גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים כסף ישראלי - בלי הישראלים | ביקור בקונצרן טיסנקרופ

מבט מבפנים לתאגיד המככב בפרשת הצוללות שמסעירה את ישראל מזה חודשים ארוכים ■ הנציגות קבועה לצוללות וכלי שיט שתיפתח בראשון לציון ■ כמה כסף קיבל מיקי גנור?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: אוליביה פיטוסי-הארץ
ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: אוליביה פיטוסי-הארץ

הנהלת קונצרן "תיסנקרופ" מתפרשת על פני עשרה בניינים בפארק על שם החברה בפאתי העיר התעשייתית אסן. הפארק הוקם על חורבות מכרה ישן, הבניינים עשויים כולם מזכוכית ומפלדה והמשרדים שבתוכם שקופים לחלוטין - ללא וילונות או כיסוי כלשהו. הם מקיפים בריכת השתקפות רדודה, שמעליה מתנשא מבנה ההנהלה הראשי, ושבקומת הלובי שלו התקיימה  מסיבת העיתונאים השנתית של הקונצרן הגרמני, בנוכחות מוגברת ויוצאת דופן של עיתונאים ישראלים, שבימים כתיקונם לא מתעניינים בעסקי הפלדה והמעליות של תאגיד הענק. עשרות עיתונאים התמקמו בעמדות מצוידות היטב ועובדי החברה התכנסו במסדרונות הפתוחים של הקומות הגבוהות, והשקיפו למטה. מעליות תוצרת החברה עלו וירדו בלי להשמיע קול.

לא פחות מ-40 מיליארד יורו זרמו לכאן בשנה האחרונה ממכרות החברה, ממפעלי הפלדה שלה, מתעשיית המעליות המשגשגת שלה, ממפעלי הרכיבים לכלי רכב - וגם מבניית צוללות וכלי שיט. מכאן גם יצאו בשנים האחרונות, כפי שנודע ל"גלובס", 10.2 מיליון יורו לנציג החברה בישראל, מיקי גנור. סכום זה עומד כיום במרכז חקירת המשטרה ב"תיק 3000", פרשת הצוללות, ומשטרת ישראל חושדת כי חלקו הועבר או הובטח על ידי גנור לשורת בכירים במערכת הציבורית והצבאית, במטרה להבטיח את רווחיו בעתיד. הכסף הגרמני הרב, זה שעבר וזה שהיה אמור לעבור (10 מיליון יורו נוספים, על עסקת ספינות הקרב), עומד בבסיס אחת מפרשות השחיתות הגדולות בישראל בשנים האחרונות.

החקירה הפנימית שביצעה "תיסנקרופ" עדיין חשאית. ממצאיה הועברו למשטרה הישראלית, שלא פנתה מאז לתאגיד בשאלות נוספות, ולמשרד התובע הגרמני בעיר בוכום, שעוד לא פתח בחקירה בעניין. היא לא תפורסם באופן פומבי. שאלות מדויקות לגבי סכומים, חשבוניות וחברות נענות על ידי דוברות החברה ב"אין תגובה". החלונות אולי שקופים, ניתן לראות את המנהלים בעבודתם, אבל העברות הכספים והחוזים המפורטים שמורים עדיין בסוד.

במסיבת העיתונאים, ראשי החברה ניסו להעביר מסר כפול: תיסנקרופ לא עשתה שום דבר ראוי לגינוי, אבל היא תשנה את הדרך שבה היא עושה עסקים בישראל, במיוחד בתחום הצוללות וכלי השיט, ותפסיק לעבוד עם נציג ישראלי כלשהו.

"החקירה הפנימית שלנו לא העלתה חשד למעשים אסורים מצד עובדי החברה בגרמניה", אמר מנכ"ל החברה היינריך היזינגר, "אנחנו מחכים כעת לתוצאות החקירה הישראלית כדי לדעת אילו צעדים לנקוט". "הקפאנו את החוזה שלנו עם גנור, ואין לנו שום מידע על מעשי שחיתות. אנחנו לא מעורבים בחקירה הישראלית", אמר האחראי על תחום האתיקה העסקית (Compliance) בתאגיד, דונאטוס קאופמן.

ולמרות כל זאת, קאופמן גם הודיע במסיבת העיתונאים כי לפני יומיים פתחה החברה נציגות קבועה של חברת TKMS - המחזיקה ברוב הבעלות על מספנות HDW, שבהן נבנית בימים אלה הצוללת השישית לחיל הים הישראלי ומספנות German Naval Yards, בהן תחל החודש בניית ארבע ספינות הקרב שאמורות להגן על אסדות הגז - בישראל. לפי החברה, מי שינהלו מעתה את הקשר עם הלקוחות הישראלים יהיו עובדים של החברה, ולא סוכן חיצוני כמו גנור. נכון לעכשיו מונה לנציגות עובד אחד, אך היא תגדל בעתיד. היא פועלת באזור התעשייה של ראשון לציון, היכן ששוכנים עסקי המעליות של הקונצרן הגרמני.

כמה פרטים חדשים בנוגע לפרשת הצוללות אכן נחשפו לקראת מסיבת העיתונאים, שעיקרה הוקדש להצגת עלייה מתונה ברווחי החברה ולהצהרה כי היא מעוניינת למזג את פעילות הפלדה שלה עם זו של הענק ההודי-בריטי "טאטה".

לפי מידע שהגיע לידי "גלובס", למשל, גנור ביקש שהתשלומים בסך 10.2 מיליון יורו יועברו לפחות לשלוש חברות שונות השייכות לו בישראל. בנוסף, רוב הכסף שהועבר לגנור נובע מעמלת תיווך על עסקת הצוללת השישית שהזמינה ישראל מהחברה ב-2012, בעוד ש"תיסנקרופ" היתה אמורה להעביר לו סכום דומה - כ-10 מיליון אירו נוספים - עם התקדמות בניית ארבע ספינות הקרב.

החברה הקפיאה את החוזה עם גנור לאחר פתיחת החקירה נגדו, והפסיקה את כל העברות הכספים אליו. דובר החברה סירב להשיב לשאלה אם החברה מתכוונת לתבוע את גנור ולהשיב את הכסף. בעסקת הטיעון עליה חתם גנור, הכוללת שנת מאסר, הוא נדרש לשלם קנס של כעשרה מיליון שקלים - 2.4 מיליון אירו. ייתכן שמדובר בעסקה משתלמת בעבורו.

עוד נחשף, כי עורך הדין דוד שמרון, שמכחיש את עדות גנור לפיה היה אמור לגזור קופון של 20% מעמלת התיווך, ביקר מספר פעמים במטה חברת "תיסנקרופ", בין השאר כדי לדון על שינוי בסוג העמלה שמקבל גנור. הוא לא קיבל כסף ישירות מ"תיסנקרופ". אחרי מסיבת העיתונאים הוסיף קאופמן בראיון ל"כאן" כי שמרון רק ייצג את גנור בפני הנהלת תיסנקרופ כעורך דין, וכי למרות שבחברה "ידעו על הקשר שלו לנתניהו", לא היה בכך סיבה לחשד. הוא לא פירט אם בחברה ידעו על הקשר המשפחתי או המקצועי של שמרון לנתניהו. "לא אנחנו בחרנו את שמרון, אלא גנור. הרבה אנשים מכירים אחד את השני בישראל", אמר ל"כאן".

בנוסף התגלה, כי החקירה הפנימית של חברת "תיסנקרופ", שנעשתה בסיוע משרד עורכי דין גרמני חיצוני, אמנם לא מצאה כל חשדות לשוחד או לעבירות מצד אנשי החברה, אך החוקרים כלל לא דיברו עם גנור או עם איש מפתח בפרשה - מנהל TKMS בעת מינויו לנציג החברה - ואלטר פרייטאג. הבכיר הגרמני פרש לגמלאות, חי בשוויץ, ומסרב לדבר עם נציגי החברה או עם התקשורת.

"אמרנו תמיד כי מדובר בממצאים חלקיים, על פי המידע שיש בידינו", אמר קאופמן במסיבת העיתונאים.

למעשה, החברה מאשימה בשלב זה את פרייטאג, שתואר על ידי גורמים כ"דינוזאור" של "העולם הישן של תיסנקרופ" שכולל תשלומי שוחד מתחת לשולחן ומועדוני חשפנות, בהבאתו של גנור לחברה, והיא מאשימה את גנור בכך שלפי החשד שיחד בכירים בישראל כדי לקדם את עסקי הצוללות וכלי השיט. נכון לעכשיו, תיסנקרופ רוחצת בנקיון כפיה.

"זה עובד להם היטב", אמרה ל"גלובס" אנגלה הנרדסורף, עיתונאית מהמגזין "וירשאפטס-ווכה", "אין עדיין תוצאות לחקירה בישראל, אין שום כתבי אישום, הם מציירים די בהצלחה תמונה לפיה הם לא עשו כלום. וגם ההחלטה של הממשלה הגרמנית לחתום בחודש שעבר על מזכר הבנות לקניית שלוש צוללות נוספות נותנת להם מעין חותמת כשרות".

מנכ"ל תיסנקרופ היזינגר, שהובא לחברה ב-2011 במטרה להבריא אותה אחרי שורת קנסות עתק שהושתו עליה על ידי הרגולטור הגרמני, הציג תמונה אופטימית מתמיד במסיבת העיתונאים. הוא ציין כי המיזוג המתוכנן עם טאטא יסייע לחברה להתמקד במוצרי איכות. בזמן שהוא דיבר, קרוב ל-8,000 עובדי החברה, המאוגדים באיגוד החזק בגרמניה - IG Metall - הפגינו בעיר סמוכה נגד המיזוג, שככל הנראה יהיה כרוך בקיצוצים. כסימן לכך שהוועד עוד לא "שבר את הכללים", אף אחד לא הפגין מחוץ למסיבת העיתונאים. היא הסתיימה כשעה לאחר שהחלה - העיתונאים הגרמנים שאלו על עסקי הפלדה, העיתונאים הישראלים על עסקי הצוללות - ובכירי החברה הצליחו שלא לענות בפירוט על אף שאלה.

עוד כתבות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%