גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסעיף ברפורמת המס שעשוי לטלטל את שוק המט"ח

הרפורמה של טראמפ מציעה לתאגידים בארה"ב לשלם מס בשיעור 14.5% בלבד על כספים המוחזקים מחוץ למדינה ויושבו לארה"ב ■ ההטבה עלולה לשנות בין-לילה את מצב שוקי המטבע ולגרור דילול המימון הדולרי לבנקים בעולם

רפורמת רשות המסים  / צילום:  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
רפורמת רשות המסים / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

אחד הסעיפים בתוכנית המס של המפלגה הרפובליקנית בארה"ב עלול לטלטל את שוקי ההון, ובהם שוקי המט"ח, מכשירי החיסכון בחו"ל והמימון הדולרי לבנקים עולמיים. מדובר בהטבת מס גדולה, חד-פעמית, לחברות בגין השבת רווחים ומזומנים שהוחזקו בחו"ל.

הפרטים של תוכנית המס במתכונתה הסופית עדיין אינם ברורים, כיוון שהצעת החוק שאישר הסנאט אתמול (שבת) בבוקר עדיין לא תואמה עם הצעת החוק שאישר בית הנבחרים בנובמבר, אך היקף המזומנים האדיר שמחזיקים בחו"ל תאגידים אמריקאיים כמו אפל ומיקרוסופט הם יעד מפתה מבחינת רשות מס ההכנסה (IRS), וגם לתאגידים עצמם, כיוון שביכולתם להשתמש בכסף לביצוע השקעות בארה"ב, או פשוט להשיבו - באמצעות רכישה חזרה של המניות של עצמם - או לבצע חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות הלהוטים לקבלו חזרה.

עם זאת, נותרו עדיין שאלות לגבי אופן ההחזקה של רווחים תאגידיים בחו"ל, בהיקף של טריליוני דולרים, וכיצד תשפיע על השווקים חזרתו הפתאומית של הר המזומנים הזה לארה"ב.

כמה מהכסף לא בדולרים?

ב-2016 הגיע סכום הרווחים שמחזיקות בחו"ל חברות אמריקאיות במדד ראסל 1000 ל-2.6 טריליון דולר, לפי נתוני חברת הייעוץ Audit Analytics - נתון שתפח פי שניים ויותר מאז 2000.

רוב הכסף, קרוב לוודאי, מוחזק בדולרים, אף שמומחים אינם בטוחים כמה בדיוק. אם החברות ישיבו בפתאומיות את המזומנים האלה הביתה, פירוש הדבר הוא שינוי בין-לילה במצב שוקי המטבע, והסתערות פוטנציאלית על המכשירים שבהם מופקד כעת הכסף.

אפילו השבתו של נתח קטן מהר הכסף הזה פירושה המרה של מיליארדי דולרים ממטבעות כגון אירו, ין, פראנק שווייצרי ומטבעות אחרים לדולר אמריקאי, ופירושו של דבר הוא צניחה פתאומית בשוויים של מטבעות אלה.

"אנחנו מדברים על סדר גודל של 1.5 טריליון דולר לפחות, ואולי אפילו 2 טריליון דולר, ו-25% מזה מהווים נתח רציני", אמר סטיבן אינגלנדר, מנהל מחקר ואסטרטגיה בקרן הגידור Rafiki Capital, הפועלת מהונג קונג.

מומחים בגולדמן זאקס מעריכים כי כ-20% מהסכום מוחזק במטבעות זרים, אך מומחים אחרים מעריכים שמדובר בשיעור גבוה יותר. הנתח הלא-דולרי של הר הכסף עשוי להגיע גם ל-40%, לדברי מומחים בבנק אוף אמריקה מריל לינץ'.

פגיעה במימון לבנקים זרים

לפי תוכנית המס שאושרה בסנאט, חברות ישלמו מס בשיעור 14.5% על רווחים המוחזקים בחו"ל ואלה ייחשבו לאחר מכן רווחים שהושבו לארה"ב. הצעת החוק של בית הנבחרים מדברת על מס בשיעור של 14%. כעת משלמים תאגידים שמשיבים סכומי מזומנים כאלה לארה"ב מס חברות בסך 35%.

"התנאים שבהם יוכלו להשיב כסף לארה"ב אינם טובים כפי שדרשו התאגידים, אך אלה התנאים הטובים ביותר שהם יוכלו לקבל. כל שינוי בעתיד יהיה רק לרעה", אמר אינגלנדר. פירושו של דבר הוא שהתאגידים יפעלו במהירות, וזה עלול לעוות את השווקים בטווח הקצר.

כמה אנליסטים כבר בחנו את השפעת חוק ההשקעות במולדת מ-2004 כדי לבחון מה יקרה בעתיד. קיצוץ המס החד-פעמי בגין השבת מזומנים לארה"ב נכנס לתוקפו ב-2005, ובאותה שנה התחזק הדולר בכ-13%, לאחר שנחלש בשנים 2002, 2003 ו-2004.

גם אם חלק הארי של המזומנים כבר מוחזק בדולרים, כפי שסבורים אנליסטים רבים, השוק צפוי להיפגע. חלק מהמזומנים המוחזקים בחו"ל מושקעים בקרנות אוף-שור נקובות-דולר.

מחקר שערך דויטשה בנק ב-2016 והקיף 12 חברות הנמנות עם החברות המחזיקות ביתרות המזומנים הגדולות ביותר בחו"ל, העלה שכ-25% מהכסף הוחזקו במזומן או בשווה מזומן - קטגוריה שכוללת גם קרנות שוק. 28 מ-30 החברות שהאג"ח שלהן הן את חלק הארי של הקרנות האלה, הן בנקים ששוכנים מחוץ לארה"ב. קרנות אלה החזיקו 241 מיליארד דולר באג"ח של בנקים אלה, לדברי Crane Data, המכסה את שוקי ההון.

השבת המוזמנים לארה"ב - או אפילו רק לקרנות אוף-שור - עלולה לדלדל מקור אמין עד כה של מימון דולרי לבנקים עולמיים.

קרוב לוודאי שהפגיעה במימון תתרכז בעיקר בהלוואות נקובות-דולר שנוטלים בנקים זרים, לדברי מארק קבאנה, מנהל אסטרטגיית ריביות קצרות בארה"ב בבנק אוף אמריקה מריל לינץ'. "השבת המזומנים לארה"ב עלולה להפעיל לחץ נוסף על שוקי המימון הדולרי בחו"ל ולהגדיל את היקף עסקאות ההחלף", הוסיף גנאדי גולדברג, אסטרטג לענייני ארה"ב ב-TD Securities. "חלק מהתנודות האחרונות נובע מלחצים של סוף השנה, אבל אנחנו לא צופים היפוך".

כמובן, אנליסטים אחרים מעריכים שהכסף שיושב לארה"ב יזרום בחזרה אל עבר לנכסים אמריקאיים, כיוון שחלק מהכסף ייצא מאג"ח אמריקאיות איכותיות.

אף שלצורך חישובי מס הכסף נמצא באופן טכני מחוץ לארה"ב, ניתן להשתמש בו לרכישת אג"ח של ממשלת ארה"ב ובנוסף גם אג"ח קונצרניות.

"לדעתי, רוב המזומנים ושווי-המזומנים מוחזקים למעשה בארה"ב", אמרה מרגרט קרינס, מנהלת אסטרטגיית תשואה קבועה ב-BMO Capital Markets, שניתחה דוחות פיננסיים של 10 החברות עם החזקות המזומנים הגדולות ביותר בחו"ל. קרינס הוסיפה שהאג"ח של ממשלת ארה"ב ואג"ח קונצרניות עלולות לספוג את הפגיעה החדה ביותר מהשינוי.

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?