גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה על הסופים

הפיגוע הרצחני בסיני הוא תוצאה של ניסיון רב-שנים לטיהור האסלאם מ"חידושים"

דאע"ש / צלם: רויטרס
דאע"ש / צלם: רויטרס

צירוף המלים הזה מעורר השתאות. "מסגד צופי (-סופי) הותקף בחצי האי סיני", דיווחו כלי תקשורת בכל רחבי העולם.

מסגד סופי? מאימתי יש מסגדים סופיים? סופיות אינה תנועה ואינה כת, אינה סיעה ואינה סטייה. יש מסגדים סוניים, יש מסגדים שיעיים, אבל אין מסגדים סופיים. יש מיליוני מוסלמים, המכירים בסמכותם הרוחנית של חכמי דת סופיים; ויש עשרות מיליונים המשתטחים על קברי צדיקים סופיים. אבל הם אינם מאוחדים מכוח תיאולוגיה משותפת, בוודאי לא מכוח מסגדים משותפים.

לפחות עד סוף השבוע שעבר. שליחי דאעש בחצי האי סיני פתחו פרק חדש בהיסטוריה של מלחמת מוסלמים במוסלמים. אם כל סופי הוא עכשיו מטרה טבעית לג"יהאדיסט נטול ח"ליפות, או אז בקו החזית נמצא כל כפר באינדונזיה, בפקיסטן, בבנגלדש, בחלקים נרחבים של הודו, ברפובליקות של מרכז אסיה, בצפון הקווקז, באנאטוליה, על פני עיראק, במצרים, בלוב, על פני כל צפון אפריקה, במערב אפריקה ובארצות הסאהל (מדבר הסהרה).

אפילו בעולם המושגים המוטרף של דאעש ושל אל קאעידה, רעיון כזה מוכרח להיחשב למוטרף במיוחד. מלחמה כזאת תהרוס את האסלאם. באופן בלתי נמנע אנחנו נשמע בימים הבאים, במידה שעדיין לא שמענו, תיאוריות קונספירציה שיטילו את האחריות למאורעות בחצי האי סיני על ישראל.

מיסיונרים סעודיים

עווית הטירוף הזו, שעלתה בחייהם של 300 בני אדם ויותר, לא בקעה מחלצי דאעש, ולא מחלצי אל קאעידה. היא תוצאה ברורה וישירה של מעשי ערב הסעודית במשך שנים ארוכות, לפני הולדת הג'יהאדיזם האלים. מיסיונרים ווהביסטים, מתוצרת ערב הסעודית ובמימונה, התהלכו ברחבי העולם המוסלמי, בנו מסגדים ובתי ספר, והפיצו את תורת מוחמד אבן עבד אל-ווהאב.

זה האחרון היה מתקן דתי מחצי האי ערב, שפעל בשלהי המאה ה-18, וגמר אומר לטהר את האסלאם מן ה"חידושים" שדבקו בו במרוצת 1,100 השנה הקודמות. "חידוש" הוא ביטוי גס בלקסיקון האסלאמי. הנביא עצמו אסר על חידושים. כל מה שהתחדש, התחדש בימיו, ונועד לקפוא על שמריו.

אבל האסלאם לא קפא על שמריו. התנועה המשיחית הקטנה באזור מכה ומדינה במאה השביעית הפכה לאימפריה תלת-יבשתית בתוך מאתיים שנה. מאמיניה הוזמנו לעלות לרגל אל מכה ולהגות בקוראן יומם ולילה. אבל מכה הייתה רחוקה להפליא, והקוראן היה כספר החתום. המאמינים היו זקוקים למורי הלכה מקומיים. יתר על כן, הם גם היו זקוקים לווריאציות על המהדורה המקורית של האסלאם.

דת עממית

להלן התפתחה "דת עממית", עם גוונים ועם בני גוונים. ממעמקי אסיה התיכונה עד שיפולי הקווקאז, לאורך הפרת והחידקל, בעמק הנילוס ובעמק האינדוס, וסמוך ליערות העד של אפריקה התהווה פסיפס מרהיב של חוכמה, של פולחן ושל יצירה. התפתחה תורה שבעל פה, נכתבו שירים, נארגה מיסטיקה עשירה; חיפוש אלוהים נעשה מאמץ משותף, דמוקרטי על פי דרכו. מסורות התחרו והתמזגו. השריעה לא הייתה בעלת מונופול. לצידה התפתחה ה"עאדת", זאת אומרת מסורת מקומית, עם חוקים ועם מנהגים משלה.

הואיל ומכה לא הייתה בהשג ידם של רוב המאמינים, הופיעו תחליפים מקומיים. לנביא נולדו ממלאי מקום ומפרשים, אשר שאבו את סמכותם מ"שלשלת" של חכמים, שראשוניה התאבקו בעפר רגליו של הנביא. ממלאי המקום לבשו בהדרגה אדרות נבואיות. הם היו המייסדים, או מקורות ההשראה, של "דרכים" ("טריקאת") אל האלוהים.

תור הזהב של האסלאם הוא שהניב את הפלורליזם הזה. מאפגניסטן עלו במאה העשירית ה"צ'ישטי", שהתפשטו על פני כל דרום אסיה. מבוכארה עלו במאה ה-14 ה"נקאשבאנדי", שהתפשטו על פני מרכז אסיה, הקווקאז, חלקים של המזרח התיכון ודרום מזרח אסיה. מבגדאד עלו במאה ה-13 ה"קאדרים", שאולי הרחיקו לכת יותר מן הסופים האחרים, והתקרבו לעשות האלהה של מייסדם, עבד אל-קאדר אל-גילאני (או גיילאני, או ג'ילאני).

מלחמה ושלום

היקף התפשטותו של הסופיזם היה כה גדול, עד ששטות תהיה לתאר אותו "דומיננטי". הוא היה במידה רבה האסלאם של זמנו. הוא הכיל עולם ומלואו, כולל הפכים גמורים. הוא היה פרקטיקה מיסטית של שלום ושל אהבה; והוא היה גם הפלטפורמה של מלחמה לשלום האסלאם נגד פולשים זרים.

שייח"ים סופיים הנהיגו כמה מתנועות ההתנגדות הנועזות ביותר לכיבוש האירופי. אולי המפורסם ביותר היה האימאם שאמיל מדגסטן, על חוף הים הכספי, שהיה איש המסדר הנקשבאנדי, והנהיג מרד אנטי-רוסי בקווקאז כמעט 30 שנה באמצע המאה ה-19. ללמדך מה קשה להגדיר את הסופים, 125 שנה לאחר כניעת שאמיל, הרוסים ראו בנקשבאנדים את נושאי הנס של מתינות ושל שיתוף פעולה נגד הקאדרים, שהיו בולטים בין המורדים הצ"צ"ניים.

אבל בעיני מוחמד אבן עבד אל-ווהאב, במאה ה-18, הסופים היו אבות הטומאה, מקור חולשתו של האסלאם והסיבה להתנוונותו. וואהביזם נעשה הדוקטרינה הרשמית של בית סעוד, אשר הגיח מן המדבר במאה ה-20, ואיחד את חצי האי ערב תחת מרותו. סופיזם הוצא אל מחוץ לחוק. משטרה דתית פיזרה בכוח עולים לרגל אל מכה, כל אימת שניסו לערוך את הריטואל הסופי המפורסם, ה"זיכר" (כ"ף דגושה בשווא), מעמד מיסטי שחוברות בו תנועה מהירה ושבחים לאלוהים.

יום הולדת לצדיקים

המלחמה על ה"זיכר" העניקה ביטוי ויזואלי למאבק הטהרנים נגד המסורתיים. מלחמות אפגניסטן וצ"צ"ניה, ולימים כמובן מלחמות עיראק וסוריה, וההתקוממויות במערב אפריקה, איפשרו לא רק מלחמה במערב, אלא גם מאבק דמים לטיהור האסלאם מן הסופים.

בוודאי בהיקפה. היא אינה נוגעת למיעוט מתגונן, אלא היא מאיימת על מיליוני מצרים. הם יכולים להסתופף מתחת להגדרה רחבה מאוד של "סופים". המוני מצרים מציינים שורה של ימי הולדת ("מילאד") של קדושים סופיים.

ואחת לשנה, מאמינים בכל רחבי האסלאם מציינים את יום הולדתו של הנביא מוחמד. הטהרנים רואים בחגיגה הזו חילול הקודש, גם מפני שאין היא מצווה מן הקוראן, גם מפני שהיא מעניקה נופך אלוהי לבשר ודם. היום הזהתקפות רצחניות על קברי צדיקים בפקיסטן ובאפגניסטן מתנהלות זה שנים. אבל בעוד שג"יהאדיסטים עורכים מעשי טבח תכופים נגד שיעים במסגדיהם ובערי הקודש שלהם, ההתקפה על "מסגד סופי" בסיני היא יחידה במינהה חל השנה בעוד שלושה ימים, ב-30 בנובמבר. מוטב שנעצור את נשימתנו.

האיפיון הקולע ביותר להתקפה בסיני בא מפי האימאם של מסגד אל אזהאר בקאהיר. הוא הזכיר את התקפות הדמים על כנסיות הקופטים. "תחילה הם באו בשביל הנוצרים, עכשיו בא תור המסגדים". בעלי זיכרון מוזמנים להיזכר בחיווי המפורסם של מרטין נימלר, כוהן הדת הפרוטסטנטי הגרמני, שנרדף בידי הנאצים. "תחילה הם באו בשביל הסוציאליסטים" אחר כך הם באו בשביל הטרייד-יוניוניסטים" וא הם באו בשביל היהודים" ולבסוף הם באו בשבילי".

מעניין יהיה לראות אם הפעם, לפחות הפעם, תתפשט ההכרה שהג"יהאדיסטים גדשו את הסאה. או אולי הם עדיין לא באו בשבילי.

(על הסופים כתבתי בהזדמנויות קודמות. הנה שני קישורים: https://tinyurl.com/karny-sufis , https://tinyurl.com/karny-sufis-india).

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם