנים של התמודדות על אליפות הפרמיירליג.

קבוצות הכדורגל הרווחיות ביותר

2. האם גם הציבור יכול ליהנות מהפריחה הכלכלית של מועדוני ספורט ובכדורגל בפרט? באופן טבעי כשמחפשים אפיקי השקעה טובים בבורסה מתרכזים תמיד במניות המסורתיות - אנרגיה, נדל"ן, הייטק, תרופות וכו'. אבל בשנים האחרונות רושמות המניות של מועדוני הכדורגל הנסחרים בבורסה תשואות לא רעות, לפעמים אפילו יותר מזה.

הנה כמה דוגמאות לתשואות בשנה האחרונה (52 שבועות אחרונים): מניית יובנטוס שנסחרת בבורסה של מילאנו - במקביל להצלחה של המועדון במגרש שכללה העפלה לגמר ליגת האלופות, רשמה תשואה של 140%; לאציו האיטלקית עשתה בבורסה במילאנו 107%; סלטיק הסקוטית שנסחרת בלונדון רשמה תשואה של 81%, ארסנל 60.5% ומנצ'סטר יונייטד שנסחרת בניו יורק רשמה 40%. האם הצלחה על המגרש או נתונים כלכליים טובים מייצרים ערך עבור המנייה? לא תמיד. רומא האיטלקית למרות עונה בינונית על המגרש (הדחה בפלייאוף העלייה לליגת האלופות, מקום שני בליגה) ונתונים גרועים בספרי החשבונות שהובילו להפסד של 42 מיליון אירו וצמיחת החוב ל-192.5 מיליון אירו - עלייה של כמעט 15% בשנה - כל זה לא השפיע על המנייה שזינקה במהלך 52 השבועות האחרונים ב"בורסה איטליינה" ב-31%.

בצד השני, אתם יודעים, בורסה. מניות הקבוצות הטורקיות שהפכו ללהיט הגדול של המשקיעים בשנת 2016 עם תשואות של 85% (מועדון הכדורגל של בשיקטש) ו-83% (גלטסראי) - הראו שהכדורגל יכול להיות אכזרי גם עבור משקיעים והדבר תלוי מאוד גם בביצועים של הבורסה המקומית: בשיקטש ירדה ב-3%, גלטסראי צנחה ב-10%, וביחד עם פרנבחצ'ה שצנחה ב-17% - הפכו שלוש הקבוצות הטורקיות הנסחרות בבורסה של איסטנבול ליחידות (מלבד קופנהאגן הדנית) שהשיגו תשואה שלילית במהלך השנה האחרונה.

מחירי זכויות השידור הורגים את ESPN

הקרב על זכויות שידור של תכני ספורט גבה מחיר מכמה חברות בעולם, ומי שממשיכה לשלם מחיר כבד היא אחת החברות הוותיקות והמוערכות בתחום - רשת ESPN. לפי דיווח בתקשורת האמריקאית, אחרי שפיטרה כ-100 עובדים באפריל האחרון, כולל טאלנטים מוכרים מאוד שמזוהים אם הרשת שנים ארוכות, צפויה ESPN לצמצם עד 100 עובדים נוספים במטרה לקזז כ-80 מיליון דולר בהוצאות השכר שלה. במהלך 2015 פיטרה הרשת 300 עובדים.

לפי "ספורט ביזנס ג'ורנל", ESPN נאבקת באובדן הכנסות של כמיליארד דולר בשנה בעקבות נטישה של כ-13 מיליון מנויים בשש השנים האחרונות. בנוסף, הרשת משלמת את המחיר הכבד של הניסיון להישאר תחרותית בשוק זכויות השידור, והעלייה במחירי הזכויות.

לפני שנתיים החליטה "להתאבד" על שידורי ה-NBA במטרה להשאיר אותם אצלה, כשהתחייבה לשלם ב-2014 על חבילת שידורים חלקית 12.6 מיליארד דולר עד שנת 2025 - שמשקף עלייה של פי שלושה בהשוואה לסכום ששילמה עד אז. בנוסף היא מחזיקה הסכם בסכום כולל של 15.2 מיליארד דולר עבורי שידורים של ליגת הפוטבול עד שנת 2021, ו-7.3 מיליארד דולר לליגת הפוטבול מכללות עד שנת 2025, ובסך הכל היא תקועה עם תשעה הסכמים של מעל מיליארד דולר.

"ESPN מתמודדת עם שלוש בעיות מתמטיות פשוטות: יש להם פחות מינויים ממה שהם תכננו; יש להם עלויות גבוהות מה שהם צפו; ויש להם רייטינג נמוך יותר ממה שהם קיוו", אומר מקור שמצוטט באתר sportingnews.com.

מחירי זכויות שידור הם הבעיה הכואבת ביותר, אבל גם בגזרת השכר נאלצה הרשת להציע בשנים האחרונות לטאלנטים סכומים אסטרונומיים על מנת שלא יתפתו לעבור לרשתות המתחרות, בעיקר נכונים הדברים לקרב הגדול מול Fos Sports.

ESPN מוחזקת על-ידי תאגיד דיסני (80%) ומפעילה 12 ערוצי טלוויזיה. הרשת מחזיק כ-88 מיליון מנויים, רחוק ממספרי השיא שלה, ונמצאת במגמת ירידה: לפי דיווחים בארה"ב, הרשת איבדה בחודש אוקטובר האחרון כ-480 אלף מנויים.

מניות מועדוני הכדורגל הנסחרים בבורסה

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה