גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלוץ המרכזי

"הרפובליקה הוותיקה באפריקה" חוותה הפיכות רצחניות ומלחמת אזרחים ■ הגיע הזמן לקצת מזל

  צילום: רויטרס Thierry Gouegnon
צילום: רויטרס Thierry Gouegnon

השנה היוצאת עמדה בסימן המשך ההתרחקות מערכי הדמוקרטיה הליברלית בכל העולם. זו הייתה שנה טובה למנהיגים חזקים, שוחרי משטר סמכותני. הם מוכנים אמנם לחזור ולהעמיד את עצמם לבחירה, אבל רק לאחר שרוקנו את רוב החמצן בזירה הפוליטית.

ראינו את המהלך הזה בטורקיה, עם התפשטות הדיכוי הפוליטי וריכוז הסמכויות בידי הנשיא טאייפ ארדואן, אשר סיים את השנה בהכרזה שבלעדיו הרפובליקה תתמוטט; בפולין, שהתקרבה לסיים את עצמאות בתי המשפט, וזכתה בגינוי מן האיחוד האירופי (שבו היא חברה) על התכחשות לערכי הדמוקרטיה;

בפיליפינים, נשיא פופולרי מאוד מוסיף להרוס באופן שיטתי את שלטון החוק; בוונצואלה עתירת הנפט והגז, משטר שמאלי רדיקלי משסה את הצבא ואת המשטרה במפגיני האופוזיציה, ומעקר את בית המשפט העליון ואת הפרלמנט.

ברוסיה, הנשיא פוטין, שיציין בחודש מארס את השנה ה-18 לשלטונו, עומד על זכותו לבחור את מנהיגי האופוזיציה, והוא אוסר על יריבו העיקרי להתמודד נגדו.

אבל אין עוד כיבשת אפריקה ברשימת ייסורי הדמוקרטיה ב-2017: בחירות דרמטיות בקניה, שבית המשפט העליון ביטל, וציווה על עריכתן מחדש; הפגנות חוזרות ונשנות נגד השושלת המשפחתית המושלת בטוגו, במערב אפריקה, זה חצי מאה; טריק של הפרלמנט האוגנדי, שנועד להאריך בשש שנים נוספות את שלטונו בן 35 השנה של נשיא זקן; מאבק נמשך של האופוזיציה בקונגו הענקית והמיוסרת, כדי להכריח את הנשיא לפרוש, לאחר שהמנדט שלו פקע; התערבות צבאית נגד רודן בן 93 בזימבבואה, שנדחק לבסוף מן השלטון, מקץ 37 שנה; ולבסוף, בשבוע האחרון של השנה, הבחירות בליבריה, שהעלו כוכב כדורגל בינלאומי לשעבר לשלטון.

הנסיגה מן הדמוקרטיה הליברלית באירופה מתרחשת ברובה בחלק המזרחי, שהשתחרר מעול הקומוניזם כמעט לפני 30 שנה. מדוע דווקא שם, ולא בצרפת, או באיטליה? אולי מפני שהדמוקרטיה מעולם לא היכתה שורשים. אולי הרגלים סמכותיים הוקנו מדור לדור, מפני שדמוקרטיה של ממש לא הייתה קיימת בפולין, או בהונגריה, או בבולגריה, או ברומניה גם לפני הקומוניזם.

ייסורי הדמוקרטיה באפריקה, לעומת זאת, הם תוצאה מובהקת של מלאכותיות הגבולות הקולוניאליים. מעצמות אירופה הקימו מושבות, ושרטטו להן גבולות, רק כדי לשרת את צורכיהן. איש לא חשב שהגבולות ההם ישמשו יום אחד מדינות ריבוניות. התוצאה: אוסף של קבוצות אתניות, שאולי היה מוטב להן אלמלא נכרכו יחד. עניין רגיל הוא באפריקה, שמפלגה פוליטית מזוהה עם קבוצה אתנית ("שבט").

מעניינת ביותר הייתה בשבוע שעבר ליבריה, בחוף המערבי של אפריקה. היא מתפארת בתואר הקצת נבוב "הרפובליקה הוותיקה ביותר באפריקה", והבחירות בה מבשרות את חילופי השלטון הדמוקרטיים הראשונים שם מאז ומעולם.

לדבר על העתיד

ליבריה היא "הוותיקה ביותר", מפני שהקימו אותה עבדים משוחררים מארה*ב באמצע המאה ה-19. בתור שכזאת היא מציינת קולוניאליזם ממין אחר: של שחורים על שחורים. ה"אמריקנו-ליברים" העניקו לעצמם מונופול מלא על השלטון עד לפני 50 שנה. רק אז ניתנה זכות בחירה לילידים האפריקאיים. גם מאז, צאצאי המייסדים האמריקאיים הם האליטה הכלכלית של ליבריה.

תרעומתם של הילידים פירנסה הפיכה ברוטלית ב-1980, שבמהלכה רב-סמל מרושע רצח במו ידיו את הנשיא, בפיג'מה, בחדר המיטות שלו. אחר כך הוא הוציא להורג 13 מחברי הקבינט על שפת הים. הוא עצמו נרצח באופן ברוטלי להחריד עשר שנים אחר כך. הוא עונה ואבריו נכרתו לעיני מצלמת וידיאו. רוצחו הוא כיום חבר הסנאט של ליבריה, ומציע "לדבר על העתיד, לא על העבר".

בשנות ה-90 של המאה שעברה השתוללה מלחמת אזרחים איומה בליבריה. רבע מיליון נהרגו בה, היא התפשטה על פני ארבע ארצות, ובין הזוועות הגדולות שלו היו הילדים החיילים, שנשלחו לשדה הקרב מסוממים, והצטוו לכרות את אבריהם של אזרחים חפים מפשע. מנהיגם, איש ששמו צ'ארלס טיילור, נבחר לנשיא ב-1997. סיסמת הבחירות מקפיאת הדם שלו הייתה, "הוא הרג את אבא, הוא הרג את אמא, אני אצביע בעדו". טיילור הועמד בסופו של דבר למשפט על פשעים נגד האנושות, והוא חבוש כיום בבית כלא בצפון אנגליה.

פנים צעירות ורעננות

ליבריה יצאה בקשיים גדולים מרבע מאה של רודנים ושל רוצחים. ב-2005 היו בה בחירות בחסות בינלאומית, וניצחה בהן כלכלנית ששמה אלן סרליף ג'ונסון, האשה הראשונה, ולפי שעה היחידה, אשר הנהיגה ארץ כלשהי באפריקה המודרנית.

באוטוביוגרפיה שלה היא מספרת על שיחה עם שגריר ארה"ב בליבריה ערב הבחירות של 2005.

"האינך סבורה שארצך זקוקה למנהיג בעל פנים צעירות ורעננות?" הקשה השגריר. "כה רבים מכם מעורבים בפוליטיקה זה עידן ועידנים. האינך סבורה שמוטב לכם לפרוש?".

ג'ונסון השיבה ביובש, "ובכן, השגריר, בני ארצנו כמובן יבחרו במי שהם רוצים. אבל בהתחשב בהיקף החורבן ובאתגרים שלפנינו, אינני בטוחה שאנחנו זקוקים לפנים רעננות, צעירות וחסרות ניסיון. אינני בטוחה בזה כלל וכלל".

הפנים "הצעירות והרעננות" היו שייכות לג'ורג' ווה (Weah), אז בן 39, האפריקאי היחיד שהוכרז "כדורגלן השנה של פיפ"א". בימי זוהרו, בשנים האחרונות של המאה ה-20, הוא שיחק בשורה של קבוצות אירופיות, ותואר "החלוץ המרכזי הטוב ביותר" של זמנו. אבל בעוד שסרליף ג'ונסון הייתה משכילה, עתירת גינונים, מנוסה ובעלת קשרים ענפים (היא עמדה בראש פעולות סיטיקורפ באפריקה ועבדה בבנק העולמי בוושינגטון), ווה בא מדלת העם, עם השכלה מוגבלת. זה היה סוד קסמו - וזה היה סוד דחייתו.

הוא חיכה 12 שנה, עד ניצחונו העצום בבחירות של השבוע שעבר, עם 60% ויותר של הקולות. סרליף ג'ונסון אמנם לא התמודדה, אבל מפלגתה הובסה. מעט מאוד ממשלות באפריקה מניחות לאופוזיציה לנצח, אם כי למערב אפריקה יש רקורד מכובד יחסית. השלטון התחלף בדרכי שלום בניגריה, בגאנה ובסנגל.

בני 15 ומטה

מבחנה של הדמוקרטיה האפריקאית אינו רק פלורליזם וציות לחוקות, חשובים כאשר יהיו. מבחנה הוא קודם כול בתוצאות. חצי הליברים חיים מתחת לקו העוני, וסובלים מתת תזונה. 42% מן הליברים הם בני 15 ומטה. ליבריה זקוקה באופן נואש למקומות עבודה. האם הכדורגלן המבריק יצליח יותר מקודמתו?

ג'ורג' ווה חב את בחירתו לתרבות הידוענים, שהנחילה שלטון והצלחה פוליטית בכל רחבי העולם לשחקני קולנוע מזדקנים ולאתלטים ושחקני כדור לשעבר. אבל, אמר אחד מיריביו בבחירות, "משכן הנשיא אינו אקדמיה לכדורגלנים".

החשש הוא שהנשיא ווה לא יידע מה לעשות בכוחו האקזקוטיבי. לרוע המזל, הוא בחר לו לסגנית נשיא את ג'ואל טיילור, אשתו לשעבר של צ'ארלס טיילור, הנשיא לשעבר, פושע המלחמה המורשע. היא הכריזה בלי ניד עפעף, שהיא "תחדש את סדר היום" של טיילור. הפושע מוכן לתת פקודות מתא כלאו בבריטניה.

לליבריה לא היה מזל ב-40 השנה האחרונות. גם לאחר שהסתיימה מלחמת האזרחים שלה, היא סבלה את פגיעתו האיומה של נגיף האבולה. הנגיף ביקר אצל עשירית האוכלוסייה. 5,000 בני אדם מתו. מערכת הבריאות נהרסה.

אכן, לליבריה מגיע קצת מזל.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים