גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופנה בשוק העבודה: למה צריכים עובדים לצפות ב-2018?

למה צריכים מועמדים ועובדים לצפות בשנה באה? טרנדים חמים משוק העבודה הנוכחי

קריירה  / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

עוצמים את העיניים בכוח

י' נתקל במשרה מעניינת שמתאימה לו ורצה לשלוח את קורות החיים שלו כדי להגיש מועמדות, אך במודעת הדרושים היה כתוב שלהגשת מועמדות אין לשלוח קורות חיים אלא ליצור קשר דרך טופס ייעודי, ולאחר מכן יחזרו אליו.

כעבור זמן מה קיבל טלפון מהחברה, ובו הזמינו אותו להגיע למשרדיה. במשרדי החברה התברר שמדובר ביום של מבדקים, והוא מצא את עצמו נבחן רק טכנית ומקצועית. איש לא ראיין אותו (והוא תהה אם המנהל לא מעוניין להכירו), איש לא בחן אותו במבחן השלכתי-אישיותי (והוא תהה מדוע לא מבקשים ממנו לצייר עץ). בסיום המבחנים ציפה להיקרא לריאיון, אך שלחו אותו הביתה והבטיחו שיהיו עמו בקשר. כעבור זמן מה התקשרו לבשר לו שהוא התקבל, ושוב הופתע: "התקבלתי בלי שראיינו אותי? המנהל לא רוצה לדעת אם נסתדר בינינו?".

זוהי כמובן דוגמה קיצונית למדי לתופעה - אך התופעה הזו קיימת. מדובר באופנה חדשה ששמה "גיוס עיוור" - גיוס עובד המתחשב אך ורק ביכולות האובייקטיביות של המועמד. קבלת עובד לעבודה על סמך כישרון, ניסיון ויכולת, ולא שום דבר אחר מלבדם. במסגרת השיטה כל מידע אישי אינו בא בחשבון, ואפשר לומר שהיא די מייתרת את מסמכי קורות החיים השמרניים והידועים, ואת כל מה שנלווה אליהם (שמות חברות קודמות שבהן עבד המועמד, מידע ממכרים, ממנהלים ומקולגות, המלצות והפניות ועוד).

עד כה אימצו את השיטה בתעוזה רבה כמה חברות בארצות הברית ובאירופה באופן חלקי, ובמקום לאסוף קורות חיים ממועמדים, הן בוחנות אותם במסגרת סוללה של מבחני ביצוע ויכולת מקצועית, בלא נגישות לפרטיהם האישיים כלל.

בארץ האופנה הזו באה לידי ביטוי בעיקר דרך הסרת שמותיהם של המועמדים מקורות החיים שלהם (מסנן ראשון בארגון מקבל את מסמכי קורות החיים, ומעבירו למגייסים רק לאחר שהסיר מתוכם את כל הפרטים האישיים - שם, שם משפחה, מגדר וכדומה).

"זבנג" וגייסנו

ש' הרהרה באפשרות להחליף עבודה, וחשבה שאולי הגיע הזמן, אבל לא היה לה חשק להיכנס לתקופה מייגעת נפשית של חיפוש עבודה - תקופה שבה יהיה עליה לחכות בסבלנות בין שליחת קורות חיים לבין זימון לריאיון, ובין זימון לריאיון לבין קבלת ההודעה אם התקבלה או לא. בשל כך, ויתרה על האפשרות ו"הניחה אותה בצד", עד שיום אחד קיבלה ממכר הזמנה למסיבת לינקדאין. המסיבה תוארה כאירוע שלא כדאי שלא להגיע אליו, והיא חשבה שאין לה מה להפסיד. ואכן, מהרגע שפקדה את המסיבה ועד לרגע שבו מצאה את עצמה בעבודה חדשה, בלי שחיפשה אחריה בכוחות עצמה, חלף פרק זמן מצחיק של שבועיים בסך הכול.

זוהי עוד דוגמה לאופנה שהולכת ומתגברת בשוק הגיוס - הגיוס המהיר, גיוסי "ספרינט", שבמסגרתם נמשך תהליך גיוסו של עובד הרבה פחות זמן מהרגיל.

אפשר לעשות זאת באמצעות שימוש אינטנסיבי ברשתות החברתיות דרך "שיווק גרילה" - גיוס בדרכים יצירתיות וטיזריות, המושכות את עיניהם של מועמדים פאסיביים. איתור המועמדים הפאסיביים, כלומר אלה שעובדים במקומות עבודה אחרים וכלל אינם מחפשים עבודה, הוא מומחיות בפני עצמה הנקראת "סורסינג". מומחה הסורסינג משתמש בטיזרים כ אירועי גיוס או "מסיבות לינקדאין", שנתפרים במדויק לסגנונם של הטאלנטים הרצויים לגיוס.

ואפשר גם לעשות זאת על ידי פרסום של פרויקטים קצרים (במקום פרסום המשרות השמרני), ובהם קריאה לחיפוש עובד המתאים ספציפית לפרויקט. בסיום הפרויקט מוסכם על כל בעלי העניין כי העובד שגויס לטובת הפרויקט ימשיך בתפקידו ויטפל בפרויקטים גדולים יותר. לשם כך נחוצה הגדרת העבודה, הפרויקט עצמו, ולא הכישורים הנדרשים כדי לבצעה. כשהעבודה מתוארת כסדרת מטלות ופעולות ולא כרשימת כישורים, אפשר בקלות רבה יחסית לבחון את ההתאמה פרקטית: "מסוגל לבצע מטלות ופעולות אלה? בבקשה, תתחיל".

מנהיגות נוסח מילניום

ג' תפקד כעובד בחברה רק 8 חודשים, ובסופם כבר קודם לתפקיד ניהולי. כשהוא מביט לימינו ולשמאלו בעבודה, הוא רואה עוד מנהלים צעירים כמותו. הוא וחבריו המנהלים מאמינים בפתיחות ובשקיפות, ולכן כל מידע שהם מפיצים בצוות תמיד מלווה בתיאור ה"למה", ולא רק ה"איך". בתקשורת הפתוחה עם סביבתם, הם לא רק מספקים לו ולחבריו פידבק שוטף לטוב ולרע- הם אפילו מבקשים בעצמם פידבק מהעובדים, כלפיהם וכלפי הארגון, ומוכנים לשאת אותו גם אם הוא קורא תיגר על תהליכי עבודה קיימים שהם בבחינת סטטוס-קוו. נוסף על כך, הם אותנטיים, אמפתיים ובעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה, וזה גורם לדברים להיות הרבה יותר נעימים בעבודה.

זהו עוד תיאור קיצוני של איך הדברים עומדים להיראות, ככל שבני המילניום הולכים ומתקדמים בצעדי ענק אל עבר משרות בכירות במשק, ולמרות קיצוניותו יש בו ממש. ההפיכה הדורית היא הפיכה אמיתית, שמחייבת עסקים ללמוד כיצד להקטין את ההבדלים הבין-דוריים, ולפתח אסטרטגיות חדשות כדי להפיק את המירב מן התכונות הייחודיות של הדור הזה.

למעשה, בני המילניום לא רק שואפים לנהל ולהנהיג. יש אומרים שהם גם מעולים בזה, בהיותם עצמאיים, אבל נוטים לעקוב אחר הכללים. בטוחים בעצמם, אבל גם מכבדים סמכות. הם מעודכנים טכנולוגית ובעלי תחושת התפתחות מקצועית מתמדת, וארגון שמתמודד עם נוכחותם כהלכה מצליח לספק מסלולי קידום מהירים ביותר.

באשר לתקשורת המתמדת ולשקיפות המקסימלית - משערים כי הרגלי התקשורת הווירטואלית שלהם היא זו שגרמה להם להבין את חשיבתן של אלה, ולצד יתרונותיהן (למשל בבניית אמון בצוות), יש להן גם כמה חסרונות.

מילה על אופנה

אופנה, כבכל תחום אחר, עשויה להגיע לזמן מה ולהיעלם, ובישראל כמו בישראל - טרנדים עולמיים עשויים אף לא להגיע כלל לשוק העבודה הישראלי. איך נדע אם החוקרים והחזאים צודקים? נחיה ונראה.

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?