גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרטלים דורסניים או התאגדויות חוקיות? | פרשנות

מבול של התארגנויות לאחרונה בין מתחרים, מעלה את האפשרות שהרסן של רשות ההגבלים נחלש

מוניות / צילום: תמר מצפי
מוניות / צילום: תמר מצפי

קופות החולים מתארגנות ומקימות לעצמן איגוד שידאג לאינטרסים שלהן. רשתות הקולנוע התארגנו וביחד מאיימות שאם הממשלה והכנסת יכפו עליהן הפחתת עמלות על הזמנת כרטיסים באינטרנט - הן יעלו מחירים. עמדתם המשותפת: הפחתה של שקל אחד שווה להעלאה של 2 שקלים במחיר הכרטיסים. ענף האופנה המקומי, שסובל מתחרות מאתרי הקניות, מתארגן לנצל יחדיו את "נטו הוזלות" של משה כחלון, ומודיע: נוריד מחירים - רק אם תפחיתו לנו מע"מ.

אנשי הקניונים, הרשתות החנויות והסוחרים מתארגנים נגד אמזון המתקרבת וביחד דורשים שהממשלה תיטיב עימם כדי לעצור ולהחליש את התחרות הצפויה. ארגוני היבואנים מתנגדים להיטלי יבוא. היצרנים המקומיים, המאורגנים בהתאחדות התעשיינים, דווקא מתנגדים לביטול ההיטלים הקיימים. ארגון בעלי המוניות הצליח לעצור את כניסת אובר לישראל. סוכני תיירות התארגנו יחדיו להגביל אפשרות עובדיהם לעבור ממקום עבודה אחד לשני.

לאיגוד חברות הביטוח, שמאגד את כל חברות הביטוח בישראל, יש כל פעם חשבון אחר, מאורגן היטב, מול המפקחת, כולל גיוס כללי של ח"כים ולחצנים למיניהם. בלשכת סוכני הביטוח פועלים עכשיו במרץ רב נגד הממונה על שוק ההון שאומרת ומוכיחה שהם דרשו ולקחו עמלות ש לא הגיעו להם. היא גם דורשת שיעבירו לחברות הביטוח את נתוני הקשר עם מבוטחים שהחברות מבטחות. אבל הסוכנים מתעקשים שמספר הטלפון של הלקוח הוא רכושו הבלעדי של הסוכן ואסור שייווצר קשר אחר.

יצרני המזון התאגדו ופעלו מול חברי הכנסת בוועדת הבריאות למניעה, סחיבה, דחייה, הקלה בסימון מזונות בעייתיים, אפילו ייבאו את השגריר האיטלקי שדיבר בעד היצרנים האיטלקים, אבל בעצם הופעל למיצוי האינטרסים של המקומיים. באיגוד הבנקים, מהארגונים המיומנים והמתוחכמים לפעול ביחד ולהציג לחוד, אף-פעם לא מדברים ישירות נגד רפורמות להגברת התחרות בבנקאות - אבל כן כותבים, למשל עכשיו, למי שרוצה לקרוא: "אז מה היה לנו? מדינה צפופה עם מערכת בנקאית שמציעה יותר מכשירים מרוב מדינות העולם פר-תושב; מחירים זולים ומפוקחים של השירותים שלהם; יותר ויותר חלופות קמעונאיות ודיגיטליות שמתחרות בהם ...".

כך הלאה והלאה. בשנים האחרונות אנחנו עדים לגשם התארגנויות-התכנסויות תחת הכינוי: איגוד, ארגון, לשכה, סוכנות ועוד כהנה וכהנה, של בעלי עניין מקצועי משותף שלכולם מאפיין בולט: התארגנות לפעולה משותפת בין חברות, גופים ובעלי עסקים שאמורים להיות מתחרים - בגיבוי חוקי, שנובע מגילוי דעת שניתן לפני 8 שנים, בפברואר 2000, בחתימת הממונה על ההגבלים העסקיים דאז, דוד תדמור.

הכוונה המקורית הייתה סבירה, אפילו דמוקרטית: הרשות מכירה בכך שמתחרים יכולים לשתף פעולה אם הם פועלים מול רגולציה, כלומר, מול המשרדים, הממשלה והכנסת. אלא שהרבה יותר מדי מהר החלה הדמוקרטיה הזו להיות מנוצלת גם למטרות זרות. האם לא הגיע הזמן לשנות, לבטל, לנסח מחדש את גילוי הדעת הזה? נראה שכן.

אמנם מדי פעם פועלת רשות ההגבלים, גם בתקופה הנוכחית של מיכל הלפרין, להציג סוג של סדר, השגחה ופיקוח על ניצול הזדמנויות, שיתוף האינטרסים "החוקי" הזה. רק שזה קורה בעיקר כאשר הפגיעה בתחרות כבר בולטת במיוחד, חריפה במיוחד, וגם זה לעתים די נדירות. מכאן יוצא שאפשר והממונה הציע פרוסת עוגה, אבל המתארגנים האנטי-תחרותיים מנסים לבלוס עוגה שלמה.

הגדרה רשמית: "איגוד או אגודה היא התארגנות של בעלי עניין משותף לרווחתם ולהישגים כלכליים". אף מילה על התארגנות שעלולה להתבטא בתוצאות שיש בהן הגבלת תחרות או מניעתה - אבל זה תמיד נמצא ברקע. במציאות, כפי שהסתבר שוב ושוב באירועים אנטי-ציבוריים, אנטי-תחרותיים, שקרו במהלך השנים, ההתארגנות למטרות העניין המשותף מול הרגולטור, כלומר מוסדות השלטון, היא הזדמנות נוחה וזמינה לפגישה מוסדרת, בלא צורך להתחבא במקומות נסתרים, להתארגנות שעלולה להוות הסדר כובל בפועל, לכאורה.

במילים אחרות: בעלי אינטרסים משותפים, שבחיי היומיום אמורים להתחרות ביניהם - מתכנסים בחסות הוראת הממונה וקובעים ביניהם מה שקובעים. זה יכול להיות כמובן סוג של מינגלינג חביב, שיתוף חוויות יומיומית, מה שפעם היו מכנים "מסיבת קוקטייל" למגזר. אבל זה גם יכול להיות התארגנות על חשבון הציבור - המשך היסטוריה מקומית ריכוזית, מעמדית, שמשתדלת מאוד להמשיך לשמר את עוצמתם של מוקדי כוח אלה ואחרים. גדולים וחזקים.

גילוי דעת 1/00 כותב כך: מזמן לזמן מופנית אל רשות ההגבלים העסקיים שאלה האם פעולה משותפת של מתחרים שנועדה לגרום לנקיטת פעולה כלשהי בידי רשות שלטונית או להביא להימנעות מנקיטתה מהווה "הסדר כובל" כמשמעו בחוק ההגבלים העסקיים. "עמדת הממונה על הגבלים עסקיים היא כי כאשר מתקיימים כל התנאים המפורטים בגילוי דעת זה, הרי פעילות משותפת של מתחרים, שנועדה לגרום לנקיטת פעולה כלשהי בידי רשות שלטונית או להביא להימנעות מנקיטתה, לא תעלה כדי הסדר כובל, ולא תצטרך לפטור או לאישור לפי חוק ההגבלים העסקיים..". ברשימת הסייגים: גילוי הדעת הזה לא מתייחס להתוועדות בעלי מונופולים - גם כאשר ההתוועדות נעשית למטרת פניה לרשויות שלטוניות, וכן שיתוף הפעולה יוגבל רק למטרות ייצוג בפני השלטון.

תיאור השימושים לעיל, ממש מהחודשים האחרונים, מעלה אפשרות שהרסן נחלש, ואולי כן הגיע הזמן לבטל את גילוי הדעת ולמחוק את אפשרות ההתארגנות בחסות החוק, גם לא כדי להתמודד מול הרגולטור. אחרי הכול, גם כאשר ההתארגנות היא למטרת התמודדות משותפת מול הרגולטור - הפגיעה היא בתחרות, בחופש של הציבור לבחור בין מתחרים.

מרשות ההגבלים נמסר בתגובה "בשנת 2000 גיבשה הרשות את גילוי דעת 1/00 המגדיר כי מותר למתחרים לשתף פעולה ביניהם בבואם לנהל מגעים מול רשויות השלטון בכל הנוגע לרגולציה שחלה עליהם. כאשר רואה הרשות ניצול לרעה של גילוי הדעת יש בסמכותה להודיע כי גילוי הדעת לא יחול על מתחרים ספציפיים. הרשות עשתה שימוש בסמכות זאת בעבר, ואף לאחרונה במקרים שהצדיקו זאת".

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?