גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכוניות אולטרה-יוקרתיות הפכו לאפיק השקעה במפרץ הפרסי

ערכם של כלי רכב במהדורות מוגבלות נוטה לעלות והופך אותם לנכסים אטרקטיביים באקלים השקעות לא יציב ■ שוק הרכב הכולל באזור המפרץ דווקא סובל מחולשה

לקוחות בוחנים פורשה בדובאי / צילום: רויטרס
לקוחות בוחנים פורשה בדובאי / צילום: רויטרס

20% - היקף ההתכווצות של שוק המכוניות הכולל בשנה החולפת במפרץ הפרסי: בימי שישי לפנות ערב אפשר לראות חלק מהמכוניות היוקרתיות ביותר בעולם לאורך 25 ק"מ של כביש החוף ג'ומיירה בדובאי. דגמי בנטלי זוחלים לאיטם לצד בוגאטי, וישנן פרארי ולמבורגיני. בתנועה הכבדה, רובן יכולות להאיץ לכל היותר עד הרמזור הבא, אבל לרבים מהבעלים שלהן, ביצועי הכביש הם לא העיקר.

מכוניות אולטרה יוקרתיות, שחלקן עולות מאות אלפי דולרים, זוכות לגאות בפופולריות במפרץ הפרסי. השייחים המקומיים העשירים והזרים שמרוויחים היטב להוטים אחרי כלי רכב נדירים יחסית, יחד עם תכשיטי מעצבים, יאכטות מיוחדות ופנטהאוזים בלונדון ובניו-יורק.

חברת המכוניות מקלארן אוטומוטיב יצרה לאחרונה גרסה חד-פעמית של דגם 720S האחרון שלה ללקוח באמירויות המפרץ הפרסי. עם ריפודי קטיפה שחורים בשיבוץ קישוטי זהב, לרכב הזה יש מגן חימום מנוע מזהב במשקל 24 קראט, גלגלים בציפוי זהב וקליגרפיה ערבית שמתארת את קו הרקיע בדובאי על בלם האוויר. המחיר? חצי מיליון דולר.

"לא סביר שתראה מקלארן במראה האחורית שלך ברמזור בשוק של המפרץ הפרסי", אמר אנדראס באריס, מנהל מקלארן במזרח התיכון, אפריקה ואמריקה הלטינית. "זו אטרקציה גדולה".

השוק מספר אחת

הפגנה ראוותנית של עושר קשורה לסטטוס חברתי בכל מקום. אבל גוש המדינות שמייצאות נפט במפרץ הפרסי הפך לשוק מספר אחת בעולם למכוניות אולטרה יוקרתיות - שרובן עולות לפחות 250,000 דולר - במונחי מספר מכוניות כאלה לגודל האוכלוסייה, לפי מנהלים של כמה יצרניות כלי רכב כאלה שעוקבים אחרי נתוני מכירות עולמיים. ארה"ב וסין נשארו שוקי רכב היוקרה הגדולים בעולם במונחים מוחלטים.

הנטייה של כלי רכב רבים שמיוצרים במהדורות מוגבלות להתייקר הפכה אותם לאטרקטיביים עוד יותר באקלים ההשקעות התוסס של מפרץ הפרסי, שמשתנה עם מחירי הנפט הגולמי והעימות הפוליטי יחד עם המסע הנרחב נגד השחיתות שמתנהל בימים אלה בסעודיה.

"כשאתה קונה מכוניות שהן הקטע העליון של השוק, זו השקעה", אמר כריסטופר שפרד, מנכ"ל היצרנית אסטון מרטין במזרח התיכון ובצפון אפריקה. "אלה הם נכסים שמוסיפים לעצמם ערך".

דגם ונטאג' זגאטו של אסטון מרטין, לדוגמה, שעלה כ-440,000 דולר ב-2013, מחליף כעת ידיים ביותר מ-1.1 מיליון דולר, אמר שפרד.

הביקוש בקצה העליון של השוק מנוגד למכירות רכב חלשות באופן כללי באזור המפרץ. ירידה חדה במחירי הנפט מאמצע שנת 2014 אילצה את מדינות המפרץ לקצץ בהוצאה הציבורית ולאמץ צעדי צנע, כמו ביטול סבסוד דלק לנהגים. שוק המכוניות החדשות הכולל של האזור התכווץ בכמעט 20% בשנה שעברה, והמכירות ירדו גם השנה, לפי אוטודאטה מידל איסט, חברת מחקר מדובאי שמקבלת נתונים מסוכנויות רכב.

צמיחה דו ספרתית

היצרניות אינן חושפות את נתוני מכירותיהן באזור המפרץ, אך מנהלים בתעשיית הרכב מעריכים ששוק היוקרה, בייחוד הדגמים שמיוצרים במהדורות מוגבלות, צמח בשנתיים האחרונות בשיעור דו-ספרתי גבוה.

אסטון מרטין אומרת שהמכירות שלה באזור המפרץ צפויות לגדול השנה ב-10%-15% לכ-250 מכוניות. מקלארן מצפה לגידול של 12% מהשנה שעברה, לכ-200 מכוניות. הסוכנות של רולס רויס בדובאי הייתה הגדולה ביותר במונחי מכירות בשנה שעברה, מסרה החברה הזו. מנהל מכירות מקומי אמר שהיא מכרה יותר מ-200 מכוניות עם סמל "הליידי המעופפת" המפורסם על מכסה המנוע שלה, לעומת כ-160 ב-2015.

חודשים לפני שהדגם האולטרה-יוקרתי החדש שלה יעלה על הכבישים בתחילת 2018, דגם רולס רויס פנטום 8 החדש כבר אזל מספר ההזמנות במפרץ הפרסי, לפי רולס רויס מוטור קארס מקבוצת ב.מ.וו. החברה לא חשפה את מספר המכוניות שנמכרו מראש, אבל מכונית כזו עם תוספות כמו מושבים בעבודת יד וציפוי פנימי מעץ עולה לפחות חצי מיליון דולר.

מהדורת ונקיש אס פרל של אסטון מרטין, עם גימורי פנינים בחלל הפנימי ותג מחיר של 450,000 דולר, מכרה את כל עשר היחידות שתוכננו להשקה שלה במפרץ נובמבר, לפי החברה.

דגם משוחזר לחלוטין של DB5 Volante מ-1965, המכונית הקלאסית שהתפרסמה בסרטי ג'יימס בונד, משך שני פונים לא מזוהים מהמפרץ הפרסי שמציעים שלם תמורתו 2.2 מיליון דולר כל אחד, לפי אסטון מרטין.

"זה מוסך מזהב", אמר בודו בושמן, מייסד ומנכ"ל Brabus Group, שעוסקת בשחזור דגמים היסטוריים של ביצועי כביש גבוהים, שחלקם עולה מעל מיליון דולר. "המחירים עולים בכל יום".

סעודיה מסירה עוד איסור מעל אזרחיה: תאפשר הפעלת בתי קולנוע

סעודיה ביטלה היום (ב') איסור בן עשרות שנים על קיומם של בתי קולנוע בשטחה. מהלך זה פותח את הממלכה השמרנית לבידור בסגנון הוליווד.

משרד התרבות והמידע של סעודיה הודיע כי בראשית 2018 יתחילו לפעול במדינה בתי קולנוע מסחריים, וכי ב-2030 יגיע מספר בתי הקולנוע ל-300 ומספר האקרנים ליותר מ-2,000.

ביטול האיסור על בתי קולנוע הוא האחרון בשורת שינויים גורפים שמתבצעים במדינה שממשיכה לדבוק בגרסה מחמירה של דת האסלאם. ההחלטה התקבלה על רקע מאמציו של נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן לבצע מודרניזציה של הכלכלה ולמשוך השקעות זרות רבות יותר. לדברי משרד התרבות והמידע, ההחלטה התקבלה במסגרת תוכנית "חזון 2030", שבאמצעותה מבקשת סעודיה לצמצם את תלותה בהכנסות הנפט. "זהו רגע מכונן בפיתוחה של כלכלת התרבות בממלכה", אמר עוואד אלעוואד, שר התרבות והמידע הסעודי. "פתיחת בתי קולנוע תפעל כזרז לצמיחה ולגיוון כלכליים".

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

מגמה מעורבת בוול סטריט; רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%, שיאומי ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות